Вечерни новини: Планът за приемането на еврото е готов, от утре влизат нови ДДС правила за внос, по-бърз достъп до Гърция

И още: Изтече срокът за данък печалба, ток и газ поскъпват, топлото време убива хора в Канада

Робство: така нарече днес "инхаус" поръчките министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. Да уточним: инхаусът, в случай че все още има неразбрали, е схемата, зад която е възможно едно министерство да даде пари на частни компании през държавно дружество. Според Комитова така държавното дружество си наема "роби", които работят без договор, не могат да се оплачат и да си искат парите.

Тя вероятно е права донякъде. Но това важи повече за малките и средните строители. От другата страна стоят няколко големи компании, които в България отдавна формират картел и зад които стои един и същи кръг от хора. Което и правителство да е на власт, ако парите за инфраструктура продължат да отиват в тях, това би дефинирало като "роби" данъкоплатците, които няма да имат избор и ще продължат да търпят да бъдат крадени.

Иначе в другите новини от деня е любопитния факт, че държавният секретар по европейските въпроси на Португалия - досегашен председател на ЕС - е нарекла северномакедонския език "някога част от българския". Това, естествено, е предизвикало буря в Скопие, но е някаква индикация, че европейските партньори на София проявяват малко повече разбиране към претенциите ѝ към съседната държава.

И за финал - може би най-важната лятна новина: гръцката страна е поставила 4 нови пункта за проверка на граничен пункт Кулата. Явно опашките от по 5-7 часа в последните уикенди са умилостивили съседите, които са решили да облекчат българските туристи в пътя им към морето.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Националният план за въвеждане на еврото е готов

В него България препотвърждава целта си да приеме единната европейска валута от 1 януари 2024 г. Въвеждането се планира да стане без преходен период, като от приемането на еврото то става официална валута на страната. Все пак в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс - 1.95583 лева за евро. Срокът за подготвянето и приемането на плана беше до днес, като заявката е да бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет. В него са разписани всички важни дейности за подготовката за еврозоната и отговорните за тях институции, включително нужните законови промени и принципите на информационната кампания.

Изтече срокът за плащане на данък печалба

30 юни е срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък и данък върху разходите. Днес изтича и срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за ЕТ и земеделските стопани.

От 1 юли влизат в сила нови ДДС правила при внос и увеличението на пенсиите

От утре действат нови правила за електронната търговия в целия ЕС, по силата на които всички търговски стоки, внасяни в страни от съюза, трябва да бъдат обложени с ДДС. За тях ще се изисква и попълване на митническа декларация, която за пратки до 150 евро ще е опростена. От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише - one-stop shop (OSS), като чрез нея фирмите, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби, могат дa ce peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях дистанционни продажби на стоки и доставки на услуги към крайни клиенти с място на изпълнение в друга държава от ЕС.

От 1 юли влиза в сила и годишното осъвременяване на пенсиите - увеличението е с 5%, докато инфлацията в страната през май беше 2.5%. Изменението се изчислява по т.нар. "Швейцарско правило", според което се взима 50% от повишението на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията. Увеличението не важи за хората с минимална пенсия, тъй като тяхната беше повишена в началото на годината на 300 лв.

Токът и газът поскъпват от утре

На 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране ще реши с колко точно ще поскъпне токът за бита. Според първоначалните разчети на регулатора повишението ще бъде над 5%, но е много вероятно да има изненади и те да са неприятни. Те идват по линия на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която в последния момент бе включена в енергийния микс и макар че ще работи минимално за бита (с обща годишна квота от 1 млн. MWh), това ще доведе до допълнително повишение на цените.

От утре нова цена ще има и природният газ. Очаква се той да поскъпне до 46.88 лв./мВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, което е повишение с около 3.55% в сравнение със стойността му през юни (45.27 лв./мВтч).

СНИМКА НА ДЕНЯ

Почти 50°C в Канада

Три поредни дни Канада подобрява национални температурни рекорди, като в Британска Колумбия бяха вчера достигнати 49.5 градуса по Целзий. Най-малко 69 души са починали внезапно от понеделник насам в градовете Барнаби и Съри, на фона на исторически "топлинен купол", захлупил западната част на Канада и САЩ. Хората по крайбрежието търсят разхлада в иначе не особено привлекателните плажове на Британска Колумбия. (на снимката). Премиерът на провинцията Джон Хорган каза, че това е най-горещата седмица, която тази част от Канада някога е преживявала.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

1.9%

е била годишната инфлация в еврозоната през юни, което е леко понижение спрямо достигнатите 2% през май. Това показват предварителните оценки на Евростат. Енергията е поскъпнала най-много за последните 12 месеца в условията на пандемия - с 12.5%, следват неенергийните промишлени стоки, услугите и храните.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 105 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в страната за изминалото денонощие. Те са установени със 17 080 PCR и антигенни тестове, т.е. делът на положителните проби е 0.6%. Активните случаи към днешна дата са 9223, като в болници се лекуват 1495 души с потвърдена коронавирусна инфекция, а 179 от тях са в интензивни клиники. Починалите за денонощието са деветима, а оздравелите - 227. Поставени са 12 603 дози ваксина.

Служебното правителство разпусна Националния ваксинационен щаб, който беше създаден през декември, за да реализира представения тогава Национален ваксинационен план. Начело на щаба бе проф. Красимир Гигов, генерален директор на Българския червен кръст и преподавател в катедра "Медицина на бедствените ситуации и морска медицина" в Медицинския университет във Варна. Решението за разпускането му се обяснява с факта, че към министъра на здравеопазването ще функционира по-широк консултативен съвет по ваксини от "експерти с по-широка експертиза и с по- широка обществена представителност".

Белгия излезе на първо място в ЕС по темп на ваксинации, след като три четвърти от населението над 18 г. получи по една доза, а 42% са напълно ваксинирани. Повече ваксинирани има само в Малта, но там скоростта на имунизиране спадна, след като страната ваксинира над 70% от жителите си.

Малтийските власти затвориха от днес границите си за туристи от Великобритания, които не са преминали пълния цикъл на ваксинация само дни след като беше включена в списъка на безопасните държави за пътуване от Лондон. Целта е да не бъде допуснато разпространение на варианта делта, съобщи малтийското здравно министерство.

Ирландия ще ограничи посещението на заведения на закрито, ще е свободно само за онези, които са напълно ваксинирани или преболедували от COVID-19, съобщи премиерът Михол Мартин. "Връщането към други дейности на закрито, включително в хотелиерския и ресторантьорския сектор, ще бъде отложено заради по-лесното предаване на варианта делта, каза той. Ирландия ще е една от първите страни в Европа, въвела подобни мерки. Москва наложи подобни ограничения в сряда.

Чешкото министерство на здравеопазването забрани на чехите да пътуват до Русия, Тунис и други страни заради разпространението в тях на вариантите. Прага отчете в понеделник седмично нарастване на новите случаи, което приема като знак за потенциален обрат в тенденцията на спад след тежката вълна през пролетта. Забраната за пътуване ще влезе в сила в четвъртък за Русия и следващата седмица за Тунис.

Международният туризъм ще стагнира тази година, с изключение на някои западни пазари, което ще доведе до загуби до 2.4 трилиона долара, се казва в проучване на ООН. Секторът няма да се възстанови напълно преди 2023 г. Ваксинацията и сертификатите срещу COVID-19 са ключови за възстановяването на доверието в международния туризъм, особено за малките държави, които разчитат силно на сектора за осигуряване на работни места, казват от организацията.

Румъния ще продаде 1.17 милиона дози ваксини Pfizer на Дания. "Можем да постигнем тази сделка, защото в Румъния интересът към ваксиниране е нисък и затова иска да продаде излишните ваксини, които няма да могат да използват", заяви датският здравен министър Магнус Хенике. Румъния не успя да постигне целта си да ваксинира 5 милиона души до края на май, но е близо, като са ваксинирани около една пета от румънците - 4.47 млн. души.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Експерт: Рискът за компрометиране на изборите е от “Информационно обслужване”, а не от машините
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160092406666189
    “Информационно обслужване” държи и ключа и ключалката

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    Присъединяването на Република България към еврозоната е с пренебрегване на неправилността за ползване на евра с пряко създаване на щети.
    Грешната европейска парична политика поразява богати и бедни. Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.
    Колкото по-пълно се изпълни Националния план за въвеждане на еврото в Република България – толкова Република България ще е с по-големи щети.
    Защо Република България е със съгласие за съдбовна европейска парична грешка?
    За устойчив просперитет на еврозоната е необходимо подобрение за употреба на евра със защита срещу щети.

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1

    До коментар [#4] от "Ivan Mitev":

    Основният проблем на еврото е механизма на емисия, която е само като заем срещу частен кредит. Затова цялата принадена стойност се превръща в дълг към ЕЦБ, което продава всичко, освен това което вече е съществувало в България на ЕЦБ. Имоти, земя, човешки ресурс след изтичането на първоначалните облигации става собственост на ЕЦБ. Само Германия има право на вето в ЕЦБ и само тя не е засегната.

    Пример: ако строим къща за 200 хиляди и я продадем за 250 х. То 50 х трябва да дойдат като емисия, те трябва да се издадат. Купувача иска кредит от банката, 50 х се емитират като дълг, т.е. срещу активи на банката, да речем като 50 х идеална част на същата къща. Така 50 х са собственост на ЕЦБ. Когато принадената стойност изработена от българите стане съпоставима с наличното имущество, ЕЦБ налага условия, политически включително, за разпродажба. Испания е типичен пример. Има разбира се и лихви. Единственият начин за излизане е да не се влиза. Затова Полша, Чехия и Унгария отказаха за разлика от България, където виждаме установяване на военен режим за да стане. Работа ли е на служебно правителство да поема подобни решения?

    Нередност?
Нов коментар