🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Глобалният данък ще засегне малко компании в България, пътната агенция е поръчала ремонти над бюджета си

И още: Димитър Цанчев става посланик на ЕС в Израел, Джеф Безос се оттегли от ръководството на Amazon

Отчет на служебното правителство Асен Василев
Отчет на служебното правителство Асен Василев
Отчет на служебното правителство Асен Василев    ©  Георги Кожухаров
Отчет на служебното правителство Асен Василев    ©  Георги Кожухаров

С темата за купуването на гласове вътрешният министър Бойко Рашков отвори предизборната седмица и разгневи прокуратурата. Сутринта по БНР той съобщи, че при предишните избори - на 4 април, в Пловдив са купувани гласове от името на партия ГЕРБ. Вчера за това са предоставени доказателства на прокуратурата, от която до момента са твърдели, че нещата са неясни и няма данни. Сега очакванията са тя да образува разследване по случая.

Топката е в полето на прокуратурата и по друг случай. Последните дни в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 хиляди избиратели в района. По случая са задържани трима. Има данни, че те са осигурявали гласове на предишните избори и са се подготвяли за вота в неделя. Отново има данни за връзка с ГЕРБ. Открита е визитна картичка на бивш депутат от 45-ия парламент, който сега е кандидат-депутат от ГЕРБ за региона - Георги Станков, известен като Семката, каза Рашков. Според него тук се налага много сериозно разследване от хасковската прокуратура.

В този контекст Рашков заяви, че в момента Бойко Борисов управлява прокуратурата, която се е превърнала в "част от политическата власт, такова нещо в нашата Конституция няма". Каза също, че се налагат радикални реформи и незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори, които са нарушили закона, уронили са престижа на съдебната власт и трябва да бъдат отстранени от ВСС. Обяви и че ще сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев, но призна, че не очаква някакви действия от този състав на съвета.

От прокуратурата определиха твърденията на вътрешния министър като грубо вмешателство в дейността и разпратиха официалната си позиция по случая до българските и международните институции.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Глобалният данък ще засегне малко на брой компании в България

Глобалният данък от 15%, за който България е дала принципната си подкрепа, ще засегне малко на брой големи международни компании, които работят в страната ни, ако и когато влезе в сила. Той се отнася за дружества, които оперират в повече от една държава и имат оборот над 750 млн. евро. Ако по-малко от 25% от активите, служителите или разходите за работници на подобно дружество са направени в България, то ще подлежи на облагане с допълнителни 5% данък в държавата, в която е централата му, стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев. Според него в обхвата на новите данъчни правила, под които са се подписали 130 държави, към момента попадат по-малко от 10 компании, които оперират в България. Обясненията му дойдоха часове след като ГЕРБ обяви, че служебното правителство е подкрепило идеята на Г7 за повишаване на корпоративния данък в България на 15% при 10% в момента. Василев определи твърденията на ГЕРБ като "пълни глупости" и "целенасочени лъжи", тъй като според него дебатът на глобално и на ниво ЕС ще продължи още няколко години, а в позицията на страната няма нищо задължаващо. Той допълни, че България продължава да е твърдо против въвеждането на обща данъчна основа в рамките на ЕС, дебатът за която също върви от години.

Пътната агенция е договорила ремонти за 2.8 млрд. лв. при бюджет от едва 370 млн. лв.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е възложила по различни рамкови договори през първите няколко месеца на тази година дейности по ремонт и пътна поддръжка в размер на 2.8 млрд. лв. В същото време бюджетът на агенцията за тази година е 370 млн. лв., стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев. Според него е нужен поне месец за анализ на сключените договори и след това може да се прецени как да се процедира с тях. Днес стана ясен един пример за такъв ремонт - 40 млн. лв. са дължими на "Автомагистрали Черно море" за отсечка на "Тракия". Тези договори са скрити, защото за тях няма обществени поръчки, а държавната "Автомагистрали" ги преразпределя заради договора си за поддръжка на пътищата.

Омбудсманът пита КС за пожизнено намалените пенсии при по-ранно пенсиониране

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд (КС) заради текст от Кодекса за социално осигуряване (чл. 68а, ал. 1), който отрежда пожизнено с 4.8% по-малка пенсия за хора, които имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали година по-рано от отредената възраст. Според омбудсмана текстът противоречи на няколко разпоредби от Конституцията, той е в разрез с принципа на справедливост и равенство на гражданите пред закона, ограничава социалните им права и не гарантира правна сигурност и предвидимост. Според нея подобна разпоредба би била справедлива само за една календарна година от пенсионирането.

Гласът на България в Брюксел си отива

Димитър Цанчев, който беше постоянен представител на страната в ЕС в последните 9 години, сменя дипломатическите служби и от служител на външно министерство става дипломат към Европейската служба за външни отношения. Цанчев е официално новият посланик на ЕС в Израел - горещ и важен пост, особено предвид напрегнатите отношения с Тел Авив към момента, конфликта с "Хамас" и падането на Нетаняху. Цанчев е бил посланик в Израел на България и е част от "арабистката школа" във Външно. Владее арабски и иврит. През последните 9 години той беше гласът на България в Европа и многократно защитаваше позициите на София в преговорите с останалите държави в съюза, както и играеше "връзката" между Бойко Борисов и Брюксел. Засега не е ясно кой ще го замени на тази позиция.

Анди Джеси смени Джеф Безос на върха на Amazon

Най-богатият човек в света - Джeф Бeзoc, ĸoйтo cъздaдe лoгиcтичнa импepия зa близo 2 тpлн. дoлapa, нaпycкa днec yпpaвлeниeтo нa ĸoмпaниятa cи Аmаzоn. Той се оттегля от ръководството тoчнo 27 гoдини cлeд ĸaтo ocнoвaвa ĸoмпaниятa. Безос ще бъде наследен на поста от Анди Джеси. Аmаzоn заяви, че ще предостави 61 хил. акции на новия главен изпълнителен директор, които ще бъдат изплатени за срок от 10 години. Сега на Безос му престои едно от най-важните събития в живота - на 20 юли се очаква да полети в космоса на борда на кораб на неговата космическа компания Blue Origin.

ВИДЯНО ДРУГАДЕ

Стефан Янев: Необходими са законодателни реформи в съдебната система

Необходими са законодателни реформи, за да могат прокурорите и съдебната система да работят по-ефективно. Гласоподавателите трябва да изпратят ясно послание, че искат в политиката хора, които не мислят единствено за личния си интерес. Това заявява в интервю за швейцарското издание "Блик" служебният премиер Стефан Янев. Той посочва, че корупцията е голям проблем от години. "Много политици не правят нищо по въпроса и дори когато медиите изнасят нарушения, обвинението често е неактивно. В България нито политици, нито бизнесмени са затворени за корупция, макар че някой го заслужават", добавя той. Попитан дали финансирането от ЕС е контрапродуктивно, защото захранва корумпирана система, Стефан Янев отговаря: "Много сме благодарни за тези пари... Всъщност днес мнозина вярват, че европейските пари не са изразходвани добре и това е довело до корупция."

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Без нови жертви на коронавируса е изминало последното денонощие в страната, а новите случаи на инфекция са само 19 според официалната статистика. Данните за почивните дни обаче обичайно са в намален обем и "изравняването" се вижда в числата, които се публикуват във вторник. В неделя са направени 3900 теста при среднодневно около 13 500 за изминалите седем дни. Положителните проби за денонощието са 0.5%. За изминалите 24 часа в единната информационна система са отчетени 92 излекувани и 2157 поставени дози ваксина.

България може да започне да бракува ваксини още следващия месец, когато ще изтече срокът на годност на най-отдавна внесените в страната препарати. Това стана ясно от думите на проф. Красимир Гигов от националния обществен съвет по ваксинации пред БНТ. Той обаче не отговори на уточняващ въпрос от кой вид са те. По думите му до момента в България са внесени 4.6 млн. дози ваксини, а използваните са около 1.8 млн. Към днешна дата със завършен ваксинационен цикъл в страната са 820 975 души, или под 15% от населението.

Нови правила за пътуване с ферибот до гръцките острови влязоха в сила в понеделник, за да се предотврати разпространението на COVID-19, пише в. "Катимерини". Пътниците трябва да покажат сертификат за ваксинация, доказателство за скорошно възстановяване от вируса или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа след заминаването, или отрицателен бърз тест, проведен 42 часа преди пътуването. Правилата се прилагат за всички над 12 г.

Република Южна Африка отчита рекорден брой нови случаи на коронавирус. Основното огнище на епидемичния взрив е Йоханесбург, а причина за него е новият вариант "Делта". За последното денонощие са потвърдени над 26 хил. нови случая, а ден по-рано те бяха 24 хил. Така най-високите стойности, достигнати при предишните вълни на заразата, са задминати, а много болници бързо запълват капацитета си.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е приет в болница в неделя след положителен тест за COVID-19 в края на юни, съобщават местните медии. Той ще остане под наблюдение за 24 часа като предпазна мярка, предаде телевизионният канал RTL, позовавайки се на държавното министерство на Люксембург.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Антон Зингаревич е новият собственик на "Ботев" (Пловдив)

Руският бизнесмен Антон Зингаревич ще стане официално собственик на футболен клуб "Ботев" (Пловдив) до края на седмицата. Той ще придобие 99% от акциите на дружеството и днес се е срещнал с председателя на Сдружение "ПФК Ботев" Радослав Кошински. Организацията на феновете държеше ценните книжа, след като предишният собственик Георги Самуилов им ги предостави. Двамата са подписали всички документи в присъствието на адвокати. До края на седмицата от клуба обещаха повече подробности по темата.

Все още няма коментари
Нов коментар