🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Нов четвърт милиард помощ за държавната "Марица-изток 2", схемата 60/40 се променя

И още: "Артекс" обжалва заповедта за спиране на строежа на "Златен век"; Служебният кабинет предлага преизчисляване на пенсиите; Каква съдебна реформа предлагат партиите

   ©  Цветелина Белутова

Въпреки жегите и наближаващия ваканционен сезон държавата продължава да работи на пълна пара. А причината вероятно са наближаващите избори, които увеличават желанието за медийни изяви и рокади. Такива не липсваха и днес - членът на СЕМ от президентската квота Ивелина Димитрова подаде оставка заради конфликта между министъра на културата Велислав Минеков и директора на БНТ Емил Кошлуков. Според Димитрова медийният регулатор е реагирал неадекватно на този конфликт. Стана ясно и че пак има рокада в СДВР - начело на институцията застава Калоян Милтенов, а досегашният директор Антон Златанов се връща на поста като заместник-директор. Той беше начело на СДВР само за месец.

Агенция "Митници" пък обяви, че започва проверка на вноса на автомобили за периода от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г. във всички митнически учреждения. А причината е открити случаи на митническо оформяне на документацията, в които автомобилите невярно са описани като повредени или катастрофирали. Така нови или почти нови коли са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС, съобщават от агенцията.

Други са вълненията на родителите, чиито деца завършиха 7-ми клас, тъй като днес излязоха резултатите от матурите по български език и литература и по математика. Те са най-добрите за последните 3 години, показва данните на образователното ведомство. Средният успех по български език и литература сега е 53.86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък - 37.94 точки.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ТЕЦ "Марица-изток 2" ще бъде субсидиран с 250 млн. лв. през сметките за ток

ТЕЦ "Марица-изток 2" ще получи годишна квота за осигуряване на електроенергия за битовите потребители, реши днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Това е отчаян ход на служебното правителство да предотврати протести на енергетиците, с които синдикатите заплашиха миналата седмица. От законова, икономическа и техническа гледна точка (КЕВР го доказва в доклада си) няма абсолютно никаква логика цената на тока за бита да се натоварва допълнително със скъпия ток на ТЕЦ "Марица-изток 2", но очевидно решението е политическо. Така вместо с очакваните 3% домакинствата ще плащат поне с 5% повече за електроенергия в продължение на цяла година. Общо допълнителната сума, която ще се плати, е около 250 млн. лева.

Защо се прави

Всичко това се мотивира със заплатите на работещите в централата над 2300 души - техният брой не е оптимизиран, въпреки че натоварването на мощностите през последните години не е надвишавало 30%. Фонд работна заплата е 113 млн. лв. и за да бъдат платени тези пари, всички българи трябва да похарчат 250 млн. лв. допълнително. Тук работодателските организации с право попитаха защо просто не се платят заплатите за работниците и да се спестят останалите 137 млн. лв. Отговорът очевидно пак е политически.

Има ли смисъл

С наливането на този нов четвърт милиард лева в ТЕЦ "Марица-изток 2", след като през 2020 г. централата бе подпомогната с близо милиард, по никакъв начин няма да спомогне за нейното стабилизиране. Напротив - ще задълбочи финансовите проблеми, тъй като реформите се отлагат и на енергетиците се показва, че могат и да не работят, но пак ще си получават възнагражденията.

Какви са решенията

Една от пропуснатите през последните три години възможности за поддържането на държавния ТЕЦ поне до 2025 г. бе т.нар. механизъм за капацитети. ГЕРБ обаче не направи необходимото да го въведе и сега това е почти невъзможно. Вариант е със средства от Плана за възстановяване и Фонда за справедлив преход централата да премине на природен газ, но това няма да може да се случи в следващите три-четири години, а и само по себе си не е ефективно от гледна точка на целите на Зелената сделка на ЕС, която разглежда газа само като преходно гориво. Цялостно решение за трансформация на комплекса "Марица-изток" засега не се предлага от властите - нито предишните, нито служебните.

Подробности по темата и предложенията на партиите за "Марица-изток" четете в новия брой на "Капитал" този петък и онлайн на capital.bg

Схемата 60/40 продължава за бизнесите с 40% спад на приходите

Ковид мярката 60/40 ще продължи да работи през юни и юли, но с променени правила, които бяха обсъдени от тристранните партньори в понеделник. Те предвиждат държавата да изплаща до 60% от осигурителния доход за април на служителите на бизнеси, които докажат над 40% спад на приходите. При спад между 30 и 40% компенсацията ще е половината от осигурителния доход. Всички процедури, които текат по одобрение на работодатели, кандидатствали по старата мярка 60/40, ще бъдат изпълнени по сегашния ред, стана ясно от думите на вицепремиера Гълъб Донев. В момента действа изискване всички компании да докажат понижение на приходите над 20%.

Служебният кабинет предлага преизчисляване на пенсиите

Правителството е възложило на НОИ да разработи варианти за преизчисляване на пенсиите, вместо всеки месец да се дават по 50 лв., стана ясно от думите на ресорния министър Асен Василев. Според "24 часа" в момента се разглеждат два варианта - единият е за преизчисляване спрямо осигурителния доход през 2018 г., а другият - увеличение на тежестта на стажа до 1.3 (в момента този коефициент е 1.2). Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев обаче заяви, че не е привърженик на това пенсиите да се преизчисляват спрямо осигурителния доход през 2018 г., защото нискодоходните пенсионери ще получат най-малко увеличение.

Парадоксът с блокираните сметки на "Автомагистрали"

Уволненият от служебния министър директор на държавната компания "Автомагистрали" Стоян Беличев, който обжалва отстраняването си и блокира вписването на новите шефове, обяви днес, че има опасност от временно спиране на изграждането на магистрала "Хемус" и разпускане в принудителен отпуска на голям брой служители. Причина за това е, че заедно със заповедта за уволнението му от 10 юни служебният регионален министър Виолета Комитова изпрати и писмо до търговските банки, с което настоява да не бъдат разрешавани плащания от сметките на дружеството, подписани от Стоян Беличев или упълномощени от него лица. Твърденията, че сега, само две седмици след това писмо, е заплашено строителството на магистрала "Хемус" обаче, е, меко казано, несериозно, тъй като с него не се занимава самата "Автомагистрали", а тя е превела аванси за над 1 млрд. лв. на различни други строителни фирми. Блокираните сметки може да са проблем само за заплатите на самите служители на "Автомагистрали".

"Артекс" обжалва заповедта за спиране на "Златен век"

Компанията е протестирала в Административен съд - София-град, решението на новия шеф на ДНСК Влади Калинов да спре окончателно строежа заради изтичане на разрешителното. Съдът е спрял влизането в сила на заповедта поради възможността тя да нанесе сериозни щети на компанията.

В жалбата "Артекс" е посочила и понесените според нея досега щети: 5 млн. лв. заради забавено строителство, 2.6 млн. лв. неустойки към клиенти и почти 11 млн. лв. заради отказали се клиенти.

В същото време преди седмица Влади Калинов загатна пред "Капитал", че от МРРБ имат решение на казуса, а министър Комитова този уикенд го посочи: "Артекс" да поиска ново разрешително от общината. Това значи, че с новите регулации сградата ще трябва да бъде завършена на по-ниска кота.

Украйна и САЩ започнаха нежелано от Русия учение в Черно море

Украйна и САЩ започват учение в САЩ, в което ще има представители и на над 30 други страни въпреки призивите на Русия то да бъде отменено. Sea Breeze 2021 г. следва инцидента от миналата седмица, когато британският разрушител HMS Defender премина близо до анексирания от Москва полуостров Крим. Според руските власти бойният кораб е навлязъл в техни води, затова по него са отправени предупредителни изстрели. Великобритания, за която въпросните води са украински, отрича. Вчера BBC съобщи, че документи, свързани с инцидента, са открити на автобусна спирка в Кент, а министерството на отбраната съобщи, че е информирано за загуба на "деликатни" материали, върнати от гражданин, без да уточнява. Това е най-голямото учение Sea Breeze, в което освен държавите от НАТО участват и четири арабски държави - Мароко, Тунис, Обединените арабска емирства и Египет. Сред участниците извън НАТО са и Израел, Бразилия, Пакистан, Австралия, Япония, Швеция, Сенегал и Южна Корея.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Дебатът за съдебната реформа - какво ще направят партиите на антистатуквото

На 29 юли от 16 часа "Капитал" организира ZOOM дебат за съдебната реформа. За конкретни отговори без политически страсти, с повече анализ са поканени доц. д-р Атанас Славов ("Демократична България"), Николай Хаджигенов ("Изправи се! Мутри вън!") и Явор Божанков (БСП). Идеята на събитието е да представи по разбираем и за неспециализирана аудитория начин намеренията за ключовата съдебна реформа на политическите сили, които се определят като част от антистатуквото и се очаква да имат роля в съставянето на следващия парламент.

СНИМКА НА ДЕНЯ

22 държави вече приемат европейския ковид сертификат

Европейската комисия съобщи, че 20 държави от ЕС, както и Исландия и Норвегия, вече са свързани в общата система за проверка на сертификатите, която официално ще стартира на 1 юли. Има техническа готовност в европейската система да бъде включена и Швейцария. Седем държави към момента все още не издават европейския документ - Нидерландия, Румъния, Швеция, Кипър, Малта, Унгария и Ирландия.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Нито един починал пациент с коронавирус не бе отчетен през последното денонощие, а новите случаи на зараза са само 16. Статистиката за неделния ден обаче обичайно е оскъдна, а "изравнителната сметка" идва във вторник. Въпреки това епидемията в България видимо е на дъното си след силната пролетна вълна, но здравното министерство предупреждава за опасността от по-заразния "делта" вариант и призовава хората да се ваксинират. Едва 13.5% от българите са с поне първа доза, а малко над 11% - с две. Само 2720 дози са поставени за последното денонощие.

В скоро време се очаква скок на броя на заразените с индийския вариант в България, съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. По-рано сутринта стана ясно, че при геномно секвениране са открити проби с "делта" вариант на седем души, работещи в софийския електротранспорт. Един от тях е хоспитализиран с пневмония. За първи път в карантиниран чужденец е открит и южноафриканският щам на вируса, т.нар. "бета" вариант. Останалите от общо 200 проверени проби са от т.нар. британски ("алфа") вариант. И трите варианта са по-заразни, като "делта" е отговорен за настоящи огнища в Испания, Португалия, Франция, Германия, Русия и др., както и за заформящата се нова вълна във Великобритания.

Работещите в услугите в Москва ще бъдат задължително ваксинирани в опит да се овладее новата вълна, с която засега властите не успяват да се справят въпреки увеличените ограничения. За част от служителите се връща задължителната дистанционна работа, а за работещите от сектора на услугите се въвежда задължителна ваксинация. Засега не е обявен общ локдаун, както през пролетта на 2020 г.

Гърция ще предложи на младежи между 18 и 15 години по 150 евро за първа доза ваксина срещу COVID-19 като част от усилията на правителството за повишаване на нивата на ваксинация заради опасността от по-заразния делта вариант. Бонусът ще е възможен за над 940 хил. млади гърци, а парите ще могат да се харчат от 15 юли - за почивка или за културни събития. Ваксинираните младежи ще получат и предплатени карти с безплатен мобилен интернет за един месец. Над 45% от населението на Гърция вече има поне една доза, а около 34% са напълно имунизирани.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 4

    Прав беше Мирчев, когато каза, че Живков обслужва задкулисието (волно или не). Избирателите показват, че искат промяна, че е време за реформи, стига толкова "снишаване", защото така няма да се измъкнем от блатото.

    Нередност?
  • 2
    it4 avatar :-|
    it4
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    а кой е този мирчев, некой кондензатор ли ?

    Нередност?
  • 3
    kamito_25 avatar :-|
    Kameliq Peneva

    Защо сте се захванали с централата. Вие големи енергийти експерти станахте. Ясно е, че защитавате интересити на часттния бизнес. Ама първо на първо тока не поскъпва с 5% както се тиражира по масмедиите заради конретната централа. Това е 100%-ова ЛЪЖА и СПЕКУЛАЦИЯ. И нека това го знаят хората. КЕВР не е признала от 5г. Разходите на дружеството. Това е БЕЗУМИЕ. Кой стои зад този опит за фалиране на толкова важен за енергетиката ни държавен стратекически обект. Срам и позор е това. Както се казва: "Държавата е мащеха за своята собственост".Нека се знае. Моля запазете ми коментара. Смятам, че истината трябва да се знае.

    Нередност?
Нов коментар