Вечерни новини: Шанс за нов завод за е-автомобили за 140 млн. евро в България; БЕХ поиска оставки на директорите на "Булгартрансгаз"

И още: Пожизнен ТЕЛК за над 100 необратими заболявания; МВР ще издава удостоверения за гласуване и в деня на вота

Вторник беше сравнително спокоен, но и пълен със събития ден.

Върховният административен съд излезе с противоречиви определения по казуса с изготвения от правителството списък по санкциите "Магнитски" - един състав започва да разглежда жалба, други - я пратиха на друга съдебна инстанция. В същото време Върховният касационен съд потвърди десетгодишната присъда на украинеца Роман Логвиненко за опита за покушение срещу Алексей Петров през есента на 2015 г. А прокуратурата предприе традиционно популистки ход преди изборите с анонса, че се заема с повишените от началото на месеца цени на газа, тока, парното и топлата вода.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Възможно е строителството на завод за е-автомобили за 140 млн. евро в България

Още в събота може да бъде обявена голяма инвестиция за 140 млн. евро на европейски производител на електромобили, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг. Според него заводът няма да бъде в София, а български производители на части могат да станат доставчици на фабриката. Над 600 чужди компании имат инвестиционен интерес в България, обяви още Петков. Сред тях има европейски, азиатски и американски дружества, които са изпратили писма до министерството след направеното съревнование на икономическите съветници в службите по търговско-икономическите въпроси на България в цял свят. Някои са за инвестиции, други са за интерес, експортни сделки или за сътрудничество.

Янаки Стоилов с уклончив отговор на въпроса дали ще сезира ВСС за нарушения на Гешев

Правосъдният министър Янаки Стоилов ще прецени дали да сезира ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев, след като разгледа сигнала, който чака да му изпрати колегата му - вътрешния министър Бойко Рашков. Пред журналисти правосъдният министър цитира закона, според който има правомощие да сезира ВСС, ако има основание за образуване на дисциплинарно производство срещу всеки магистрат за нарушаване на закона и уронване престижа на съдебната власт, но все още няма сигнал от Рашков за прокурори.

Извън това правосъдният министър анонсира резултати от работата по някои приоритети:

  • работи се по 35 проекта на нормативни актове - законови и подзаконови
  • в търсенето на "радикално решение" за т.нар. инвестиционно гражданство е поискана информация от Агенцията за чуждестранни инвестиции какви точно са направените инвестиции, дали те са реални и дали продължават да съществуват
  • подготвя се преобразуване на държавно предприятие фонд "Затворно дело" като административна структура на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", тъй като в момента статута му на предприятие по Закона за публичните предприятия създава затруднение ефективно да организира производство, с участие на лишените от свобода.

АДФИ: Бюджетът е ощетен с почти 557 млн. лв. от четири компании на Божков

Държавният бюджет е ощетен с почти 557 млн. лв. от четири хазартни компании, които са внасяли по-ниска такса от дължимата по закон. Това са "Ню геймс", "Еврофутбол", "Национална лотария" и "Евробет", като всички те са свързани с Васил Божков - кандидат-депутат с повдигнати множество обвинения от прокуратурата, над чиято дейност бяха наложени санкции от САЩ по закона "Магнитски". Дружествата му са плащали по-малък размер от дължимата по закон такса от 15% върху приходите от залози, като това се е случило вследствие на решенията на Държавната комисия по хазарта. Тя е органът, който е утвърдил правилата за провеждане на игрите като в тях е било записано, че те събират комисиони за участие, става ясно от нов доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), който обхваща периода от 1 януари 2014 г. до края на 2019 г. Докладът е предаден на прокуратурата, съобщиха от Министерството на финансите.

БЕХ поиска оставките на ръководството на "Булгартрансгаз"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) e поискал от надзора на "Булгартрансгаз" да се съобрази с искането на служебния енергиен министър Андрей Живков за отстраняването на ръководството на компанията. Живков настоя за оставки заради нарушенията по договорите по отсечката на "Турски поток" през България. Доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) показа, че строителството на участъка е ставало без контрактите да са били предварително одобрени от регулатора, както изисква Наредбата за лицензирането на дейностите в енергетиката. Отделно - в срок до 9 юли БЕХ е изискал от надзора на "Булгартрансгаз" съответните доклади и становища, касаещи обстоятелствата, свързани с извършената от КЕВР проверка. Според Живков тя "потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на "Булгартрансгаз" и води до свръхзадлъжнялост на дружеството".

МВР ще издава удостоверения за гласуване и в деня на вота

МВР обяви, че е създало необходимата организация, за да могат българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи за самоличност, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да упражнят правото си на глас. На първо място, ще бъде ускорено издаването на документи на граждани, подали заявления, а когато това не може да стане до 9 юли, по искане на гражданите ще бъде издадено удостоверение, с което да гласуват и което ще важи само за изборния ден. Такива удостоверения ще се издават включително на 10 юли (събота) и на 11 юли - деня на изборите, в рамките на работното време на съответното звено "Български документи за самоличност" от 8:30 до 19 часа.

Пожизнен ТЕЛК за над 100 необратими заболявания

Пожизнено решение за трайна неработоспособност ще се издава за 100 заболявания, които са необратими, вместо хората, които страдат от тях, да ходят на всеки 3 години за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК, какъвто е режимът в момента. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров след заседанието на тристранката днес, на което е обсъждан проект за промени в Наредбата за медицинската експертиза. В сряда промените в наредбата ще са в дневния ред на Министерския съвет. Редакциите не само че ще спестят много средства на здравната каса за напълно излишни процедури, но и ще премахнат унизителното задължение за хиляди болни от необратими заболявания да доказват, че не се е случило невъзможното.

Бизнес доверието в Германия намалява за втори пореден месец, но остава високо

Икономическото доверие в Германия се понижава за втори пореден месец, но се задържа на исторически високи нива, обяви Институтът за икономически изследвания ZEW. Показателят се понижи до 63.3 пункта през юли от 79.8 през юни, като очакванията бяха за 75. Въпреки спада анкетираните експерти очакват цялостната икономическа ситуация да бъде изключително положителна през следващите 6 месеца, казва Ахим Вамбах, президент на Института ZEW. Оценката на текущата икономическа ситуация в страната продължава да се подобрява. Тя е подобна на тази в началото на 2019 г., като показателят достига положителна територия за първи път от две години. Повторното отваряне на икономиката на фона на масови ваксинации трябва да доведе до рязко повишаване на икономическия растеж през второто и третото тримесечие на фона на по-високите потребителски разходи, казват икономистите. През май обаче поръчките в промишлеността изненадващо са се понижили с 3.7% - това се случва за първи път от началото на годината, но остават над равнището им от преди кризата с коронавируса. Лошите данни се обясняват със спада на износа и недостига на компоненти.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Спасители в Япония издирват поне 24 изчезнали души сред калното бедствие, което заля централния японски град Атами. Проливни дъждове предизвикаха свлачища през уикенда в централния японски град Атами. Свлачищата и реките от кал събориха и заляха през уикенда къщи в района на града, намиращ се на 90 км югозападно от Токио. Работата на спасителите бе многократно прекъсвана от проливния дъжд. Засегната е зона от 120 000 квадратни метра, засега четири са жертвите на бедствието.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 98 са новите случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие. Направени са 19 607 теста, от които положителни са 0.5%. Към днешна дата в болници се лекуват 1134 души с потвърдена коронавирусна инфекция, като 123 от тях са в интензивни отделения. Според данните в Единната информационна система за изминалите 24 часа има 41 смъртни случая, но числата във вторник обикновено са по-високи, тъй като в тях се включват и част от неотчетените през уикенда случаи. Излекуваните за денонощието са 228. Поставени са 7838 дози ваксина.

Само четири области в България - София-област, София-град, Видин и Кюстендил, все още не са в т. нар. зелена зона, където заболеваемостта от коронавируса е под 20 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици, сочат седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести към 4 юли. Сравнение с данните от миналата седмица показва, че в София-област има ръст на новите заразени: от 26 на 37 души на 100 хил. население. Областите с най-слабо разпространение на вируса са Силистра (1 на 100 хил.), Разград, Шумен и Хасково (с по 7 на 100 хил.).

Всички пристигащи в България от Испания, Кипър и Русия ще трябва да предоставят на границата и отрицателен резултат от PCR тест, за да не подлежат на карантина, дори и да са ваксинирани. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, която влиза в сила от четвъртък (8 юли). Причината е усложнената ситуация с коронавируса в тези страни. Според новата система за разделяне на страните на зелена, оранжева и червена зона при значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в дадена държава от зелена или оранжева зона на пристигащите от нея в България хора могат да бъдат прилагани специфични противоепидемични мерки.

За работниците/служителите, които са ваксинирани срещу COVID-19, може да се допусне изключение от изискването за носене на маска за лице на работните си места. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Това разпорежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 6 юли.

Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че след две седмици ще паднат социалните и икономическите ограничения в Англия. Джонсън потвърди на пресконференция, че правителството си поставя за цел да отмени мерките на 19 юли, а окончателно решение ще бъде взето следващата седмица. По думите му с тази стъпка ще бъдат премахнати официалните ограничения за социалните контакти и дистанцията от най-малко метър, указанието да се работи от вкъщи и задължителното носене на маски. Тези облекчения обаче пораждат полемика заради увеличението на новите случаи на зараза, приписвани на варианта Делта на вируса.

Израел наблюдава спад в ефективността на ваксината на Pfizer срещу Делта варианта, който се разпространява в страната. От 6 юни ефективността на ваксината за превенция на заразата е спаднала на 64% според здравното министерство, докато през февруари бе 95.8%. Препаратът продължава да пази от сериозно заболяване и хоспитализацията в 93% от случаите, но през февруари процентите бяха 99. Броят на регистрираните инфекции нараства от около две седмици в Израел. Вчера 334 души са дали положителен резултат на тестовете. За последно това се е случвало в началото на април.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2

    Аз сега не разбирам как има 600 фирми, които искат да инвестират у нас след като състоянието на държавата според този Петков е "трагично". Пък и завод за електромобили имало интерес да правят и популиски добавя, че ще ни продават колите по-евтино тук. Да видим до кога ще залъгвате полезните идиоти!

    Нередност?
Нов коментар