Най-важното от уикенда: Кабинетът представя променения възстановителен план; Държавата е дала без търг и 400 млн. лв. за руски дълбачки

Новините от края на седмицата, които задават тона на следващата

Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езеро.
Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езеро.
Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езеро.
Плавателният канал №2 между Варненското и Белославското езеро.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бурната политическа седмица след парламентарните избори завърши с по-спокоен уикенд в очакване на първото заседание на новото Народно събрание на 21 юли. След като в петък стана ясно, че "Има такъв народ" ще преговаря с други партии, но преди това ще предложи нов състав на кабинет, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че е готов за разговори с партията на Слави Трифонов, без да поставя условия за представители в кабинета. Обединението обаче има ключови приоритети, по които ще прецени дали да подкрепи евентуален кабинет. Сред тях са провеждане на дълбока съдебна реформа чрез конституционна промяна на Висшия съдебен съвет (ВСС); конструиране на мнозинство и управление, което държи ДПС трайно извън властта; провеждането на парламентарни разследвания по отношение на "Росенец", "Лукойл", ТЕЦ "Варна" и пристанището към него, ББР и "Булгартабак" с цел осветяването на механизмите за влияние на ДПС.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" обяви, че Мая Манолова е била поканена на разговор с "Има такъв народ" и това, че останалата част от коалицията не са отишли, не означава, че имат обтегнати отношения.

Спорът между служебния здравен министър Стойчо Кацаров и спешната болница "Пирогов" продължи и през уикенда с нови обвинения. Той започна, след като министърът смени директора на здравното заведение проф. Асен Балтов с мотив, че под негово ръководство там отчитани медицински дейности, които не са извършвани, както и отчетени пациенти, които не са били лекувани в болницата.

Западната част на Германия пострада най-сериозно от тежките наводнения. Ситуацията се описва като "бедствието на столетието". Освен Западна Германия и Белгия, Южна Нидерландия, Североизточна Франция, Люксембург и Швейцария също бяха засегнати сериозно от проливните дъждове.

Страните от групата ОПЕК+ се споразумяха в неделя увеличат от август добива на петрол и така да допринесат за намаляването на цените на суровината в момент, в който световната икономика продължава да се възстановява от пандемията.

България отбелязва в неделя 184 години от рождението на Васил Левски, а центърът на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Правителство ще представи актуализирания план за възстановяване

Следващата седмица служебното правителство ще представи предложенията си за какво да се използват средствата от европейския план за възстановяване и устойчивост, обяви пред "Дарик радио" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той уточни, че сериозни различия има за това къде да се инвестират средствата от Европа в сектор "Енергетика". Министърът е на мнение, че при избора на проекти за реализация трябва интересът на суверена е на първо място. "Трябва да започнем да изграждаме работни места. Например индустриален парк, преизизграждането на енергийни източници и други. Дигитализацията ще доведе до качествена практика. Дигиталният и зеленият преход ще помогнат на България", смята министърът.

Държавата е платила без търг и 400 млн. лв. за руски дълбачки

Дружеството "ЕС Билд" ДЗЗД е било използвано от държавата при възлагането без търг на дейности за удълбочаване на "Пристанище Варна" на руската компания "Гидрострой". За тях до момента са платени 393 млн. лв. Това показаха резултатите от разследване на "Дневник". Схемата, която е била приложена, е следната: Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (част администрацията на транспортното министерство) е прехвърлило през миналата година 435 млн. лв. на собственото си търговско дружество "Транспортно строителство и възстановяване" (ТСВ ЕАД). Това е т.нар. in-house модел, който позволява институциите да възлагат поръчки без търг на собствените си дружества. Веднага след това обаче ТСВ е превъзложило работата на външен подизпълнител. Така отново без търг според анализ на финансовото министерство, публикуван на 8 юли, държавната компания е платила 393 млн. лв. от осигуреното финансиране на частната "ЕС Билд" ДЗЗД. Източници на "Дневник" твърдят, че в този случай Законът за обществените поръчки най-вероятно е заобиколен със сключването на договор не за извършване на услуга, а за доставка на материали, машини или съоръжения. Участници в "ЕС Билд" ДЗЗД са две компании - "ЕИС Строителна компания" АД и "СЕМ ремонт" ЕООД. Първата от тях е свързвана с братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Бивш военен министър влезе в надзора на "Български ВиК холдинг"

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова е сменила надзорния съвет на "Български ВиК холдинг". Най-голямата изненада е, че е назначила там и Николай Цонев - бивш министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев, от квотата на НДСВ, съобщава в. "Сега". Освен като силов министър той е известен като предприемач и мениджър, но не във водния сектор в (например хлебопроизводство и туризъм), и като преподавател. В момента е партиен лидер на "Нова алтернатива", която на последните избори призова симпатизантите си да гласуват за формацията на Слави Трифонов.

"Български ВиК холдинг" беше създадено от правителството на Борисов през януари 2020 г. В него влязоха всички дялове и акции на държавата във ВиК дружествата в цялата страна. Основната му дейност до момента е да отпуска пари на закъсали водни оператори. Освен Николай Цонев в надзорния съвет са назначени Надежда Николова и Николай Ганев.

Образование на принципа "парите следват качеството"

Нужна е спешна промяна на стратегията за финансиране на образованието, като от принципа "парите следват ученика" се премине към "парите следват качеството", обяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Като първа стъпка той посочи изграждането на система за оценка на качеството. Това изисква между 6 месеца и 1 година, като според него трябва да има проследяемост как училището помага на ученика на напредне. За министъра е нужна и дигитализация, като всички учители ползват разработени уроци. Според министъра, ако реформите започнат сега, ефект ще има след 3-4 години.

Коронавирусът е вече в олимпийското село в Токио

Двама участници на олимпийските игри в Токио са дали положителни тестове за коронавирус, съобщиха организаторите в неделя сутрин. Това се случва само дни преди откриването на игрите на 23 юли, които ще се проведат без публика. Двамата заразени вече са влезли в олимпийското село. Общо три случая на заразени бяха потвърдени досега. Националността на заразените не се съобщават, нито имената им или спортовете, в които се състезават. Ясно е само, че са съотборници. Според организаторите има още един заразен с коронавирус, отново спортист, но неговата проба е излязла позитивна преди да влезе в олимпийското село.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

"Титан" спечели "Златната палма" за най-добър филм в Кан

Френската режисьорка Жулия Дюкурно спечели "Златната палма" в категорията за най-добър филм на кинофестивала в Кан за творбата си "Титан". Тя стана втората жена, удостоена с престижната награда, първата е новозеландката Джейн Кемпиън за "Пианото" през 1993 г.

"Милуоки бъкс" е на победа от първа титла в НБА

"Милуоки бъкс" е на една победа от първа титла в историята си от 50 години, след като надви "Финикс сънс" със 123:119 в петата среща от финалната серия в Националната баскетболна асоциация (НБА). "Елените" спечелиха като гост, за да обърнат серията в своя полза и вече водят с 3:2 победи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Протести срещу ковид мерките във Франция

Десетки хиляди протестираха във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за задължително ваксиниране на здравните работници и задължителен здравен пропуск за влизане в барове, ресторанти и кина. Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото разрастване на пандемията. "Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции", каза президентът в обръщение към нацията.