🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приемането на закон за последиците от санкциите по "Магнитски" трябва да е приоритет

Според зам.-министъра на правосъдието Иван Демерджиев това е начинът да се избегнат противоречиви решения и да бъде защитен общественият интерес

Иван Демерджиев , зам министър на правосъдието в служебния кабинет
Иван Демерджиев , зам министър на правосъдието в служебния кабинет
Иван Демерджиев , зам министър на правосъдието в служебния кабинет    ©  Надежда Чипева
Иван Демерджиев , зам министър на правосъдието в служебния кабинет    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Българският законодател трябва в спешен порядък да уреди последиците от прилагането на "Закона "Магнитски", както и евентуалните последици от други аналогични санкции, защото това е начинът да се избегнат противоречиви решения и да бъде защитен общественият интерес. Приемането на един такъв закон е една от приоритетните задачи, които би следвало да реши новият парламент." Това заяви пред "Капитал" зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, когото потърсихме по въпроса за партийните субсидии след последните избори и как те ще бъдат изплатени на партията на Васил Божков "Българско лято", която е поставена в разширения санкционен списък по закона "Магнитски".

Партийните субсидии

Държавата не може да откаже изплащането на субсидия на гражданска платформа "Българско лято", за която на 11 юли гласуваха 49 833 души или 1.82% избирателите. Едно от условията за това е партията да представи банкова сметка, по която да се преведат парите, защото по закон те се изплащат само по банков път, уточни зам.- министър Демерджиев.

Според Закона политическите партии право на държавна субсидия имат партии, които на последните парламентарни избори са получили не по-малко от 1% от действителните гласове в страната, както и коалиции, които са получили не по-малко от 4 на сто от действителните гласове. Размерът на субсидията за всяка отделна партия се изчислява по 8 лева на всеки получен от съответната партия глас. Според изчисленията на "Дневник" общият размер на годишната държавна субсидия за политическите партии след последните избори ще е 20 578 488 лв., като право на най-голяма сума имат "Има такъв народ" (5 262 592 лв.) и ГЕРБ (5 137 320 лв.). Според тези сметки "Българско лято" има право на 398 664 лв.

Така или иначе въпросът за определяне и изплащане на субсидията не е предстоящ, казва зам.-министър Демерджиев. След като излязат официалните данни на ЦИК за действителните гласове за всяка партия, министърът на правосъдието трябва да издаде една заповед, която включва както документите, които трябва да се представят от партиите, включително банковата сметка, така и сроковете, които трябва да се спазят от тях. Изплащането не става автоматично, партиите трябва да заявят желание да им бъде преведена субсидията. Всички тези документи се проверяват и с доклад на финансовата дирекция се предлага на министъра да утвърди партиите, които ще получат субсидии. Заповедта ще излезе бързо, но самото изплащане се очаква да стане към края на септември, казва Демерджиев.

Законово основание да се откаже субсидия на "Българско лято" няма, но по силата на чл. 26, ал. 3 от Закона за политическите партии Министерството на правосъдието превежда държавната субсидия по банкова сметка, посочена от съответната партия. Ако партията няма сметка или банката е блокирала сметката, която партията е посочила, субсидията няма как да бъде изплатена. И МП няма правомощия да разпореди на банката да отблокира сметката. Или да плати субсидията в куфарче.

Платформата "Българско лято" атакува в съда решението на МС (РМС №441/4 юни т.г.), с което бе прието съставянето на разширен списък на свързани лица по списъка "Магнитски". Първата инстанция прекрати делото, като прие, че партията няма правен интерес от атакуването на решението, защото то не ѝ пречи да участва в изборите, за което е регистрирана от ЦИК. От "Българско лято" обжалваха прекратяването, предстои въпросът да се гледа от петчленен състав на ВАС, но дори да бъде отменено определението на първата инстанция, делото ще бъде върнато отново на първа инстанция за разглеждане на жалбата по същество, което означава, че няма да има решение поне до септември. Междувременно съдът продължи да трупа противоречива практика по тези дела, тъй като другите над 50 жалби срещу решението на МС - макар и с известни разлики в исканията - бяха допуснати за разглеждане. Действително, когато е обосновала правния си интерес, партия "Българско лято" е посочила само проблемите около участието в избори, а не евентуалната възможност за получаване на субсидия. Така или иначе, след като е прието за всички останали субекти, че има правен интерес, редно е и по това дело да се признае, смятат юристи.

Необходимото законодателно решение

Противоречивата практика на съдилищата в случая може да бъде преодоляна от законодателя - 46-ото Народно събрание, което сега се конституира. То може да уреди последиците от прилагането на закона "Магнитски", а е и силно желателно да стане по този път, смята Демерджиев. Защото решението на МС е по-скоро едно предупреждение, една червена лампа пред държавните органи и държавните предприятия, но то не е нормативен акт и не урежда в детайли последиците. Затова и никой не се позовава на него, защото то няма и претенцията да урежда материята. Спорно е дали ВАС ще го приеме по същество за акт, който директно засяга права и законни интереси.

"Редно е да имаме нормативен акт, и то на ниво закон, който да уреди както тези последици, така и евентуално последици от други аналогични санкции, които може да се наложат и които нямат екстериториално действие и не действат директно на територията на Република България, но пък имат тук вторични ефекти, които са доста важни и съществени при оперирането на цялата банкова система", казва Демерджиев. Принципно всяка търговска банка сама преценява доколко я засягат санкциите по закона "Магнитски", но същевременно е наясно, че ако не се съобрази с тях, рискува самата тя да претърпи санкции. А от опита при прилагането на закона срещу изпирането на пари се знае, че в такива случаи банките предпочитат да действат рестриктивно.

В този смисъл, казва Демерджиев, апелът към законодателя остава - това е важен въпрос, както по отношение на последиците, които не са маловажни, засягат много субекти в България, така и по отношение на сигналите, които излъчва България навън. Последиците трябва да се уредят, защото вече възниква противоречива практика, която има опасност да се мултиплицира, ефектът става много неприятен, а в крайна сметка това рефлектира върху авторитета на държавата. Затова е хубаво 46-ото НС в един сравнително бърз порядък да приеме закон, с който да уреди кои от тези последици приема, кои не, как ще процедира по отношение на санкционираните, включително такъв един закон може да приложи и други санкции и последици, които не са предвидени в закона "Магнитски". "Както и да го погледнем, цялата система на банковите разплащания са засегнати по закона "Магнитски". Ние не можем, въпреки че имаме суверенитет, да пренебрегнем съществуването на този закон и наложените санкции, най-лошата тактика е да се правят, че няма проблем", казва той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Стига с този закон "Магнитски" направен само амеркинаците да си прокарват интересите в бедните държави. Никой в ЕС не признава тези санкции и ще има много съдебни дела от фирмите на които им пречите на бизнеса. Каква е логиката на собсвеника на Еф бет да се налагат санкции за свързана с Божков фирма след като този Цветелин Найденов първи подаде сигнал срещу Божков, че го заплашва с убийство и от там тръгна всичко?? Няма по-голяма нелепица например от това Божков да бъде санкциониран от американците по закона Магнитски, а преди изборите до шатрите на най-големите партии ГЕРБ, БСП, ДБ на центъра в Пловдив да стои шатрата на Българско лято. Как служебното правителство не се е поинтересувало кой плаща за тези шатри, кой за билбордовете, за рекламата на партията на Божков и да им наложи санкции ако е толкова загрижено?? В момента всичко се използва един бизнес да се саморазправи с друг бизнес под прикритието на закона Магнитски!

    Нередност?
Нов коментар