🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Има такъв народ" ще преговаря с други партии, но преди това ще предложи нов състав на кабинет

Ако "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" не го подкрепят, той най-вероятно няма да бъде внесен за гласуване

Капитал    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Има такъв народ" ще предложи изцяло нов състав на правителство в близките дни след оттеглянето на Николай Василев като кандидат за премиер. Това стана ясно от първата пресконференция, която самият Василев и двама от сценаристите на Слави Трифонов, Тошко Йорданов и Филип Станев, дадоха в петък.

Вероятно в момента, след изваждането на Николай Василев и оттеглянето на поне един кандидат за министър - Станислава Армутлиева, започват изцяло нови преговори и търсене на хора. Част от тях бяха поканени от Василев (като например кандидатката за финансовото министерство, която е работила в неговата компания) и вероятно едва ли ще останат, когато той не е номиниран за премиер. Това означава, че сигурно ще се търси изцяло нова конструкция на проектокабинет.

Тошко Йорданов заяви категорично, че "Има такъв народ" не иска гласовете на ГЕРБ и ДПС. Той обясни, че ще се водят разговори с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" и ако не се получи подкрепа от тях, проектокабинетът няма да бъде внесен за официално гласуване в парламента.

Николай Василев категорично отрече всякакви връзки с ДПС и представи пред журналисти част от програмата, която щеше да следва, ако беше избран. Тя предвижда намаление на данъците за фирми и физически лица, както и намаляване на бюджетния дефицит. В кратко, но смислено изказване, той описа серия от разумни икономически политики и остави впечатлението, че ако беше говорил веднага след своята номинация, напрежението срещу него вероятно щеше да бъде много по-малко.

"Обижда ме твърдението, че съм бил свързан с ДПС заради участието ми в правителството на тройната коалиция. Аз съм единственият човек в България, уволнил Делян Пеевски. Бях уволнен от Министерството на икономиката, защото исках да приватизирам "Булгартабак". Никога не съм зависел от ДПС или някакво задкулисие", каза Николай Василев. На пресконференцията освен него присъстват и двама от сценаристите на Слави Трифонов - Филип Станев и Тошко Йорданов.

Сценаристите обясниха, че след оттеглянето на Николай Василев като премиер ще бъде представен нов вариант на проектокабинет, без да уточнят кога ще се случи това.

На пръв поглед решението да не се оповестява правителство сега изглежда като отново протегната ръка към "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Тошко Йорданов обясни, че ще водят разговори с тях, но преди това отново ще предложат друг състав на проектокабинет. "Ние носим отговорността за това правителство и ние ще го предложим", каза той.

"Няма да влизаме в скрити и открити политически договорки за това кой какъв политически пост да заема, за нас е абсурд", допълни Филип Станев.

Дотук се стигна, след като в понеделник (12 юли) бе представен проектокабинет начело с бившия кадър на царската партия Николай Василев. Това беше неочакван ход, който постави останалите партии в, меко казано, странно положение, тъй като имаше заявки за преговори между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" за съставяне на кабинет срещу статуквото.

Освен самостоятелен състав и отказ за разговори с останалите партии Слави Трифонов изброи и няколко приоритета пред правителството, което предложи. Сред тях обаче не бе борбата с корупцията или съдебната реформа. Нямаше нито дума за главния прокурор Иван Гешев, както и за големите политики - Зелената сделка на ЕС, демографията, образованието и здравеопазването.

Във вторник (14 юли) Слави Трифонов защити избраниците си, след като в публичното пространство започнаха да се правят връзки между тях и НДСВ/ДПС, а повечето партии казаха, че няма да подкрепят предложения състав.

Всичко това обаче се обърна на 180 градуса в четвъртък (15 юли), когато лидерът на "Има такъв народ" обяви, че ще прави промени в проектокабинета и оттегля Николай Василев като кандидат за премиер.

"Галъп": Най-предпочитан е кабинет от партиите на промяната

В петък агенция "Галъп интернешънъл болкан" публикува резултатите от проведено в последните три дни телефонно проучване сред 816 пълнолетни българи за оценката им на изборите и нагласите за бъдещото правителство.

Според данните почти всеки втори гласоподавател определя изборите на 11 юли като по-честни от преди, а силно мнозинство от около две трети подкрепя машинното гласуване. Трима от всеки четирима настояват за сформиране на редовно правителство, като се регистрира значително колебание дали това ще се случи. Мандатът, който гласоподавателите дадоха в неделя, отчетливо е за премахване на модела на управление на ГЕРБ - над две трети от пълнолетните българи го декларират, сочат резултатите. Същевременно мнозинството от анкетираните не одобрява прибързването при обявения от Слави Трифонов проект за правителство, както и неговия състав.

Доминира предпочитанието правителството дa бъде съставено от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се мутри вън", независимо как това ще бъде постигнато. Налице е подкрепа и за някаква форма на "продължение" на служебния кабинет.

Силно мнозинство от над две трети избират да има редовно правителство вместо нови предсрочни избори, но не са уверени, че парламентът ще успее да го излъчи.

Още толкова подкрепят премахването на досегашния модел на управление на ГЕРБ с очакването никога да не се повтори.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 12

    Повече от час вече ВСИЧКИ български телевизии са прекъснали своята редовна програма, за да могат послушно и услужливо да предават "извънредно" мисловните словоизлеания на Тошко, Гошко, Рошко от партията на другия галош с галено име Слави. Наистина няма такъв прост народ!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 10

    Обидно е този Тошко, цял живот навикван от Трифонов, да говори като някой ментор пред всички, да обижда както иска, който иска, да стоим, да мълчим и да го слушаме. Обидно е :( Аз лично отказвам от много години да гледам всичко с марка 7/8. Сега гледам двамата сценаристи и се чудя какви хора могат да ги гледат тези по тяхната телевизия, да харесват този маниер на говорене и по-чудното да оставят такива да определят бъдещето им като гласуват за тях на парламентарни избори! Нямам обсяснение :(.

    Нередност?
  • 3
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 1
    • + 15

    Нападките на Николай Василев и Тошко срещу ДБ ще имат обратен ефект - хората гласуват за ДБ защото не харесват арогантонстта, високомерието, тесногърдието, задкулисието и неуважението в политиката. А точно тези "качества" бяха в изобилие на пресконференцията на ИТН.
    ИТН имат точно един полезен ход - превителство на промяната с подкрепата на протестните партии. Ако се издънят ще се озоват с максимум 10% подкрепа на следващите избори. Слави трябва много ама много да внимава от сега нататък - едно недоомислено предложение за министър председател от някой гравитирал около сарая ииииииииииии..... шат на патката главата 🔪

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 21
    • + 3

    До коментар [#] от "event_horizon": Младите гласуват за ДБ защото са млади, неопитни, изманипулирани полезни идиоти. Не обичам да правя препратики към личности като Ленин, но той най-точно е определил тази маса от младежи като "полезни идиоти". Вземете и прочетете малко. Вие дори нямате елементарна интуиция кой ви мисли доброто. Няма държавник сигурно в световната история, които да инвестира в образование и образователна структура, да прави църкви и манастири и да мисли лошото на този народ, на младите хора и да е национален предател. Понеже съм запознат с френската история Борисов върви точно по пътя на Дьо Гол - издиган, свалян няколко пъти, обиждан, руган, свален от младите хора, настроени срещу него от американската пропаганда, погребан в тесен семеен кръг, Дьо Гол в момента е най-почитания държавник може би след Наполеон!

    Нередност?
  • 5
    axa avatar :-|
    axa
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#] от "": не можеш да си гледаш турския сериал ли?

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#] от scuby "":

    Да живей Тиквата!

    Нередност?
  • 7
    yp123 avatar :-P
    yp123
    • + 1

    До коментар [#4] от "":

    Да, от Фончо-тариката-баш-шИфьор няма никой по-велик 😂 в историята на България не е имало и в "следващите 50 години" няма как да има. Строенето на училища е общинска политика, с която Фончо няма нищо общо, а с "църквите и манастирите" просто налива пари към една отломка на ДС и мисли, че така си купува индулгенция.

    Нередност?
  • 8
    phn59649568 avatar :-|
    phn59649568
    • - 1
    • + 13

    Тия хора са се самозабравили. Как е възможно да си участвал в Тройната коалиция и при Царя, а да очакваш обществото да те приеме нормално? Подобно петно в биографията те дискредитира и приключваш завинаги от политиката, какво неясно има? И нема никакво значение дали и ти си крал или си почтен - да си мислил с кого се забъркваш когато е трябвало. Пазете си репутацията, че лесно се губи, но не се чисти.

    Нередност?
  • 9
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1
    • + 1

    Въведеното неправилно държавно управление на левове създава неограничени щети.
    Грешната парична политика поразява бедни и богати. Ако не е злокобната парична процедура, правителството на Република България няма да има сегашни дългове.
    Кардиналната слабост на политиците е пренебрегването, че поради необмислено държавно поведение – правителството не може да постигне устойчив успешен резултат.

    Вариантите са:
    Първи: Лошата употреба на лева създава неограничени щети. Правителството е с политически провал.
    При запазена съдбовна парична грешка, г-н Слави Трифонов подсигурява своя политически провал.
    Втори: За устойчиво успешно правителство е необходимо със защита срещу щети подобрение на държавното управление на пари.

    Нередност?
  • 10
    chichka avatar :-P
    chichka

    До коментар [#] от "":

    Прост и наивен народ гласува за партия "Има такъв идиот"! А Никито Василев и "голям" бизнесмен! Фирмата Експат капитал е все на ограмни загуби!!!!! Кой ли я финансира за да е жива. Имаме се Спецов-2!

    Нередност?
Нов коментар