Къде се разминаха обществените очаквания и приоритетите на Слави Трифонов

Според анализатори има известно разочарование от следизборните послания на "Има такъв народ" и ако има трети вот през есента няма да е толкова благоприятен за партията

Протестиращите от лятото ясно заявиха, че за тях оставката на главния прокурор е важна колкото и тази на Борисов. Слави Трифонов обаче подмина реформата в правосъдието
Протестиращите от лятото ясно заявиха, че за тях оставката на главния прокурор е важна колкото и тази на Борисов. Слави Трифонов обаче подмина реформата в правосъдието
Протестиращите от лятото ясно заявиха, че за тях оставката на главния прокурор е важна колкото и тази на Борисов. Слави Трифонов обаче подмина реформата в правосъдието    ©  Юлия Лазарова
Протестиращите от лятото ясно заявиха, че за тях оставката на главния прокурор е важна колкото и тази на Борисов. Слави Трифонов обаче подмина реформата в правосъдието    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До деня на вота на 11 юли изглеждаше сякаш Слави Трифонов успява да разчете изключително добре настроенията на хората. Моментът, в който реши да участва за пръв път в избори с партията си, бе точно подбран - в пика на антиправителствените настроения, което щеше да му осигури успешно представяне. Решението да върне мандата след първите избори на 4 април също в крайна сметка му донесе "печалба", като на предсрочния вот партията увеличи резултата си значително и успя да стане първа политическа сила.

Затова и преждевременното представяне на правителство на "Има такъв народ" и акцентите, които Трифонов избра да посочи директно като приоритети за работата му, прозвучаха изненадващо несинхронизирани с обществените очаквания. И вместо по-ясна картина породиха повече недоумения.

Дори чужди издания като германските "Шпигел" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг" поставиха въпроси като какво иска Трифонов, всъщност чии интереси защитава, чия работа върши и т.н. В края на статията си в "Шпигел" авторът Валтер Майр посочва: "Пред смаяните избиратели Трифонов представи стратегията, която очевидно беше подготвена предварително, заедно със списъка на министрите, тъкмо по притежаваната от него телевизия. Планът му беше изложен със заповеднически тон и сякаш не допускаше алтернатива, а това налага един-единствен извод: лидерът на ИТН рискува да се провали и е наясно с опасността, че българите могат да отидат за трети път на избори тази година."

Размина ли се ИТН с очакванията на избирателите

В последната година исканията на площада бяха звучни, проблемите, родени от епидемията - видими, а социологическите агенции многократно ги уловиха и в проучванията си (виж инфографиката).

Протестиращите ясно заявиха, че за тях оставката на главния прокурор Иван Гешев е важна колкото и оставката на ръководеното от Бойко Борисов правителство на ГЕРБ. Че реформата на прокуратурата е по-сложен процес, който изисква последователни стъпки, е ясно, но фактът, че Трифонов дори не спомена изобщо правосъдието сред приоритетите си, беше разчетен еднозначно.

Правосъдната реформа трябва да е сред първите приоритети на новото Народно събрание, смятат над половината участници в анкета на "Алфа рисърч" от април. Трифонов обаче избра да посочи пред публиката само един, при това лесно изпълним елемент от нея - закриването на спецправосъдието.

Борбата с корупцията и ревизията на управлението на ГЕРБ - две силно свързани теми, също видимо са в очакванията на обществото. Самите протести издигаха лозунги срещу мафиотизацията, корупцията и беззаконието. Силната подкрепа за служебното правителство и действията му също е показателна за настроенията, както и високото одобрение за санкциите за корупция, наложени по закона "Магнитски" от САЩ, които социолозите уловиха. Нито една от двете теми обаче не бе пряко адресирана в обръщението на Трифонов, а най-близо до тях бе обещанието за прозрачни обществени поръчки.

Проучването на "Алфа рисърч" за приоритетите пред новия парламент от април откроява и две други много важни и приоритетни за обществото теми - по-добри решения за здравната криза и произтичащата от нея икономическа криза. Темата за епидемията и ефектите от нея обаче напълно отсъстваше в посочените от лидера на "Има такъв народ" акценти, въпреки че вероятно това ще е първата остра криза, с която ще се сблъска евентуалният кабинет на партията още наесен (а може би и по-рано).

На този фон още в деня след изборите, на 12 юли, лидерът на спечелилата ги партия предложи доста по-различни неща (виж инфографиката).

Добромир Живков, социолог и управител на "Маркет ЛИНКС", смята, че предложените от Трифонов приоритети не са дневният ред на обществото и особено на хората, които протестираха миналото лято. "Преди година отчетохме, че две трети от българското общество подкрепят исканията за оставка на правителството "Борисов-3" и на главния прокурор Иван Гешев. Това беше дневният ред на обществото и според мен Слави Трифонов влезе в политическия живот до голяма степен черпейки от този обществен заряд. В момента има известно разочарование от това, което "Има такъв народ" представиха като приоритети", каза социологът пред "Капитал".

Според политолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", избирателите на Слави Трифонов са гласували най-вече за радикално махане на ГЕРБ, без някаква конкретна позитивна промяна. "Слави Трифонов им каза "Време е за друго" и какво е друго сега се превърна в основен въпрос", смята политологът. По думите му много зависи какъв кандидат за премиер ще бъде издигнат втория път, а поведението на Тошко Йорданов и Филип Станев на пресконференцията не е било убедително.

"Засега картонът за Слави Трифонов е жълт, а не червен. Той губи от случилото се в последните седмици - не бих казал, че се срутва, просто се нормализира, което за него е достатъчно лоша новина. Защото неговата идея беше да е извънсистемен, а не нормално системен играч. Слави се е чувстваше силен, защото години наред можеше за броени минути да окарикатури всекиго. Тук има обаче ново поколение, при това не в опасност от маргинализация, което слуша балкански песни, а отворени към света млади хора. Това поколение вземе ли те за мезе в социалните мрежи, става страшно. Не казвам, че той приключва, а че вече не е "Уау", коментира Симеонов пред "Капитал".

И двамата анализатори смятат, че трети парламентарни избори през есента няма да са толкова благоприятни за победителите от 11 юли. "Според мен нови избори биха донесли не толкова добър резултат на г-н Трифонов именно поради това, че за обществото се появиха съмнения, че това не е партия с дневен ред, отговарящ на профила на протестна партия. Не спираме да мерим тези искания за реформа в прокуратурата, които все още се ползват с доста сериозна обществена подкрепа. Служебното правителство и конкретно искането г-н Янаки Стоилов ВСС да отстрани главния прокурор допълнително депозиционира "Има такъв народ" в обществено мнение. Виждаме, че ИТН не върви по този път и не е това неговата стратегия", посочи Добромир Живков.

Първан Симеонов е на мнение, че Трифонов е постъпи крайно негъвкаво да обяви правителство без консултации в опит да изпревари събитията. И обратно, "Демократична България" са постъпили умно, като не изгориха всички мостове и казаха, че ще искат политики и пътна карта за тях, а не министри. "При едни нови избори ще има борба на интерпретациите кой е виновен за тях. Основната вина ще падне върху Слави Трифонов. С Николай Василев той взе едно стъпало надолу към политическа нормализация. "Демократична България" изглеждат като по-разумни хора с по-ясен план. Това ще е голямата щета за него, каквото и да стане", заключи политологът.

Нормализация в действие

Във вторник, след срещата на парламентарната група на "Има такъв народ", зам.-председателят на партията Ивайло Вълчев отказа да отговаря на журналистически въпроси за бъдещите ходове на партията, но посочи, че преди да представят новото си предложение за правителство с техен мандат, ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа.

"Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те в разговор с тях, така както изисква тази професионална диалогичност. Няма да използвам фразата, че сме си направили необходимите изводи, но всяка информация, която трябва да бъде комуникирана с останалите, ще бъде комуникирана там, където ѝ е мястото, и там, където първо заинтересованите ще я чуят. Мисля, че в последните дни показахме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи", заяви Вълчев.

По темата работиха Ани Коджаиванова, Деян Димитров и Румяна Червенкова

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9
    • + 3

    Ако ви питат вас приоритетите са се разминали в съдебната реформа и тричането на Гешев. Вие пет пари не давате за нищо друго. Как не разбрахте, че никой никога вече няма да остави кръга Капитал да си сложи пак шеф на ВКС, още по-малко главен прокурор. Ако ще и Херо шпагат да направи!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    ИТН остават във удобната позиция всеки един момент да гласуват с ГЕРБ мажоритарни избори. Това е ужасяващ сценарий и във връзка с това продължавам да нямам особено доверие в намеренията на ИТН.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Многословният отговор на въпроса в заглавието е разводнен до безобразие.
    Защо питате, като не можете да отговорите смислено и честно? А не можете, защото сега за кръга Капитал е ден година храни и се редят пешките на властови позиции.
    Верно ли Меглена Кунева-Пръмова е изборът на кръга за премиер!? Че Ники Василев е като Мойсей на фона на Мадам Йес...

    Иначе нещата около ИТН са много видими.
    1. ИТН се официализира като асистемна партия, което логично се обуславя от нейните предходни действия като Шоуто на Слави;
    2. Шоуто на Слави от години крачеше по пътеката на асистемността, като се гавреше с всички представители на системното без значение дали са на власт или в опозиция;
    3. Единствената връзка на асистемните с електората е пряката - чрез радио/тв/референдум. Те нямат друг способ на въздействие;
    4. Затова и диалогичността не е най-силното оръжие на асистемните - те общуват с публиката индиректно: чрез ефира, а не чрез изказване от трибуна или на брифинг с пинг-понга от въпроси и отговори;
    5. Във възприятието на един визуален продукт - филм/книга/Шоуто на Слави - възприемателят влага самоучастие, като го доразвива според собственвите си нагласи/култура/убеждения/очаквания.
    6. Затова и доста народ сметна, че Станислав, сценаристите, Ванката и балета що пък да не могат до "оправят" БГ, след като такова феноменално шоу правят и не цепят басма никому.
    7. Ами не могат. Защото една е да попържаш Гешев по телевизора, друго е да събереш конституционно мнозинство да свикаш Велико народно и да промениш Конституцията, за да се отъвреш от него.
    8. И не Иван Гешев е проблемът, а да се затвори пътя на Иван Гешевците до властови позиции. Щото и Гешо Иванов може да върши същите мръсотии, нали?
    9. ИТН няма нито интелектуален, нито обществен, нито стратегически потенциал. Това са едни повярвали си недиалогични дърдорковци, които са се фиксирали в тъпите си точки от тъпия си референдум отпреди 5 г. и искат да ги овеществят на всяка цена;
    10. Асистемното ни е толкова ерзац, колкото и системното.
    11. Но по простата логика, че системното е 10:1 спрямо асистемното, ИТН няма никакви шансове да оцелее като асистемно. Просто влязат ли в пазарлъци със системата, стават част от нея.
    12. Това ще отблъсне от тях наивната носталгична, но мислеща част от чужбинския им електорат. Чалгаджиите, ММС-ите, силиконките и еднокнижниците не ме интересува за кого ще гласуват.

    Нередност?
  • 4
    gnevnik.bg avatar :-@
    Гневник
    • - 2
    • + 1

    Слави може да отговаря единствено пред хората, които са гласували за него. Не виждам проучването да е направено сред тези хора, тъй, че цялата статия е практически безсмислена загуба на време - за писане и четене.

    Не съм чул някой от тези гласували за него, или подкрепящи го да са особено разочаровани. Напротив, разочаровани са от медиите, които изляха изглежда кординирано такава невиждана гняс, за да могат хубаво да демонстрират, че определено не Борисов или ДПС и Доган, а именно медиите, които позволиха поначало такива хора да припарят до властта, са истинските "врагове на народа"

    Нередност?
Нов коментар