Най-важното от уикенда: Партиите преговарят за правителство; Президентът няма да бърза с връчването на мандат

Новините от края на седмицата, които задават тона на следващата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изминалият уикенд беше плътно наситен откъм политически новини и очаквано премина под знака на преговорите между парламентарните партии за евентуалното сформиране на ново редовно правителство. След като в петък лидерите на "Има такъв народ" (ИТН), която е най-голямата парламентарна формация, се срещнаха с колегите си от "Демократична България" (ДБ), в събота последваха преговори с БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!", а в неделя - с ДПС. Както беше предварително заявено, бившите управляващи от ГЕРБ останаха извън дебата за сглобяване нов Министерски съвет. Най-общият извод от тридневните политически совалки е, че всеки чу онова, което му се искаше да чуе.

Президентът Румен Радев пък обяви във Велико Търново, че ще връчи проучвателния мандат за ново правителство на "Има такъв народ" едва "когато партиите гарантират, че са постигнали резултати от преговорите". По конституция няма срок, в който държавният глава да възложи първия 7-дневен мандат на най-голямата парламентарна партия.

Така че интригата как точно ще изглежда бъдещото българско правителство може да се проточи и отвъд обещаните от зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов 14-15 дни.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Президентът няма да бърза с възлагането на първия мандат за ново правителство

Връчването на първия проучвателен мандат за сформиране на ново правителство може и да се забави. За това намекна в неделя президентът Румен Радев, който беше на посещение във Велико Търново за церемонията по връчването на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски".

  • По конституция държавният глава трябва да връчи първи проучвателен мандат за евентуално сформиране на правителство на най-многочислената парламентарна партия - в случая "Има такъв народ", която разполага със 7 дни да предложи свой проектокабинет за одобрение в парламента.
  • В основния закон на страната ни обаче няма фиксиран срок, в който президентът трябва да възложи мандата.
  • Затова и Радев очевидно има намерение да остави партиите да се съвещават по темата толкова, колкото е нужно.

Според президента мандатът ще бъде даден на ИТН едва "когато партиите гарантират, че са постигнали резултати от преговорите". т.е. са се договорили за работеща формула, която да получи подкрепата на Народното събрание. По принцип по конституция правителството се избира с обикновено мнозинство от всички присъстващи депутати, тоест това може да стане и с по-малко от 121 депутати, ако някоя или някои парламентарни групи откажат да участват в заседанието. Румен Радев обяви също така, че очаква партиите на промяната да следват ясно посоката, която са им задали българските граждани по площадите.

ИТН и ДБ са единни за махането на Гешев и ВСС

"Има такъв народ" и "Демократична България" имат еднакви позиции за смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, както и за закриването на специализираните съдилища. Това стана ясно след среща между ръководствата на двете формации в петък. На нея бяха обсъдени вариантите за сформиране на ново правителство и политиките, които то трябва да следва, или пък "червените линии", които не трябва да пресича. Обща е била и гледната точка за нужда от смени в държавните регулаторни органи.

Недоизказан обаче остана въпросът с формулата на бъдещото правителство, като зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че партията му ще разчита на "достатъчно стабилно мнозинство, макар и плаващо". От ДБ пък поискаха кабинетът "максимално да се отдалечи от ДПС".

Повече по темата може да прочетете тук.

БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" поискаха повече социалност

Принципно съгласие около социалните политики с фокус върху преизчисляването на пенсиите е основният резултат от преговорите за сформирането на ново правителство между ИТН и представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП, които се проведоха в събота. И Мая Манолова, и Корнелия Нинова заявиха, че по време на срещите им с партията на Слави Трифонов не са били дискутирани постове в бъдещия кабинет. Манолова също така изтъкна нуждата от ревизия на управлението на ГЕРБ, съдебна реформа, оставка на главния прокурор и смяна на ВСС, както и неучастие на ГЕРБ и ДПС във властта. В събота вече от ИТН вече обявиха спрягането на ДПС като евентуален коалиционен партньор като "абсурдно".

След срещата си с партията на Слави Трифонов от БСП бяха доста лаконични и коментираха, че е имало повече допирни точки, отколкото различия. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обеща повече конкретика след пленума на формацията й в неделя. Ден по-късно въпросният форум даде зелена светлина за продължаването на преговорите с ИТН и т.нар. партии на протеста. БСП ще прецени дали да даде подкрепата си за бъдещия кабинет едва след като научи състава му. Соцпартията се обяви срещу отстъпки спрямо Северна Македония за членството в ЕС, срещу приватизация на ББР и концесия на магистралите.

Повече по темата може да прочетете тук.

ИТН не търсили подкрепа от ДПС

Въпреки че по време на предизборната си кампания обявиха ДПС за "токсична партия", ръководството на "Има такъв народ" все пак се срещна в неделя с нейните лидери. От формацията на Слави Трифонов обявиха след разговорите, че "не са търсили подкрепа от партията на Доган", а "просто изложили приоритетите си в програмата".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна витиевато се обяви за "възстановяването на нормалността в политиката" и подчерта, че движението няма да предлага министри, "но персоналният състав също е от значение". Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов отвърна по този повод, че партията му няма да приема съвети от никой при избора на министри. След срещата лидерите на двете формации отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Повече подробности - тук.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

"Не съм у парламента, защото ще си изпусна нервите. Ще ме чегърта, щял да се саморазправи, тоя пияница. С гол г.з таралеж ще мачкаш - това мога да ти кажа, нещастник такъв. Ще плашиш хората и ще ги арестуваш. Това да не ти е 44-та година. Цял ден имитират правене на кабинет, само се чудят какво да откраднат."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков

"Щурмът на простащината започна. Много авторитетно и престижно за бивш премиер."

Вътрешният министър Бойко Рашков в задочен отговор на Бойко Борисов

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Първи медал за България от олимпийските игри в Токио

Състезателката по спортна стрелба Антоанета Костадинова спечели сребърен медал в дисциплината въздушен пистолет на 10 метра. Това е първото отличие за България на най-големия спортен форум в света, който тази година се провежда в Токио, но без публика заради засилените противопандемични мерки. Това е трето участие в олимпийски игри за Костадинова и първо голямо отличие. През 2016 г. на игрите в Рио тя завърши на осмо място, а четири години по-рано в Лондон се класира девета.

Състезанието по въздушен пистолет 10 метра беше оспорвано, а Костадинова водеше дълго време в класирането. В крайна сметка състезателката от Русия поведе с по-малко от точка пред българката, която завърши на второ място с 239.4 т. и донесе първия сребърен медал от олимпиадата за страната ни. На трето място се класира Дзян Рансин от Китай.

Състезанието за българската медалистка по спортна стрелба в Токио продължава на 29 юли, когато ще участва в квалификациите на 25 метра пневматичен пистолет.

Платформата Clubhouse вече е със свободен достъп

Социалната мрежа за аудиодискусии Clubhouse, която по време на пандемията набра популярност в САЩ, а от началото на годината и в Европа, вече е свободно достъпна за всички потребители. До миналата седмица регистрацията в Clubhouse беше възможна или с покана от някого, който вече е вътре, или след включване в списък с чакащи. Именно селективният достъп беше една от причините платформата да добие такава популярност, като на места нелегално се продаваха покани за по 100 долара. Clubhouse набра популярност и благодарение на основателя на Tesla и SpaseX Илън Мъск, който е сред активните й потребители.

Тази седмица от компанията обявиха, че услугата престава да е бета-версия и става свободна за всички. Така желаещите да влязат в Clubhouse могат да изберат стаи и клубове по интереси или сами да създадат такива и да водят разговори в реално време по определени теми с други потребители. След като дълго време платформата беше достъпна само за устройства с операционната система iOS, от май тя е отворена и за потребители на устройства с Android. По данни на SensorTower, цитирани от TechCrunch, само през юни Clubhouse е инсталиран над 7.7 млн. пъти.