НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Най-важното от уикенда: Проектокабинетът на ИТН ще бъде гласуван в сряда, персонални промени все още са възможни

И още: Три златни медала за България на олимпийските игри в Токио, Петър Тодоров е новият главен секретар на МВР

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дали България ще има редовно правителство, съставено с мандата на "Има такъв народ" (ИТН), ще стана ясно в сряда. Уикендът показа, че решаващи за това ще са преговорите и решенията на политическите сили в оставащите два дни. Изясни се и че няма законови пречки до сряда в предложения проектокабинет да се правят и персонални корекции. Основните теми в публичния разговор бяха:

  • Струва ли си да се правят компромиси, за да има правителство поне до пролетта.
  • Доколко наред със съгласието по политиките е важно и това за кадрите.
  • Експертният опит ли е по-важен за бъдещите министри, или да са млади и свежи хора.
  • Какво следва, ако ИТН не срещне подкрепа за проектокабинета си.
  • Добре ли е служебното правителство да остане за редовно.

Всичко това на фона на необходимостта да се актуализира сегашният бюджет, да започне работата по новия, да бъде внесен в Брюксел планът за възстановяване и да бъде управлявана адекватно прииждащата четвърта ковид вълна.

НАГЛАСИТЕ ПРЕЗ УИКЕНДА

Правителството на ИТН - първа точка в парламента на 11 август

Гласуването на проектокабинета на "Има такъв народ" е първа точка в дневния ред на редовното заседание на парламента в сряда, 11 август, обясни председателят на парламента Ива Митева в предаването "Политически некоректно" по БНР. В петък 17.53 указът на президента за целта е внесен в Народното събрание, така че процедурни пречки няма. С указа се предлага министър-председателят, но не и структура и състав на правителството. Това означава, че оставащите два дни може да се правят промени в персоналния състав на предложеното правителство, обясни Митева като се позова на Решение 20 на Конституционния съд от 1992 г. Ако кабинетът на "Има такъв народ" не мине, отиваме на избори, каза още тя, като поясни: "Ако първият мандат не мине, как ще мине третият."

БСП в напреднали преговори с ИТН

БСП изглежда най-близо до споразумение с ИТН. По време на преговорите в петък двете политически сили са уеднаквили над 90% от приоритетите си, обясни зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в "Панорама" по БНТ. За да подкрепи правителството, БСП е издействала от партията на Слави Трифонов да допълни приоритетите си със:

  • по-голям дял на преразпределението от бюджета, на нивото на средноевропейския;
  • болниците да не бъдат търговски дружества;
  • закон за възрастните хора;
  • система на финансиране на средното и висшето образование;
  • продължаване на повишаване заплатите на учителите и академичния състав;
  • актуализиране съдържанието на учебниците и приспособяването им към възрастта на учениците;
  • безплатни лекарства за деца до 14 години;
  • подпомагане на изостанали икономически региони.

Подкрепата на БСП зависи от двете партии на протеста

Подкрепата на БСП за правителството на ИТН ще зависи и от позициите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", доколкото тя не иска да стои зад кабинет, минал с гласовете на ГЕРБ и ДПС, обясни депутатът Стоян Мирчев в "Неделя 150". Освен това от левицата продължават да държат на подписан ангажимент и положени подписи под политическото споразумение с партията на Слави Трифонов. Окончателното решение ще бъде взето във вторник след ново заседания на Националния съвет.

Корнелия Нинова плаши със завръщане на Борисов

"И днес продължават престрелките между представители на различни партии и внушения за всякакви договорки. Всеки е срещу всеки. Прави ли ви впечатление, че в последните дни един човек мълчи? Мълчи и вероятно доволно потрива ръце. Ако всички не проявим разум, принципност, спокойствие и стабилност, наесен ще върнем Борисов. А с него и модела му на управление, който и без това още не си е отишъл", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Постът й във facebook най-вероятно беше адресиран към партиите на протеста, които тепърва ще решават дали да подкрепят правителството на ИТН.

ИБГНИ ще гласува анблок, "Демократична България" вероятно също

Групата на "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) ще гласува единно по въпроса за правителството. Така ще гласува и групата на "Демократична България", коментира в петък в "Панорама" на БНТ зам.-председателят на парламента от ИБГНИ Татяна Дончева. С това предупреди да няма очаквания, че правителството може да мине с гласовете на отделни депутати от двете политически формации. Дончева коментира също, че възражението им срещу правителството е, че "в тези персони, няма хора, които имат капацитет", като изключи кандидатката за социален министър. Основната й критика беше към предложения за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев, когото в момента СУ проверява за плагиатство, и към кандидатурата за финансов министър на Пламен Данаилов. Николай Хаджигенов от ИБГНИ обяви, че единното решение на формацията ще бъде взето в понеделник следобед.

Зеленото движение, част от ДБ, няма да подкрепи кабинета

От Зелено движение, като част от коалицията "Демократична България", обявиха във facebook, че са решили техните народни представители да не подкрепят така предложения състав и структура на Министерски съвет от ИТН. Решението е взето единодушно на заседание на Националния съвет на партията в петък. Зелените имат четирима депутати. От коалиция "Демократична България" се въздържаха от публични изяви през уикенда. Очакваше се останалите членове - ДСБ и "Да, България", да вземат решения как да гласуват през почивните дни, но до 18 ч. такива не бяха обявени.

Стефан Янев: Теоретично е възможно служебният кабинет да стане редовен

"Теоретично е възможно служебният кабинет да стане редовен. Практически е въпрос на допълнителни ходове." Така служебният премиер Стефан Янев коментира в Плиска заявката на БСП, ако е третата парламентарна сила, която получи мандат за съставяне на кабинет, да предложи служебното правителство да стане редовно. Според него все още е рано да се обсъжда този сценарий, но ако се стигне дотам, ще трябва да се мине през споразумение - дали коалиционно или на друг принцип, за парламентарна подкрепа, за да е ясно какви са приоритетите и срокът на действие. По повод на правителството на ИТН премиерът подчерта, че начинът на сглобяване на такъв вид мнозинства без ангажименти и приоритети не вещае дългосрочност на проекта какъвто и да е той. България няма опит с плаващи мнозинства. Но ако приемем, че парламентът е готов за това, влизаме в период на непредсказуемост и е трудно да се прогнозира колко би издържало такъв тип управление, допълни премиерът.

ЦИТАТ НА УИКЕНДА

"Ако искаме да имаме по-добър сценарий, най-важното е в следващите две седмици да се приеме актуализацията на бюджета. Без това това, независимо какви са политическите конфигурации, няма да имаме пари за бизнеса в следващите месеци, няма да имаме актуализация на пенсиите и няма да имаме пари за лекарите. Докато се водят всички тези битки, моля ви, трябва да се актуализира този бюджет. Парите бяха събрани от НАП, сега просто за да могат да се харчат целево по най-правилния начин, този бюджет трябва да бъде приет."

Кирил Петков, служебен министър на икономиката, в "Панорама" по БНТ

ДРУГИ НОВИНИ

Петър Тодоров е назначен за главен секретар на МВР

Петър Тодоров беше назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи в петък с указ на президента Румен Радев на основания на правителствено решение. В същия ден той беше въведен в длъжността от вътрешния министър Бойко Рашков. Тодоров е завършил военно образование във ВНВУ "Васил Левски" и има 32 години стаж в МВР. През 1989 г. започва работа в МВР, като последователно е заемал различни изпълнителски и ръководни позиции в пловдивската дирекция. През 2003 г. оглавява сектор "Престъпления по пътищата" към служба "Полиция" при РДВР - Пловдив, а през 2005 г. става началник на Първо РУ - Пловдив, което ръководи до назначаването му като зам.-директор на ОДМВР - Пловдив, на 20 май 2021 г.

Три златни медала за България на олимпийските игри в Токио

България приключва игрите в Токио с три златни и общо шест медала. Състезателката по карате Ивет Горанова спечели първия златен олимпийски медал за България от 13 години насам. През уикенда Стойка Кръстева стана първата българка с олимпийска титла в женския бокс. На финала дойде и новината за златото на националния ансамбъл по художествена гимнастика. Освен това в Токио Антоанета Костадинова взе сребърен медал в стрелбата, а в борбата бронзови медали получиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова. По брой олимпийски титли игрите в Токио са най-успешните за страната от Сидни 2000 насам (тогава златните медали бяха пет). В японската столица всички български отличия бяха спечелени от жени.