Въпреки неясната подкрепа за правителството на ИТН то ще се гласува в парламента

Кандидатът за премиер Пламен Николов върна на президента изпълнен мандат за съставяне на кабинет със сменена номинация за министър на правосъдието

Номинирания за премиер Пламен Николов върна на президента изпъления мандат със състава и структурата на правителството на "Има такъв народ"
Номинирания за премиер Пламен Николов върна на президента изпъления мандат със състава и структурата на правителството на "Има такъв народ"
Номинирания за премиер Пламен Николов върна на президента изпъления мандат със състава и структурата на правителството на "Има такъв народ"    ©  Юлия Лазарова
Номинирания за премиер Пламен Николов върна на президента изпъления мандат със състава и структурата на правителството на "Има такъв народ"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Номинираният за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов върна изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Това стана точно в часа, в който той получи от държавния глава проучвателния мандат преди една седмица - 17 следобед. Пред президента Николов изчете структурата и състава на правителството.

Спорният Петър Илиев е предложен и за вицепремиер

Проектокабинетът има двама вицепремиери. Ради Найденов ще е по европейските въпроси. Той е номиниран и за министър на външните работи. Другият вицепремиер по сигурността и вътрешния ред е Петър Илиев, който е и кандидат за министър на вътрешните работи. Номинацията му за силов министър предизвика недоволството на две от формациите, от които "Има такъв народ" очаква подкрепа - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", и се очакваше той да бъде оттеглен. Още повече че в момента срещу него започва и проверка в Софийския университет за плагиатство. По неофициална информация от "Има такъв народ" не са успели да намерят друг кандидат за поста.

Другият спорен кандидат - Момчил Иванов, който беше номиниран за правосъден министър, беше оттеглен в петък сутринта и беше заменен от депутата Иво Атанасов. Иванов стана известен с обидния си статус във фейсбук срещу "Демократична България" и привържениците на коалицията. Оттеглянето му беше съобщено от издигнатия за премиер Пламен Николов и председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на кратък брифинг в парламента. Като мотиви Николов посочи, че "това, което се наложило да преживее като изказвания и публикации в пресата, не позволявало на достойнството на Иванов да продължи с тази сага". Тошко Йорданов пък обвини медиите, че са публикували фалшиви чатове на Момчил Иванов и не са отразили изявлението на "момичето, което беше замесено в тях, че това не е вярно".

Новото име - Иво Атанасов, е юрист. До средата на април той е бил в съвета на директорите на "Дунавски драгажен флот Видин" АД заедно с депутатката от ГЕРБ Росица Кирова. Тя беше координатор на "Има такъв народ" във Видин, но беше изключена от партията миналата година, след като беше заснета от медиите да пие кафе и да се вози на джипа на Бойко Борисов при негово посещение в града в качеството му на премиер. Разследващият сайт Bird изнесе информация с документи за нейни съмнителни бизнес съдружия, включително с обявения от чужди служби за косовски наркобос Исмет Османи, за когото Кирова не можа да си спомни и обеща да отговори

При останалите номинации на министри няма промяна от предварително обявения от "Има такъв народ" състав на правителството.

Има ли такова министерство

При обявяването на структурата на кабинета впечатление направи това, че отсъстваше името на министъра без портфейл по ромските въпроси Антония Валентинова, която беше включена в първия вариант за правителство с премиер Николай Василев. На излизане от президентството пред журналистите Пламен Николов заяви, че е пропуснал да прочете името й, и се извини. Междувременно обаче на страницата си във фейсбук от "Има такъв народ" публикуваха структурата и състава на правителството, както са дадени на президента, но в тях също не фигурираше името на Валентинова. По-късно тази публикация беше премахната. "Капитал" се свърза с пресцентъра на "Има такъв народ", откъдето обещаха да изяснят въпроса. До този момент отговор все още няма.

Играта на нерви с подкрепата за кабинета

От "Има такъв народ" до последно изчакваха с връщането на мандата на президента, като се надяваха да получат отговор от формациите, с които водеха разговори за подкрепа - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП, дали ще застанат зад излъчения от партията кабинет. След оттеглянето на Момчил Иванов за правосъден министър съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че това не би променило позицията на обединението. Попитан от журналисти дали възприемат оттеглянето на Иванов като жест, Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" отговори така: "И да е жест, не сме разбрали, че е жест." И посочи, че би било "разумно да бъде оттеглен и номинираният за вътрешен министър Петър Илиев".

След като във вторник съставът на правителството беше обявен пред потенциалните партньори от трите формации, разговорите с две от тях бяха на практика прекратени. Срещите продължиха само с БСП, които в петък доуточняваха текстовете от програмната декларация на бъдещото правителство, в която са записани общите приоритети на четирите партии. Макар обаче от БСП да обявиха, че между тях и "Има такъв народ" има над 90% съвпадение в приоритетите, социалистите също нямат окончателно решение дали ще подкрепят кабинета на партията на Трифонов. След процедурата по връщането на изпълнения мандат в президентството Тошко Йорданов заяви, че "Има такъв народ" продължават да разчитат на подкрепата им.

Така развръзката по въпроса кой ще подкрепи правителството най-вероятно ще бъде в началото на следващата седмица. Предстои президентът да подпише указа за кабинета, който да бъде внесен в парламента.

На този етап изглежда, че има малка вероятност предложеното правителство да получи подкрепата на "Демократична България". Подобни са и настроенията в "Изправи се БГ! Ние идваме!". Пред журналисти Николай Хаджигенов каза, че партиите от коалицията ще обсъждат въпроса през почивните дни и окончателното решение ще е "единно".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 7

    Това е един от принципите на представителната демокрация - най-голямата фракция в НС е в правото си първа да излъчи кабинет. Останалите фракции са в правото си да го подкрепят или не.
    Обясненията защо го правят не са важни. Важното е какво става, ако НС не излъчи редовно правителство и трите пъти, както се очертава:
    1. Парламентът се разпуска.
    От което следва:
    а) не се променя ЗСВ и ВСС остава в същия състав;
    б) като следствие от това и Гешев остава гл.прокурор;
    в) като второ следствие и спецправосъдието продължава да действа;
    г) не се приема закон за бюджета, т.е. недофинансирането на здравеопазването остава;
    д) не се сформират парламентарни комисии по Гербавото наследство;
    е) не се променя състава на регулаторните органи, които остават доминирани от Герб.

    2. Насрочват се нови извънредни избори. Които вероятно ще повторят идентично съотношение на силите в НС. Без Мая.

    3. Чели ли сте Ремарк? На Западния фронт нищо ново? Е, сега е момента.

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 2
    • + 3

    Както проф. Иво Христов казва, не са толкова важни изворите, а как и кой ще управлява след тях, каква стратегия и програма се предлага за следване и наистина ли се прилага, правят ли се корекции от получена овратна връзка и реакции на действията...
    Повечето предложени имена имат привкус на ъндърачийвъри, но може би са били такива, понеже крадокрацията не дава шансове на външни за клана хора... заслужават да им се даде шанс, но след като представят писмено расработени програми и стратегии за ресора си...

    Иначе нови избори са в реда на нормалността. За мен ГЕРБ, ДПС и БСП при нова дата се свиват - свършиха им парите, а Таралежа няма да изкара ония от чекмеджето... Карадайъ така се оплеска, че дори българските турци го гледат накриво.. Корнелия... бля...
    ИТН с това чалгаджийско отношение, мълчание за важните неща и липса на ясна стратегическа програма и конкретика по изпълнението само ще загубят гласове... може да се окаже, че ДБ и ИБГ ще получат сериозна подкрепа от избирателите поради ясната им позиция и разочарованието от ИТН и тръмп методите на Слави за комуникацията с народа и евентуалните партньори.
    Единствено се страхувам относно националистите..
    Дано Слави не се договаря задкулисно с Библиотекарите и ЮЗУ академици..

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#] от "":
    Много ми е интересно, с какво точно Ви страхуват националистите, а не партии като ГЕРБ , ДПС и БСП. Единствените в последните години, които се пожертваха, за да си изпълнят програмата. Мястото им е в парламента.

    Нередност?
  • 4
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    Да предположим,че ИТН искат да пратят в затвора Борисов заради безбройните му престъпления. Трябва ли да изкажат това си намерение на всеослушание? И какъв смисъл би имало да тръбят това?

    Нередност?
  • 5
    iliyapopov avatar :-@
    iliyapopov

    Всичко вече е ясно или почти, но защо всички повтарят една и съща дума "номиниран"? Имаме си ПРЕДЛОЖЕН / А , съответно ПРЕДЛОЖЕНИЕ!

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Само не разбрах още ли пращат македонец в космоса или след като премиерът е шнорхел ще го засилят към марсианската падина ...

    Нередност?
Нов коментар