Позициите на партиите в преговорите за властта

Предложеният от ИТН управленски формат поставя останалите в парламента пред трудни избори

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Има такъв народ"

1. Какво искат?

  • Въпреки че има само 65 народни представители, от партията се изживяват като "големите победители" в изборите и настояват да излъчат правителство на малцинството.
  • При разговорите с потенциалните си партньори демонстрираха надменност, като променяха постоянно позицията си в опит да ги принудят да подкрепят бъдещото правителство, без срещу това да поемат сериозен ангажимент за изпълнението на приоритетите на тези формации
  • Очевидно от "Има такъв народ" се опитват да имат пълен контрол върху изпълнителната власт, без да отчитат, че впоследствие отговорността за действията на бъдещото правителство ще понесат и формациите, които го подкрепят, и няма как "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да подпишат празен чек срещу подкрепата си.

2. Ако излъчат правителство

+ Повечето от предложените министри са от партията на Трифонов и това може да е шанс да покажат, че имат капацитет да управляват.

+ Предимство за "Има такъв народ" би било, ако бъдещият кабинет изпълнява приоритетите и ангажиментите, които партията пое по време на предизборната си кампания за разграждане на модела "Борисов". Това би я легитимирало като формация на антистатуквото.

- Не е ясно с чии гласове ще бъде избран бъдещият кабинет, защото засега само от БСП дойдоха сигнали за евентуална подкрепа, като в сряда Националният съвет не взе окончателно решение за нея, а лидерът Корнелия Нинова заяви, че ако се стигне до връчване на трети мандат - на БСП, ще предложи служебното правителство да продължи като редовно.

- Евентуалното привличане и на част от "Изправи се БГ! Ние идваме" би дало някаква легитимност на правителството, но за да бъде избрано, ще е необходима и помощта на депутатите от ГЕРБ или ДПС.

- Липсата на ясно мнозинство в парламента ще означава договаряне с всяка от парламентарните групи, което е много сложно и обикновено си има цена.

- Начинът, по който "Има такъв народ" се държи при преговорите с двете протестни формации, разочарова част от симпатизантите на партията, а евентуалната подкрепа само на БСП и прокарването на правителството с помощта на ДПС или ГЕРБ ще отблъсне избиратели на партията, която по време на предизборната си кампания ги обявяваше за част от статуквото, срещу което се бори.

3. Ако не излъчат правителство

+ Този сценарий изглежда напълно реалистичен предвид разрива, който се очертава между "Демократична България" и поне част от "Изправи се БГ! Ние идваме!", като това донякъде може да спре недоволството, което партията на Трифонов предизвика сред собствените си симпатизанти.

+ От "Има такъв народ" вече предварително прехвърлят отговорността за евентуалния провал на правителството на "Демократична България", което донякъде също би могло да мобилизира симпатизантите им.

- При евентуални предсрочни избори биха могли да загубят избиратели, особено тези в чужбина, които на практика осигуриха победата на партията на вота през юли.

- Вотът за "Има такъв народ" е протестен и разривът с партиите от протеста, както и атаките срещу популярните служебни министри, може да пренасочи част от избирателите към други формации, както и да върне към БСП част от избирателите й, които гласуваха за партията на Трифонов.

"Демократична България"

1. Какво искат?

  • Гаранции чрез писмено споразумение, че ако подкрепят бъдещия кабинет на "Има такъв народ", ще бъдат изпълнявани приоритетите на обединението, свързани най-вече с реформата в съдебната система и прокуратурата.
  • Гаранции, че няма да бъде подменено мнозинството и решенията в парламента да се вземат от неясни мнозинства и на базата на лобистки интереси с участието на ДПС и ГЕРБ.
  • Гаранции, че ДПС няма да има влияние върху изпълнителната власт и върху министрите от правителството.
  • Имат съображения, свързани с персоналния състав на част от предложените за министри от бъдещия кабинет, между които номинираните за вътрешен министър Петър Илиев и за правосъден - Момчил Иванов, който стана известен с обидните си статуси във фейсбук към "Демократична България"
  • Възприеха номинацията за транспортен министър на бившия депутат от бившия Реформаторски блок Гроздан Караджов, който обаче от доста време е в обтегнати отношения с обединението, като провокация

2. Ако подкрепят правителство на ИТН

+ Ще могат да прокарат идеите си, свързани с реформата в съдебната система и прокуратурата.

+ При постигнато споразумение биха могли да имат влияние и върху кадровите решения, свързани със смените в ключови регулаторни органи като БНБ, КЗК, КФН, КРС.

- Заради скандалите, които съпътстват разговорите с ИТН и отношението на ключови фигури от партията, включително и на Слави Трифонов, към съпредседателя на обединението Христо Иванов, трудно ще обяснят на привържениците си защо застават зад бъдещото правителство.

- Личностите, които са предложени за министри, нямат политически и управленски опит и ако правителството бъде избрано, бъдещото управление може да бъде съпътствано от скандали и провали, за които "Демократична България" също ще носи отговорност, въпреки че няма да участва в него със свои представители.

- Дори и да подкрепят правителството на ИТН, няма гаранции, че ще имат влияние върху управленските решения, както и върху законодателните решения в парламента, които могат да бъдат прокарвани с гласовете на ДПС или ГЕРБ.

3. Ако не подкрепят правителството

+ Ако правителството на ИТН бъде избрано без подкрепата на "Демократична България", от обединението биха могли да подкрепят законодателните и управленските решения, които съвпадат с приоритетите им, и да гласуват против тези, които считат за грешни.

+ Няма да носят отговорност за провалите в управлението.

+ Няма да влязат в колизия с избирателите си, които подкрепят действията им по време на разговорите с ИТН и дори ги призовават да не се обвързват с партията на Трифонов. От редовните парламентарни избори насам "Демократична България" увеличава подкрепата си, което ще има значение за решението.

- Ако опитът на ИТН да състави кабинет се провали, от партията на Слави Трифонов най-вероятно ще се опитат да прехвърлят отговорността за това върху "Демократична България"

- При евентуални предсрочни избори през есента е твърде вероятно конфигурацията в парламента да е подобна на тази в сегашното Народно събрание и дори по-сложна предвид факта, че може да влезе още една антисистемна партия - националистическата "Възраждане", което ще направи отново трудно сформирането на мнозинство

БСП

1. Какво искат?

Въпросите, пред които БСП е изправена в момента, са екзистенциални - левицата замалко да остане четвърта на изборите през юли, а двата поредни разгромителни резултата правят позицията и на лидера на партията Корнелия Нинова нестабилна.

- БСП иска да покаже, че все още е незаобиколим фактор в българската политика, но да го направи така, че да опази идентичността на партията пред все по-намаляващата и обезкуражена група на социалистите.

- За разлика от "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме" БСП няма и претенции към кадрите в кабинета на ИТН, като не предлага и други имена. Предложеният министър на вътрешните работи, адвокатът Петър Илиев, около когото се разрази скандал за плагиатство, е работил като правен консултант на БСП и много социалисти го познават. Илиев е и зет на Пламен Червеняков, който отговаря за организационните въпроси в Националния съвет на БСП. Така поне тази номинация не е проблемна за левицата, а дори неформално се приема с радост от някои партийци.

2. Ако подкрепят правителство на ИТН

+ Ако БСП подкрепи правителство на "Има такъв народ", левицата на практика ще бъде във властта. Нинова си представя вариант, в който гласовете на БСП ще бъдат определящи за мнозинството, а по този начин и програмните искания на партията.

+ Така партията ще продължи да настоява и може и да получи преизчисление на пенсиите и редица други социални мерки.

+ Освен това БСП също се нуждае от известен период стабилност, в който без незабавно предстоящи избори, за да може да започне да лекува нанесените от тежките изборни загуби рани - дали под формата на консолидация или нови вътрешни избори зависи от умението на Нинова да запази подкрепата си и да маргинализира критиците си.

+ Ще е по-лесно за нея, ако може да се похвали с успешно прокарани от правителството на ИТН ключови политики на БСП.

- Когато Слави Трифонов представи кабинета на Николай Василев и целите му на 12 юли, БСП твърдо обяви, че не биха подкрепили подобно правителство и че политиките на ИТН са фундаментално неолиберални и десни и не могат да се припокрият с политиката й. От тогава до днес БСП намери 90% припокриване в програмата си с ИТН, но е факт, че и Николай Василев вече не е на дневен ред.

- Разбира се, възможно е БСП в момента да е готова на всичко само и само да не се стигне до нови избори. Така партията обаче рискува да отблъсне още от твърдите си избиратели, които не харесват действията и обявените цели на ИТН и на бъдещи избори да се обезличи още повече.

- Като подкрепяща правителството на Слави Трифонов БСП ще рискува да се повторят вече познати сюжети от тройната коалиция и правителството на Пламен Орешарски, а именно да носи и греховете на партньорите си, защото ги е подкрепила. Което допълнително би унищожило обществената подкрепа за левицата.

3. Ако не подкрепят правителството

+ Корнелия Нинова прекара целия процес по преговорите с "Има такъв народ" по всички възможни партийни процедури. Така тя може да отиграе отказа от подкрепа хем като принципна позиция на несъвместими политически ценности, хем като уважение към демократично взето решение от органите на партията. И по този начин да се опита да консолидира избирателната база.

+ В същото време партията на Слави Трифонов на последните избори привлече и разочаровани избиратели на БСП, които е вероятно след поведението на ИТН при тези преговори да се обърнат обратно към левицата.

+ При едни нови избори, преди които БСП е заела принципна и твърда позиция, тя може да се надява на някакъв прилив на гласове. За това обаче може би е прекалено късно, след като левицата на практика показа, че е най-доволна от преговорите и обещанията на ИТН.

- Ако БСП не подкрепи правителство, партията рискува нови предсрочни избори, на които спадът в избирателите може да продължи, особено след като засега Нинова отказва да предприеме мерки за срутеното доверие, а вместо това превръща дискусията в битка за или против нейното председателство.

ИБНИ

1. Какво искат?

- Обединението около Мая Манолова не иска постове в кабинета, но подкрепя линията на "Демократична България", че някои от добре представилите се служебни министри поставят стандарта за бъдещото управление.

- "Изправи се! Ние идваме!" подобно на ДБ се обявява и против влиянието на ДПС в управлението.

- Те искат подписване на споразумение, преди да се ангажират с подкрепа за кабинет на ИТН, тъй като не искат да носят съотговорност, без хората на Слави Трифонов да дадат ясни и професионални ангажименти.

2. Ако подкрепят правителство на ИТН

+ Ако "Изправи се! Ние идваме" подкрепи правителство, то ще е заедно с "Демократична България". Коалицията около Манолова ще може да налага исканията си за социални мерки и съдебна реформа.

- Голяма част от притегателната сила на Манолова се държи на имиджа, който политикът успя да си изгради, докато беше омбудсман и от местните избори в София през 2019 г. насам. Ако подкрепи ИТН и те се отделят от заложените в началото в някакво споразумение приоритети, Манолова може да рискува изградената си до този момент репутация, а с нея и бъдещ вот, който лесно да се прелее към други протестни формации.

- По този начин с подкрепа за правителство с минимални обещания освен подписано споразумение, което лесно може да бъде игнорирано, "Изправи се! Ние идваме", като най-малка партия рискува гласовете й да бъдат заменени от друга формация като БСП с по-малко изисквания към политиките на ИТН и да остане като малобройна опозиция.

3. Ако не подкрепят правителството

+ Поради подобните профили на избирателите на ИТН и "Изправи се! Ние идваме", ако вината за предсрочни избори падне върху партията на Слави Трифонов, това може да причини отлив от избиратели от ИТН към формацията на Манолова, особено ако възприемат, че Манолова и партньорите й са отстояли принципна позиция.

ГЕРБ

1. Какво искат?

  • Да си върне властта и позицията на първа политическа сила.
  • Задачата на Борисов е по-сложна и наистина го поставя пред трудна дилема, която самият той формулира така: "Кое зло да избера - ако подкрепя правителството, идва Трифонов, ако не подкрепя, остава Рашков." Лидерът на ГЕРБ от дълго време посочва като своя най-голям политически враг президента Румен Радев, а след последните избори трябва да взима реванш и за загубата от партията на Слави Трифонов.

2. Ако подкрепят правителство на ИТН

+ Най-голямата полза за партията е, че няма да има служебно правителство, което започна процеса по разграждането на модела "Борисов".

+ Като опозиция ГЕРБ ще може да критикува правителството на "Има такъв народ", но ако гласовете на депутатите са необходими за приемането на определени законопроекти или ключови решения, това ще даде възможност на Борисов да се договаря с формацията на Трифонов срещу запазване на определени властови позиции.

+ Евентуален провал на "Има такъв народ" може да върне част от разочарованите симпатизанти на ГЕРБ, които на последните избори не гласуваха.

- Не е изключено обаче "необходимият" партньор за "Има такъв народ" да се окаже ДПС и така да продължи "изчегъртването", но само за активистите на ГЕРБ, въпреки че движението беше дълги години в основата на модела "Борисов".

- Ако продължи смяната на активисти на ГЕРБ по различните нива на държавната администрация, част от тях биха могли да се пренасочат към други формации.

3. Ако не подкрепят правителството

+ Борисов и ГЕРБ ще засилят предизборната риторика, че без тях държавата ще изпадне в хаос, в който само те могат да осигурят ред. Това може да повиши и шансовете им за по-добро представяне на третите избори, така че да си върнат и водещата позиция.

+ Евентуални предсрочни избори може да върнат част от отлива на симпатизанти на ГЕРБ, които не гласуваха на последните избори.

+ Евентуалното несправяне със задаващата се нова вълна на епидемията или трудности в управлението на служебното правителство биха могли да дадат коз в ръцете на Борисов да го атакува

- При предсрочни парламентарни избори ще продължи да управлява служебното правителство, което е кошмарът на Борисов и ГЕРБ. Нещо повече - в настаналата политическа криза служебните министри, както и самият президент Радев достигат обществено одобрение, каквото ГЕРБ и Борисов не са имали от много години. Почти истеричните атаки на бившия премиер срещу тях досега не му донесоха полза. И ако се стигне до избори 2 в 1 през есента, Борисов ще трябва да се бие на няколко трудни фронта - и срещу президента, и срещу Слави Трифонов, и срещу партиите на протеста.

- Служебното правителство най-вероятно ще продължи да вади на светло корупционните схеми на ГЕРБ, което ще се отрази и на подкрепата за партията на Борисов

ДПС

1. Какво искат?

  • Да си запази лостовете за влияние в управлението и достъпа до финансовите ресурси, от които в продължение на години се възползваше, без да носи отговорност за провалите.
  • В този смисъл ДПС иска сламено правителство, което да й осигури продължаването на статуквото.

2. Ако подкрепят правителство на ИТН

+ Така, както Слави Трифонов го обяви - като правителство на малцинството с плаващо мнозинство, е идеалният вариант за ДПС. Плаващото мнозинство ще даде отново излаз към властта, пак без да носи отговорност за нея. И съответно да търгува подкрепата си срещу различни "ангажименти". Опитът в изминалите 20 години е показал, че най-важно за ДПС е да не се стига до радикални промени за правосъдието и главния прокурор, които до голяма степен биха го лишили от най-важните лостове за влияние върху политическите процеси.

- Ако гласува открито за правителството, рискува да обрече собствената си стратегия на неуспех, защото такъв ход ще предизвика негативна реакция на общественото мнение, включително и у избирателите на ИТН.

3. Ако не подкрепят правителството

+ Правителството няма да бъде пряко свързвано с подкрепата на ДПС.

- Затруднява се въпросът с броя на гласовете, с които правителството да бъде избрано. Ако се стигне до излизане от залата на депутати, за да падне кворумът за избора, ще бъде разчетено като предварителна и задкулисна договорка.

- Интересите на ДПС пострадаха силно от действията на служебното правителство и движението няма интерес от предсрочни парламентарни избори и оставането на сегашния служебен кабинет на власт.

- Освен това на последните избори ДПС падна до пета политическа сила и нов вот може да затвърди и дори да намали още тежестта на партията в парламента.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bcd11689567 avatar :-|
    bcd11689567
    • + 1

    А има и още един вариянт.
    Слави или Бойко стават Президент и си управляват със служебно правителство докато им омръзне.
    Според мен е важно да има още 3-4 предсрочни избори, че да свършат парите за кебапчетата. Другият вариянт, хората да започнат да мислят не е вероятен, но може да се случи.

    Нередност?
Нов коментар