Снимки и кубинки: парламентът обсъди и осъди полицейското насилие, но без ГЕРБ

Парламентът заседава извънредно заради полицейското насилие над протестиращи, на заседанието са поканени да присъстват и битите от полицаите младежи

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извънредното заседание на парламента, което бе свикано след разпространението на записите с полицейско насилие от камерите зад колоните на Министерски съвет по време на протеста на 10 юли миналата година, завърши с искане на депутатите главният прокурор Иван Гешев да представи пред Народното събрание доклад за полицейското насилие от 1 юли до 30 септември миналата година. Периодът обхваща силните дни на протеста - през юли и началото на септември. Срокът за внасяне е до 20 август, петък. Решението бе подкрепено от всички 167 депутата в зала. В гласуването отсъстваха депутатите от ГЕРБ.

В парламента бе изслушан и служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, докато срещу него стояха бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски, които в момента са депутати от ГЕРБ. И те, и повечето други техни колеги от партията предпочетоха да запазят мълчание и почти не участваха в задаването на въпроси, за разлика от представителите на другите парламентарни групи.

През последните няколко дни представители на всички партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, осъдиха полицейското насилие. ДПС запази мълчание, докато Младен Маринов и Христо Терзийски за пореден път опитаха да насочат вниманието към тезата си, че всъщност жертвите на протестите са полицаите, а не битите протестиращи. Радомир Чолаков, друг депутат от ГЕРБ, заяви през уикенда, че разпространението на кадрите е "схема, за да не може да се сформира правителство с участието на ГЕРБ."

По време на заседанието депутатите от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" използваха различни похвати, за да илюстрират полицейското насилие: Антоанета Цонева показа снимка на Андон Андонов от СДВР, който бе разпознат на кадрите и впоследствие стана ясно, че е бил наказан да не бъде повишаван две години, а по-късно е отишъл и в Бюрото за защита на свидетели към прокуратурата, докато Арман Бабикян качи на трибуната чифт полицейски кубинки.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков насочи вниманието и към някои несъответствия, които бяха отбелязани в медиите през уикенда - че са направени забележки и са били повдигнати обвинения на четирима полицаи, докато на записите те са значително повече. Друга важна подробност, която стана ясна във вторник е, че прокуратурата е виждала записите, но е сметнала, че в тях няма данни за престъпление. Решението е било взето от Вероника Трифонова, която вече е делегиран прокурор към Европейската прокуратура. Междувременно прокуратурата обяви, че е започнала производство срещу четирима полицаи, но без да казва кога точно е станало това.

На заседанието присъстваха и част от хората, върху които е било упражнявано насилие. Те бяха поканени от председателя на парламента Ива Митева.

Хронологията на по-важните събития може да прочетете тук:

12:54 часа

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев е отговорил на съда, че няма видеозаписи от 10 юли по отношение на дело на Евгени Марчев. Това каза от трибуната Николай Хаджигенов, депутат от "Изправи се.БГ! Ние идваме" и председател на комисията за разследване на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г.

Същевременно, на отговор на друг въпрос, Бойко Рашков каза, че в МВР има информация за служители на външни фирми, които са били облечени с униформи, подобни на полицейски. Все още няма твърди доказателства за това, защото не е имало и проверка. "Дали са от "Делта гард" или от "Ипон" не мога да ви кажа в момента. Проверката е назначена от мен с вчерашна дата", каза Рашков.

12:41 часа

"МВР е структура, построена на базата на подчинение. На върха е политическото ръководство, но за професионалното ръководство най-отгоре е главния секретар. При масови мероприятия, действията се водят от професионалното ръководство", отговори Бойко Рашков на въпрос каква е йерархията на взимане на решения при протести. "В такава ситуация дирекциите не могат да вземат еднолични решения. След като става дума за политически действия и процеси обаче, не може да изключим от тази субординация и политическото ръководство. Не може в такива моменти да не се сметне и ситуацията и обвиненията, че става дума за въоръжен преврат. В този случай пиратката става взривно вещество, а протестът - въоръжено въстание, опит за преврат. И доколкото има значение, един душевно болен човек, който според закона не може да носи наказателна отговорност, също е бил подслушван.

12:07 часа

На въпрос на депутата от БСП Явор Божанков дали има пострадали от полицейско насилие, които впоследствие са станали обвиняеми, Бойко Рашков отговори, че има данни за хора, които са били обект на насилие, след което са били обвинени самите те. "Това е парадокс. Един гражданин отива да протестира, движи се с останалите, след което върху него се упражнява насилие, без да знаят за какво. Целта, когато тези хора са привлечени като обвиняеми, е ясна - тогава полицаят ще бъде свидетел. Има такъв случай в районно управление в София, който не е приключил", отговори Рашков.

10:10 часа

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви по време на изслушването, че за действията на полицаите във връзка с упражненото насилие върху протестиращи в СДВР са извършени три проверки. "Излиза, че службата сама е проверявала действията на своите служители, т.е. тя се самопроверявала", каза Рашков.

По думите му записът се е съхранявал в НСО и седем дни след инцидента - на 17 юли е изискан от СДВР. "Всичко е било известно още тогава", каза Рашков. Той уточни, че от извършената проверка са разпознати четири лица, които са нанесли побой на протестиращите, като е установено, че единият от битите е загубил съзнание. Рашков посочи, че наложените наказания на полицаите са непропорционални на употребеното от тях насилие.

"Единият е началник на отдел, наказан две години да не бъде повишаван, другият е наказан със същото само че за една година. Останалите двама са наказани с порицание. Един от тях в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита към главния прокурор", каза Рашков. По думите му няма данни нито един от тях да е привлечен под наказателна отговорност от прокуратурата.

"Преписката за полицейските действия са дадени на дирекция "Вътрешна сигурност, която е директно подчинена на министъра. Тази дирекция е извършила проверка и е изпратила материалите на районната прокуратура. Изниква въпроса какво е направила прокуратурата? Нищо не е направила", каза Рашков. Нещо повече - преписката е прекратена от прокуратурата, а прокурорът, който я е прекратил в момента е делегиран прокурор към Европейската прокуратура.

Вътрешният министър заяви, че ще се извърши нова проверка като вече е създадена работна група по случая.

10:55 часа

Депутатът Росица Кирова от ГЕРБ попита Рашков дали излъчените записи, които са използвани като доказателствен материал за образуваните дисциплинарни производства. "Това е ключово, за да разберем дали записът е укриван", каза Кирова. Вътрешният министър отговори, че има десетки дискове със записи като са използвани и такива, на които образите са размазани. "Въз основа на тях експертите от СДВР са излезли с мнение, че кадъра е неясен", каза Рашков.

Депутатът от БСП Крум Дончев попита дали е имало наети фирми, които да охраняват протеста. "Ние разполагаме с такава информация, но нямаме доказателства за нея. Имаме един случай. в който е установено, че полицаи са слагали баджове, с които са се отличавали от колегите си, но се оказало, че това са служители от бургаската полиция и се твърди, че те са наказани", отговори Рашков.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 5
    • + 1

    Чудя се, няма ли други, стратегически погледнато, по-важни за бъдещето на България проблеми? Не че това не е важно, но ми се струва неподходящо за парламента. Нека да направят комисия, а парламентът да се заеме със съдебна реформа, законодателство, дефиниране на политики в различните области. Айде стига сеир!

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 2
    • + 2

    Само преди ден Гешев показа среден пръст на парламента като отказа да се яви, сякаш го канят на кафе и арменски сладки. Нима това ще бъде подминато с мълчание? Държавата е като прокъсана дрипа. Има нужда от спешна реставрация!

    Нередност?
Нов коментар