Защо полицията носи голяма вина за сблъсъците пред Партийния дом

Съмнения за незаконни арести, полицейско насилие и бездействие спрямо провокаторите белязаха най-масовия ден от протеста

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

126 задържани, 80 ранени полицаи и неясен брой пострадали протестиращи. Това е равносметката (по данни на полицията) от най-масовия до момента протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Той беше белязан от действията на провокаторите, които атакуваха кордона с павета, бомбички и други предмети и последващото "разчистване" на района на бившия Партиен дом от страна на полицията, съпроводено с очевидни закононарушения от страна на служителите на МВР.

Как се стигна до тази ситуация?

Полицаите Андон Христов и Иван Манев от "Специализирани полицейски сили" към СДВР, които са били на първи ред с щитовете си пред централния вход на партийния дом, ясно поставят разграничение между "нормалните протестиращи" и провокатори, които са ги обиждали и хвърляли предмети по тях. Последните, по думите им, са пристигнали след 20:00 часа. Въпросните групи, видя журналист на "Капитал", се разполагат пред кордона, разположен пред централния вход на Партийния дом. Те видимо се отличават от останалите - по облеклото си, факта, че повечето са с маски и шапки. В един момент те са изолирани от протестиращите, но полицията не предприема каквито и да е било действия по тяхното отвеждане. Сред протеста по това време има множество цивилни полицаи, които няма как да не са станали свидетели на събитията.

До зоната на протеста се стигаше след проверка на багажа на протестиращите. Според директора на СДВР Георги Хаджиев "част от тези взривни устройства" са били скрити в палатките на протестиращите.

Източник на "Капитал" от МВР коментира, че по-голямата част от провокаторите са от агитки на големи футболни клубове. Всяка областна дирекция на полицията има сектор, който се занимава с хулиганството, а в него има отговорници за всяка една агитка. Каквото и да е обяснението им за случилото се, полицията има проблем - ако те са имали информация за подготвяното участие на "контингента" им в протеста - защо не са взели мерки, и обратното - ако не са знаели, защо не са знаели.

Кой всъщност е задържан?

От кадрите на bTV се вижда, че групата хора, откъдето идват бомбичките, е изтласкана в посока "Шератон", а след това кордонът тръгва към БНБ, където бяха концентрирани мирни протестиращи.

Полицаите използват палките, за да удрят протестиращи. Сред ударените например е фотографът за агенция "Франс прес" Николай Дойчинов. Техниката му е счупена. Друг журналист - Димитър Кенаров, го отнася по-тежко. "Аз се оказах заклещен на стената на президентството, като полицията започна да използва сълзотворен спрей. Аз като журналист, който е отразявал събития в Турция, Украйна, Крим, в Беларус, имам противогаз, обозначен с "press", т.е. "преса", върху него специално, за да мога да извършвам своята дейност като журналист", коментира той пред БНР. Кенаров е отведен от служители на жандармерията към "Дондуков", където по думите му е бил ритан в главата от полицай. Там са му поставени белезници. Впоследствие е качен в полицейски бус, където остава един час.

Откаран е в 5-о РПУ, откъдето е освободен към 4:30 сутринта. Професионалният апарат на Кенаров първо е счупен, а след това изчезва.

Други задържани, които не са журналисти, споделят сходни истории - за това, че са били задържани, без да са нарушавали закона, а след това са били бити от полицията.

Сред полицаите, участващи в снощната операция имаше много, които носеха маски, прикриващи лицето им, а в същото време нямаха идентификационни номера. Според закона прикриването на самоличност на служител на МВР е допустимо само "при освобождаване на заложници, при задържане или обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива, и съобразно конкретната оперативно-тактическа обстановка." Според практиката на ЕСПЧ при всички положения тези служители трябва да могат да бъдат идентефицирани. Ето защо от няколко години на по-новите полицейски униформи има номера, които се виждат отдалеч. Голяма част от маскираните вчера полицаи нямаха такива номера.

Прикриването на самоличност създава усещане за безнаказаност и е вероятна причина за проявената агресия.

Незаконни арести

От свидетели на арестите "Капитал" научи, че често те са ставали на съвсем случаен принцип. Пред "Клуб Z" фотографът Николай Дойчинов обясни, че полицаите са направили стена, за да притиснат протестиращите към фасадата на президентството и "оттам буквално на произволен принцип дърпат хора." Според него полицаите са имали "за цел да разчистят мястото без да се съобразяват с това кой какъв е" и още: "тази група, която те обградиха при служебния вход, не изглеждаше да е от някакви агресивни хора. Повечето дори си стояха там до наредените саксии. Предполагам, че целта беше да разгонят агитките, които ги замеряха. Но те отдавна се бяха изнесли оттам."

Днес от СДВР съобщиха, че 60 от 126-те задържани са с криминалистически регистрации. Терминът "криминалитически регистрации" съществува в Закона за МВР, но той не носи много информация - това, че някой е регистриран от полицията, далеч не значи, че е осъден (за да се твърди, че е криминално проявен). "Свалянето" на такава регистрация не става автоматично дори при прекратяване на разследването или оправдателна присъда. От разпространено по-късно от прокуратурата съобщение стана ясно, че от всички задържани едва четирима са осъждани.

От обясненията на СДВР не стана ясно за какви конкретни нарушения са задържани всички тези 126 човека или поне колко от тях са мятали бомбички. Късно в четвъртък от прокуратурата съобщиха, че задържаните от МВР са всъщност 40, а не 126, както съобщи полицията. Трима са обвинени за причиняване на телесна повреда срещу полицаи, едно за закана с убийство, 30 за хулиганство. На 24 от тях ще бъде поискано постоянно задържане. Четиринадесет от задържаните са предадени на съд по реда на указа за борба, а останалите (до 40) явно няма да бъдат обвинени, което поставя под въпрос основанието за задържането им. Не е ясно и какъв е бил статутът на останалите 86 задържани, за които МВР съобщи по-рано.

Сред арестуваните има такива, които са освободени без въобще да им е издавана заповед за задържане. От този момент трябва да им бъде осигурена възможност да се възползват от правата, предвидени в закона - обаждане на близък, адвокатска защита, медицински преглед.

Според адвокат Стоян Мадин полицейското задържане започва от "момента, в който те хванат, фактически те възпрепятстват да се придвижваш" и в този момент трябва да бъде издадена заповед за задържане, с която да бъдат разяснени правата на задържаните. И ако се приеме, че е съвсем разбираемо, че това трудно може да се случи на "терен" в условията на масов протест, то няма абсолютно никакво обяснение защо това не се е случило в следващия един час.

"Капитал" научи, че двама от задържаните и предадени на съд по реда на Указа за борба с дребното хулиганство и са били оправдани. Обвинението срещу тях било, че са изнасяли полицейска каска, скрита в черна жилетка. Адвокат Калин Ангелов, който представлява част от задържаните, коментира, че докладните на полицаите били писани под индиго. От доказателствата събрани в рамките на процеса станало ясно, че те са изнасяли каската от зоната с провокаторите, за да я предадат на полицията.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    irvine avatar :-|
    Irvine
    • - 19
    • + 3

    Росене, ти луд ли си? 50-60 дена всички търпим на Отровното трио провокациите, не бяха риби и простотии. Вчера полицаите седят и към тях се сипят бомби. Като тръгнаха да ви метат - пак са лоши. Вие май наистина искате да стане полицейщина и всчките лидери на протеста да сте по занданите.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 19

    Милиционерско мероприятие организирано пред Партийния дом на БКП. Шокиращото е, че годината е вече 2020, а България (на хартия) е член на ЕС. Излиза, че тези 30 години "преход" от комунистическа диктатура към демокрация, също са били само на хартия.

    Нередност?
  • 3
    irvine avatar :-|
    Irvine
    • - 21
    • + 2

    До коментар [#2] от "olga_kokoshkina":

    Няма да ви търпят простотиите. Има избори и ще ги чакате. Айде в кошарата.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 1

    До коментар [#1] от "Irvine":

    Росен ти, за да му пускат статиите тук значи трябва да е написал нещо да манипулира полезните идиоти. Правилно Росене - полицията е виновна и е провокатор. Бой по полицаите с каквото намерите. Идиоти!

    Нередност?
  • 5
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • + 8

    До коментар [#3] от "Irvine":

    Нали знаеш къде да се завреш :) )

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 10

    Мога да говоря от първо лице, защото с децата и приятели бяхме на въстанието. Всъщност викахме "Оставка!" до лумпениадата. И оставихме гербаджийските милиционери от двете страни на барикадата да си изиграят тъпия спектакъл в наше отсъствие.

    Всичко за полицейския цирк вече е казано.
    Искам само да дам един щрих: видео как снощен милиционер общува с датски журналист. Записът си е на датчанина. С перфектен звук е:

    https://mobile.frognews.bg/article/202565/

    А Великото народно въстание? Както е казал Бенковски: "В сърцето на тирана отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей. А Русия (да се надяваме ЕС да се размърда преди това) - нека заповяда!"

    Оставки на мутрите!
    Служебен кабинет!
    Избори!
    Лустрация и съд!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Това е формата за контакт с фрау Меркел:

    https://www.bundeskanzlerin.de/bkin-de/kontakt

    Изпратих там преди малко горното видео на датчанина от снощи, от което на всеки западняк, естествено, ще му се смръзне кръвта.

    За да бутнем тирана, трябва първо да им го покажем в цялата му прелест.
    Също толкова достъпни са мейлите на Урсула, на Макрон, на Рюте, на Мицотакис, на Санчес, на евродепутатите.

    Пишете им, бе хора!

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 6

    "Давайте го тоя зад кордона да го бием!" Това се чу много ясно в края на видеото. Борисов беше смотолевил нещо като "те знаят, че като видя кръв, тръгвам". Хайде де, какво чака?! Наредил е на полицията да бие, а той се крие като мишка - не се яви пред Европарламента, не се яви в Народното събрание за откриването на есенната сесия, не си защитава "проекта" за конституция - предпочита да действа задкулисно и да си купува гласове за прокарването му. Нещастник!

    Нередност?
  • 9
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9

    До коментар [#8] от "evpetra":

    Време е да се замислите дали вие не сте нещастник :(

    Нередност?
  • 10
    lwe49683579 avatar :-|
    lwe49683579
    • - 9

    Врeмe e дa cпрe игрaтa нa "кoткa и мишкa": eднитe cтoят кaтo прeпaрирaни и хлeнчaт, чe мятaли пo тях coпoли, яйцa, пaвeтa, бoмби, (cкрити в пaлaткитe, кoитo нe мoгaт дa мaхнaт)...
    Coфийcкa oбщинa ни дoи дa плaщaмe и зa пoчиcтвaнeтo нa бoклуцитe. Лутaмe ce oт eдин трaнcпoрт - нa друг зaрaди oпикaнитe и ocрaни пияни лoрдoвe, "cпрaвeдливo прoтecтирaщи, чe вcичкo им e нaрeд".
    Пoлицaитe имaт нaшeтo cъчувcтвиe, нo нeкa пoкaжaт, чe рaбoтят, a нe cпят, aми и тe ca нa първa линия, нo нe в cъннo cъcтoяниe. Нe мoжe дa ce глeдaт бeзучacтнo прecтъпници - нa път дa убият нeвинни хoрa...
    Вcичкo тoвa e идиoтcкa, убийcтвeнa, унизитeлнa бeзcмиcлицa, изврaщeниe! Cрaмoтa!!!
    Aкo прecтъпницитe-урoди cрaм нямaт, кaквo прaвят oпулeнитe cрeщу тях пoлицaи? A?

    Нередност?
Нов коментар