Дългото сбогуване с Борисов

За ДПС става все по-важно отново да участва официално в управлението на държавата и формулата за "експертно" правителство ще даде възможност за това

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Премиерът явно е решил да не подава оставка въпреки протестите.
  • По-сериозният проблем на ГЕРБ обаче е оттеглянето на подкрепата от ДПС.
  • Политическото напрежение през следващите седмици ще остане високо, а това носи и рискове за икономиката.

Ако доскоро въпросът беше дали Борисов ще успее да се удържи на власт и един от възможните му отговори беше, че това може да стане, събитията от последните дни показаха доста по-различна ситуация по върховете на държавата. Сега въпросът вече не е дали, а в кой момент и как точно премиерът ще се раздели с управлението.

Началото на активния политически сезон започна със сериозен протест пред новата заседателна зала на парламента в бившия Партиен дом и сблъсъци с полицията, която отново използва сила при ескалацията на напрежението. Това е най-видимата част от общественото недоволство срещу правителството, но далеч не е най-големият проблем за Борисов.

С решаващо значение за бъдещето на това управление беше публичната декларация на ДПС, че няма да подкрепи проекта за нова конституция на ГЕРБ. Идеята за нов основен закон и свикване на Велико народно събрание имаше една основна цел - да даде алиби правителството на Борисов да изкара мандата си докрай. След отказа на ДПС (и без депутатите на БСП) Борисов не може да събере необходимите 160 гласа за подкрепа на проекта и така цялото упражнение се обезсмисля.

Това обаче все още не означава, че правителството ще подаде оставка. Премиерът изглежда решен да остане на поста независимо от протестите. ДПС също не искат предсрочни избори. Техният интерес - заявен съвсем официално, е да има "експертно" правителство с премиер, посочен от ГЕРБ, но различен от Борисов, в който движението да има директно участие. Този вариант обаче на етапа не е приемлив за премиера, който дава заявки, че ще се съпротивлява, като се опита да си гарантира самостоятелно мнозинство в парламента.

Така и идващите седмици ще минат под знака на сериозно политическо напрежение. По-неприятното е, че то вече води до нестабилност в управлението и сериозни рискове за икономиката. Желанието на Борисов и ГЕРБ да не дава поводи за усилване на протестите може да доведе до негативни за държавата ефекти. Такъв пример е едностранното решение на премиера да блокира увеличението на цената на газа за крайните потребители - така в енергетиката ще се натрупват сериозни дефицити само за да се намали политическият риск за Борисов.

В хватката на Доган и Пеевски

В момента премиерът и ГЕРБ се намират в доста парадоксална ситуация спрямо ДПС. Движението оттегли подкрепата си за венеца на третия мандат - проектът за нова конституция, а Борисов побърза да заяви, че това показва как партията на Доган не стои зад неговото управление. Иронията в случая е, че именно ефектът от решението на ДПС показа колко е зависимо управлението от партията, която досега участва в него неформално.

От началото на третия мандат Борисов е зависим изцяло от Ахмед Доган и Делян Пеевски, но никога досега това не е било толкова видимо. В сегашния парламент ГЕРБ и неговите партньори от ВМРО и НФСБ на Валери Симеонов нямат мнозинство. До момента те управляват с гласовете на "Атака" и когато е възможно, додават и депутатите на "Воля" на Марешки. Последните две групи обаче не само са трудно предвидими, но и за да се държи цената им ниска, в ключови гласувания винаги са помагали ДПС.

За "Атака" освен това има много основания да се смята, че е контролирана от Делян Пеевски. Сериозна част от ключовите назначения в изпълнителната власт, за които се вижда, че защитават интересите на депутата от ДПС, всъщност са от квотата на Волен Сидеров. Такъв беше доскорошният министър на икономиката, зам.-министри на финансите и земеделието, областният управител на София, членове на регулатори и пр. "ДПС и "Атака" от години работят заедно, те са като скачени съдове", коментира през 2013 г. Бойко Борисов, тогава в опозиция, пред телевизия "Европа".

Срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки пък има проверки на прокуратурата, през които той може да бъде управляван в желаната от Пеевски и/или ДПС посока. Всичко това означава, че в момента в парламента Борисов може да разчита със сигурност само на гласовете на партиите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. За всичко друго премиерът ще зависи от съгласието на ДПС, включително за сделките с "Атака" и "Воля". Скритата власт на Пеевски и Доган пролича много ясно при събирането на подписите за проекта на ГЕРБ за нова конституция - депутатите на Волен Сидеров отказаха да се подпишат за внасянето ѝ, изцяло в унисон с позицията на ДПС.

Търси се нов шофьор за джипа

Това, че Борисов е зависим от движението, не е особено нова ситуация, но сега има нещо, което значително я променя. Според различни източници на "Капитал" охлаждането на отношенията между Борисов и Доган не е просто игра за пред публиката. Между тях изглежда има реално напрежение, но това далеч не означава, че депутатите от ДПС ще започнат да викат "Ос-тав-ка!". По-скоро подкрепата на движението за правителството на ГЕРБ вече има друга цена. Тя беше казана съвсем ясно тази седмица - този парламент може да изкара мандата си, но да има "експертно" правителство с премиер, различен от Борисов. ДПС предлага тази идея поне от година и логиката зад нея е ясна.

Макар Доган и Пеевски да имат силно влияние върху сегашното управление, ползите от това до момента са повече лично за тях. Официално ДПС е извън властта вече много дълго време - от падането на Орешарски, и това поражда напрежение сред актива й, който няма достъп до "корупционната номенклатура" на по-ниските етажи на властта.

За ДПС става все по-важно отново да участва официално в управлението на държавата и вероятно гледа на сегашния момент като подходящ това да се случи - с формулата за "експертното" правителство.

За да продадат идеята си, от движението обещават няколко неща. Първото е стабилно мнозинство и край на сегашното пазарене на гласове в парламента. Това може да позволи на вече новото правителство да изкара докрай мандата на ГЕРБ и така да се избегне възможността Румен Радев да направи служебно правителство, което да организира изборите. Такова развитие плаши изключително много както хората от ГЕРБ и лично Борисов, така и ДПС. Причините за това вероятно са във възможността управляващите да бъдат лишени от лостове, с които могат да повлияят на изборните резултати. Активна полиция например може да намали силно купуването на гласове, от което през последните години се възползват най-много именно ДПС и ГЕРБ. Служебно правителство освен това може поне да започне ревизия на досегашното управление, което носи сериозни рискове от скандали в навечерието на изборите.

При "експертно" правителство с ДПС тези опасности за статуквото ще бъдат избегнати, а евентуалното оттегляне на Борисов се очаква да отслаби енергията на протестите. За сегашния премиер обаче този сценарий е не по-малко отровен.

Като оставим настрана егото му, намирането на друг премиер от ГЕРБ изглежда доста трудна задача. Той трябва хем да е интелигентен и компетентен, хем да бъде послушен и да прави каквото му се казва - не само от Борисов, но и от силните фигури в ДПС. Кандидати, които да отговарят едновременно на тези изисквания, практически няма. Но и въпросът за нов премиер едва ли е бил разглеждан сериозно, защото преди него има друга пречка.

За Бойко Борисов и ГЕРБ официална коалиция с ДПС, макар и под формата на експертно правителство, ще донесе единствено негативи за изборите. Борисов винаги се е пазел от открито съдружие с Пеевски и Доган, но и в сегашната ситуация възможностите му не са особено много.

Единият вариант е за самостоятелно от ДПС мнозинство в парламента с прекупуването на "Атака" и "Воля". Всички усилия за събирането на 120 депутати за внасяне на проекта за нова конституция са демонстрация в тази посока, но след отказа на ДПС да подкрепят свикването на ВНС внасяне на проекта се обезсмисля. А мнозинството, крепящо се на "Воля" и "Атака", може да се разпадне всеки момент с лесно притискане на няколко души.

Така пред Борисов се очертават три възможности - без преки ползи за него и ГЕРБ, но с различна степен на вредност:

- Да не подава оставка и да остане премиер в сегашната конфигурация- Да клекне пред искането на ДПС за "експертно" правителство- Да подаде оставка веднага и да се върви към предсрочни избори.

Запазването на сегашната конфигурация ще бъде все по-трудно и свързано с това всички в държавната администрация много да внимават да няма никакви нови скандали, които да усилят протестите. Това е трудна задача, предвид и че през следващите месеци положението в държавата ще става по-тежко. Рисковете за икономиката са сериозни, а с това се увеличават и политическите. През студените месеци разходите на хората ще се увеличат, цените на храните вече скачат, към това ще се прибави и изтичането в началото на октомври на шестмесечният мораториум върху кредитите за хората, въведен заради локдауна през март и април във връзка с пандемията. Това означава, че през есента има вероятност недоволството към правителството да се увеличи.

Пред властта има и сериозен риск от здравна криза. Тъй като правителството не смее да въведе никакви ограничения срещу разпространението на коронавируса, то става все по-масово. България в момента е една от най-силно засегнатите европейски страни и този проблем може да се задълбочи в сезона, в който по принцип инфекциите са повече, а липсата на мерки ще ги засили допълнително.

Комбинацията от всичко това може да изправи Борисов пред буря, в сравнение с която сегашните протести са пионерска манифестация.

Не е ясно и дали ДПС няма да втвърдят натиска си за "експертно" правителство, като организират бламирането на важни за властта гласувания в парламента. Есента например трябва предстои се приеме новият бюджет и данъчни закони - ключови стъпки за правилното преминаване и излизане от COVID кризата.

Над главата на Борисов надвисват и външни облаци. По върховете на Европейския съюз се обсъжда усилено парите от фонда за справяне с последствията от кризата да се обвържат с правовия ред и свободата на медиите. Ако това се случи, може да се свие един от най-щедрите канали, по които политическото статукво финансираше укрепването си. Сложната мрежа от бизнес интереси, поддържана от корумпирани държавни служители, подкупни магистрати и послушни медии, има нужда от непрекъснат източник на приходи, за да се гарантира оцеляването ѝ. Европейските пари играят тази роля.

"Колко още ще издържи Борисов?" е един от най-задаваните въпроси през последните седмици, но той все още няма категоричен отговор. Ако отстъпи на ДПС за "експертно правителство", ще слезе от властта като употребен и изхвърлен. Ако продължи да се прави, че нищо не се случва с властта му, към натиска на улицата може да се прибави и външен. И в двата случая избягването на всяка цена на предсрочните избори няма да си е струвало. Добрите възможности пред Борисов изглеждат изчерпани. Въпросът сега е кой вариант той ще прецени, че е по-малко лошият и каква ще е цената, докато направи своя избор.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 22
    • + 4

    За какво да подава оставка 6 месеца преди редовни избори? ГЕРБ са първа политическа сила според червените социолози. Какви са тези глупави статии. Разберете Служебен кабинет няма да докарате по никакъв начин. Групировката Капитал вижда, че лесно няма да докопа пак власт, озлобена е до краен предел, че пеевската групирвока и е запорирала собственост за над 200 милиона, че е готова да докара фигуранта на Черепа във властта през задния вход със Служебен кабинет. Обещанието е разправа с Пеевски и един враг на прокопиевската групировка по-малко. Лошо няма, но докарате ли ни в битките си помежду си нещо като гражданска война лично аз няма да ви простя и ще ви търся отговорност!

    Нередност?
  • 2
    marian_jack_assa avatar :-@
    Marian Assa
    • - 1
    • + 16

    До коментар [#1] от "scuby":

    Пише го в статията и аз ти го казвам- повечето българи не вярват, че ГЕРБ ще организира честни избори и с право.

    Нередност?
  • 3
    marian_jack_assa avatar :-@
    Marian Assa
    • + 11

    Хареса ми статитята, но аз виждам още една много лоша възможност /не виждам и на други места да се коментира/- ДПС да се отметне за новата Конституция, да подпишат и ГЕРБ събират над 160 гласа за тяхното недоразумение. Борисов остава на власт още доста месеци, протестът е манипулиран от мафията и обезверен.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 18
    • + 2

    До коментар [#2] от "marian_jack_assa":

    Мислите, че Служебен кабинет на Радев ще организира честни избори, без фалшификации??? Вие не знаете къде се намирате!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 20

    Въпреки че напоследък стриктно се вслушва в препоръките на скъпата израелска ПР агенция да не се набива на очи, да не дразни хората и да остави другите идиоти да отстояват незащитимите позиции, за разлика от Нетаняху, на когото тя е помогнала в поредното - макар и половинчато - преизбиране, Борисов шанс за продължаване на политическата си кариера няма.

    За все повече и все повече хора и институции по света той персонално се отъждествява с корупция, авторитаризъм, насилие, погазване на законите, пране на пари и пр, и пр. - все неща, само съмнението за които, биха коствали кариерата на всеки западен политик.

    Борисов със 120-те гласа смята, че си е купил време за парламентарно гъргорене до Нова година, когато няма вече да има смисъл от предсрочни избори. Съвсем друг е въпросът, че това са сметки, извадени от реалиите. Ситуацията в държавата и настроенията в обществото, изострени от съвсем реалните кризи, които се задават, едва ли ще му позволят да си тупка топката.

    Има, обаче, едно много съществено нещо, което г-н Лазаров е пропуснал във великолепния си анализ.
    На Борисов му трябва да оцелее поне до 12 септември, за да разбере дали комплотът за превземане на БСП отвътре чрез Гергов/Добрев/Станишев и Со е успешен. Ако това се получи, и нашите внуци ще бъдат управлявани от нямащия нужда да се прикрива вече триумвират Герб-БСП (Герб) - ДПС.

    Що се отнася до ДПС, мисля, че Доган не превземаше вече 20 г. бавно и упорито съдебната власт до ниво зам.-председател на окръжен съд (и най-вече прокуратурата), силовите структури, средния ешалон от икономическите структури и разпределението на европарите, за да има само един вариант. Но всички варианти ще се сложат на масата в Росенец след като стане ясен резултатът от изборите за председател на БСП.


    Едно е сигурно: Борисов ще помъкне кръста си към Голготата само, ако на 12 септември Корнелия спечели.

    Загуби ли, обречени сме.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 9

    Според мен ходовете на ДПС са част от ГЕРБ-ерската изборна кампания. Не споделям тезата, че им трябва пряко участие във властта - и досега го имаха, даже им се получаваше много добре.

    Засега не виждам кафевите медии да са обърнали палачинката. Мисля си, че основната цел е публично разграничение с ГЕРБ, за да могат последните да контрират обществената нагласа, че двете партии управляват заедно. Изобщо не изключвам варианта ДПС да смени мнението си и да подкрепи предложението за нова конституция.

    Надявам се да греша...

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 15

    До коментар [#4] от "scuby":

    Какъвто и да е Радев, изборите ще са по-честни. Основната причина за това е, че не е пускал пипала на всички нива в държавната администрация. Това го направиха ГЕРБ и именно затова са толкова опасни за бъдещето на България. На крачка сме от авторитаризъм.

    Нередност?
  • 8
    uys1511761111541407 avatar :-(
    Emil Dimov
    • + 7

    До коментар [#3] от "marian_jack_assa":
    "... но аз виждам още една много лоша възможност ДПС да се отметне за новата Конституция и да подпишат тогава с ГЕРБ събират над 160 гласа за тяхното недоразумение. Борисов остава на власт още доста месеци, протестът е манипулиран от мафията и обезверен."
    Това момже би е най-лошия сценарий и не може да бъде изключен защото между думи и дела при Воля и ДПС не може да се очква съвпадение въпроса е каква ще бъде цената т.е. от какво Борисов трябва да се откаже или какво да обещае за да се реализира този сценарий.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    До коментар [#8] от "Emil Dimov":

    А защо трябва да има цена? При невключването на предложенията от ВМРО, ДПС няма причина да не гласува за новата конституция. На практика ВМРО бяха хванати в блъф и бяха принудени да гласуват в полза на новата конституция, без да бъдат включени техните искания.

    Тъй като конституцията и ВНС се ползват за отлагане, трябва да се гледа кой има интерес от оставане на статуквото - ГЕРБ имат по очевидни причини. Патротите може би няма да участват в следващото управление, така че искат максимално да намажат от предизборните харчове.

    Единственият проблем на ДПС е, че Бойко не може да си позволи да им прави такива подаръци по време на протести и концентрирано внимание върху ходовете на властта. Въпреки това ДПС са натрупали достатъчно подаръци, че да имат жив интерес от това ГЕРБ да останат на власт още 1 мандат, въпреки временната суша. Това ще се случи, ако им помогнат в предизборната кампания. И така се връщам към тезата си от коментар 6.

    Нередност?
  • 10
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 12
    • + 3

    вече излязоха сигурно сто подобни текста в дневник и капитал. и хиляда да излязат няма да променят истината:
    - герб са водещата партия и няма абсолютни никакви индикации, че няма да спечелят изборите през март. Преди 1 година имаше евроизбори. На Борисов му трябваше точно 2 седмици да обиколи страната и вдигна с 5% резултата. Не знам защо го подценяват!
    - т.н. градска десница е абсолютно неподготвена - нямат лица, нямат политически послания освен съдебна реформа, нямат отговор с кой точно ще се коалират. Дали ще влязат в парламента е доста относително, заради сигурните скандали при разпределение на листите, нещо което се повтаря от десет години. вместо да си напищат домашното и да вземат едни 12-15%, те се бутат с копейкин, йоло денев и бабикян на площадите. Няма как да се хванеш с комунисти и тъпанари и да не излезеш прецакан накрая. това е абсолютно сигурно.

    Нередност?
Нов коментар