🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-добро управление вместо промени в законодателството препоръчва LIBE

Делегацията на европейските депутати в София остана недоволна от отговорите на главния прокурор за снимките с Бойко Борисов

Капитал    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"На България ѝ е нужно много повече добро управление, отколкото промяна в законите, за да постигне търсените резултати", заяви София ин'т Велд, председателят на делегацията от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент (ЕП). Велд, която е и част от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на правото и основни права, заедно с още шестима евродепутати бяха на двудневно посещение в България, за да се запознаят на място с въпросите за върховенството на закона и свободата на медиите.

Основните теми, които бяха дискутирани по време на срещите на делегацията с президента, главния прокурор и представители от неправителствения сектор, бяха свързани с борбата с корупцията и свободата на медиите. А резултатът накратко е отново констатиране на познати факти и продължаване на дебата по критичните за страната ни въпроси.

"Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме от главния прокурор. Попитахме за конкретен случай - снимките на бившия премиер, но главният прокурор каза, че не знае на каква фаза е разследването, което не е нормално", каза още Велд. По думите й не може да се каже, че "прокуратурата блокира върховенството на закона", но главният прокурор може да реши да не започва проверки срещу определени лица.

"Европейските депутати дойдоха в България, защото има системен проблем с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите. Целта е да предизвикаме дебат за това както в България, така и в ЕП. Ще търсим отговори и от следващото правителство, защото по-сериозните реформи могат да се случат само при редовен кабинет и подкрепа в Народното събрание", заяви Елена Йончева, която е член на комисията.

LIBE през годините привлича вниманието върху важни теми за европейското общество, свързани с демокрацията, спазване на човешките права, насилието над жени, дискриминацията, но няма законодателен характер. Преди идването си в България евродепутатите посещават Словакия, където говорят за защитата на журналисти, а следващата седмица предстои пътуване до Унгария за върховенството на закона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    И ЕС какво ще направи по въпроса?! Щото ако пак ще седи с палец в уста, за какво му е тази синекурна институцийка?

    Ако бяхме си приели чинно ЛГБТ конвенцията, можеше и да пропуснат изцяло всичката гранд корупция, случваща се тук.

    Нередност?
Нов коментар