🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К:България | Проверките за тока продължават, агенция измери 11% подкрепа за "Продължаваме промяната"

И още: Кабинетът назначи четирима зам.-министри, новият председател на ВКС ще бъде избран на 14 януари

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В разгара на поредната предизборна кампания за тази година, делегация от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент пристигна на двудневно посещение в България. Евродепутатите ще се срещнат с президента, главния прокурор, представители от неправителствения сектор и медиите, като основните теми ще са свързани с върховенството на закона, включително свободата на медиите. Официални коментари по тези въпроси се очакват утре.

В управлението на София пък се случи поредната ключова промяна в четвъртия мандат на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова - беше избран нов председател на общинския съвет, след като дългогодишният шеф на СОС Елен Герджиков изненадващо подаде оставка. Съветът ще се ръководи от Георги Георгиев, който досега беше председател на комисията по финанси и бюджет.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Проверки в енергетиката заради високите цени на тока

ДАНС и МВР са иззели документи от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Българската независима енергийна борса във връзка с разследване срещу високите цени на електроенергията на свободния пазар. Това е поредната акция на органите на реда за последните два месеца, като информация вече беше поискана от енергийното министерство, Българския енергиен холдинг.

Как се стигна дотук?

Повод за проверките са критично високите цени на тока на енергийната борса, които де факто са валидни за всички фирми в България от 1 юли насам. Тази седмица стотици хиляди предприемачи бяха изненадани от фактурите си за потребената енергия през август, които са двойно и дори тройно по-високи от миналогодишните. Очакванията са септемврийските сметки да са дори още по-високи.

Защо е важно?

През годините неведнъж е имало съмнения и дори твърдения за манипулации при борсовата търговия. Малкият български пазар и концентрацията на мощности в държавата в няколко бизнес групи позволяват търсенето и предлагането лесно да се изкривяват. Но никога досега проверяващите не са откривали нередности. Освен това, докато през юли имаше основание да се смята, че част от причината за поскъпването на тока е лошото управление на държавните дружества като ТЕЦ "Марица-изток 2", то сега ситуацията е различна - заради поскъпването на природния газ, продиктувано от поведението на "Газпром", цената на тока е критично висока в цяла Европа. България дори е на дъното в класацията по ценови нива. Така че проверките в този момент може би нямат много ясна цел.

Формацията на Кирил Петков стартира с 11% подкрепа според "Маркет Линкс"

Два месеца преди изборите ГЕРБ се очертава като категоричен победител на вота, а пет политически сили след тях споделят много близки резултати - в рамките на едва 3.5% разлика, и до последно няма да се знае как ще разпределят позициите си. Това показва проучване на "Маркет Линкс" по поръчка на bTV, проведено сред 1076 лица в периода 14 - 20 септември 2021 г. Засега БСП е втора, "Има такъв народ" и "Демократична България" - трета и четвърта, а новата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" е пета. Последна в парламента ще влезе ДПС, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" към този момент е под бариерата от 4%. Под нея остават и крайните националисти от "Възраждане". При тази прогноза съставяне на правителство без участие или подкрепа от сочените за партии на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС, ще продължи да е по-скоро невъзможно.

Заявената активност за вота е висока според "Макрет Линкс" - 77% от анкетираните отговарят, че ще гласуват, а едва 14%, че не смятат да упражнят вота си.

Нови зам.-министри в икономиката и енергетиката

Служебният премиер Стефан Янев назначи трима заместник-министри на икономиката и един заместник-министър на енергетиката.

След като целият екип на Кирил Петков излезе от Министерството на икономиката, за да работи по новия му политически проект "Продължаваме промяната", сега правителството попълни заместниците на новия ресорен министър Даниела Везиева. Едното ново назначение е Ивелина Пенева, която е работила в различни държавни ведомства, а от юни 2019 г. до момента практикува като адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Вторият зам.-министър на икономиката е Орлин Япраков. За него се казва, че е ръководител на дружества, които се занимават с проекти в IT сектора и консултантски дейности по структуриране на сделки и посредничество по застраховане, осигуряване и финансиране.

Третият заместник на Везиева е Красимир Киряков, който е бил заместник-министър на образованието и науката в периода 2016-2017 г. Той има над 25-годишен опит при управление на международни проекти. В последните 4 години е директор маркетинг на компания за консултантски услуги по европейски оперативни програми и консултантски проекти в чужбина.

В енергетиката пък е назначен за зам.-министър Георги Самандов. През последните 8 години той е бил директор "Енергийни пазари" в "Мост енерджи".

Още новини от деня:

Остава една седмица за подаването на годишните финансови отчети

Агенцията по вписванията напомни, че 30 септември е крайният срок, до който фирмите трябва да подадат годишните финансови отчети в Търговския регистър. До момента са подадени 205 794 отчета, като 78% от тях са предадени онлайн.

На 14 януари ВСС ще гласува за нов председател на Върховния касационен съд

Процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд ще бъде открита на 30 септември, а изборът ще бъде проведен на 14 януари, непосредствено след като бъдат изслушани кандидатите. Това прие Пленумът на Висшия съдебен съвет в четвъртък, който гласува правилата и хронограмата за провеждане на избора. Номинации ще се правят на четири последователни заседания на пленума през октомври - 7, 14, 21 и 28 октомври.

Част от помощите за туризма може да бъдат пренасочени към стимули за ваксинации

На среща между премиера Стефан Янев и представители на туристическия бранш беше обсъдено подпомагането на сектора в пандемията и подготовката за предстоящия зимен сезон. На този етап стана ясно, че има възможност част от предназначените помощи да бъдат насочени към стимули за ваксинации, доколкото нивото на имунизирани в страната е пряко обвързано с препоръките в други държави за пътуване в чужбина. Предстои нова среща след десет дни, на която ще бъдат обсъждани и конкретни предложения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Ke проверят на тока оная работа , най много още да поскъпне ...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал