Пази Борисов и Гешев - смажи децата, унижавай жените, скачай върху закона

Кадрите с полицейско насилие над участници в протеста преди година са ужасяващи. Прикриването на записите, пълната липса на отговорност и хронологията на събитията разказват още по-грозна картина

Кадри СДВР/Народно събрание    ©  Скрийншот
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петима полицаи влачат зад кордона младо момче. Към тях бързо се присъединяват още няколко униформени. По пътя към колоните на Министерския съвет тениската на момчето е разкъсана, така че когато той стига дотам, вече е гол. Междувременно е получил няколко удара с палка. Когато най-накрая се озовава зад колоните и останалите протестиращи не могат да видят какво се случва, се започва истинският бой: трима униформени го ритат, един го бие с палка. В опит да се защити вдига краката си, но това само позволява удари с палка в бедрата и слабините. Руса полицайка тича, за да се включи и да добави няколко ритника. И това не е всичко.

Единственият задържан в седнала позиция е момиче. Полицай я гали и ѝ говори в продължение на няколко минути, след което, застанал над нея, я снима с телефона си.

За наличието на полицейско насилие по време на втория ден от протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев, 10 юли 2020 г., се знаеше още тогава заради записите на граждани, които снимаха как става тегленето на хора зад колоните. В петък, близо 400 дни по-късно, в Народното събрание бяха показани за пръв път кадрите от камерите зад колоните. Сами по себе си те са шокиращи - брутален побой над безпомощни, вързани млади хора от страна на десетки служители на МВР. Но колкото и цинично да звучи, в случая и това не е най-лошото.

Фактът, че тези кадри са съществували, но не са били показвани над година, е много по-сериозен. Липсата на каквато и да било отговорност, особено наказателна, и за извършителите, и за ръководителите на "операцията" е много по-опасна. Вкарани в контекст, изказванията на Бойко Борисов и Иван Гешев само дни след протеста,са, меко казано, вулгарни.

Човекът, под чиято команда се случва побоят от 10 юли - бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов - в момента е народен представител от ГЕРБ и бе предложението на партията за член на комисията, която разследва именно полицейското насилие.

"Капитал" се свърза с Николай Хаджигенов, председател на парламентарната комисия за разследване на полицейско насилие по време на протестите, както и със служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков - двамата отговорни за публикуването на материалите в петък. Коментарите им, заедно с преразглеждане на хронологията от миналата година на фона на новите кадри, показват не само, че беззащитни български граждани са били пребивани абсолютно незаконно от представители на държавата пред входната врата на Министерския съвет - показват и бездействие на прокуратурата, активни действия за размиване на отговорността и криене на кадрите.

Това заедно с (вероятно също незаконното) подслушване на близо 1000 души от протестите по производство на прокуратурата за "държавен преврат" са може би най-бруталните примери за провала на провалената държава - фактът, че подобни неща могат да се случат, означава, че не работят никакви механизми за взаимен контрол между институциите. Това продължава да е така. Всички извършители на това престъпление - всички полицаи (и полицайка), ритали, удряли, мачкали и унижавали беззащитни хора, не само са все още на свобода. Те и са на работа в полицията. На работа продължават да са и техните началници и прокурорите, които са си затворили очите, с което са съучастници в случилото се.

"Никога това не е било толерирано от нас"

Хронологията на събитията от 10 юли е сравнително ясна. Ден по-рано, часове след като прокуратурата е нахлула в президентството, започват масови протести срещу правителството на Бойко Борисов и прокуратурата. На 9 юли всичко е спокойно и протестиращите са изцяло пред президентството. На втория ден обаче партията на Борисов ГЕРБ решава да организира контрамитинг, като започва прииждането на хора из цялата страна. Така пред Министерския съвет се веят знамена на ГЕРБ, а отсреща, пред президентството, хиляди хора скандират оставка.

Всичко е сравнително спокойно до момента, в който организираният митинг не трябва също толкова организирано да си тръгне. Протестиращите срещу правителството стигат до автобусите на симпатизантите на ГЕРБ и им пречат да си тръгнат, като блокират улици.

Доколко това напрежение между симпатизанти на ГЕРБ и протестиращи е фактор в случилото се по-късно е неясно. Протестът се връща обратно пред ррезидентството и Партийния дом, а Министерският съвет и Ларгото са обградени от кордон. Около 23 ч. във Facebook се появяват първите кадри, на които ясно се вижда, че хора се влачат зад колоните на МС. Някои от хората в записа крещят "убиват ги". Кордонът не помръдва и гледа втренчено в протестиращите, без да обръща внимание на това какво се случва зад него.

(Първа част на кадрите. Влаченето и насилието започват към края на клипа.)

Реакцията на прокуратурата не закъснява. Още на 11 юли Иван Гешев пише в официалния си профил в Twitter:

"Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!"

Няколко дни по-късно самоличността на един от пребитите става ясна - Евгени Марчев, студент в Хага, който разказва историята си пред bTV. Кадрите, разпространени в петък от парламентарната комисия, потвърждават целия му разказ от тогава:

"Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари - в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха. Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза: "Бийте ги, докато не им се сложат белезниците." Когато ни сложиха белезниците, дойде и второто нареждане - вече с белезници не може да ни бият. Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря", казва тогава Марчев.

В отговор на твърденията на Марчев премиерът Бойко Борисов казва няколко дни по-късно: "Горчиво съжалявам и никога, никога това не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон или където и да е било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки."

По време на аварията в Чернобил Борисов е бил на 26 години и според биографията му е преподавал в академията на МВР.

В крайна сметка Борисов обещава, че до седмица ще бъде готова вътрешната проверка в МВР. Поради динамиката на събитията обаче и тя, и случилото се на 10 юли остават на заден план. На 23 юли Борисов в опит да тушира поне част от напрежението около протестите, иска оставката на Младен Маринов, заедно с тези на Владислав Горанов и Емил Караниколов, или по-скоро им съобщава, че ще си подадат оставките. Но не заради насилието над протестиращи, а заради, по думите на самия Борисов, "съмненията за връзките им с ДПС". И така темата умира. За около година.

"Дори президентството не успя да стигне до тях"

"О, обвинени има. Всички бити са обвинени освен Евгени Марчев, който получи прекалено много медийно внимание", казва пред "Капитал" Николай Хаджигенов, председател на комисията за установяване на фактите около полицейското насилие в Народното събрание и депутат от "Изправи сеБ Г! Ние идваме". Хаджигенов бе и един от основните организатори на протестите миналата година като част от "Отровното трио". От него в момента двама са депутати - Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, а третият - Велислав Минеков, е служебен министър на културата.

Разпространението на кадрите от 10 юли само по себе си е победа за Хаджигенов. Първо, защото доказва без никакво съмнение, че насилие е имало, при това насилие над хора, които няма как да се защитят. Второ, защото преди това Хаджигенов и други депутати държат, че няма как Младен Маринов да бъде част от тази комисия. И трето, най-важно, защото записите най-накрая виждат бял свят.

"Положих колосални усилия и използвах всичките си контакти като наказателен адвокат, за да стигна до тези записи. Дори президентството не успя да стигне до тях. Всичко това стана, защото в момента министър на вътрешните работи е Бойко Рашков. В крайна сметка намерихме тези записи в СДВР", казва Хаджигенов.

(Втора част на кадрите, близо 45 минути.)

Оттук започва една дълга нишка - кой е отговорен не само за насилието, но и за прикриването на записите, както и кой ги е виждал, преди те да станат обществено достояние чрез парламента. Защото предвид съдържанието на кадрите Хаджигенов твърди, че става дума не само за престъпление от страна на извършителите, но и прикриване на престъпление на по-високо ниво.

Добавя, че ще бъде поискана и проверка за манипулациите на кадрите, защото в тях има нещо необичайно: таймерът, който показва часа на камерите, прескача през няколко минути, но без самият кадър да е насечен. Така например от 22:56 часовникът изведнъж показва 21:51, което само по себе си е нелогично, но кадърът не се променя и никой от участниците в него не променя мястото си, както би се случило, ако има отрязани кадри.

Самите записи са направени от Националната служба за охрана (НСО), която управлява камерите пред Министерския съвет. Техният логичен път е към прокуратурата, която да установи дали има извършено престъпление. Прокуратурата обаче не изисква тези записи и всъщност не предприема никакви действия. Вместо това видеозаписите се оказват в СДВР. Проверка в крайна сметка има - вътрешна, като полицията сама разследва полицията и, изненадващо, не открива нищо нередно. На униформените е направена забележка. Тогава ръководител на СДВР е Георги Хаджиев, главен секретар на МВР е Ивайло Иванов, а министър - Младен Маринов и впоследствие Христо Терзийски.

"Полицията да провери полицията"

"Още миналата година можеше тези кадри да бъдат изследвани от компетентните органи - прокуратурата. Вместо това прокуратурата е оставила полицията да провери полицията, а Иван Гешев знаете как коментира случилото се. Насърчи ги", казва Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи.

През май Рашков уволни Георги Хаджиев и Ивайло Иванов. Впоследствие бе сменен и наследникът на Хаджиев, Антон Златанов, който по време на протестите е заместник на Хаджиев. В момента начело на СДВР е Калоян Милтенов.

Административният път на записите е ясен, както е ясно и как е трябвало да бъде направена проверка от страна на прокуратурата. Извън протокола обаче трябва да се вземе предвид и контекстът на лятото на 2020 г. Тогава Иван Гешев се изявява много повече като политик и стожер на полицията, отколкото като главен прокурор, а Бойко Борисов прави всичко възможно, за да остане на власт до края на мандата си, което в крайна сметка се случва.

Това отговаря косвено на един въпрос - защо записите се появяват с 400 дни закъснение. Ако те се бяха появили по време на мандата на Борисов, това щеше силно да затрудни оставането му на власт. Следователно въпросът се измества към това дали Борисов, Младен Маринов и неговият наследник Христо Терзийски са били наясно със съдържанието на кадрите, в който случай биха могли да носят отговорност за прикриване на престъпление.

"Това е въпрос на доказване, дали са знаели. Но след като НСО е предоставила тези видеозаписи на СДВР, това за мен значи, че почти сигурно тази информация не е останала неизвестна и за ръководителите до горе. Това включва и Борисов", казва Рашков.

"Капитал" потърси Младен Маринов за коментар по темата, но той не отговаря на телефона си.

Рашков посочва и друг детайл в по-голямата история: по време на протестите Георги Хаджиев, тогава директор на СДВР, казва, че протестиращите са притежавали и носили със себе си оръжие. В продължение на месеци граждани са искали от МВР да обясни на базата на какво се гради това твърдение, но министерството отказва. В крайна сметка по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) се произнасят две вътрешни дирекции в министерството, които стигат до заключението, че няма база за такива твърдения и Хаджиев трябва да бъде наказан дисциплинарно. Христо Терзийски, наследникът на Младен Маринов начело на МВР, отказва да го направи.

Не е само Хаджиев виновен, ако можем да говорим за вина. Операцията по отношение на протестите се управлява на най-високо ниво. Те всички са знаели какво се случва и заблуждаваха българското общество, че това са престъпници. Ако използваме терминологията на прокуратурата, протестиращите са извършили държавна измяна според НК, въоръжено въстание. А къде е оръжието – не е изяснено.

Бойко Рашков

Служебен министър на вътрешните работи

"Защо аз върша проверки, а те преди година не са го направили? Не само са бездействали, но и са оправдавали действията на полицията в съучастие с прокуратурата. Това се случва, когато политическата власт се слее с част от съдебната власт. С удобен прокурор, с удобен Висш съдебен съвет прокуратурата става част от политическата власт. Този случай е ярка илюстрация на това, което говоря от година насам - че българската прокуратура е превърната в политически инструмент. Партия ГЕРБ успя да направи точно това", казва Бойко Рашков.

Прокуратурата има и друга роля в историята. Според източници на "Капитал" поне един от служителите на МВР на записа впоследствие сменя работното си място - по посока Бюрото за защита на свидетели, което, въпреки името си, не се използва за защита на свидетели, а на практика се занимава единствено с охраната на главния прокурор Иван Гешев.

"Няма смисъл да пращаме нищо на прокуратурата"

Оттук нататък пътят на записите е неясен. Комисията, оглавявана от Хаджигенов, по всяка вероятност ще се окаже с много кратък живот, както и целият парламент. Затова едната възможност, която той смята за реалистична, е да бъде изготвен междинен доклад, който да бъде пратен на Европейския парламент и LIBE, комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към него.

"Няма смисъл да пращаме нищо към прокуратурата, докато Иван Гешев е главен прокурор. Неговата реакция миналата година след въпросния протест беше да напише в Twitter, че няма полицейско насилие", казва още Хаджигенов.

Краткият живот на парламента и комисията обаче значи и друго - че Бойко Рашков също вероятно ще остане на поста си за още няколко месеца. Това ще му даде време да направи нова проверка, която да се основава на новите кадри.

"Задължително ще има нова проверка. Възмущението на обществото е толкова голямо, че ние не можем да останем в дълг към българското общество. Единствените, които не се интересуват, са от българската прокуратура, които не са изискали видеозаписите, които са направени от НСО и са дадени на СДВР", казва Рашков и добавя, че самият той е видял съдържанието на записите едва преди няколко дни, когато те са били предадени на Николай Хаджигенов и парламента.

Търсенето на отговорност по високите етажи може да се окаже не само бавно, но и невъзможно, ако прокуратурата откаже да се самосезира. Това, което е възможно, е да се разбере кои са директните извършители на побоя. "Всички хора на записите могат и ще бъдат идентифицирани. Единият от тях е ясен - този с палката е Андон Андонов от СДВР", казва Николай Хаджигенов.

Бойко Рашков казва, че няма съмнение какво е най-малкото, което трябва да се случи с участниците във видеото: "В момента, в който се установи самоличността на тези полицаи, аз ще им предложа да си подадат оставките."

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 16
    • + 8

    Моите 2 цента за кадрите с полицейско насилие от 2020-та:

    При първите 2-ма задържани имаше непропорционално насилие. Трябва да се разследва.

    При следващите задържани имаше грубо отношение, но, imho, в рамките на това, което може да се очаква (гледайте репортажи от З.Европа и САЩ).

    Този инцидент е добър повод да се помисли какво трябва да се промени в полицейската работа.

    На първо място, би следвало полицаите да имат bodycam. На второ - да имат ясен идентификационен номер в/у униформата.

    Надявам се, че този инцидент би променил полицейската практика.

    Опасявам се, обаче, че вместо това инцидентът ще бъде използван за политически score-setting.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 25

    До коментар [#1 ] от "Николов":

    Ходихме с децата си и приятели на всичките "въстания".
    Полицаите пои време на всичките протести нямаха значки или каквато и да било идентификация.
    Някакъв нагъл частен башибозук.
    Когато едната вечер обърнах внимание на липсата на отличителни знаци на един видимо началник, той ме посъветва да си "одя по пътА, за да не лИжа 24 ч. за хулиганство и възпрепятстване на полициЙЪтЪ."

    И инцидентът не е един. Десетки са малтретираните.
    Замесените полицаи трябва да бъдат идентифицирани, съдени и уволнени .

    Но тъй като всяка нова власт се крепи на палките и кубинките на неставащите за нищо друго яки момчета в униформа, наивно е да се мисли, че ще последва нещо смислено.

    Нередност?
  • 3
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 3
    • + 30

    Това че полицията бие едва ли е новина. Но да те пребият в центъра на София, пред министерски съвет, това май и по соц време го нямаше. 5 човека да ритат паднал на земята си е достойно за футболна агитка. Пълни лумпени.

    Нередност?
  • 4
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 31
    • + 5

    Полицаите бяха аракувани дори с бомби. Това са терористи, а не мирно протестиращи.

    Нередност?
  • 5
    capital_circle avatar :-|
    Кръгът Капитал
    • - 19
    • + 8

    Има много нередности, както в записа и действията на някои полицаи, така и в текста.
    1. Да видим първо конфликтите на интереси, защото те са няколко. От една страна т.нар. "Отровно трио", което подстрекаваше протеста и открито призоваваше за насилие в момента "съди" полицаите за потушаването на тази ескалация. Ако ще ползваме еднакъв аршин те трябва да се откажат от своите депутатски имунитети и да бъдат разследвани за това. А да и авторът да каже дали е член на Младежката ДСБ или най-малкото дали е правил проекти за нея.
    2. Първият младеж, когото влачат на записа. Ако е споменатия в статията Мирчев, то явно доста изкривява показанията си. Личи си, че през цялото време е в съзнание, защото оказва съпротива (откъдето идва и причината за насилието упражнено върху него). След което е сложен зад колоната по лице, заедно с другите буйстващи 2-3ма. Те също са бити, най-вече, заради оказване на съпротива - което е и видно от клипа. За сравнение - вижте как довеждат останалите там, които ходят доброволно и позволяват да им се сложат белезници. От клипа ясно се вижда, че момичето не я влачат за косата, а тя ходи ескортирана от двама полицаи, единият я е хванал за главата и ръката (не за косата). Докато полицаят я снима, тя не е умишлено разголена, а си седи с бялото боди, което покрива основните неща.
    3. Момичето и полицая. Липсата на звук, а и да има, ще бъде приглушен от протестите, не ни позволява да разберем какво вика момичето. Кадрите не показват и пълните действия на полицая. Единствено си личи, че я гали по главата. Потенциално, за да се успокои, но все пак това минава някакви граници и е хубаво да се разследва.
    Изводите:
    - Полицаите които влачат първите няколко души са некомпетентни. Трима добре обучени такива могат да обезвредат буйстваш човек без проблеми и да го закарат където поискат. Тук седем човека се хлъзгат, дърпат, падат и бият, защото не могат да се справят със ситуацията.
    - Полицаят, който прекалява с "успокояването" на момичето трябва да бъде разгледан този случай по-подробно.
    - Да се изясни публично, защо след като се оковани, аресутваните се подмятат като чувал с картофи и дали е ОК според полицейската практика. Ясно е, че искат да са с лице към земята и да са зад колоната, но все пак.
    - В други западни държави подобна практика и действия за овладяване на протест ще се сметне за мека сила. Подобни събития в Западна Европа може да се потушават с много сълзотворен газ, водни струи и дори конна полиция. Има достатъчно кадри в нета. За САЩ не говорим, там смъртните случаи при овладяване на буйстващи арестанти са повече отколкото нашите демонстранти.

    Нередност?
  • 6
    pinotnoar avatar :-@
    PinotNoar
    • - 2
    • + 15

    Долен арогантен трол, нека следващия път вие или децата ви да са в такова видео…

    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 7
    pinotnoar avatar :-@
    PinotNoar
    • - 1
    • + 12

    Имах предвид коментар 5
    До коментар [5] от "": Кръг Капитал

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 4
    • + 6

    Полицаите от видеото ще бъдат изслушани в парламента. Искам да им видя лицата, особено на полицайката. Дано историята да не приключи само с това обаче.

    Нередност?
  • 9
    capital_circle avatar :-|
    Кръгът Капитал
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#] от "":
    Арогантно е Вашето мнение, без нито един аргумент, а само кълнене.
    Аз няма да съм на тяхно място, защото има нещо, което се нарича оценка на ситуацията (situation awareness) и няма да се бутам на първа линия на протести, особено когато ескалира напрежението. Бил съм на такива, изразявам съм си културно мнението, а тези които искат погроми и насилие си понасят последствията. За децата ми - за момента нямам, но ще гледам да ги възпитавам и обучавам по същия начин. Ако Вие възпитавате Вашите да не спазват закона, да се бутат на места в които има насилие и да оказват съпротива при арест - ще си ги гледате по телевизията.
    Освен това, четирима от тези полицаи вече са били разследвани вътрешно и дисциплинарно наказани. Както и трябва да бъде, при положение, че не е имало сериозно пострадали. Имаме в първия и втория случай използване на нереципрочно насилие, но не в такава степен за нещо повече от това, което е станало като последствие. Случаят с момичето е по-интересен и тревожен ако питате мен.
    Та всичко е просто една пушилка за нагнетяване на и без това тегавото политическо напрежение. Както и, че май предизборната кампания е неофициално открита с това видео.

    Нередност?
  • 10
    hhg1586718658652040 avatar :-@
    Andro Bangiev
    • + 1

    До коментар [8] от "evpetra":

    Ето я момата - https://www.facebook.com/gergana.sotirova.946

    Нередност?
Нов коментар