🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата се включи в предизборната кампания

Спецпрокуратурата обяви, че проверява Кирил Петков за престъпления по публикация на "Труд" от август, без да казва за какво точно

Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правната комисия.
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правната комисия.
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правната комисия.    ©  Юлия Лазарова
Главният прокурор Иван Гешев се отчете в правната комисия.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Два дни преди старта на предизборната кампания на 15 октомври прокуратурата активно се включи в предизборната битка. От държавното обвинение разпространиха прессъобщение, в което се казва, че преди повече от месец и половина - на 24 август, Специализираната прокуратура е образувала прокурорска преписка за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката. Публикацията сочи за познат арсенал от похвати на спецпрокуратурата, която вече е банализирана като инструмент за рекет и политически инженеринг. Преписката не е започнала по инициатива на прокуратурата, тя била образувана на база на подаден сигнал от гражданин, който пък се позовал на статия във в. "Труд" от 22 август, а към нея после била присъединена и друга жалба на гражданин със същите твърдения. Разпространяването на това странно прессъобщение е обяснено с "многобройните журналистически запитвания", но пък в него изобщо не се казва за какви точно деяния е проверяван Петков - читателят е оставен да си прави изводи от публикацията на "Труд", към която то препраща.

Както може да се очаква, първото от обвиненията срещу Петков е по темата с двойното му гражданство, което е конституционна пречка за заемане на министерски пост. По темата обаче в момента се чака решение от Конституционния съд (КС), така че е обяснимо защо прокуратурата не се конкретизира изрично. (Хипотетично КС би могъл да каже, че няма никакъв конституционен проблем в назначаването на Петков за служебен министър на икономиката на 12 май т.г., тогава подобно обвинение би се оказало целенасочен произвол.)

Извън това, обаче дори невярното деклариране в случая няма как да е престъпление на чисто формално основание, коментира за "Капитал" бившият прокурор Андрей Янкулов:

"За да има престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс, въпросната декларация трябва изрично да е предвидена в закон, указ или в постановление на МС - че обстоятелствата, които се удостоверяват нея, трябва да се удостоверят точно по този ред, т.е. че законът изрично те задължава да подадеш такава декларация. В случая на мен не ми е известно, да има такова нормативно изискване. Ако такова няма, то тогава невярното деклариране не е престъпление, дори и фактически да е невярно."

Другите нарушения, за които се говори в текста на "Труд", към който пък препраща прокуратурата, звучат далеч по-куриозно, защото на практика повечето от тях са за деловодни проблеми. Сред тях:

  • На 11 май, ден след издаване на указа на президента, но и ден преди да стане министър, Кирил Петков поискал от БНБ да одобри смяна на надзора на ББР, без още да има такова право. По тази причина БНБ му отказа да одобри смяната, после Петков депозира същото искане отново. (Указът на президента е издаден на 10 май, влиза в сила веднага, но назначението на служебния кабинет е считано но 12 май.)
  • От Търговския регистър било видно, че през целия месец юни Кирил Петков се произнасял по отношение на Българска банка за развитие (ББР) с протоколи, които нямат официалните реквизити, изискуеми по Търговския закон - деловоден номер, номер от регистър и печат, нито са сканирани в деловодната система.
  • Назначил Стамен Янев за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, докато е председател на държавното предприятие за язовирите и продължава да източва язовирите.
  • Кирил Петков атакува независимия български съд заради решенията за вписване в Търговския регистър на промените в ББР, което според неназован конституционалист било пренебрежение към независимостта на съда и устоите на демокрацията за разделението на властите - парадоксалното е, че това го казва точно прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, който пък още като кандидат за главен прокурор изрази някои съмнения в принципа за разделението на властите.

Изчерпателното изброяване на всички простъпки на Петков изредени в "Труд" не е необходимо, както и обяснение доколко подобни обвинения с канцеларски мотиви са смехотворни.

Къде е проблемът?

Проблемът не е в това дали един политик трябва да бъде разследван и обвинен, ако е извършил престъпление - това не подлежи на съмнение.

Проблемът е, че това прилича на поредната демонстративна намеса на прокуратурата в политиката. Само по себе си е парадоксално прокуратурата да пуска съобщение, че проверява за престъпления действащ политик в навечерието на изборната кампания, без да съобщи за какви деяния става дума, като се позове на публикация в пропрокурорска медия, публикувала и друг път текстове обслужващи прокуратурата и други центрове на влияние свързвани с Делян Пеевски.

В случая няма наказателно производство, само проверка, която засегнатият по принцип не може да опровергае. На практика спецпрокуратурата създава аргумент срещу Петков, който опонентите му да използват по време на кампанията, без да се чувстват длъжни да сочат доказателства. А в перспектива едно образувано наказателно производство срещу Петков дава повод за наказателна репресия срещу него.

А междувременно спецпрокуратурата и главният прокурор Гешев продължават да инкасират нови осъдителни решения на Съда в Старсбург, които минават за сметка на държавата.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 20
    • + 4

    Ако имаше правораздаване и справедливост както иска Киро ви до сега последния да е осъден по бързата процедура. За съжаление прокуратурата е притисната в ъгъла и каквото и да направи ще бъде обвинена в пристрастие. За това стои и не праив почти нищо. Подобни статии като тази целят точно това. Иначе служебния кабинет, МВР и Рашков не се намесват в изборите. Само прокуратурата!

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 11

    Когато и да бъда разчистена прокуратурата, все ще е късно. Толкова е прогнила и безочлива, че понякога си мисля, че живее е паралелна реалност.
    И няма как да има разделение не властите, защото прокуратурата е част от изпълнителната власт. Само на задкулисието, в частност ДПС, им е изгодно да я представят като част от съдебната власт.

    И само да внимават, защото след последното показване на сила от прокуратурата, взеха, че бутнаха ГЕРБ от власт.

    Нередност?
  • 3
    w avatar :-|
    w
    • - 15
    • + 4

    Икономедия се опитва да ни убеди, че подписването на декларация с невярно съдържание не е укоримо. Кирил Петков я е подписал с ясното съзнание, че декларира невярно обстоятелство. Със сигурност има обяснение за това си действие. Такова обяснение имат всички управници нарушили законите в България - винаги е невинно нарушение и винаги за наше добро. Аз лично не желая да бъда управляван от поредния нарушител на закона(а в този случай Конституцията), пък който и да е той.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 4

    Икономедия действа доста Херостратски, защото и в най-демократичните страни (които я издържат) има прокуратура, а и след недоразумението Гешев прокуратура в БГ ще е необходима. В този смисъл рушенето на авторитета на държавното обвинение е рушене на държавността.

    Киро с ясно съзнание при встъпването си в длъжност през май е подал декларация с неверно съдържание (чл.113 НК: до 3 г условно и до 1000 лв глоба) и е вкарал в цирка цялото правителство и държавата.

    И е тотална монипулация да се насочва вниманието на публиката към (уж) намеса на държавното обвинение в предизборната кампания, докато в случая тя си върши работата.
    Декларирането на неверни обстоятелства е престъпление по НК.
    Изискванията към гражданското състояние на кандидатите за министри е описано в Конституцията.

    Е, Киро е пренебрегнал и двете.
    Сорри, Киро.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 8

    А за пръскачката няма ли да го проверяват? Между другото, какво стана с тази хакерска история - и за нея ли ще трябва да плащаме?

    Нередност?
  • 6
    kochoparabellum avatar :-P
    kochoparabellum
    • - 4
    • + 3

    С радост и задоволство отбелязвам коментарите в защита на прокуратурата. Статията изобщо не обсъжда виновен ли е Петков или не, а начинът и таймингът на проверката. При наличие на публикация в Труд от 24 август и "множество запитвания и сигнали", прокуратурата чака два месеца, за да се активизира, баш в едва ли не първия ден на предизборната кампания. Ясно е, че ППРБ работи на празен ход, ясно е и в чия полза, не ми е ясно как платените тролове тука не разбраха, че и те са ясни какви са.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#] от "6":

    Ако Прокуратурата се беше активирала още през август тогава в Икономедия щяха да пишат колко бързо се е активизирала.

    Сега понеже закъсняха оплакването е “защо закъсняха?”

    Нередност?
  • 8
    its271081907 avatar :-|
    its271081907
    • - 2
    • + 1

    Служебното правителство (1 и 2) шест месеца вече правят предизборна кампания, плюят и имитират дейност, докато забатачват нещата. Обърнете внимание и на тях, какво само в прокуратурата сте се вторачили.

    Нередност?
Нов коментар