Най-важното от уикенда: ГЕРБ провидя нов "Костинброд"; 60 млн. лв. от "Хемус" отишли у "обикновен човек"

И още: Интрига за второто място на изборите между БСП и ПП; в понеделник се чака заповед как ще се тестват децата в училище

Стопкадър от Facebook    ©  Стопкадър от Facebook
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последният уикенд преди изборите на 14 ноември мина под знака на комбинация от официални последни социологически проучвания и ескалиращи конспиративни теории. По последната линия основен генератор беше ГЕРБ, която през седмицата получи няколко крошета от ръководеното от Бойко Рашков МВР - акции по задържане на купувачи на гласове и покрай договорите за изграждане на автомагистрала "Хемус".

В отговор в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оповести информация за внесени 228 машини за гласуване над закупените за целта на изборите. Той разтълкува това като подготовка на нов "Костинброд", визирайки казуса от 2013 г., когато в навечерието на изборите бяха лансирани подозрения за напечатани и складирани бюлетини над поръчаните бройки. Аналогията е странна, тъй като тогава обвиненията бяха, че самата ГЕРБ готви манипулация, а тя отричаше. През годините партията настояваше, че цялата костинбродска афера е била с цел да отблъсне нейни гласоподаватели - докато сега, изглежда, ролите са разменени.

В неделя пък Борисов атакува директно Рашков с твърдение, че е бил на лов в петък с Фуат Гювен, собственикът на Д банк, когото бившият премиер представи като банкера на ДПС. Това видимо е отговор на твърденията на вътрешния министър от седмицата, че 21 млн. лв. са преведени към Дубай през банка на Борисов, със собственика на която той е имал общи фирми, както и че е имало тайна среща между ГЕРБ и ДПС, на която е обсъждана бъдеща коалиция.

Последни проучвания: Преднина за ГЕРБ и оспорвано второ място между БСП и ПП

Публикуваните през уикенда социологически проучвания на "Галъп" (по поръчка на сайта OffNews) и на "Екзакта" (за bTV) чертаят сходна картина с минимални различия. Преднината на ГЕРБ седмица преди изборите се увеличава и електоралната ѝ подкрепа достига около 24% в двете анкети. Те дават и близки резултати на БСП и "Продължаваме промяната" с различен превес, но с обща оценка, че новата партия на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев има повече потенциал да мобилизира колебаещи се. Шансът за преизбиране на президента Румен Радев още на първи тур и в двете проучвания спада, като електоралната подкрепа за него е малко под петдесетпроцентовата бариера, но далеч над тази на основния друг претендент за поста, подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков. Повече по темата - тук.

Има ли допълнителни 228 машините за гласуване

Изнесената от ГЕРБ информация досега по-скоро се потвърждава от институциите, но не и изводите им. Според публикация на Mediapool за казуса се знае от дни и имало обяснения от вносителя "Сиела норма", че тези машини не са за българските избори, а ще се ползват за демонстрации в Албания, Грузия и др.

От БСП обаче също се активизираха по темата и излязоха с въпроси, ако са частна собственост, защо се съхраняват заедно с тези за изборите и държавата плаща за склада им. Според главния секретар на МВР Петър Тодоров обаче това не е точно така, като тези 228 машини не са вкарани в склада, а са оставени извън него в запечатан контейнер. Пред БНР той уточни, че ЦИК е уведомена за това и ДАНС е направила проверка.

Източените 60 млн. лв. от "Хемус" отишли у "един обикновен човек"

Това обясни пред bTV зам.-началникът на ГДБОП Любомир Николов. По думите му той няма политическа кариера, не е свързан с партии, няма строителен бизнес, а е "случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари". Той каза още, че въпросното лице още не е задържано.

Предвидимо хвърлените обвинения по темата на съвместна пресконференция на МВР, МРРБ, ДНСК и НАП генерираха и реакции, които започнаха още от петък вечерта. От фирмата "Водно строителство - Благоевград", която не беше директно назована, но е публично известно, че е основен получател на средства по разглеждания лот 5 от магистралата, се обявиха за жертва на репресии. "От всички данни, изнесени на пресконференцията, верен е единствено фактът, че "Водно строителство" АД има законно сключен договор с държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД за доставка на материали/наем на механизация за участък от автомагистрала "Хемус", се казва становище, изпратено от Gmail акаунт.

По периферно свързаните теми БНБ излезе с позиция, че Бойко Борисов "не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България". А собственикът на "Софиямед" д-р Михаил Тиков, който по думите на Бойко Рашков е бил домакин на тайна среща ГЕРБ - ДПС в Цигов чарк, заяви, че не се занимава с политика и че по това време е бил в чужбина. В съобщението, разпратено от пресцентъра на неговата болница, се казва още, че Тиков не притежава частна собственост на територията на курортно селище Цигов чарк, а свързана с него фирма има хотелски комплекс, специализиран в конферентен туризъм на територията на яз. "Батак", където се провеждат събития и прояви от всякакъв характер.

Служебният кабинет облекчи достъпа на фирмите до компенсацията за скъпия ток

Промените са решени на извънредно правителствено заседание и те прецизират начина на плащане на компенсацията от 110 лв./мВтч и типовите договори, които енергийният министър трябва да сключи с търговците, доставчиците и производителите на ток, продаващи директно на фирми, както и с енергийната борса. Предвижда се мярката да действа за два месеца - октомври и ноември, като първите компенсации да се получат с фактурите дължими през настоящия месец. Плащания обаче ще могат да се направят част след получаване на одобрение от Европейската комисия.

В понеделник се чака яснота за връщането на малките деца в училище

Започна разпределението на щадящи тестове за коронавирус по училищата в страната, предназначени за учениците между I и IV клас. В понеделник министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването ще издадат заповед, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването на децата. Тогава ще стане ясно и дали родителите са съгласни децата им да се върнат в клас, ако бъдат тествани два пъти в седмицата. Първоначалният план беше те да бъдат отново присъствено на училище на 10 ноември (сряда). Междувременно обаче учителският състав към КТ "Подкрепа" поиска да се промени начинът на тестване на малките ученици, като вместо от учителите пробите да се взимат от родителите в домашни условия и да бъдат придружени от декларация, че тестът е негативен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4

    С внушения и подигравки трудно ще замажете този гаф :(.

    Лъжете и манипулирате младите, а днес нов дълг и вече 2.8 милиард лева за тази година. Точно тези младите и ваши избиратели ще го плащат! Подвеждате ги, че ще правите реформи, а добре знаете, че нищо няма да направите. Вашият работен ден и на хората около вас е от 9:00 до 17:00 от понеделник до петък и след това всички на почивки по хотелите и вилите си. Няма кой да свърши работа при вас в полза на тези млади хора. Вижте си лидера на ДБ, некъдърен, мързелив - той най-точно показва какво ни чака. Те младите ще го разберат, но по трудни начин.

    Нередност?
Нов коментар