🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-важното от уикенда: Зеленият сертификат остава, учениците в клас поне след седмица

И още: Член на ЦИК е против ръчното броене на разписките от машините за гласуване; Достъпът до лекарства по здравна каса е гарантиран за две седмици; Произходът на COVID-19 може никога да не се изясни

Протест на ресторантьори и собственици на малък бизнес срещу мерките срещу COVID-19 и зеления сертификат
Протест на ресторантьори и собственици на малък бизнес срещу мерките срещу COVID-19 и зеления сертификат
Протест на ресторантьори и собственици на малък бизнес срещу мерките срещу COVID-19 и зеления сертификат    ©  Георги Кожухаров
Протест на ресторантьори и собственици на малък бизнес срещу мерките срещу COVID-19 и зеления сертификат    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пандемия и политика - това са двете основни и преплетени теми в България в разгара на четвъртата вълна от коронавирус и две седмици преди изборите за парламент и президент.

С мерките срещу пандемията, а и на техен гръб, често се прави политика, и то в такава степен, че управлението на здравната криза стана тема номер едно на предизборната кампания.

През уикенда министрите от служебния кабинет бяха основно в обяснителен режим. Центърът на София беше блокиран от протест срещу зелените сертификати с участие на политически партии. От ГЕРБ, изглежда, видяха свободна ниша на другия полюс и на няколко гласа заговориха за твърда ръка. Експремиерът Борисов обяви противниците за нерешителни и слаби и каза, че на мястото на управляващите би въвел локдаун още преди две седмици. А бившият здравен министър Мирослав Ненков взе да подсказва на служебното правителство да направи ваксинацията задължителна.

Междувременно броят на напълно ваксинираните се увеличи и достигна 1.508 млн. души. В болница към 30 октомври бяха 7880 души, от които 685 - в интензивни отделения.

В ранните часове на неделя страната се върна към астрономическото време.

КОЙ КАКВО КАЗА

Стойчо Кацаров: Зеленият сертификат ще се изисква, докато заболеваемостта стигне нормални нива

Изискването за зелен сертификат трябва да остане, докато страната се завърне в зелената зона по заболеваемост, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред БНР. Зелена зона означава под 100 заразени на 100 000 души за 14-дневен период. По думите му локдаунът не решава проблема с пандемията, а го отлага. Ваксинацията е единственият път да излезем от най-тежката ковид вълна досега, каза Кацаров. Броят на заразените сега е с 25% по-висок от която и да е от предишните вълни и това поставя на голямо изпитание здравната система.

Още при въвеждането на новите мерки здравният министър си остави вратичка, че ако зеленият сертификат не проработи и заболеваемостта се увеличи дотолкова, че да бъдат запълнени всички легла за ковид пациенти, ще се наложи да се въведе локдаун. Министърът потвърди това и в петък на среша с дипломатическия корпус. Дори и да се стигне до локдаун обаче, това ще е след изборите за президент и парламент.

Гълъб Донев: Работодателите нямат право да задължават служителите да се ваксинират

Работодателите нямат право да отстраняват от работа служители, защото са неваксинирани, нито да ги задължават да се ваксинират. Това обясни пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. В Инспекцията по труда вече има подадени сигнали за подобни случаи. "Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа, и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите", каза министърът.

Гълъб Донев обясни още, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват 90 дни платен или неплатен отпуск. Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината. При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки, каза той.

Николай Денков: Учениците от 1-ви до 4-ти клас в класните стаи най-рано след 8 ноември

Учениците от първи до четвърти клас няма да учат присъствено по-рано от 8 ноември, обяви министърът на образованието проф. Николай Денков в интервю за бТВ. "Те ще се върнат в училище, когато осигурим максимално среда с безопасни учители и тестване на децата. В момента обсъждаме и двата варианта - единият, при който тестовете се правят от родителите, но търсейки някакви гаранции, че тестът е достоверен. И другият вариант - с учителите, така че да се случват нещата в класната стая. В момента, в който проработи системата, и видим, че работи с първи до четвърти клас, веднага ще пристъпим към следващата серия ученици", обясни министър Денков. По думите му няма избор при това ниво на заболеваемост.

Цветозар Томов: Заради силната вълна са необходими още мерки за начина на гласуване

Заради силната ковид вълна са необходими още мерки за начина на гласуване на хората. Карантинираните и изолирани граждани са много и съществува притеснението дали мобилните урни ще са достатъчно. Това коментира Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК и говорител на комисията, пред БНР.

Той каза също, че е "твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване, тъй като това създава риск за изборния процес". Уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е прието въпросната процедура да бъде вписана в методическите указания за машинното гласуване на изборите, и би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение, тъй като обезсмисля машинното гласуване. "Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене", каза Томов. Той беше категоричен, че според Изборния кодекс приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден.

Според него основанието за броене на контролните разписки може да бъде свързано само с опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините. За проверка на тази хипотеза обаче е достатъчно да се направи извадка за контролна проверка.

ЦИТАТИ

"Ако и този път се провалим и не успеем да съставим правителство и не се случи промяната, мисля, че няма смисъл да участвам повече в политиката. Нека да видим как ще мине кампанията и как ще продължим напред."

Ива Митева, председател на 46-ото Народно събрание, пред "Нова телевизия"
"Приемам решението, ще си понеса отговорността, която се изразява в плащането на глоба, но аз нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по конституция, и морално не се чувствам виновен."

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната", пред бТВ, по повод казуса с двойното му гражданство и решението на КС по този въпрос
"България трябва да може да се държи като голяма страна. Бункерното мислене, в което трябва да се затворим и да бъдем затиснати, е мисленето, в което фигури като тази на Делян Пеевски могат спокойно да си разиграват коня. Решението на Конституционния съд е такова, каквото е, и чест му прави на Кирил Петков, че ще го приеме."

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", пред бТВ

ОЩЕ НОВИНИ

Достъпът до лекарства по здравна каса е гарантиран за следващите две седмици

Българският фармацевтичен съюз подписа под условие анекса към договора с НЗОК, с което се гарантира достъпът до лекарства на гражданите. Съюзът дава две седмици срок на здравната каса, за да приеме меморандума му с искания за по-справедливо заплащане при обслужване на рецепти към здравна каса. Сега фармацевтите получават по два лева на рецепта, но искат сумата да нарасне на четири лева. Аргументът е, че 75% от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са такива, които се отпускат по каса, и това ощетява собствениците на аптеки. Фармацевтите настояват да получават и по десет лева за обслужване на ковид рецепта като признание, че работят на първа линия. Освен това настояват за промени в здравно-информационната система, която сега допуска грешки от страна на личните лекари, а в такъв случай обслужената рецепта не се покрива от здравната каса и остава за сметка на аптеките. От фармацевтичния съюз искат оставката на управителя на здравната каса професор Петко Салчев, която беше поискана и от Българския лекарски съюз.

Американското разузнаване: Произходът на COVID-19 може никога да не се установи

Произходът на COVID-19 може никога да не се установи. Това стана ясно от публикуването на по-пълна версия на доклада на американското разузнаване за произхода на вируса, който администрацията на Джо Байдън първоначално разпространи в края на август. Четири агенции от американската разузнавателна общност смятат с ниска степен на увереност, че вирусът е бил първоначално предаден от животно на човек, а пета агенция смята с умерена степен на увереност, че първата човешка зараза е резултат от лабораторен инцидент, вероятно свързан с експерименти или с боравене с животни в Уханския институт по вирусология, се казва в документа. Докладът отхвърля предположенията, че коронавирусът е замислен като биологично оръжие.

Китай вече разкритикува новата публикация. Говорителят на китайското посолство във Вашингтон обяви за политически фарс това, че САЩ правят изводи за произхода на вируса, основавайки се на разузнаването вместо на учените.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ngx19649488 avatar :-P
    ngx19649488

    Фитнес и здраве в едно изречение? Смех.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Здравето е да спортуваш на открито, а не да вдигаш тежести в претъпкана стаичка по време на вирусна епидемия. Да не говорим какви химии се пият за бързи резултати. Знаят ли им се съставките?

    Нередност?
Нов коментар