Пари в чували са изнасяни от авансите за "Хемус" през кухи фирми

Разкритата схема е за 60 млн. лв. минавали през близката до "Грома холд" благоевградска фирма "Водно строителство"

комбо Бойко Борисов, Бойко Рашков    ©  NA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Допълнена с позиция на "Водно строителство - Благоевград" в 19 часа на 5 ноември.

Разкритията на МВР, НАП, ГДБОБ, ДАНС и ДНСК по казуса с огромните аванси, които държавното дружество "Автомагистрали" е провеждало незаконно на фирми без право да строят, стигнаха връхна точка. На специална пресконференция днес главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви схемата, по която според установените от службите факти е ставало отклоняването на пари.

Накратко, става дума за 84 млн. лв. аванс за изграждането на лот 5 на магистрала "Хемус", които по официални данни са отпуснати на "Водно строителство - Благоевград". От тях 60 млн. лева са изтеглени през други фирми и банкови сметки, изнесени в сакове и чували. Каквито и да е действия по строителството на магистралата липсват.

Проверката е вървяла в последния месец и половина, като са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи е бил от близо 60 души. През изминалите два дни МВР извърши акция и започна претърсвания и арести в три области из страната, а сред задържаните в акцията бе и мажоритарният акционер в дружеството "Водно строителство - Благоевград" и управител на фирмата "Грома холд" Виктор Велев. Общо двете фирми заедно с близката до тях "Европейски пътища" имат договори за 557 млн. лв. за строителството на магистрала "Хемус", като платените им вече авансово суми са 268 млн. лв. По-късно от "Водно строителство - Благоевград" разпространиха позиция до медиите, в която отрекоха изнесените от МВР данни. "Ръководството на "Водно строителство" АД категорично възразява срещу спрягането на името на компанията в активни мероприятия с предизборни цели. Намираме пряка връзка между неверните внушения, отправени днес, репресиите, на които сме подложени, и участието ни в справедливите и законни протести на пътно-строителния бранш.", се казва в позицията на фирмата.

По информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството изграждането на лот 5 от "Хемус" (24 км от Летница до Павликени) все още няма никакво строителство и тепърва се правят отчуждителни процедури по трасето - решение за това беше взето сега, на 4 ноември от Министерския съвет. Има обаче трасиране, което е незаконно поради липсата на разрешителни за това. Подробният устройствен план на трасето за този участък е в сила от март тази година.

Продължават проверките и по другите лотове на магистрала "Хемус". Шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев обяви, че в следващите дни ще бъдат представени и други факти.

Каква е била схемата

Договорът за доставка на материали и наема на механизация между "Автомагистрали" с "Водно строителство - Благоевград" за лот 5 на магистрала "Хемус" е за 97.8 млн. лв. Платеният аванс е 84.1 млн. лв. До момента няма изпълнение на дейностите, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж.

"Впоследствие сумите от аванса са преведени към друго дружество - буфер, с цел данъчни измами. Тази буферна компания незабавно превежда парите към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, собственост на нискограмотни лица, криминално проявени, които дори не знаят, че са собственици на фирмите, но са подписали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и са установени от МВР. Тези кухи фирми са били регистрирани няколко дни преди това, не разполагат с техника или персонал за извършването на каквито и да е строителни дейности, за които им се превеждат пари", разказа главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Установено е, че общо около 60 млн. лв. са преведени към тези банкови сметки на кухите фирми. Всички тези пари са изтеглени още в същия ден на тяхното постъпване. Парите са изтеглени на части от по 1 млн. лв., без предварителна заявка, в чували и сакове - само в рамките на няколко месеца през 2020 г. - точно в периода на кризата от коронавируса и локдауните за бизнеса. "Установени са длъжностните лица, които са извършили тези разплащания в брой, както и лицата, които са взели парите в сакове и са ги отнесли", каза още Тодоров.

От показаната графика става ясно, че сумата 60 млн. лв. като крайно е предадена на едно лице. Неговото име, както и тези на фирмите и другите посредници обаче не бяха назовани заради продължаващите следствени действия.

"Фактурите, които са издадени на тези кухи фирми, са на обща стойност около 70 млн. лв., като по този начин е ощетен държавният бюджет с 20 млн. лв. за ДДС и корпоративен данък", обясни той и допълни, че по другите лотове на "Хемус" схемата е била същата и тепърва ще се оповестяват фактите.

"Авторите на всичко това сега са се изпокрили. Дори получихме информация, че някои от тях планират да се срещнат в Гърция и оттам да критикуват действията на тези, които разследват тяхната дейност. И да организират с тежки машини протест в центъра на София. Бих казал, че това ще е върхът на наглостта", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и попита: "Къде са парите на българския данъкоплатец?" Той призова още да се търсят отговори от бившите строителни министри на ГЕРБ - Николай Нанков и Петя Аврамова. "Какво е участието на Бойко Борисов в тази схема? Като ходи на инспекции, знае ли кой точно стои и срещу какви пари? Вярно ли е, че част от тези пари са се връщали обратно при тези, които са ги давали? Няма как иначе да се напълнят чекмеджетата", попита още Рашков.

Къде е прокуратурата

"Документите, на които се натъкнахме, са потресаващи. Издавани са фактури без описание на това за какво са - стоки, услуги. Няма и съпътстващи документи за въпросните сделки - какво изобщо е правено срещу тези фактури, На терен няма доказателства и за извършени дейности", каза директорът на НАП Румен Спецов. По думите му вероятно има и унищожена документация.

Всички тези материали от проверките за пътя на парите от аванса към "Водно строителство - Благоевград" вече са предадени на прокуратурата. "Събрахме достатъчно данни за престъпление", каза на свой ред шефът на ГДБОП Калин Стоянов. По думите му през миналата седмица са постъпили данни за опит да се унищожат документите, поради което на 3 ноември са извършени и досъдебните производства, за да се изземат тези документи. "Всички данни са докладвани на Софийската градска прокуратура. Трябва да получим постановление от наблюдаващия прокурор, с което да ни бъдат възложени конкретни действия за продължаване на проверките", каза още той.

Вчера говорителят на Главната прокуратура Сийка Милева обяви, че все още няма получени документи от МВР по казуса, а самата прокуратурата също разследва злоупотреби при строителството на автомагистрала "Хемус". "Разследването е възложено на Националната следствена служба и е наблюдавано от Софийската градска прокуратура", каза още Милева. По повод задържаните над 15 души в акцията на МВР след претърсвания и изземване на документи от офиси на строителни фирми тя обаче е категорична, че не може да се извършват едновременно две разследвания с един и същ предмет. Според говорителя на главния прокурор, ако МВР и прокуратурата продължат да работят едновременно по един и същи казус, не е изключено да последват процесуални проблеми.

"Искам да кажа няколко думи за братската на ГЕРБ Прокуратура на Република България", заяви по този повод министър Рашков. "Не можело да се провеждат две разследвания за едно и също нещо. Само че това се отнася при идентичност на фактите, обвинението и лицата. Да, тогава законът не позволява да бъде привлечен втори път за едно и също нещо. Пита се обаче кога Сийка Милева, кога прокуратурата успяха да се запознаят с материалите и установиха, че са едно и също? Естествено, че не са", заяви той. И попита дали прокуратурата извършва разследване за незаконно строителство, пране на пари, има ли лица, които са привлечени като обвиняеми. "Няма такива лица и затова няма как да има две разследвания за едно и също нещо. Прокуратурата няма никакво намерение да разследва злоупотребите на предишната власт. От три месеца уж разследват. Къде са резултатите? Защо не обявят", заяви още Рашков.

Обвинения и срещу шефа на браншовата камара "Пътища"

На пресконференция МВР повдигна и един друг казус - за шефа на браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков, който вчера излезе с остра реакция срещу действията на органите на реда в строителните фирми от Благоевградско. Още през лятото се оказа, че фирмата на съпругата му Антоанета Чайкова - "Абак ДС", е взела милиони без конкурс от държавното дружество "Монтажи" за ремонт на язовири. Става дума за 41 договора на стойност 125 млн. лв. Тези пари са получени без конкурс и не е ясно каква работа точно е свършена срещу тях, а държавата няма и много опции да си ги получи обратно, тъй като няма реални обезпечения, а застраховки. Това реално е същата схема, по която "Автомагистрали" е раздавала пари на строителите фирми за "Хемус".

"Това са хората, които организират протестите в София. Те не искат парите на българския данъкоплатец да се харчат по закон", казаха от МВР по време на пресконференцията и поискаха от Чайков да обясни за какво точно протестира.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 10

    Е, прави са в Европа да ни гледат като една много съмнителна страна-член с тези масови мафиотски структури за организирани грозни кражби от населението не само на България, но от това на целия ЕС.

    Нередност?
  • 2
    ons471086144 avatar :-|
    Моа Преател Тайпи
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#] от "":

    Лошото е че ЕНП са част от заверата и контролират Европарламента и ЕК. Дано се стигне до доказателства за плащания от Борисов/ГЕРБ-ДПС към ЕНП.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Jesus!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Според Конституцията на РБ и законите за съдебната власт повдигането на обвининие за престъпление/я и доказването му/им е работа на прокуратурата.
    А Гешевата - ни лук яла, ни лук мирисала.

    Ако прокуратурата не повдигне обвинение, всичко приключва.
    А тя няма да повдигне, защото е замислена да е правната антизатворническа ваксина на баце.

    P.S. Днешната прокуратура е имунизацията на баце. Утрешната вече няма да е такава и той ще си отлежи.

    Нередност?
  • 5
    nqma_zna4ka_koi avatar :-(
    nqma zna4ka koi
    • - 10
    • + 2

    Прокуратурата ще повдигне обвинение естествено. Става въпрос за данъчна измама. Същата няма пряка връзка със строителството на магистралата както се опитва всячески да се внуши. Това, че и тук се ръкопляска на манипулациите на тая минцифайка е доста показателно... Имаше времена, когато поне тук не се тиражираше пропаганда и подобни "разкрития". Нито са "откраднати парите" за магистралата, нито ще се плаща втори път за "пропадането на магистралата". Въобще българската политика и журналистика достигна ново дъно.

    Нередност?
  • 6
    sparkling avatar :-|
    Sparkling Eagle
    • - 2
    • + 3

    Спешно мобилизирайте др. Лаков от "Атака". Той е специалист по изнасянето на пари с чували!

    Нередност?
  • 7
    043 avatar :-|
    043
    • - 9
    • + 3

    Аве човеци, в кой свят живеете бе маамустара, съвсем за малоумни ви взеха! Иде ли ви на акъла как практически изглежда този сценарий? Как изглеждат 60 милиона кеш които няма как да са всички в деноминации от по 500 лв? Колко хамали трябва да ги пренасят по цял ден? Ама това е най-малкия проблем! Защото как се съхраняват 60 милиона изтеглени в кеш - в някоя дупка/ стая? И защо трябва да ги теглят като са дадени съвсем законно - ин хаус мин хаус - няма престъпване на закона. И какво може да се направи с такава сума в кеш освен да си купят наркотици или нелегално оръжие? Вместо да си оперират с тях чрез банката и да инвестират където поискат по света - кеш 60 милиона? Лева! Бахмааму!
    На оня който не спира да смуче от сутринта спокойно може да му се привиди подобен делириум-тременс сценарий ама на нормално мислещия...?

    Нередност?
  • 8
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka
    • + 4

    До коментар [#7] от "043":
    Рашков твърди ,че парите са теглени на по 1 милион (което не е чак толкова като обем ако банкнотите са едри). Тези тегления са проследими защото банката е длъжна да ги обяви и вероятно за това има доказателства. Твърди ,че тези пари са изнесени и вероятно и това е доказуемо. Ще видим. Но когато гербавите са намесени - няма да се учудя на никакви престъпления в които може да са замесени.

    Нередност?
  • 9
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 2
    • + 1

    Определено трябва да има намеса.
    Имаме формирана от не-хора среда на невъзможност, организирана до почти максимум ентропия с максимално силни дразнители на всички нива на пирамидата на потребностите. Крясъци вместо думи, невъзможни за проследявне от здравия разум повърхностни смени на ежедневието, шокове и бонби. Предлагам да нарушим всичко това и да засилим ентропията, решението е да ПРОВЕРИМ какво става, когато тя излезе извън граници, което се смята за невъзможно.
    Рязка смяна на посоката, и ТОВА е изключително важно. ГЕРБ трябва сега, седмица преди изборите и след тях, през цялото време, да изразява - нека да не е гореща подкрепа, ха - но едно одобрение и благосклонност към служебните министри, миналото служебно правителство, да изтъкне ролята на президента Радев и особено на неговите съветници за посоката, в която се развива България, без да споменавате каква е посоката. С добро, и с две лъжици катран е решението. Ами да, ние виждаме добрите намерения на Рашков и изразяваме подкрепа в неговите усилия за изчистването на купения вот и лошите неща, които са се случвали на магистралата, в ББР и енергийния холдинг, ние самите имахме планове и винаги сме били против корупцията, но Хр.иванов и Каракачанов ни попречиха, не знаем в какво и как ни попречиха. Радваме се на Четирите ПППП*и приветстваме новите, свежи лица в политиката, само имаме едни наистина леки забележки за кораба в скалите дето седя, и за цената на олиото. Лично Бойко да призове в дух на разбирателство Радев да направи, ако може, каквото успее, за да намали цената на олиото от 10 лв на 3лв. Бойко вярва в него. Същевременно да признае, че с Рашков са имали известни различия, но съвсем добросърдечно бихме искали да спомене дали обръща внимание на купуването на гласове от бСП и Кирил Петков, защото чухме че тук и там (посочете точно къде) Асен Василев и Кирил Петков са плащали на калпак, а и оня нещо бавел заплатите в МВР. Разбрахме от наши симпатизанти и от едни етнически турци, че ще дадат на прокурор лица от МВР и самия Рашков, за произвол, с документирани случаи на репресия срещу граждани, като изразяваме подкрепа на твърдостта на Рашков и загриженост дали не прекалява и дали е чул, че Кирил Петков ще бъде съден. И така нататък, и така нататък.
    Дайте им още от тоя бяс, който искат. Призовете бизнеса, че за съжаление ще трябва да уволни сто-двеста хиляди заради скъпия ток, същевременно покажете колко много разчитате на Радев да намали скъпия ток, той е заявил, че го може. Настоявайте, всеки ден питайте - Радев, вие обещахте, моля намалете цената. Чули сте от един сайт, че е обещал. Кажете им, че са добри управляващи.
    Пикайте им в лицето.
    Кажете, че няма да пречите на правителство, нека просто някой да събере 20 човека и две касиерки от Лидъл, да ги прати да се закълнат и веднага ще бъдат избрани с горещи пожелания, номинирайте ХРСТО ИВАНВ за премиер.
    Вижте, не се безпокойте за здравия разум. Там, където е формиран, здравият разум остава завинаги. ГЕРБ ще доближи 1 милион на тези избори и това няма да се промени в дългосрочен план. Защото ГЕРБ е кауза. Кауза за увеличаване на забогатяването на обществото. СССР, НРБ, БСП и Единная Россия от един век имат кауза за обедняване на обществата: за да съществуват и да се увеличават, те ТРЯБВА да увеличават количеството бедни - тоа е закон на живот и смърт за тях - по всякакви, често безогледни начини (като Гулаг и КТБ). Обратно, за да да имаме живо общество, ГЕРБ трябваше безогледно да прави обратното - да прави хората богати - включително с безогледно раздаване на пари. На всеки, всички, с минималната заплата, с поголовни увеличения, директни грантове за който е поискал и е написал една страница план.
    За да не останат истински бедни, в нещастна реалност хора, които се поддават на ентропия и неокомунизъм.
    Когато не си беден, не се поддаваш на битието си, а слушаш съзнанието си.
    Несъмнено Радев приема себе си като добрия сенатор Палпатин, подкрепян на 6 ракии от славния рицар-джедай Рашков-Кеноби и група съветници, а Сенатът е зло, което трябва да бъде разпуснато и поне два субекта от Сената прикрито ще провалят всеки опит за правителство, като обвиняват в това останалите някъде по Галактиката джедаи, които са всъщност злодеи, кото да избием. В ролята на принцеса Амидала - Кирил Петков, роден и останал девствен.
    Аз, народът съм тук и тук оставам.

    Нередност?
  • 10
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 3

    @043
    Един милион не тежи кое знае колко. Най-големият банков обир в България е извършен през 1997 г., когато с фалшиви документи от клон на банка в София са изтеглени 181 милиона (стари) лева, които тогава тежат около тон.

    Нередност?
Нов коментар