🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | МВР е отнело лиценза на "Делта гард"; Ще се върнат ли малките ученици в клас

И още: Дървата за огрев се оказаха стока за предизборна търговия; Отново е сезонът на мръсния въздух

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на новата седмица предстоящите в неделя избори продължават да насищат публичното пространство с високо напрежение, което се пренася и в неочаквани сфери. Например осигуряването на дърва за огрев за населението според земеделския министър Христо Бозуков се е оказало заложник на предстоящите избори. В определени райони на страната горските ги раздават на местните хора по списъци със симпатизанти на отделни партии, твърди той. Такива случаи имало в Кърджалийско например. Сигнали за силно забавени доставки на дърва за огрев обаче има от цялата страна, наблюдава се и недостиг на пелети. Стана ясно и че директорът на шуменското ловно стопанство "Паламара" Гюнай Кадиров е освободен заради неспазване на инструкция добитите количества дърва да не се продават на фирми, а приоритетно да се разпределят за нуждите на местното население преди зимния сезон.

Връщането на децата в училище е друга гореща тема от деня. До понеделник на обяд родителите на малките ученици трябваше да декларират дали разрешават децата им да бъдат тествани, за да се върнат в клас в сряда. Ако над 50% от родителите на децата в един клас не са съгласни, то целият клас ще се обучава дистанционно, което крие риск от сериозно напрежение. Режимът като цяло се оказа непопулярен сред родители и учители, като в неделя имаше и протести, въпреки че тестовете са със слюнка, а не с назална проба. Обработката на декларациите обаче ще отнеме малко време, така че страстите по темата ще са високи и в идните дни. Иначе от МОН обявиха, че първите пратки с тестове, за да тръгне новия режим, са вече разпределени по училищата.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

МВР е отнело лиценза на нашумялата покрай сагата "Осемте джуджета" охранителна фирма "Делта гард"

Лицензът на охранителната фирма "Делта гард" е бил отнет миналата седмица с решение на ръководителя на Главната дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Станимир Станев, съобщиха в понеделник от МВР. Заповедта е връчена на 5 ноември и от тази дата тече 14-дневен срок за обжалване пред Административния съд, като от охранителната компания твърдят в съобщение на сайта си, че оспорват акта, което според тях спира неговото изпълнение и те продължават да работят и да "печелят сърцата на настоящи и бъдещи клиенти". Процедурата за отнемането на лиценза на "Делта гард" според МВР е започнала на 14 октомври, но едва в края на месеца това стана публично известно. От ГДНП тогава уточниха, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

Още от деня

Достигна ли пика си четвъртата ковид вълна

Леко понижение в броя на новите случаи на COVID-19 спрямо предишния понеделник отчита днес системата (с 8%), като това е шести пореден ден с минимален спад на случаите на седмична база. Така може би зелените сертификати все пак имат ограничителен за заразата ефект - въпреки всички компромиси и отстъпки, които бяха направени за това кой може да ги придобие, и е възможно България да е достигнала пика на новата вълна. Остават обаче немалко рискове, сред които е връщането на малките ученици в клас. Няма добри новини за броя на жертвите обаче - в понеделник те са с 16% повече на седмична база (69 починали), а за последните седем дни от COVID-19 са умирали средно по 154 души на ден.

Мръсният въздух се завърна

Завишени нива на фини прахови частици във въздуха в София отчете днес сайта AirQuality. Гражданската платформа Air Sofia също отчете нива от 108 микрограма на кубичен метър на места при норма от 50. Тези нива са нездравословни за чувствителни хора. От Столична община пък препоръчаха на гражданите да слязат от колите и да използват градски транспорт, както и при възможност да не се използва твърдо гориво за отопление. Значително замърсяването на въздуха бе отчетено още в Бургас, Пловдив, Кърджали и Плевен.

Все още няма коментари
Нов коментар