🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | България иска помощ от ЕС заради ковид вълната, инсталацията за горене на боклук в София ще се забави още

И още: Прокуратурата ще разследва новите компроматни снимки от спалнята на Борисов; Второ място за "Продължваме промяната" на изборите и според "Тренд"

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко дни преди изборите част от вниманието на държавата е насочено към новата порция компроматни снимки от спалнята на Бойко Борисов - отново с пачки от по 500 евро, пистолет, лежащия Борисов и други атрибути. Прокуратурата реши да разследва случая, като сигнал с искане за проверка до Иван Гешев е пратил и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Миналия декември обвинението спря наказателното производство, което бе образувало за първите снимки от спалнята на бившия премиер в резиденция "Бояна", тъй като не успя да установи кой е направил кадрите. Разследване по същество около съдържанието им - чекмедже, пълно с пари и златни кюлчета, пък нямаше.

Развитие получи и друг интересен казус от вчера - пожарът в сградата на старото кино "Възраждане" и бивш нощен клуб Sin City, която е паметник на културата. Нейният собственик от години иска да издигне на това място хотел. "Нали няма да се заблуждаваме, че става дума за клошар. Това е класическа схема за унищожаване на ценна сграда заради инвестиционни намерения", каза вчера министърът на културата Велислав Минеков. Днес вече има арестуван за пожара в сградата и той е... клошар.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

България е поискала помощ от ЕС за препълнените реанимации с ковид болни

Българското правителство е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с ковид в тежко състояние, съобщиха от ЕК. Молбата за съдействие е пристигнала във вторник и с нея България задейства т.нар. Механизъм за гражданска защита - инструмент за взаимопомощ в ЕС при извънредни ситуации. София търси "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорител на ЕК. Процедурата сега предвижда Брюксел да изпрати молбата до останалите членки, за да провери кой има възможности да откликне.

Здравната система от седмици реално е претоварена, а капацитетът на реанимациите на практика вече е изчерпан. В тях по последни данни има 747 пациенти при капацитет 760 реанимационни легла.

Хоспитализирани пък са общо над 8500 души при таван от 9000 ковид легла. Динамиката за приемане в болници заради ковид е много голяма, като над 1000 души за денонощие биват приемани в тях.

България е третата европейска държава, която в последните седмици иска помощ за справяне с критична ситуация, свързана с COVID-19. По-рано това направиха Румъния и от Латвия - другите две държави в ЕС, където новата вълна протече изключително силно. Трите държави са в дъното на класацията по ниво на ваксинации - значително под средните стойности за ЕС. Тежко болни румънци бяха изпратени за лечение в Унгария, Полша и Австрия и др., а в страната на помощ дойдоха и чужди медици. И двете държави получиха значителна помощ от ред страни от ЕС под формата на техническо оборудване.

КЗК откри нарушения в търга за инсталацията за горене на боклук в София

Комисията за защита на конкуренцията е преценила в решение от 21 октомври, че "Топлофикация София" е допуснала редица грешки при оценката на офертите в търга за изграждането на инсталация за горене на т.нар. RDF от завода за боклук, планирана зад Централна гара. Това води и до решението, че изборът на изпълнител - обединение "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", е бил незаконносъобразен.

Жалбите са подадени от отстранения кандидат "Термо Атом 2021", който е свързан с Христо Ковачки, и обединение около фирмата на Богомил Манчев. На 9 ноември решението на КЗК е обжалвано от консорциума победител пред Върховния административен съд, но поради пропуски съдът не е насрочил дело, а е изискал допълнителна информация.

При всички случаи обаче това означава ново забавяне за изграждането на инсталацията за горене на боклук в София.

"Тренд" прогнозира шест партии в парламента и второ място за "Продължаваме промяната"

Шест партии със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание, като без изненада първа е ГЕРБ, а за второто място силите са почти изравнени между БСП и "Продължаваме промяната". "Има такъв народ" е четвърта, следвана от ДПС и "Демократична България". Под парламентарната бариера, но с шанс да я минат са "Възраждане" и "Изправи се...". Декларираната избирателна активност за парламентарните избори е около 55%.

Това показват и данните на "Тренд" от последното проучване на агенцията, финансирано от "24 часа" и публикувано в сряда. Те са много близки до тези и на други агенции, които публикуваха изследванията си в последните няколко дни, като това се отнася и за прогнозата на "Тренд" за президентския вот: огромна преднина на Радев (46.8%) пред Анастас Герджиков (24.2%) при 53% декларирана избирателна активност, но все пак малко не достига за преизбирането на настоящия президент на първи тур и почти сигурно ще има балотаж.

Още от деня

Министерството на спорта работи за промяна на програмата за финансиране на федерациите, като до края на седмицата на сайта на министерството ще бъде качена за обществено обсъждане новата програма, по която те ще кандидатстват за средства за 2022 г. Това става ясно от интервю на спортния министър Андрей Кузманов за в. "Марица". Той дава заявка, че няма да има субективност при разпределението на средствата. "Ще има критерии - статистика, която доказва дали даденият спорт се развива, дали има резултати. Изготвени са девет коефициента, които ще са решаващи за финансирането. А не дали сте ми приятел и - хоп - вашата федерация получава милиони, а не върши нищо", казва Кузманов.

Изборните машини за вота на 14 ноември ще бъдат преместени на съхранение в държавни складове, реши днес на заседанието си правителството. Решението идва няколко дни след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна пред склад на фирма "Карго Партнърс" и заяви, че в него освен машините за изборите има допълнителни 228 машини, които могат да послужат за манипулация на вота. Впоследствие от "Сиела", фирмата доставчик, обясниха, че тези машини не са за вота в България, а са предназначени за демонстрации в Албания и Грузия.

Повечето (56%) от българите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление за страната. Това е значително увеличение спрямо същото допитване от есента на 2018 г., според което тази група бе само 45%. Но не така стоят нещата сред симпатизантите на БСП, където визиите са с изравнени позиции - 41% са съгласни, че демокрацията е най-добрата форма на управление, а други 41% са несъгласни. Данните са от национално представително изследване на "Алфа Рисърч" в рамките на проект, финансиран от "Отворено общество" - София.

Какво следим

Съдът на ЕС решава дали издадените от България европейски заповеди за разследване ще важат за държавите в съюза

Съдът на ЕС ще обяви в четвъртък решение по важно българско дело, което засяга съвместимостта на българския закон с директивата за издаване на Европейската заповед за разследване и Хартата на основните права в ЕС. От решението зависи дали издадените от България европейски заповеди за разследване ще бъдат изпълнявани от властите на другите държави членки, или ще бъдат отказвани.

През април т.г. в заключението си по това дело генералният адвокат Миxaил Бобек изpaзявa пoзиция, чe дъpжaвa членка, която нapyшaвa минимaлнитe cтaндapти нa Европейската конвенция зa пpaвaтa нa човека и нееднократно e ocъждaнa пopaди липcaтa нa ефективно пpaвнo cpeдcтвo зa зaщитa, c което дa се oбжaлвa законосъобразнотта нa пpeтъpcвaнeтo и иззeмвaнeтo, нe мoжe дa издaвa Европейска зaпoвeд зa paзcлeдвaнe, която нeизмeннo щe бъдe зaceгнaтa oт cъщия вид нapyшeниe. Това прави очакваното решение особено важно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Не може да не е топ новина, че три дни преди изборите цинично употребеният кандидат за президент от ДБ съдия Лозан Панов се разбунтува срещу партията си майка:

    https://www.facebook.com/lozan.panov/

    А тук не е новина. Гробовна тишина се стеле по темата в Иконо...

    Тъй като кръгът К седи на два трикраки стола на тези избори - 4П и ДБ, най-вероятно ще стане като в обикнатата народна приказка - пак ще падне на земята...

    Може би съдията е успял да стигне до прозрението, че ДБ на Ицо Иванов е същото, каквото е гебр на баце - политическо ЕТ?
    Прекалено много време му трябваше.
    И признавам, че моите свръхочаквания за интелектуалния капацитет на съдия Панов се оказаха ялови.

    #николов беше много прав за него.

    Нередност?
Нов коментар