🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Зелен сертификат вече и с тест за антитела, половината тестове за ученици не са доставени

И още: Скок на починалите от COVID-19, Столичната община е осъдена за мръсния въздух, бизнесът е на крачка по-близо до помощите за скъпия ток

В деня, в който бе отчетен нов абсолютен рекорд по жертви на COVID-19 в България, здравното министерство направи поредна отстъпка в правилата за издаване на зелен сертификат и на такъв вече ще имат право и неофициално преболедувалите COVID-19 - срещу тест за антитела. Решението е спорно от научна гледна точка, но пък за него настояваха както партии, така и бизнеси, а и голяма част от обществото и то идва буквално броени дни преди изборите.

Какво ще се случи на тях прогнозира днес и социологическата агенция "Маркет линкс". Според нейното изследване вероятно ще има балотаж за президент въпреки голямото предимство на Радев. При вота за парламент ГЕРБ е безспорно първа (23%), "Продължаваме промяната" е втора (16.3%), а ИТН на Слави Трифонов се срива до шеста позиция с под 10% подкрепа. И тази прогноза е правена обаче преди последните разкрития с изчезналите пари за магистрала "Хемус", които имат потенциал да ударят още по имиджа на бившите управляващи. Днес пък се появи и нова порция компроматни снимки от спалнята на Бойко Борисов. Достоверността им е неясна, но пък "екзотичните" елементи в тях предизвикаха буря в социалните мрежи.

В друг сюжет Столичната община днес беше осъдена заради това, че е бездействала спрямо замърсяването на въздуха в София и е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. Делото беше заведено от граждани и неправителствени организации, а решението е на първа инстанция и най-вероятно ще бъде обжалвано.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

От четвъртък зелен сертификат ще може да се взима и след тест за антитела

Министерство на здравеопазването обяви, че скоро ще започне да издава зелен ковид сертификат и на хората, които имат достатъчно антитела срещу COVID-19. Това ще е възможно, дори и преболедуването им да не е официализирано с първоначален PCR или антигенен тест. Вместо това те ще трябва да си направят лабораторен тест за антитела, като резултатът за IgG ще трябва да е над 150 BAU/ml. Сертификатите ще са валидни за 90 дни и ще започнат да се издават от четвъртък.

Решението на служебния кабинет е в разрез с практиката на повечето държави в ЕС. Евродирективата за "зелените сертификати" изключва тестовете за антитела от основанията за издаването на разрешително, тъй като те не дават достатъчно надеждни гаранции и яснота доколко човек е защитен, дали не разпространява вируса, както и колко време евентуално трае защитата. Антителата като показател също така са много индивидуални при всеки отделен човек. Разнообразието на тестове и липсата на стандартизация прави сравняването на резултатите изключително трудно, подчертават от ЕК. Така въпросният документ поне засега ще е само за вътрешна употреба в България.

Антикорупционният фонд сезира МВР за връзки на Младен Маринов със собствениците на "Делта гард"

Антикорупционният фонд (АКФ) е препратил до МВР сигнал с информация за връзки между бившия вътрешен министър от кабинета "Борисов 3" Младен Маринов и собствениците на охранителната компания "Делта гард" Димитър Спасов Спасов - Каратиста и Марин Милчев Русев. Става дума за докладна записка от полицейски служител в РПУ - Несебър, от 2005 г. От нея се разбира, че през нощта на 26.11.2005 г. е бил спрян за проверка автомобил "Фолксваген Туарег", собственост на дружеството "Делта - С" ООД, гр. София (както е името на охранителната компания според Търговския регистър). Той е бил управляван от лице от София, чиито имена съвпадат с тези на Каратиста, а имената на двама от пътниците съвпадат с тези на Маринов и Русев. Двамата са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция "Сигурност, превенция и опазване на обществения ред" (СПООР) в София.

Сигналът е анонимен, но описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на МВР, което го прави задължителен за институционална проверка, се казва в съобщението на АКФ. Фирмата "Делта гард", чийто лиценз беше отнет от МВР преди дни, нашумя след разследването "Осемте джуджета", в което бяха изнесени, меко казано, притеснителни твърдения за тежки престъпления с участието и на прокуратурата.

Бизнесът се приближава до получаването на държавните компенсации за скъпия ток.

Днес енергийният министър Андрей Живков даде детайли как ще достигнат до крайните корпоративни клиенти въпросните 110 лв/мВтч за октомври и ноември. Почти са готови типовите договори с търговците на електроенергия, които ще бъдат качени на сайта на министерството. Очаква се помощта да започне да се плаща, когато бъде одобрена от ЕК, като знаците са, че това ще стане в рамките на седмица. Държавата е планирала за операцията около 450 млн. лв.

Още от деня

Нов черен рекорд по жертви на COVID-19 в България

Вторникът донесе нов рекорд по жертви на COVID-19 в България - 334 души. Най-високият брой досега бе отчетен миналия вторник (в този ден обичайно се отчитат и не навреме регистрирани жертви от уикенда) и той бе 310 починали. За съжаление очакванията са смъртността да се задържи висока и в следващите седмици, тъй като и нивото на заразените остава високо (над 5200 във вторник). Данните подсказват, че България може би е достигнала пика на новата вълна, но остава на високо плато, а здравната система продължава да е претоварена с над 8500 настанени в болници.

Малките ученици в над половин България ще учат вкъщи и тази седмица

Учениците от I до IV клас в 15 от общо 28 области в страната няма да могат да се върнат в класните стаи в сряда, защото още не са пристигнали тестовете за тях. Здравното министерство поръча общо 400 000 теста от два доставчика, като половината пристигнаха през уикенда и бяха разпределени в училищата в 13 области, а останалите около 200 000 теста още не са налични и няма информация кога ще бъдат доставени, съобщи пресцентърът на МОН. Нужни са поне два дни, за да се организира процесът по тестване и така, дори тестовете да дойдат в сряда, училищата в 15-те области ще могат да отворят най-рано в петък, а по-вероятно е това да стане в понеделник.

Междувременно стана ясно, че родителите на 57% от учениците от I до IV клас в общините със затворени училища са дали съгласие децата им да се върнат в училище с тестване два пъти в седмицата. Така това ще е факт, стига да пристигнат необходимите тестове.

Снимка на деня

Sin City отново в пламъци

Отново горя сградата на бившето кино "Възраждане" в София, която е паметник на културата. Преди време в нея се помещаваше популярният нощен клуб Sin City, а вече от години тя стои празна и се руши. През 2017 г в сградата отново имаше пожар. Неин собственик е хотелиерът Красимир Георгиев. В края на 2015 г той бе обявил намерение да построи петзвезден хотел на нейното място, но то бе осуетено от факта, че сградата е паметник на културата.

Прокуратурата ще разследва случая, а министърът на културата Велислав Минеков определи инцидента като схема за унищожаване на ценна сграда заради инвестиционни намерения. "Нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност", каза Минеков и добави, че ще предложи законови поправки, които да принуждават собственици на такива сгради да носят отговорност за тяхното опазване. Столична община сега обяви, че ще глоби Георгиев с 200 000 лв; заради бездействие, довело до увреждане на паметник на културата.