Дебатът преди балотажа: Генералът цитира Аристотел, професорът говори за изтребители

Румен Радев се изправя срещу подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков за пръв път три дни преди балотажа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три дни преди втория тур на президентските избори се проведе единственият за настоящия изборен цикъл предизборен дебат в ефира на БНТ. Действащият президент Румен Радев за първи път се изправя срещу подкрепения от ГЕРБ ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

На първия тур гласовете за Радев бяха повече от два пъти над тези за проф. Герджиков - 1 322 385 (49.42% от гласувалите) за Радев срещу 610 862 (22.83%) за Герджиков. След края на първия тур проф. Герджиков заяви, че е можел да скъси повече преднината на Радев, ако е имало дебат. Минути след това в свое изявление Радев се съгласи на дебат. Според действащия президент по време на кампанията за първия тур е било невъзможно да се организира дебат, доколкото в нея са участвали 23 президентски двойки, а и предвид задълженията му като държавен глава.

Карта на дебата:

Преговорите за правителство

Подкрепата на ДПС

За промени в Конституцията и съдебната реформа

За Северна Македония

Здравната криза-кой е виновен?

Икономика и енергетика

Русия и чий е Крим

За САЩ и закона магнитски

Сигурност

Кръстосани въпроси

За Румен Радев битката не е просто срещу Герджиков, а срещу силите на статуквото, за които контролът над президентската институция би представлявал спасителна клонка. "На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото", е призивът, който Радев отпраща към избирателите си. Проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, а индиректно - и от ДПС, се опитва да създаде образ на обединител на нацията. В последните дни обаче, тонът на Герджиков загрубя и придоби познат оттенък - този на статуквото на ГЕРБ и ДПС и медиите около Делян Пеевски.

Подобни политически дебати имат и роля, и история в българската политика от началото на прехода насам. "Твърди се, че дебатите могат да преобърнат категорично изказано преди това мнение на около 3 до 4% от гласоподавателите, които могат да преформатират своето харесване", отбеляза преподавателят по политически комуникации в Нов български университет проф. Росен Стоянов пред БНР по-рано днес. Емблематичен в това отношение е дебатът на 5 ноември 2001 г. между кандидатите за президент Петър Стоянов, тогава действащ държавен глава, и Богомил Бонев - рейтингът на Стоянов, най-висок до момента, рязко се срина след разразилия се скандал между двамата, а печеливш в крайна сметка се оказа отсъстващият Георги Първанов. На дебата между Румен Радев и Цецка Цачева през октомври 2016 г., тогава непознатия на обществото Радев изненадващо взе превес и привлече на своя страна общественото мнение.

"Капитал" проследи на живо дебатът между Радев и Герджиков и предлага най-важните акценти от него. Водещ на специалното студио "Президентският дебат: Радев - Герджиков" е Аделина Радева, а по регламент, определен от ЦИК след жребий, Герджиков говори пръв.

Запис на дебата можете да гледате тук:

Преговорите за правителство - обединение, но дали на всяка цена

Герджиков призова за обединение за "общите неща" и да се оставят настана различията при формирането на кабинет. Според него настоящият дебат между партиите на промяната следва алгоритъм, зададен от него самия, и пожела на Кирил Петков да продължи да работи за обединение в преговорите между четирите партии на промяната. В този контекст Герджиков атакува Радев, че не е направил всичко необходимо, за да има правителство в предишните два парламента.

Радев: "Президентът не е архитект на коалиции, той трябва да създава условия за дебат." Той препоръча на партиите "да намерят пътя на диалога, на разбирателството, като трябва да да бъде премерена цената, с която може да бъде постигнато това". Правителството трябва да се организира не около министерски кресла, а около визия за това как да се развива България, смята Радев. Да започнат с общо съвещание, общи секторни политики и там да се търси сходството. По време на предишните консултации имаше съпротива към диалога, за следващото НС имаше диалог, но не се стигна до обединение. Трябва да се търси компромисът, смята държавният глава.

"Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана напред." - така Радев реагира на твърдението, че стои зад проекта "Продължаваме промяната". Винаги съм давал личен пример и не мога да изтиквам напред някой друг.

"В конституцията няма изписана думичката "обединител", , е неговият контрапункт на тезата на Герджиков за президента като архитект на обединението. Точната формула на Конституцията е, че "президентът олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения."

За обединението

Герджиков: "Всички кандидати говорят за обединение. В тази ситуация очевидно има нужда от обединение. На два пъти провокирахте политическата криза, вместо да се обединим"

Радев: "Няма как да се обединим с всички, които източват обществения ресурс. Ангажиментът за съставяне на правителство не е мой, той е на партиите и те си взеха поука".

Подкрепата на ДПС

Радев: "Трябва да се отървем от убеждението, че българските избиратели са крепостни". Той обърна внимание на факта, че въпреки партийната линия, наложена от ръководството на партията, част от гласоподавателите на ДПС с гласували за него на първия тур.

"В момент на криза президентът трябва да вземе отношение", каза Радев по повод критиките, отправени спрямо него за позицията, която зае по време на антиправителствените протести миналото лято. Радев определи предишното управление като "режим", който е потъпквал базови ценности.

Герджиков избягна директния отговор на въпроса на Аделина Радева дали се припознава в профила на подкрепен от ДПС. Вместо това той се върна към ролята на президента като "обединител", с твърдението, че това е смисълът на посланието в Конституцията, но Радев не се припознава в тази роля.

Всъщност, терминът "обединител" наистина не фигурира в Конституцията. Нещо повече, в едно решение на Конституционния съд от 1995 г. (което очевидно Радев цитира) се казва, че "държавният глава не е деполитизиран държавен орган". Той може да издава актове със съществени политически последици, да прави политически изявления и обръщения с важно политическо значение, нещо повече - той може да участва в президентските избори със своя политическа програма (лична или партийна, ако е предложен за кандидат от партийна формация). Не може да участва в ръководството на политическа партия, но може да бъде член на партия или партийна коалиция. Националното единство не означава политическо единомислие, се казва в това решение на КС.

За промени в Конституцията и съдебната реформа

На първо място трябва да видим трябват ли ни промени в Конституцията, каза Герджиков и попита Радев къде е обявеният от него проект за промени в основния закон. "Имате проект, който не искате да видим и затова най-малкото би трябвало да го покажете, за да видим дали този проект не изменя Конституцията от парламентарен в президентски режим." Намекът, че Радев се стреми към президентска република Герджиков подплати с твърдения за полицейщина, осъществявана от вътрешния министър Бойко Рашков. И повтори: опасно е да въведем президентска република в крехка демокрация като нашата.

Имаше проект за нова Конституция и той беше лансиран от партията, която подкрепи Герджиков, отговори Радев, визирайки проекта, внесен от кабинета на Борисов през лятото на м.г. като опит да парира исканията на протеста за оставката му. Този проект беше "срам за правото", заяви Радев. Той потвърди, че има проект за промени в Конституцията, върху който екипът му работи, с участието на "неправителствени организации, граждани, експерти" и този проект не предвижда президентска република, а основен акцент в него са правата на човека: "Този проект започва от гражданските права". Като други акценти той анонсира достъпа до конституционно правосъдие, разширяване и ролята на местната власт и, "разбира се, съдебна реформа". Обяснението, че до момента не го е внесъл, е че не може да си позволи това в "този неустойчив парламент".

За втори път тази седмица Герджиков обяви че при промените в Конституцията не бива да се "вторачваме в тримата големи както обикновено", а в правилата за подбор на съдиите.

По въпроса за смяната на главния прокурор "става дума за персонализиране на проблема, но по-важното от това е, че има освен наказателни дела, а и три пъти повече граждански дела, както и административните съдилища. Съдиите са най-важни." Работата не е да хукнем да променяме Конституцията, а в подбора и атестациите на съдиите - повтори той тезата си, че съдебната реформа означава промяна при съдиите, а не в прокуратурата и главния прокурор.

"Въпреки че не съм юрист, и аз мога да измисля 10 начина да се промени съдебната система за повече върховенство на закона", каза Герджиков, но не конкретизира какви са тези решения. Но според него, за решаване на проблема не се налагат промени в Конституцията.

Проблемът с прокуратурата е системен, реформа се налага и във ВСС, заяви Радев.

За Северна Македония

Оказа се, че двамата опоненти нямат особени разногласия по темата Северна Македония, даже Герджиков на два пъти приветства позициите на Радев.

Нужен е друг подход и той е изцяло от страна на Република Северна Македония (РСМ), каза Герджиков. Призова да се спазва договора за добросъседство и сътрудничество, да се спазват правата българите в РСМ, да се пречи на езика на омразата, да не се насърчават териториални претенции, да се подобри транспортната свързаност. "Т.нар. историческа комисия не е историческа, това е комисия за исторически и образователни въпроси. Нейната цел е не да рови в историята и да делим някой цар. Целта на тази комисия е да не се допуска под предлога на исторически истини в северно-македонските учебници да не се насъсква омраза към българите [...] Подмяната на тази позиция, че искаме да се спазва договора. Да се откажем от тази позиция в името на нещо друго като да се признае българско малцинство в РСМ или че историческата комисия има само помощна роля, ми се струва притеснително."

Радев акцентира на условията да се опазват човешките права на македонските българи. "Гарантирам, че България не може да каже "да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на македонските българи, да се спре системната дебългаризация, да се унищожава културното наследство, да се изкорени езикът на омразата", каза той. "Разясняваме навсякъде какво трябва да се направи, за да отвори България вратата за преговори. Засега тя е затворена".

Здравната криза-кой е виновен?

Герджиков очаквано атакува политиката на служебния кабинет за мерките срещу коронавируса: "Защо накрая въведохме този зелен сертификат? Аз съм ваксиниран, призовавам всички да се ваксинират, но въвеждането на зеления сертификат беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират. Последните седем месеца прекалено много принуда има в българското общество." Отказа обаче да даде алтернативно решение с аргумент, че това не е негова работа. Но пък успя да направи реверанс към антиваксърството, с аргумента, че зеленият сертификат влияе зле на икономиката, а освен това е форма на принуда, а той е против принудата. Ситуацията с COVID-19 е изпусната преди 6 месеца.

Радев се застъпи за решенията на служебното правителство в борбата с пандемията. Цитира статистика на Reuters, според която "днес България е на едно от първите места по спад заразени". Ниската ваксинация продължава да е проблем, призна той. Но: "Лекарите и медицинските сестри бяха изгонени от България преди години." Вие забравихте ли, че децата бяха затворени, децата са върнати и продължават да се връщат в училище, каза Радев.

На критиките, че Консултативният съвет за национална сигурност е свикан само веднъж през последните месеци - през август, въпреки, че по закон трябва да се свиква на всеки три месеца, Радев отговори: "Консултативният съвет има ясен състав. Предишното правителство не спази нито едно предложение и становище на този КСНС, нямаше смисъл този важен орган да се компрометира допълнително".

Икономика и енергетика

"Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара и то навреме. Вие казвате, че сме ги осигурили, но не сме", обърна се Герджиков към Радев. Кандидатът на ГЕРБ се опита да припише всички проблеми на енергетиката и на скъпия ток на служебните правителства на Радев. Енергетиката обаче е една от сферите с най-много заложени бомби от ГЕРБ. На всичкото отгоре, това е инерционен сектор с бавни промени и регулирани едногодишни периоди, което означава, че много от сегашната криза освен на международни фактори се дължи и на заложени още преди година лоши решения. Обвиненията на Герджиков към Радев, че бизнесът загива заради скъпия ток пък пропадат и защото правителството на ГЕРБ и мнозинството им в 44-тия парламент отказаха да одобрят схема за подпомагане на енергоемкия бизнес. За такъв сега е необходим работещ парламент. Призивът на Герджиков за спиране на износа пък е невъзможен.

"България е част от единен енергиен пазар, имаме енергиен излишък", каза Радев и припомни, че "предишните управляващи хвърлиха малките потребители на свободния енергиен пазар". "Зеленият сертификат даде на икономиката възможност да живее", каза Радев. По думите му другият вариант е бил пълен локдаун, в сравнение, с което "зеленият сертификат дава право на избор".

Румен Радев призова да не се спекулира с инфлацията, "тъй като тя се вихри навсякъде по света, България не е изключение". "Служебното правителство е разширило обхвата на енергийните мерки, така че енергийно бедните да получат субсидия още през септември, и то в пъти по-голяма отколкото тази, която Франция дава на хора в еквивалентно положение".

Русия и чий е Крим

"Крим е украински без значение какъв флаг се вее над него", заяви Герджиков и по този начин предизвика Радев по една от темите, по които е най-уязвим - Русия и старите му позиции по темата от началото на мандата.

"Крим в момента е руски", отвърна Радев.

Позовавайки се на нуждата от "прагматизъм" във воденето на външна политика, Радев определи санкциите срещу Москва по повод анексията на полуострова като "неефективни". Той оприличи своите нагласи на тези, възприети от лидери на други европейски държави като Германия и Франция. Изтъкна, че от германска страна в Русия и в момента се реализират инвестиции, като например изграждането на фабрика на Mercedes.

Герджиков възприе заявката за прагматизъм, но противопостави призива на Радев за премахване на санкциите на общочовешки ценности като човешката свобода, която руската страна погазва в Крим. Герджиков подчерта, че санкциите могат да се вдигнат само "ако се създаде мнозинство, което смята, че в Русия са решени всички проблеми".

Самият Радев отхвърли идеята, че Русия е пример за подражание, но подчерта, че тя не бива да бъде и враг.

"Имам голямо уважение и симпатия към руската култура, но не трябва да търпим отношение, че подобно на Беларус ни смятат за полу-руска територия", каза Герджиков. Именно по темата за Русия той критикува Радев най-усилено, усещайки, че тук действащият президент е слаб.

За приятелството

Герджиков: Имам много приятели.

Радев: Аристотел е казал - който е искал да бъде приятел с всички, не е приятел с никого. Приемам всеки авиатор за приятел.

За САЩ и закона Магнитски

На въпрос на водещата какви трябва да са отношенията на България към САЩ и дали санкциите по закона Магнитски са намеса във вътрешните работи на страната, Герджиков отговори, че не става дума за намеса, а САЩ е велика сила, която брани интересите си, което е нормално. Според Герджиков санкциите по глобалния акт Магнитски и други лийкове като документите "Панама" са "огромен проблем и позор, като България сама трябва да намери начин да се справя тези проблеми чрез съдебна реформа, вместо да идват отвън." Герджиков обаче нито веднъж не спомена името на санкционирания за корупция Делян Пеевски, а навлезе в общи приказки, че трябва да има върховенство на закона.

Румен Радев приветства санкциите по "Магнитски" като "решителен акт в подкрепа на българската демокрация и подканяне към ЕС да погледне сериозно на проблема с корупцията". Той разказа, че по време на среща на лидерите във формата Г9 по време на разговор за хибридните атаки на Русия на Балканите, американският президент Джо Байдън е отбелязал, че проблемът на района е корупцията. Тук Герджиков се съгласи и изтъкна, че и той имал предстояща среща, в петък, с лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер, като се надявал да обсъдят проблема с корупцията. Под лидерството на Вебер, ЕНП така и не видя проблем със случващото се в България при управлението на Борисов, а партийното семейство продължи да подкрепя ГЕРБ въпреки всички скандали и разкрития през последните месеци.

Герджиков: "Може ГЕРБ и Борисов да са допуснали грешки, но са направили и добри неща. Вие допускате само грешки."

Радев: "Някои приеха да станат кандидати на коалицията Магнитски."

Сигурност

Силната тема на Радев Герджиков се опита да парира с атаки за "руска връзка": Проблемът въобще с въоръжението е, че имаме много руска техника, която трябва да се поддържа от руски фирми. "Колкото до вашата лична слабост към МиГ, аз я разбирам. И аз имах 95 г. един Москвич, с който не можех да се разделя", мина битово ниво той.

На въпрос за напрежението и военните бази в Черно море той коментира: "Не можем непрекъснато да бягаме от отговорностите си по отношение на НАТО и ЕС. Но ние трябва да бъдем много предпазливи, тъй като сме държава между два континента, заобиколена от велики сили."

Отговорите на Радев по двете теми: "Превъоръжаването на армията е изключително сложен процес, а парламентът е институцията, която трябва да реши дали ще се купуват още 8 изтребители, каза Радев. Според него България трябва да ги придобие най-вече заради наземното оборудване, което в момента "просто липсва".

"Черно море е пресечна точка на геополитическите интереси" каза Радев. Според него България трябва да води политика на деескалация, а не свръхмилитаризация там.

Но и двамата определиха прагматизма като основен подход в отношенията с Русия.

Радев определи противопоставянето "военен срещу интелектуалец" като обиден за военните в България. "Ще се откажете ли от думите, че военните "просто следват заповеди"?"

"България не може да приема бежанци, защото сме страна на първа линия. Ние изразходваме голяма част от бюджета си, за да защитаваме границите на ЕС". Той каза, че настоява, за оперативен план, в който са ангажирани всички европейски държави.

Кръстосани въпроси

Тонът на дискусията се изостри на финалната част от дебата, когато по регламент двамата кандидати си задаваха въпроси един на друг. Въпросите на Радев реферираха към негативите, които ГЕРБ носи на Герджиков и това видимо го изнерви. Професорът не обаче не успя да зададе на Радев въпроси, които да смутят действащия президент. На втория въпрос на кандидата, подкрепен от ГЕРБ - дали Радев някога си признава, че е сгрешил, Радев отговори, че през целия му мандат медиите са му търсили грешки и по всякакъв начин са нападали него и семейството му за "небивали провали".

Герджиков: Вие или някой от правителството поемал ли е срокове за затварянето на Марица-Изток?

Радев успешно избегна клопката, заложена във въпроса на Герджиков, като се позова на датата за затваряне на въглищните централи, цитирана в последната версия на Плана за възстановяване, която служебното правителство входира преди няколко седмици. Той използва момента да отправи критика към енергийната политика на предишното управление. "Предишното правителство капитулира пред Брюксел като прие плана за 55% спад в емисиите до 2035 г., което обрече въглищната промишленост", подчерта той. По думите му служебното правителство е трябвало да действа в неизгодните рамки, заложени от ГЕРБ.

Радев: Това, че прокуратурата забатачи разследването за къщата в Барселона и шкафчетата, ли е причината да защитавате прокуратурата?

Ден по-рано кандидатът подкрепен от ГЕРБ обясни в ефира на "Нова", че определя работата на КПКОНПИ и на прокуратурата за "прилична", а сега въпросът на действащия президент очевидно засегна Герджиков. "Шкафчетата не са мои, вашите провали, кризата в момента, не са мои, а са ваши. Вместо това се опитвате да ме прикачите към някакви други хора, към Бойко Борисов, към когото явно имате някаква фиксация. Аз подкрепям всички български институции. Не познавам главния прокурор и не ме интересува, ако не си върши работата нека бъде сменен. Приписват ми грехове, предполагаеми, на други хора", отговори Герджиков.

"Представя ви вътрешния министър от времето, когато вашите студенти бяха бити", контрира го Радев и му напомни за предизборните обиколки на Герджиков из страната с бившия вътрешен министър Младен Маринов.

Радев: Казвате, че ще бъдете обединител - как ще обедините мафията с жертвите на мафията, хората с изпразнени шкафчета с тези с напълненото шкафче?

"Моята цел е да обединя не битите и биячите, не корумпираните и честните, а всички български граждани, за да излезем от тази криза, в която ни вкарахте. Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са допускали грешки, но все пак са направили и добри неща. Вие допуснахте само грешки", отговори му Герджиков и за пореден път се оплака, че Радев го пришива към тези, които го подкрепят. Тук Герджиков вкара и критиките, които лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отправи към Радев във вторник и заяви, че вече партиите, които подкрепят Радев, се срамуват от него.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 3

    Поне и двамата заеха открито про-евроатлантическа позиция (което е прецедент за уж "натовския генерал" Радев).

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 3
    • + 4

    Като цяло скуката преобладава на тези дебати. И двамата имат много кирливи ризи и са далеч от представата за държавник с визия. Безспорен плюс за Радев е че се опълчи на Бойко и Гешев, но това не бива да е самоцел, а и не може да е само това. Например, ако утре Гешев изчезне, това няма да реши здравната криза, която си е факт години преди пандемията. Образованието е на нивото на някоя африканска държава, а в този дебат май изобщо не се спомена, хем единият е ректор на СУ.
    Не прави чест и на Капитал, че не успява да се откъсне от битовизмите и злободневието. Някак сляпо ( а и нескопосано ) се подкрепят Радев и двамата му министри. Тези хора тепърва имат да се доказват що за държавници са и малко градивна критика едва и ще им навреди.

    Нередност?
  • 3
    inc15646635 avatar :-|
    inc15646635
    • - 2
    • + 5

    Герджиков просто не става за президент, да си гледа ВУЗ-овете. Изобщо им се чудя на акъла на такива като него и Панов. Изградил си име в дадена област, репутация, защо им требва да се излагат, като от самото начало беше ясно, че нито имат реален шанс в тая надпревара, нито са подходящи, нито могат да извлекат каквито и да било позитиви? Да се унижаваш, защитавайки едно корумпирано управление и накрая да те ошамарят на изборите. Че и пари влагат в кампаниите си. Освен с болно его, самозабравяне и желание за медийни изяви, не знам с какво друго може да се обясни.

    Нередност?
Нов коментар