🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нисък процент гласували плюс мобилизация на ГЕРБ и ДПС са рисковете пред преизбирането на Радев

Действащият президент остава фаворит на балотажа заради неяснотата кой ще застане зад Анастас Герджиков

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо ден след края на президентските избори действащият държавен Румен Радев дори увеличава преднината си пред подкрепения от ГЕРБ кандидат Анастас Герджиков спрямо паралелните преброявания от неделя вечер. При 75.69% обработени протоколи на секционните избирателни комисии той има комфортна преднина от около 27%. Засега действащият президент си остава очевидният фаворит за балотажа в неделя, но именно подобна увереност в редиците на избирателите му, мобилизация от страна на ГЕРБ (а потенциално и на ДПС) могат да се окажат препъникамъни за евентуалното му преизбиране. Основната задача на Радев в момента е максимално да мобилизира избирателите си да се върнат пред урните в неделя, за да не рискува сценарий с ниска избирателна активност и преливане на гласове от други партии и кандидати към опонента му, което поне на теория би могло да върне интригата във вота.

Какво би могло да обърка сметките

Много ниска избирателна активност на балотажа в неделя, когато няма да има и парламентарни избори като допълнителен мотивиращ фактор, би представлявала известен проблем за Радев. При подобен сценарий ще "натежат" по-твърдите и мобилизирани електорати, които се очаква да са избирателите на ГЕРБ и ДПС, съюзени срещу него, коментира за "Капитал" изпълнителният директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Риск би създала и евентуална недостатъчна активност на подкрепилите президента. Неслучайно в първото си изявление след края първия тур Радев призова избирателите си да останат мобилизирани в битката срещу "партийно организирания вот на картела на статуквото". Посланието е важно, тъй като действащият държавен глава на практика взе половината от президентския вот на първи тур и част от избирателите му може да решат, че мачът вече е решен, и така да подценят финалната битка. "Част от електоратите са много посърнали - ИБГНИ, ИТН, "Демократична България", дори до известна степен БСП. С какъв тонус отиват да гласуват? Избори обикновено се печелят със структури, партията със структури в отбора на Радев е само БСП, а там отношенията са леко проблемни и левицата не е в цветуща форма. А отсреща са машините на ГЕРБ и ДПС", анализира Симеонов пред "Капитал".

Кой как гласува

Данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за демографската разбивка в президентския вот дадоха доста пъстра картина още в неделя вечер. Най-голямата изненада, когато става дума за вота за Радев, е, че 38% от гласоподавателите на "Демократична България" са дали гласа си за действащия президент спрямо само 36% за подкрепения от обединението Лозан Панов. Това показва силно вътрешно напрежение в редиците на т.нар. формация на "градската десница". За сметка на това по около 80% от избирателите на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" са дали гласа си за Радев, като над 90% от избирателите на БСП очаквано са направили същото. Така действащият президент може да се надява на солидна подкрепа на втория тур, стига тези избиратели да не се демобилизират. Което не е изключено от гледна точка на това, че от трите формации само социалистите имат строен партиен апарат и вътрешна дисциплина. Друг интересен факт от демографските данни е, че около 8% от ГЕРБ и 10% от гласоподавателите на ДПС също са подкрепили Радев.

Зад Герджиков закономерно застават 85% от избирателите на ГЕРБ, както и неголям брой избиратели на ИТН, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които очевидно не симпатизират нито на Радев, нито на Лозан Панов. От избирателите на "Демократична България" около 14% са подкрепили Герджиков на първия тур, което означава, че негласният кандидат на ГЕРБ може да разчита на някаква, но не и тотална подкрепа от страна на "градската десница", която никога не би гласувала за военен, заподозрян в русофилски възгледи. Заявката на Герджиков е да привлече възможно най-голям "анти-Радев" вот, въпреки че е по-вероятно много от избирателите на Панов да предпочетат да не гласуват или все пак да гласуват за действащия президент "с погнуса", отколкото да подкрепят токсичния модел ГЕРБ - ДПС, с който Герджиков неминуемо се асоциира. Не се очертава и Герджиков да извлече твърде големи дивиденти от академичния си бекграунд - на първия тур Радев печели около половината от вота сред хората със средно и висше образование.

Колко мобилизирани са ГЕРБ и ДПС?

Като се абстрахираме от всички изброени рискове за Радев, най-силният потенциално печеливш коз на Герджиков на балотажа е да получи силна и организирана подкрепа от ДПС в комбинация с изключително ниска избирателна активност. Движението успя да реализира силна мобилизация на първия тур на президентските и на парламентарните избори, а вотът от чужбина за партията е двойно по-голям, отколкото през юли. Дали обаче партията ще може и ще е склонна да наложи същата мобилизация и в България, и в чужбина заради Герджиков?

Първан Симеонов от "Галъп" не е изцяло убеден, че нещо подобно наистина ще се случи. "Когато ДПС те подкрепя, това е и антиреклама - трябва да намерят някакъв деликатен начин да подкрепят Герджиков", смята политологът. Според него също така и мобилизационните ресурси на ГЕРБ са може би преувеличени. "На базата на социологическите картини броени дни преди изборите в партията на Борисов бяха убедени, че ще имат най-висок резултат на изборите, и електоратът им е малко посърнал. Нито се реализира и другия план на партията да дискредитира машинното гласуване", смята Симеонов.

Въпреки това нито ГЕРБ, нито ДПС трябва да бъдат подценявани. Подобно нещо само би довело до демобилизация на подкрепящите Радев и може да доведе до изненади в неделя. Също така преговорите в парламента и сформирането на ясно мнозинство там ще бъдат трудни и въобще не е сигурно, че България скоро ще излезе от политическата криза. Последната година и половина доказва колко важна и влиятелна е президентската институция в моменти на политическа криза, особено чрез правомощието да назначава служебни правителства. Последното я прави важна и за силите на статуквото, които ще се опитат да я овладеят, докато се намират в отстъпление и се опитват да прегрупират своите редици.

Президентски дебат?

Интересен детайл от изборната нощ беше твърдението на Герджиков, че ако Радев се беше съгласил на дебат, разликата между тях щеше да е по-малка, както и последвалото обещание от страна на действащия президент подобен словесен дуел действително да се проведе през идните дни. Първан Симеонов напомня, че и през 2016 г. Радев е успял да привлече на своя страна общественото мнение именно след дебати срещу Цецка Цачева от ГЕРБ, така че подобни мероприятия значително могат да повлияят на резултата на втория тур. "Радев по очевидни причини остава фаворит за втория тур - заявената подкрепа за него е много сериозна. Оттук нататък е въпрос на мобилизация на тази подкрепа. Има един възможен препъникамък и това е дебатът", коментира Първан Симеонов.

Въпросът е дали дебатът и журналистическите въпроси, поставени на него, ще са актуални и достатъчно остри, или ще се окаже ненужно упражнение по предизборен PR.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    АЛИСА: Как може да победиш, ако си загубил всякаква надежда?

    ЛУДИЯ ШАПКАР: Първо губиш всякаква надежда, а после всичко се нарежда по най-добрия начин...Най-лошият махмурлук е този на душата.

    Смесваш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Авторът е слаб. И освен да преповтаря словесни шаблони не може да направи нищо смислено.

    ДПС е партия с особена логика и тактика, но със сериозна стратегия. Може би защото е зачената от не българи. И българското възприятие към нея се плъзга по това, по което те искат да се плъзне.
    Доган много добре знае електоралната тежест на партията си, много добре знае настроенията в обществото по линия мнозинство/малцинство. Много добре познава националния характер на българите.
    И се възползва от всичко това максимално.
    В 32-годишния преход досега ДПС просто е работила на поне две нива:
    - невидимо, когато е превземала методично власти и поставяла в зависимост персони на властови позиции; и
    - видимо, когато е маркирала какво може да стане, ако... Такива бяха "депесарския шут" към ОДС, разпадането на Тройната, имплантирането на баце.

    ДПС никога не е преминавала червената линия на етническия мир. Защото първото нещо, което ще се случи при етнически конфликт в БГ е намесата на Турция. Намесата на Турция ще докара омразата между български българи и български турци до пароксизъм и ще трябват поколения, да на се укроти.

    Ако ДПС накара армията си да гласува за Герджиков на втория тур и с общи усилия с герберунгелите го направи Плевнелиев-2, това ще означава две неща:
    а) ДПС официализира връзката си с герб по линията на краденето;
    б) ДПС демонстрира на българските българи кой реално управлява държавата ни. А това е искра в бурето с барут на етническия мир.
    На следващите избори Коцето, Каракачана, Машешки, Валето, Динко от Ямбол и куп още боклуци ще превземат парламента.

    На вчерашните избори ДПС просто маркираха какво могат да направят.
    Който разбрал - разбрал.
    Другите да четат преразказите в Капитал.

    Нередност?
Нов коментар