Свободата на словото: За "Пик" може, за "Медиапул" и Мая Манолова - не

Актуална съдебна практика по дела срещу медии показва опасна тенденция

Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов
Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов
Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов    ©  Велко Ангелов
Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През есента на 2019 г., в разгара на местните избори, политици от ляво и дясно дадоха категоричен знак, че "има граници, които не трябва да бъдат прекрачвани". Поводът бяха публикувани от сайта ПИК голи снимки на приятелката на кандидата за кмет на София от "Демократична България" Борислав Игнатов.

И тогавашният премиер Борисов, и бившата и настояща кметица Йорданка Фандъкова се разграничиха, но това не спря партията им да продължи да гостува на медиата и да налива стотици хиляди левове реклама в сайта, който ама никак не е известен с това, че спазва етичните стандарти в журналистиката.

Искът се отхвърля

В началото на февруари Софийският градски съд отхвърли иска на жената до Игнатов срещу ПИК. В решението си съдия Биляна Магдаленова стига до извода, че публикуването на снимките е оправдано, "за да се изрази мнение по обществен въпрос за морала на тези, които участват в местни избори със заявката за почтеност, доблест и морал". За да мотивира тезата си, съдия Магдаленова цитира изказване на Игнатов от кампанията, че "трябва доблест, честност в управлението". "Посоченото заявление за честност и почтеност в управлението предизвиква обществения интерес към личния живот на кандидатите за промяна, от който да се установи личният им пример за почтеност и морал", приема Софийски градски съд и стига до извода "В тази връзка е нормално в рамките на предизборната кампания да се търси информация за автобиографията, семейното положение и начинът на живот на кандидатите за кмет на гр. София, със заявката за почтеност, доблест и морал."

"Извеждането на морални изводи от голи снимки може да бъде тема за някое ислямско издание в Афганистан, може би, да бъда простен. Но в Европа?", коментира адвокат Александър Кашъмов, който има опит по дела срещу журналисти. Той не е адвокат по казуса, но не крие възмущението си. "Значи жената на кандидата за кмет може да бъде излагана по всякакъв начин, защото Той е публична фигура. Жената като инструмент на мъжа?!", коментира още той.

Искът се уважава в пълен размер

На другият полюс е друго спорно решение от края на миналата година, което предизвика международен отзвук. Става дума за делото, заведено от бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов срещу главния редактор на "Медияпул" Стояна Георгиева, фирмата издател и журналиста Борис Митов, който днес е част от екипа на българската редакция на "Свободна Европа". През 2019 г. Михайлов заведе иск за 60 хил. лв. срещу тях заради публикации около кандидатурата му за председател на съда. В по-голямата си част публикациите припомнят множеството спорни моменти от кариерата на Михайлов, като например изказването от 2009 г. на бившия председател на Върховния административен съд и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев, че "първият мандат на г-н Михайлов беше провал, а вторият би бил катастрофа на съдебната система".

По искане на Михайлов сметките на Георгиева, Митов и "Медияпул" бяха блокирани от съда като обезпечение. През декември 2022 съдия Даниела Попова уважи изцяло иска на колегата ѝ. Тя приема, че "всички изрази, използвани в статиите от техния автор по отношение на Михайлов, съдържат негативно мнение за ищеца". От решението не става ясно кои твърдения в публикациите са противоправни, нито кои доводи на защитата на журналистите не са приети и защо.

Според съдия Попова "във всички статии ищецът е описан като скандално известен, скандален милионер, доказано скандален магистрат, използван е и изразът "позор за съдебната система", компрометиран кандидат за шеф и др.", т.е. не е съгласна с оценката, която изданието дава на кариерата на Михайлов.

Общото между решенията по казуса със снимките е, че двете съдийки не са назначени в СГС, а са командировани там от Софийския районен съд със заповед на председателя на Софийския апелативен съд.

Встрани от медийната свобода, но съвсем в сферата на свободата на изразяване е друго прясно решение, с което Софийският районен съд уважи иска на Бойко Борисов срещу бившия омбудсман Мая Манолова. Става дума за нейно изказване от 2019 г. (когато беше кандидат за кмет на София), че Борисов е "арогантен човек, който избълва редица клевети, обиди и грозни внушения" и така го е засегнала "като човек и личност, унизила е неговото достойнство, накърнила е авторитета му", за което е осъдена да плати 10 хил. лв.

Да обобщим. Според съда няма проблем да се публикуват снимки от интимния живот на приятелката на кандидат за кмет, за да се докаже, че той е неморален. В същото време обаче медиите нямат право да казват, че съдия, за който бивш председател на ВАС и член на ВСС и конституционен съдия е казал, че е скандален, е скандален. А политиците да казват за опонента си, че е арогантен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11

    Нали до сега само прокуратурата беше виновна за липсата на справедливост. Какво се оказва сега, че и съда съдил грешно и тенденциозно. Или в момента им давате знак с медиите си бухалки да внимават как ще ви съдят в бъдеще за клеветите и манипулациите, които са огромни. Явно има много заведени дела вече и чакат решение.
    Медийната среда у нас отдавна вече е една коака и за това голяма вина има "Икономедия". Станаха много по-гнусни и от най-кафявите пеевски сайтове когато бяха най-силни. Тръгнахте с медиите си, подпомагани от чужди външни сили, да манипулирате общественото мнение без да подбирате средства. Заради пустата власт и облаги накарахте младите хора да мразят най-силната и национално отговорна партия, която сме имали от десетилетия. Но тези млади хора те първа ще си плащат за грешките си!

    Нередност?
Нов коментар