🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Магнитски" нямал значение ли?

Разследването на Атанас Чобанов и предупреждението от чуждо правителство за заплаха срещу него отново поставят въпроса какво и за кого работят българските служби за сигурност

Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.
Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.
Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.    ©  Юлия Лазарова
Атанас Чобанов (вляво) и Асен Йорданов след разпита им в столичното следствие за публикуваните в сайта "Биволъ" записи от ''Яневагейт'' през 2016 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата седмица сайтът "Бюро за разследващи репортажи и данни (БРРД)" публикува разследване, озаглавено "Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси, свързвани с Пеевски". Два дни по-късно авторът и редактор на сайта Атанас Чобанов съобщи, че е бил предупреден от западни партньорски служби за заплаха от покушение срещу него. Самият Чобанов свърза заплахата именно с това разследване.

"Получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", коментира Чобанов пред EURACTIV - България.

В публикацията се твърди, че Антъни Подеста, свързван с Демократическата партия на САЩ, е подписал лобистки договори за над 2 млн. долара с български компании, чиито собственици имат досег с интересите на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. Проверката на БРРД е показала още, че някои от тези договори не са декларирани в съответствие с изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти (FARA).

Публикацията припомня и важни детайли за хората, чиито връзки разследването проследява. Антъни (Тони) Подеста в миналото е лобирал за сваления с "оранжевата революция" украински президент Виктор Янукович и също е пропуснал да декларира този факт по информация на New York Times. Сред клиентите му са египетския диктатор Хосни Мубарак, бирманската хунта и саудитски официални лица.

През 2017 г. срещу лобистката фирма на Тони Подеста е имало федерално разследване за нарушаване на правилата за деклариране на лобистка дейност по закона FARA. След кратък период на "замразяване" той се връща в лобисткия бизнес с многомилионни договори с китайската Huawei и с български фирми, съобщава също New York Times.

Колегата Мондешки

През ноември м.г. Тони Подеста регистрира официално консултантски бизнес в България заедно с адвокат Момчил Мондешки - чрез дружеството "Подеста и Мондешки" ООД, разкрива публикацията на БРРД.

Името на вписания в старозагорската колегия адвокат, осъждан за документални престъпления, се завъртя в края на 2013 г., когато в СГС се състоя сблъсъкът между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски. Мондешки стана национално известен в т.нар. "Яневагейт" - когато сайтът "Биволъ" публикува записани разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, съдията от същия съд Румяна Ченалова и адвоката. Освен корупционните практики в СГС от записите стана ясно, че Мондешки е близък с Делян Пеевски. Изтеклата информация доведе до оставката на Янева и отстраняването на Ченалова, но не така се развиха нещата около адвоката от Троян.

Досъдебно производство срещу Момчил Мондешки беше прекратено тихомълком, а кариерата му продължи стремително покрай краха на КТБ, в който наблюдаващият разследването тогава, а сега главен прокурор Иван Гешев не откри никаква връзка с депутата от ДПС. След обявяване на банката в несъстоятелност за нейни синдици бяха посочени две много близки до Мондешки лица, включително личната му счетоводителка. Свързаният с Мондешки ловешки адвокат Матей Матев пък беше избран от синдиците да ги представлява по десетки дела, сред които и свързаното с интересите на Пеевски дело за "Дунарит". Впоследствие Матев оглави Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който е основната институция, водеща несъстоятелността на КТБ.

Услуги за бизнеса на Георги Самуилов

На 13 юли 2021 г. Подеста е подписал договор с българската фирма "Протос енерджи" за "насърчаване на интересите на компанията с всички съответни служители на правителството на САЩ в Белия дом, Съвета за национална сигурност, Министерството на енергетиката, ръководството на Конгреса на Камарата на представителите и Сената и енергийните комисии както на Камарата, така и на Сената", съобщава публикацията в БРРД. Собственикът на "Протос енерджи" Георги Самуилов, известен повече с компанията си "ИНСА ойл", е обяснил пред сайта, че има интерес към пазара на втечнен природен газ в САЩ.

Подеста е декларирал тази лобистка дейност в базата данни на Сената на САЩ, където се появява и "ИНСА ойл". Споразумението за лобиране включва и Министерството на енергетиката на правителството на САЩ, но в базата данни за лобистките договори по Закона за регистрация на чуждестранните агенти няма информация за двете компании. А законът изисква лобистката дейност да се заяви, преди да е започнала.

Миналата година свързаната с Георги Самуилов компания "Джи Ес формула" купи дългогодишната "централа" на Пеевски - хотел "Берлин", терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак" и други известни имоти на депутата от ДПС.

В началото на 2018 г. "ИНСА ойл" финансира лихтенщайнска офшорка за покупката на 67.65% от Общинска банка, като сделката стана с впечатляваща бързина и с безрезервната подкрепа от всички ресорни институции.

Недеклариран договор с "Хидрострой"

Вторият лобистки договор на Тони Подеста на стойност 1.2 млн. долара, разкрит в разследването на БРРД, е с "Хидрострой" АД, собственост на Велико Желев. За него обаче липсват записи и в базата данни на лобистите на Сената на САЩ, и в тази по закона FARA.

"Хидрострой" е една от най-печелившите от обществените поръчки при управлението на Борисов строителни фирми. През 2016 г. тя придоби свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98".

В един от епизодите в скандалната сага с източените милиони за магистрала "Хемус", към които прокуратурата не проявява интерес, вътрешният министър Бойко Рашков заяви, пред bTV през октомври, че бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE. "Мога да кажа, че този човек е "велик" и "жилав", каза тогава той.

И търговец на оръжие

Според публикацията в БРРД американският лобист Подеста има договор от миналата година и с българския търговец на оръжие Кирил Кленовски - за услуги около сделка за оръжие със Саудитска Арабия. Разследването припомня връзката в миналото на Кленовски с групировката ВИС и посочва, че неговата фирма "Уотър стоун" е сегашният наемател на луксозния апартамент с бронирани стъкла над столичната сладкарница "Кристал", който беше собственост на ексбанкера на КТБ Цветан Василев, а сега на финансиста Емил Хърсев. Миналата година покрай скандала с раздадените с изгодни лихви и неясно обезпечение десетки милиони кредити от държавната ББР на свързани с Пеевски и Румен Гайтански-Вълка шепа фирми Хърсев защити действията на банката, като заяви, че парите в ББР не били от данъкоплатците, а от финансовите пазари.

Ефектът "Магнитски"

Посочените в разследването дати и срокове на договорите с американския лобист показват, че те са сключени, след като финансовото министерство на САЩ обяви санкциите си по глобалния закон "Магнитски" срещу трима български граждани - Делян Пеевски, който отново е депутат от ДПС, укриващия се в Дубай ексхазартен бос Васил Божков и заемалия различни ключови длъжности в държавните институции Илко Желязков, наричан "лейтенантът на Пеевски" в държавното управление.

Като мотив за санкциите беше посочено участие в мащабна корупция. От тримата само Божков е обект на внимание от българските власти - с повдигнатите от прокуратурата многобройни обвинения, от които обаче досега няма никакъв резултат.

За Пеевски държавните органи така и не успяват да установят нищо, от прокуратурата дори изпратиха до американските власти искане да й предоставят конкретна информация за случаите на корупция, станали повод за санкциите. На свой ред ключови фигури на ДПС проведоха кампания в медиите, която трябваше да омаловажи американските санкции и да убеди публиката, че на територията на България и ЕС те нямат никакво значение.

Това, разбира се, не е вярно, а както става ясно и от разследването на БРРД, на втори план кипи активна лобистка дейност за изпирането на бизнесите, които миналата година Пеевски ударно "разпродаде", както и тези, с които е свързван, макар и неофициално.

Публикацията припомня, че още през 2017 г. фирмата на адвоката на Пеевски Александър Ангелов "Авиора консулт" наема щатската лобистка фирма BGR Government Affairs в полза на депутата от ДПС. А след проблемите на лобистката фирма на Тони Подеста с американското правосъдие някои от най-видните му кадри преминават на работа именно в BGR.

Проблемът с тези усилия е, че разследвания като това на БРРД могат да станат повод за нови действия на американските власти срещу Тони Подеста - заради недекларираните му лобистки договори с български фирми, и то в полза на лице, санкционирано именно от глобалния закон "Магнитски" на САЩ. Така може да се обясни и степента на изнервяне, довела до прихванатото от чужда служба намерение за саморазправа с автора на разследването Атанас Чобанов.

Пеевски пита ДАНС

Това не е първият случай, в който партньорски западни служби уведомяват по дипломатически път заплашени от покушение лица, без да съобщават информацията на съответните български служби. Обяснението е само едно - липса на доверие и съмнение, че информацията може да изтече към организаторите на саморазправата.

Казусът с Атанас Чобанов и реакциите, които предизвика, отново поставят въпроса какво и за кого работи Държавната агенция за национална сигурност ДАНС. Бегъл поглед върху най-нашумелите в последните години скандали би показал нулев резултат от дейността й. Включително по актуалната афера с парите за "Хемус", ако е вярно твърдението, че банката, от която милионите са теглени с чували, е изпълнила добросъвестно задължението си да уведоми службата, както изисква законът.

Атанас Чобанов, който заяви, че след предупреждението от представител на чуждото правителство е уведомил веднага българските служби, поясни пред "Капитал", че е уведомил именно ДАНС. И, както може да се очаква, не е получил никакъв отговор.

По-интересното е, че депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски са сезирали именно ДАНС с искане да бъдат проверени думите на Чобанов. Преди няколко дни същата тройка от ДПС сезираха службата с искане за проверка и на раздадените "златни паспорти" на чуждестранни лица - изрично упоменати в мотивите за санкциите на САЩ срещу Пеевски.

Практиката е показала, че на искания като тези институциите по правило не могат да устоят. А отговорът, който ще бъде даден, най-вероятно ще отговори и на въпроса защо България не е желана в Шенген.

Междувременно Атанас Чобанов написа в понеделник във фейсбук: "Софийската районна прокуратура се самосезирала за заплахите срещу мен и ще извърши проверка. При чудодейното случайно разпределение преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. За "награда" е станал част от т. нар. спецекип в СРП.

Тъй като съм призован да дам сведения, ще го направя най-любезно, но ще бъда лаконичен.

Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 7

    Не може от прецедент да се правят такива подобни изводи.
    Борис Бонев от Спаси София също "партньорски служби" го предупредили за опасност за живота му, защото, като причината според него, било, че съдействал за махането на кафето пред Народния театър.

    Първият въпрос, който ми хрумва е, че "партньорските служби" явно са навлезли доста надълбоко у нас и подобни случаи осветяват безсмислието дали да упорстваме да издържаме някакви наши си "служби", от които полза...?

    Вторият въпрос, който ми хрумва е, че може би е естествено да се допусне, че всеки, който се захване да разкрива престъпен бизнес за милиони е сигурно, че ще попадне в полезрението на престъпните групировки.
    Застреляха разследващ журналист в Словения.
    Взривиха разследваща журналистка в Малта.
    Асандж го предават за екзекуция в САЩ.

    Тая работа е опасна. Както е опасна по свой начин работата на пилотите, на водолазите, на пожарникарите, на..., но те продължават да я вършат.

    И пак да попитам, защото ми е некомфортно: защо чужди служби знаят по-добре от българските както става в БГ?

    Явно те знаят всичко за пачките, кюлчетата, дипломатическите чували, офшорните райове на баце, ама зо това си мълчат.
    Не са ли задължени да говорят за корупция, за разхищения, за злоупотреба с власт в особено големи размери?!

    Нередност?
  • 2
    tdl1533478072573500 avatar :-|
    Venelin Velev
    • - 1

    :Малко достоверна информация. Не заслужава коментар.

    Нередност?
Нов коментар