🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Атанас Атанасов очаквано беше преизбран за лидер на ДСБ

Новият-стар председател заяви, че дестабилизация на мнозинството би довела до реставрация на модела ГЕРБ - ДПС

Атанас Атанасов ще е начело на ДСБ още един мандат
Атанас Атанасов ще е начело на ДСБ още един мандат
Атанас Атанасов ще е начело на ДСБ още един мандат    ©  Юлия Лазарова
Атанас Атанасов ще е начело на ДСБ още един мандат    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досегашният лидер на "Демократи за силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов ще продължи да оглавява партията още един мандат. Той беше преизбран за председател на формацията, която в момента е част от управляващата коалиция, на проведеното в събота в София националното събрание.

За кандидатурата му гласуваха 288 делегати от 490 души, присъстващи в залата. Значително по-малко - 199 гласа, събра опонентката му и досегашна негова заместничка в партията Цецка Бачкова, която обяви кандидатурата си седмица преди форума.

Малко преди това пък соченият за основен конкурент на Атанасов - евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, който беше номиниран отново за поста от част от местните структури на партията, се отказа от надпреварата. Той не присъства на националното събрание, защото е под карантина, а вместо това изказване от негово име беше прочетено в залата.

Публично/непублично

Сблъсъкът за лидерския пост стана без присъствие на журналисти в залата. При закрити врати се проведе и политическата дискусия между делегатите. При липсата на публичност не стана ясно какви са идеите за бъдещето на партията на Цецка Бачкова. На влизане в залата тя заяви пред журналисти, че обещава да работи за по-активно отстояване на десните политики, както и че ДСБ трябва да има по-активно присъствие в политиката на млади хора. "Надявам се на днешния форум да бъдат дадени всички отговори на въпросите, които вълнуват членовете на партията", каза Бачкова. По време на изказването си пред делегатите, което беше публично, Атанасов каза, че ще говори за "проблемите в ДСБ", но в закритата част на форума.

Кънев отказа да влезе в тясното ръководство

В прочетеното изказване пред делегатите бившият лидер на ДСБ Радан Кънев не взе страна в лидерския двубой между Атанасов и Бачкова. В него Кънев заяви, че е получил покани и от двамата да се включи в екипа им, но ги е отклонил. "Има много хора, които заслужават да бъдат част от ръководството и да ни дадат нова енергия. Моето мнение е, че е важно в екипа да бъдат оставени и свободни места, които да бъдат запълнени в близките месеци със знакови фигури на дясното пространство", смята Кънев. Според устава на ДСБ председателят посочва хората, които да влязат в ръководството на партията. Това означава, че Кънев, който досега беше зам.-председател на ДСБ, няма да бъде част от ръководството на формацията, но ще остане в разширения му състав, защото е евродепутат.

Кой влиза в новото ръководство

От предложените от Атанасов за членове на новото ръководство стана ясно, че през втория си мандат той ще има изцяло нови заместници. Освен Радан Кънев с постовете си се разделиха Цецка Бачкова и Димитър Сяров, който се счита за близък до Кънев. На тяхно място зам.-председатели на ДСБ ще бъдат Кристина Петкова, която е председател на ДСБ-жени, и областните управители на Велико Търново и Пловдив Людмила Илиева и Йордан Иванов.

Новото национално ръководство на ДСБ ще се състои от 12 души. Сред тях са областният управител на Хасково Катя Панева и депутатите Зарко Маринов и Стоян Михалев. А след избора на лидер и ръководство Атанасов призова съпартийците си "да издигнат единството като основен приоритет на партията".

"Успяхме да съхраним синята идея"

В доклада си пред делегатите Атанасов направи оценка на дейността на ДСБ и обединението "Демократична България" (ДБ), част от което е партията, посочи причините за загубата на гласове на последните парламентарни избори в сравнение с предходните, аргументира участието на ДСБ и ДБ в управляващата коалиция заедно с БСП и очерта приоритетите пред партията за следващите години.

Пред съпартийците си той посочи, че е поел поста лидер на ДСБ преди 5 години в тежък за партията период след поредица от грешки. "Беше ясно, че е дошъл моментът чрез обединение да се противопоставим на модела на управление на Борисов, и тогава поех ангажимент да създадем алтернатива на порочния корупционен модел на Борисов. Днес заставам пред вас с изпълнено обещание", заяви Атанасов. Като най-голямо постижение на партията той посочи това, че ДСБ са успели да съхранят "синята идея".

В речта си Атанасов обърна специално внимание на опитите по думите му на ГЕРБ "да си присвоят образа на десницата в България". "Могат ли да бъдат десница тези, които възстановиха най-страшните практики на тоталитарната държава. Десен ли е Бойко Борисов, който реабилитира на няколко пъти Тодор Живков? ГЕРБ е партия на СИК, Маджо, Маргините, на Котараците и на всички, които грабеха и пълнеха онези прословути чекмеджета", каза още Атанасов.

"ДБ е отбор"

Той определи обединението, в което участва ДСБ - "Демократична България", като "отбор, който може да издържи всякакви сътресения", а ДСБ като негов "идеен вдъхновител" и "скрепителен елемент".

"Нашето обединение не бива да бъде осмисляно като коалиция от партии и лидери. Истинската ни ценност е, че ДБ е преди всичко съюз на хора, които споделят общо разбиране за света. Извървяхме заедно дълъг път и днес смело мога да кажа, че нашите устои са стабилни. Оттук нататък ДБ трябва да доразвива и надгражда досегашния си модел и да търси нови начини за консолидация", каза Атанасов.

Той посочи, че през миналата година обединението е участвало в три предизборни кампании, а последната и за президентски избори, което е "изпитание без аналог". Резултатите през ноември донесоха разочарования.

"Причините за това бяха в нас и извън нас. Външната причина беше, че се появи нов политически играч, който стъпи на електоралния терен, който ние отвоювахме. "Продължаваме промяната" успя там, където в лицето на нашите привърженици ние не успяхме на два пъти - да осигурим развръзка на сложната политическа ситуация и да съставим правителство", заяви Атанасов. По думите му отливът на гласове е станал основно на избиратели от меката периферия на обединението.

"Десният човек никога не е само антикомунист"

Пред делегатите в залата Атанасов призна, че ДБ е била пред дилема дали да влязат в правителството, или само да го подкрепят, заради участието на БСП в него. "Неучастие щеше да увеличи риска за връщане на ГЕРБ и ДПС във властта", посочи Атанасов. Добави и, че десният човек никога не е единствено антикомунист. "Той е двигател на новите идеи и за реализирането им след това", изтъкна Атанасов.

Той определи управляващата коалиция като "сложна". "Дълбоко съм убеден обаче, че пред себе си имаме два пътя - да работим за укрепване на мнозинството и правителството или да допуснем нова дестабилизация и реставрация на модела ГЕРБ - ДПС. Ние трябва решително да работим за първия сценарий. Обратното би означавало възвръщане на корупционния модел на Борисов", заключи Атанасов.-

Бачкова: ДСБ трябва да се събуди от комата

Привърженици на Бачкова разпространиха във фейсбук изказването на Бачкова пред делегатите на форума, в което тя отправя остри критики към начина, по който се управлява партията. "Ние сме в криза и не може да си заравяме главите в пясъка и да не го признаваме. ДСБ е в идеологическа криза. Ние губим своя фундамент. Губим политически позиции. ДСБ в последните години няма собствени политически позиции. Дори приносът ни е минимален към общите позиции с ДБ. ДСБ загубихме публичен образ.", казва Бачкова.

По думите й това е така, защото "така, както Бойко Борисов плашеше, че протестиращите граждани ще му счупят държавата", така и в ДСБ са били плашени, че ако са активни, ако правият политики, ще счупят обединението ДБ". Бачкова казва още и, че решенията в партията се вземали еднолично и в нарушения на устава. "За последните години ние нямаме разпознаваеми лица.", заявява тя.

Според нея не е вярно, че отливът на гласове последните парламентарни избори е от меката периферия избиратели на обединението. "Ние губим в историческата ни крепост - центъра на София.", заяви Бачкова.

По думите й обединението "Демократична България" няма алтернатива. "Няма алтернатива и управленската коалиция, в която участваме, колкото и да не ни е приятно, че БСП също се намират в нея. Въпреки това смятам, че ние трябва да бъдем достойния десен участник в тази управленска коалиция. И когато Корнелия Нинова предлага в бюджета да залегнат всички нейни социални предложения и политики от програмата на БСП, ние трябва да сме готови да отстояваме всички наши десни политики, а не да нямаме становище по бюджета. Защото аз такова не съм видяла.", казва Бачкова.

Пред делегатите тя казва, че ако бъде избрана за председател няма да е "самотен лидер". "Искам да бъда лидер, който да насочва енергията на хората в правилната посока и да създавам условия те да работят и да дават най-доброто от себе си. "Нека да спрем с инритиге помежду си. Нека да спрем с параноята и шпиономанията да се следим един друг.", призовава Бачкова в залата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар