Христо Иванов след преизбирането си: Демократичната общност трябва да се превърне в авангард

Националната конференция на "Да, България" не прие в събота оставката му, подадена след последните парламентарни избори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Христо Иванов беше преизбран за лидер на движение "Да, България", което е част от обединението "Демократична България" и от управляващата коалиция. Втората национална конференция на формацията се проведе в София в събота. Иванов беше и единствената номинация за поста, след като подаде оставка малко след последните извънредни парламентарни избори, на които ДБ загуби гласове и зае предпоследното място сред влезлите в парламента политически сили.

На вота през ноември обединението постигна значително по-слаб резултат от този на изборите през юли. То влезе в парламента с 16 народни представители, двойно по-малко спрямо предишното Народно събрание, в което имаше 34 депутати. "Демократична България" обаче влезе в управляващата коалиция заедно с "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ", а "Да, България" има двама министри в кабинета на Кирил Петков.

Предизвестен резултат

На влизане в залата на форума и по-късно в речта си пред делегатите Иванов обясни липсата на конкуренция за лидерския пост с това, че съпартийците му "не го пускат, защото не си е свършил работата". "След три години не трябва да стои въпросът защо има само един кандидат", каза той и добави, че през втория му мандат негова кауза ще бъде създаването на нови лидери, така че "да има по-голям избор не просто между имена, но и за посоки".

За преизбирането на Иванов за лидер гласуваха 692-ма делегати, 14 бяха "против", а 41 се въздържаха, като част от активистите бяха в залата, а други участваха във форума онлайн. Всички обаче гласуваха чрез мобилно приложение.

По време на едночасовата си реч Иванов посочи грешките на партията, очерта проблемите и предизвикателствата пред обединението "Демократична България", определи управляващата коалиция като сложна и очерта приоритетите на "Да, България" за следващите години.

Загубихме вътрешния диалог

Иванов посочи, че формацията е постигнала стратегическата си цел - управление, което е носител на антикорупционния модел и припознава голяма част от ключовите приоритети на партията.

Като лична негова грешка отчете невъзможността да бъде решено уравнението на последните избори, които бяха "две в едно" - президентски и парламентарни. Според него лошият резултат през ноември се дължи и на неадекватната реакция на появата на нов политически субект, визирайки "Продължаваме промяната".

"Наложихме едни теми, които станаха централни на българския политически терен, но не успяхме да ги защитим на третите парламентарни избори", каза Иванов.

Пред активистите на формацията той призна и че последните две години са били шокови за партията, а политическият цикъл от три парламентарни вота е довел до това, че във формацията се е загубил вътрешният диалог. "Създадоха се нови организации и сегашният партиен модел не можа да го понесе и това доведе до напрежение", каза Иванов.

Той позиционира "Да, България" така: "По оста "либерално - консервативно" е много важно да държим центъра. По оста "ляво - дясно" - винаги вдясно от центъра. Свободата и отговорността винаги ще бъдат наше кредо. По оста "изток - запад" - запад, и все повече у дома", каза Иванов.

"Промяната означава смяна на върховете"

Дискусията по доклада Христо Иванов беше закрита за журналисти, но в залата са се чули и критични изказвания. Едно от тях е на досегашния член на ръководството на партията и бивш депутат от предишния парламент Калоян Янков. В изказването си, което той предостави на "Капитал", Янков прави паралел между изборите през 2017 г., когато "Да, България" се яви заедно със "Зеленото движение" и без ДСБ, и пита: "Защо за пет години общият резултат на трите формации е пораснал само с малко под един процент?"

"Главният проблем на нашата партия е, че не може да печели доверието на хората. Да, ние поставяме дневния ред, но когато се стигне до избори, не успяваме да обърнем нашите усилия в гласове. Оттук насетне "Да, България" има два пътя - промяна или затваряне. А промяната винаги означава смяна на върховете", смята Янков. Той беше един от учредителите на "Да, България", депутат от Велико Търново и водач на листата там, но на изборите през есента в последния момент начело на листата там застана лидерът Христо Иванов. Това доведе до напрежение в местната структура, а "Демократична България" не излъчи депутат от Велико Търново. На тази национална конференция Янков не се кандидатира за член на Националния съвет на партията.

Направи впечатление, че още един от учредителите и знаково лице на "Да, България" - тенисистката Мануела Малеева, която беше в ръководството на формацията, също не е сред номинираните. Тя дори не присъства в залата, а взе участие във форума онлайн, но според делегати не се е изказала.

Мандата си като член на Националния съвет няма да повтори и експертът по отбрана и бивш депутат от предишния парламент Велизар Шаламанов.

"Станахме жертва на собствения си успех"

Немалка част от речта си Христо Иванов посвети на обединението "Демократична България" като изразител на идеите на демократичната общност. "Ние представляваме реална обществена прослойка, която е трайна. Това е огромно предизвикателство - да се отговори на очакванията, но предполага капсулация. Как това да се превърне в авангард - ние по право трябва да искаме не просто да бъдем малцинство, а трябва да искаме право да водим нашата страна", каза Иванов.

Според него общността се променя от постсоциалистическа средна класа към креативна класа. "Това са хора, които работят със своя интелект, поемат рискове, искат да носят отговорността си свободно. Това създава една ситуация, в която демократичната общност, която сме свикнали да определяме като жълтопаветна, все повече се разтваря в един много по-широк социален контекст. Ние трябва да се научим да бъдем големи заедно с нея, ако искаме да бъдем реални нейни представители", каза той. И заяви, че "Демократична България" има недовършена работа, като например това, че България не е успяла да завърши процеса на декомунизация и лустрация, както и още една важна кауза - да интегрира българските турци и мюсюлмани и да се противопостави на модела на етническата капсулация.

Иванов определи "Демократична България" като успешна коалиция. "Този модел позволява на три различни организации да представляват една и съща група. Нейната стабилност се дължи именно на това", каза Иванов. Предупреди обаче, че моделът, по който функционира обединението, води до неефективност на местните структури и до трудно вземане на решения. Иванов призна и за напрежения, които съществуват между трите формации, поради което обединението е "станало жертва на собствения си успех".

Управляващата коалиция е сложна

Лидерът на "Да, България" определи управляващата коалиция като "много сложна", защото в нея участват идеологически противоположни формации, а това противоречи на нормалната логика. "Нашата задача е да запазим физиономия и да гарантираме някои неща, които са важни за нас. Трябва да имаме ключова роля в начина, по който ще подходим към местните избори. Не може да си позволим силите извън статуквото да се явяват разпарчетосани и да позволят на статуквото да се презареди. Това са трите предизвикателства, които ни предстоят в следващите три години - местни и европейски избори. С много висока сигурност ще има и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", каза той.

По-късно пред журналисти Христо Иванов уточни по повод евентуалните предсрочни избори, че не трябва да се търси "конюнктурен политически смисъл" в думите му. "Това е част от опит за един по-дълбок анализ около нас. Страната и светът се трансформират и това ще доведе до нестабилност."

В речта си Иванов открои и десет ключови приоритета пред формацията, сред които върховенството на правото и изкореняването на корупцията, влизането на страната в еврозоната и в Шенген, политиката за българите в чужбина, защитата на природата и децентрализацията на общините.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    Преназначаването на Ицо Иванов е също толкова позорен акт, колкото и Ad hoc отхвърлянето на оставката на Нинова. Партиите им не само измиха лицата на своите съсипатели, но им станаха и съучастници.

    И това далеч не е само техен проблем. Защото т.н. лидерски партийки, се превръщат в доживотни маркграфства на тотално провалени политически случайници, които използват инерцията им, за да се хванат - макар и с нокти - за властта. Което пък им е индулгенцията за пред електората и им осигурява вечност от назначенци на държавната трапеза.
    След политическия феодализъм на баце се набутахме в политическия феодализъм на политическите чакали.

    Тройната коалиция беше нарицателно за корупция и задкулисни политически пазарлъци.
    Четворната е просто откровена политическа проституция.

    Да ни пази Господ от петорна...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 4

    Нещо, Иван Костов не се споменава вече във форумите, вместо него на прицел на мафията вече е Христо Иванов - очевидно той е най-влиятелният политик в момента.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 1

    Нито Корнелия Нинова падна, нито Христо, същото може да се предрече с голяма вероятност за Атанас Атанасов и Владислав Панев, стига да се кандидатират наново. Всички, които си опазиха партиите от поплъзновенията, съблазните и платените разколници на ГЕРБДПС, сега нямат помръдване. Кой ще успее да смени Корнелия, когато всеки редови член на БСП може да ви говори два-три часа на един дъх, как 44-те милиона, платени на Георги Гергов (Джоре Бърдоквата) са витаели в собствения им партиен клуб. Усетили са жегата от тях на вратовете си и Корнелка с 1000-та си кусури ги е изкопчила в последния момент.

    Нередност?
  • 4
    ovw42646688 avatar :-|
    ovw42646688
    • - 1
    • + 1

    И на какво основание има претенциите да монополизира понятието "демократичност", пришивайки го към ултралибералната си жълтопаветна секта и последователи? Демокрация = народовластие. Всеки, който подкрепя народовластието е демократ, а общността, към която принадлежи - демократична.
    А това, че в псевдолиберално-консервативно отношение били по средата е най-големия виц.

    Нередност?
Нов коментар