Радан Кънев се отказа от битката за лидерския пост в ДСБ*

Зам.-председателят на партията Цецка Бачкова ще се изправи срещу Атанас Атанасов в надпреварата за председател на формацията

Евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви на страницата си във фейсбук в петък вечерта, че отказва да се бори за лидерското място
Евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви на страницата си във фейсбук в петък вечерта, че отказва да се бори за лидерското място
Евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви на страницата си във фейсбук в петък вечерта, че отказва да се бори за лидерското място    ©  Велко Ангелов
Евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви на страницата си във фейсбук в петък вечерта, че отказва да се бори за лидерското място    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Статията е обновена в 17.50 ч. след като зам.-председателят на ДСБ Цецка Бачкова официално обяви, че ще се кандидатира за лидер на партията на предстоящото на 12 февруари Национално събрание.

Една от партиите в управляващата коалиция - "Демократи за силна България" (ДСБ), част от обединението "Демократична България", ще избира лидер на формацията в края на следващата седмица, но интрига за поста няма да има. Тя приключи в петък вечерта, когато евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви на страницата си във фейсбук, че отказва да се бори за лидерското място.

Така настоящият председател Атанас Атанасов, който е начело на формацията от 2017 г., докогато Кънев беше неин лидер, остава без сериозна конкуренция и най-вероятно ще продължи да я оглавява, дори да има и други кандидатури, за които ще се гласува на Националното събрание на 12 февруари.

Засега само дългогодишната председателка на организацията на ДСБ в столичния район "Лозенец" Елена Спасова е обявила официално, че ще участва в надпреварата. Другата, сочена като евентуална кандидатка за лидерския пост - Цецка Бачкова, която е и зам.-председател на партията, все още не е обявила намеренията си. Пред "Капитал" тя заяви, че обсъжда сериозно възможността да се кандидатира и ще обяви решението си, след като приключат разговорите й с колегите й от формацията. "Смятам, че е много важно да има избор в ДСБ, но искам първо да чуя колегите си, за да разбера какви са настроенията в партията", каза Бачкова.

В късния следобед в неделя Бачкова обяви, че ще се кандидатира за председател на ДСБ. "ДСБ е призвана да бъде не просто последовател, а съзидател и надежден пазител на демокрацията, пазарната икономика, десните политики и евроатлантическия път на България. С кандидатурата си аз заявявам пред вас своята решителност да работя за възраждане и утвърждаване на политическия авторитет на ДСБ като автентичната десница на България.", се казва в разпратено от Бачкова съобщение до медиите.

Ако бъде преизбран, Атанасов ще продължи да бъде и съпредседател на обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение") заедно с Христо Иванов, който преди седмица също беше преизбран за лидер на "Да, България". След парламентарните избори и двамата поеха отговорността за слабия резултат на обединението, като подадоха оставки. Съпредседателите на третата партия от обединението "Зелено движение" Владислав Панев и Борислав Сандов също са в оставка, но форумът на зелените е насрочен за средата на март.

Въпросите на Кънев

В последните дни Радан Кънев беше издигнат за председателския пост от няколко местни организации на партията, между които тези в Бургас и Сливен. Тогава той обяви, че обмисля сериозно номинациите и формулира няколко въпроса, от чиито отговори ще зависи окончателното му решение дали да участва в битката за лидер на ДСБ.

"Кое решение ще бъде по-разумно за възстановяване и укрепване на единството на организацията. Досегашното състояние на постоянни клюки и интриги, съчетани с невъздържани излияния в социалните мрежи, не може да бъде търпяно, а трябва да бъде преодоляно", беше единият от тях.

Другият въпрос беше свързан с организационното състояние на партията: "Кое решение ще спомогне за разширяване на организацията с вече утвърдени и познати политици и с нови личности и общности, така че ДСБ да бъде естествен и постоянно отворен център за хората в демократичното и реформаторско пространство в центъра и десницата?" Третият въпрос беше свързан с обединението "Демократична България" и лансираната след изборите идея на Кънев за превръщането му от коалиция между три формации в единна политическа сила.

Критиките към сегашното ръководство

Поставените от Кънев въпроси всъщност от известно време си задават и част от активистите на ДСБ и заради които критикуват политиката на Атанасов. Част от тях са свързани с капсулирането на партията и кадровата криза, в която формацията е изпаднала. ДСБ е единствената партия от управляващата четворна коалиция, която не излъчи свой представител за министър. Другите две формации от "Демократична България" имат вицепремиер и министри. На ДСБ бяха предложени постове на по-ниските нива - областни управители. Това беше насочено по-скоро към затвърждаване на позициите на сегашното ръководство и лидера вътре в партията, но остави впечатлението, че ДСБ не разполага с подготвени за държавното управление кадри.

В тази посока са и критиките на зам.-председателката на партията Цецка Бачкова. "Няколко са основните неща, свързани със ситуацията в ДСБ. Едното е липсата на политики в последно време, а другото - липса на политици, а това са нещата, която всяка партия би трябвало да произвежда. За съжаление изоставихме това да правим политики, да имаме позиции по всички актуални теми и това до голяма степен е заради липсата на добра организация в партията. Наблюдава се капсулиране. Ние имаме изключителни кадри, успели в професионалния си живот, но не ги използваме достатъчно. Така че аз мисля в посока да преминем от лидерска партия в по-екипна партия, в която всеки да допринася и в която всеки да може да участва активно в политическия живот", заяви за "Капитал" Бачкова. "Смятам, че ние от ДСБ трябва много по-активно да участваме и дори да помагаме на коалиционните си партньори, защото хората очакват от нас реформи. ДСБ не може да бъде пасивен наблюдател, а трябва да отстоява десните политики", допълни тя.

Бачкова е бивш депутат от "Демократична България" в предишния парламент. На последните избори тя беше отстранена от листата на 24-и МИР-София и заменена с друг кандидат, а организацията на ДСБ от района поиска оставката на председателя Атанасов, като го обвини, че е взел това решение "еднолично".

Другата част от критиките към Атанасов е свързана с обезличаването на партията в рамките на "Демократична България" и рядкото й публично участие, включително в медиите, при формулирането на политиката на обединението.

Аргументите за отказа на Кънев

Евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев мотивира решението си да не се кандидатира за лидерския пост с това, че не желае "при никакви условия да се превърне в участник в процес, който да застраши единството на ДСБ или на обединението "Демократична България".

"Има достатъчно вече натрупани рискове и проблеми в това отношение. Моят възможен принос е да не допринасям за задълбочаването им. Разрешаването им е задача на самото събрание и на следващото ръководство", написа Кънев в социалната мрежа.

Другият му аргумент е, че "човек не трябва да се връща в роля, в която е бил, защото рядко става по-добре". Кънев беше лидер на ДСБ от 2013 г. до 2017 г., когато след парламентарните избори подаде оставка. Тогава "Да, България" реши да не се яви в коалиция с ДСБ и така двете формации останаха извън парламента.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 2

    Демоклатите не се гнусят от свирените мачове с един кандидат. След Христо и Атанас гледа да не пропусне келепира на властта в партията-джудже. Мисля, че скоро-скоро ще ги настигне синдрома на оръжаносеца, който го отнася вместо властващите.

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • - 2

    Ех, бедни ми Наско...

    Нередност?
Нов коментар