Как и защо се стигна до хаоса с горивата

Петролът и компанията - доставчик на американската армия на НАТО, се превърнаха в цел на информационната война. ГЕРБ също се включиха в създаването на паника

Само за няколко часа на 2 март вечерта са продадени количества горива колкото за три дни
Само за няколко часа на 2 март вечерта са продадени количества горива колкото за три дни
Само за няколко часа на 2 март вечерта са продадени количества горива колкото за три дни    ©  Цветелина Белутова
Само за няколко часа на 2 март вечерта са продадени количества горива колкото за три дни    ©  Цветелина Белутова

В късните часове на 2 март из социалните мрежи започнаха да циркулират снимки с опашки по бензиностанциите. Те бяха активно споделяни в различните Facebook страници на партия ГЕРБ и нейни представители, а бившият енергиен министър Делян Добрев директно призова държавата да освобождава гориво от резерва, за да успокои цената и хората.

Колоните автомобили и споделените снимки всяха страх, че горивата свършват, и се лансираха твърдения, че на следващия ден ще са по 4 лв. за литър. Пълнеха се туби, бидони и дори цистерни за мляко. Като истерията продължи до среднощ. Целият сюжет беше гарниран със статии, че спекула с цените на горива ги превръща в новата тоалетна хартия, че правителството мълчи, а сайтът Lupa.bg, написа с въпросителна накрая и че армията остава без гориво.

В резултат на така създалата се паника от бранша коментираха пред "Капитал", че от 17:30 до 22:00 - 23:00 часа са продали количества горива колкото обикновено продават в рамките на три дни.

Днес от истерията вече няма и следа. По бензиностанциите клиентите са дори по-малко от обикновено. Но важният въпрос е какво всъщност се случи. Накратко: моментната несигурност на един от ключовите търговци на горива в страната и доставчик на американската армия на НАТО - "Сакса", е била използвана за извличане на политически дивиденти и създаване на хаос, ненужни в и без това тежката ситуация за либералния свят и обществото.

Какво се случи

На 25 февруари големият дистрибутор и складодържател на горива "Сакса" пуска заявката си за количества горива за месец март към "Лукойл България". Поръчва 80 млн. литра дизел и 5 млн. литра бензин, като количествата са по-големи от обичайното поради създалата се обстановка и нахлуването на Русия в Украйна.

"Сакса" е номер 4 в класацията на най-големите в сектор "горива" след рафинерията, търговеца "Лукойл България" и производителя на биогориво "Астра биоплант". За 2019 г. има близо 1.8 млрд. лв. приходи. Освен заявките си към "Лукойл" компанията периодично се опитва да внася и самостоятелно горива от Гърция или през Черно море. Работи с голяма част от компаниите на пазара. Има и верига бензиностанции под бранда "Круиз" от около 30 обекта, като традиционно продава на атрактивни цени и работи с голям брой превозвачи.

До средата на деня на 2 март компанията, както и някои други фирми на пазара, не са получили потвърждение от "Лукойл България" за заявките си. "Сакса" има договори на едро за снабдяване на големи вериги като "Шел България" и "Еко България" и при липсата на потвърждение за количествата за март взима решение да вдигне собствените си цени с по 40 ст. до над 3.10 лв. на обектите на "Круиз" и по този начин да ограничи максимално продажбата.

"Жертвах репутацията си на дребно и благодарение на това доставките за "Шел" и "Еко" не са спирали. Кой е по-важно да продава - те, с 200 бензиностанции, или ние с 30 обекта? Ограничих своите продажби, за да могат да продават партньорите", обясни Светозар Димов, съсобственик на "Сакса", пред "Капитал".

Одобрението на заявката за март от страна на "Лукойл България" идва късно вечерта на 2 март и ситуацията е разрешена. Психозата обаче, включително и от снимките из социалните мрежи, вече беше създадена. От това се възползва партия ГЕРБ, която масирано и спонсорирано разпространи във Фейсбук снимките на колоните пред бензиностанциите, придружени с коментар за липса на горива и високи цени.

Никой не помага на петролните компании

"Ние подкрепяме България, българския народ, настоящото управление и съюзниците", казва Светозар Димов. Компанията от 2019 г. има договори и доставя горива за американската армия на НАТО в Литва, Полша, Словакия, Румъния и България както за авиацията, така и за сухопътните части. Доставя и за испанските самолети Eurofighter, които охраняват българското въздушно пространство. От края на миналата година доставя и за българската армия.

По неговите думи ние се намираме в информационна война и се правят опити да се създава хаос. Прочитът на ситуацията е за атака към неговата компания и към правителството, а източникът й най-вероятно е външен. Хаосът в случая няма как да бъде от полза. И никой не помага на големите компании, които полагат усилия за диверсифициране на количествата.

"Правим всичко възможно да има горива в страната. Да има и неруски нефт", каза още Димов. В момента компанията опитва всякакви варианти за допълнителни доставки и диверсификация. Трудностите за внос през Черно море идват по линия на застрахователите, които не искат да покриват тези превози заради военните действия. Опции за внос има от Гърция, но тъй като се осъществява с цистерни, количествата са много по-малки. За целта в момента се преговаря за внос от рафинерията на Hellenic Petroleum с жп вагони.

На пазара имаше и още един участник с високи цени - "Инса ойл" на Георги Самуилов. Причините при него според представители от сектора са по-скоро по линия на ценовите му условия, при които получава доставките си - те не са много добри в момента.

Сутринта на 3 март

Средните цени на бензина и дизела днес са 2.72 лв. и 2.77 лв. Корекции е имало и на бензиностанциите на "Сакса".

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация обясни в ефира на "Нова телевизия", че складовете са заредени, че в момента на нефтеното пристанище "Росенец" се разтоварва суровина, че самата рафинерия работи почти на пълен капацитет, че веригите членове на асоциацията не са вдигнали рязко цените, както и че няма условия към настоящия момент за шоково поскъпване. Има тренд нагоре, но това се случва бавно.

Компаниите на "Лукойл" също излязоха с официално съобщение, че "във връзка с разпространена подвеждаща информация за недостиг на горива в страната "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" официално заявяват, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната. Продължаваме да изпълняваме всички свои ангажименти към партньорите и държавата. Разполагаме с всички необходими ресурси, за да продължим нормална работа, независимо от усложнената ситуация".

Премиерът Кирил Петков също заяви, че гориво има и се всява паника без никаква причина.

В обобщение - хибридните информационни атаки и политическата заигравка със страховете се случиха в момент на огромни предизвикателства за либералния свят, в които независимостта, териториалната цялост и животът на гражданите на европейска държава са заплашени. Икономическите реалности са в процес на сериозна промяна и изискват рационални действия или поне малко повече отговорност от политиците.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    myspam avatar :-|
    myspam
    • + 3

    "при липсата на потвърждение за количествата за март, взима решение да вдигне собствените си цени с по 40 ст. до над 3.10 лв. на обектите на "Круиз" и по този начин да ограничи максимално продажбата.
    "Жертвах репутацията си на дребно и благодарение на това доставките за "Шел" и "Еко" не са спирали. Кой е по-важно да продава - те, с 200 бензиностанции, или ние с 30 обекта? Ограничих своите продажби, за да могат да продават партньорите" ... Капитал, защо се хващате на лъжите на този човек от Сакса. Бил ограничил своите мижави продажби (мижави продажби спрямо тези на едро, които доставя) за да може да дава на другите вериги, които са с по 80-100 стои обекта. Те да печелят, а неговата верига да седи без продажби. Алтруист човек от където и да го погледнеш. Най-вероятно истината е, че е очаквал горивта да скочат с 40-50 стотинки и веднага е реагирал - вдига цените на своите бензиностанции предварително до нивата, които е очаквал за следващата седмица. и така продава наличните количества със стари цени на новите очаквани, като прави 70-80 стотинки марж на литър и кешира здраво във всичките свои обекти. Това между другото е масова практика на търговците на гориво на дребно в България - когато борсовата цена подскочи , до 3-4 часа веднага се вдига и цената на дребно по бензиностанциите въпреки че продават гориво взет на по-ниски стари цени. И обратното когато падне борсовата цена , намалението се усеща с голямо закъснение - първо се продава наличния бензин и евнтуално, като дойде ново зареждане и той е на по-ниска цена, тогава се намаля. Само че този път очакваната разлика с новите цени не е била за повичшение с 4-5 стотинки, а с доста по-голямо 30-40 стотинки и Сакса решили да правят удар. Дано да е това причината, а не някаква друга режисирана схема (диверсия) с външен за страната произход. Това което направи впечатление вчера, че първо във FAcebook видях фрапиращите снимки на цените на Круиз в Долна баня, които много бързо се разпространиха в най-различни групи от странни източници. Други бенцзиностанции, които сложиха веднага такива цени бяха Инса и донякъде Лукойл. Масово структурите на ГЕРБ в страната разпростряниха тези "новини". Властите трябва да проучат, какво се случи вчера и от къде дойде всичко това.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7

    Синхронизирана позиция на кръга Капитал с Киро от днес. Опорката спусната вчера до всички - "ГЕРБ са виновни за създалата се ситуация с високите цени на горивата. Те са пуснали снимки на коли чакащи на бензиностанциите. ГЕРБ са виновни за цените от 2.80 - 3.20 лева на литър."
    Да видим до кога ще пазите тези измамници на власт!!!

    Нередност?
  • 4
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173

    До коментар [#3] от "scuby":

    Абе м.инет извади си за ден онуй на баце.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 4

    Значи, Каскета може да се самосезира, когато Албена Сербезова говори за недостиг на лекарства, което е истина и не е новина, а когато Борисов всява паника с лъжи, нямало състав на престъпление! Сега сигурно няма да могат да открият извършителите, макар че всички вече ги знаят.

    Нередност?
Нов коментар