Прокуратурата срещу Асен Василев

МВР отново уличи прокуратурата в лъжа заради отричането, че е започнало разследване срещу финансовия министър по сигнал на собственика на "Инса оил" Георги Самуилов

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В пореден, бързо развиващ се публичен скандал МВР отново уличи прокуратурата в лъжа във връзка със скоростно образувано досъдебно производство срещу министъра на финансите Асен Василев. Във вторник, след заседанието на парламентарната комисия по обществен ред, вътрешният министър Бойко Рашков емоционално заяви пред журналисти, че докато прокуратурата бави с години разследвания по знакови корупционни скандали или въобще не започва такива, то тя светкавично е образувала досъдебно производство срещу Асен Василев по сигнал на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов.

"Гешев си е счупил краката да бърза, за да образуват досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Много скоростно е станало това по сигнал на "Инса ойл" и по-точно Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал сигнал до главния прокурор", заяви Рашков.

Малко по-късно пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев заяви, че Специализираната прокуратура не е образувала досъдебно производство. И още тогава направи уговорката, че от 2017 г. досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица.

Като реакция на това от МВР показаха документите от преписката, от която става ясно, че буквално два дни след подаването на сигнала срещу Василев прокуратурата е образувала досъдебно производство по повод на това, че "длъжностно лице /министър/ нарушил служебните си задължения".

В цялата история има много парадокси. Първият от тях е, че за пореден път прокуратурата започва разследване по сигнал за изявления в медиите - в две последователни интервюта по бТВ и БНР от 13 март Василев заяви, че цените на горивата в бензиностанциите на дружеството са увеличени без да има предпоставка за това, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не си вършела работата както трябва, и следва да бъде сменена. Ден по-късно, на 14 март т.г. КЗК обяви, че ще се сезира за картелно споразумение между "Инса" и "Сакса" ООД (със собственик Светозар Димов). Междувременно спрямо фирмите от структурата на "Инса" били проведени данъчни ревизии и проверки, които били "необосновани и непредизвикани", а следователно - форма на натиск, се твърди в сигнала на Самуилов.

Този сигнал, подаден до главния прокурор още същия ден - 15 март, е препратен до компетентната Специализирана прокуратура (СП), доколкото става дума за действия на министър. На 18 март е изготвено постановлението на прокурор Георги Николов от СП за образуване на "наказателно производство за това, че през 2022 г., в гр. София в качеството си на длъжностно лице /министър/ нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение - престъпление по чл. 282, ал. 2, вр.ал.1 НПК". Предвиденото по този член наказание е лишаване от свобода от една до осем години. Производството е образувано незабавно, само въз основа на сигнала, без никакви доказателства, допълнителни документи, и без предварителна проверка, която да запълни тази липса.

Прикачен файл

Прикачен файл

През "Капитал" говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев потвърди тезата си, че няма образувано дело срещу Асен Василев по простата причина, че според НПК делата се образуват за престъпления, а не срещу лица и това е от 2017 г. Всъщност законът казва, че в акта за образуване на досъдебното производство не се посочват имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъплението, но това изобщо не означава, че няма яснота срещу кого се образува делото. (По казуса с Васил Божков тия дни прокурор Христо Кръстев защитаваше тезата, че докато дадено лице не си получи лично и срещу подпис постановлението за привличане като обвиняем, той не може да бъде разпитан като обвиняем, което поставя множество въпроси - има ли въобще Божков качеството обвиняем, например, като какъв Цветан Василев е подсъдим и т.н. Всъщност и за двамата постановлението за привличане е връчено задочно чрез адвокат.)

Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев

Стоя зад думите си, няма образувано дело срещу Асен Василев

"Според чл. 214, ал. 3 от НПК, която е нова, влязла в сила през 2017 г.: "в акта за образуване на досъдебно производство [...] не се посочват имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъплението".

В този ред на мисли Специализираната прокуратура не е образувала досъдебно производство срещу конкретно лице. Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство по факта на извършеното престъпление по сигнал, подаден до прокуратурата. Сигналите всъщност май са два и в тях са изложени сериозни твърдения за евентуално извършени престъпления от лице, което заема висша публична длъжност.

Касае се за министър, името му няма да бъде посочено и повече подробности по този случай няма да бъдат оповестявани единствено и само защото по-нататъшното разкриване на фактите по този случай ще застраши изхода на разследването и разкриването на обективната истина. Така че аз категорично заявявам и заставам зад думите си, независимо кой какви интерпретации прави. Моето мнение като юрист е, че в акта за образуване на досъдебното производство не се посочва името на лицето.

Какъв ще е изходът от разследването, дали ще установи, че има извършено престъпление - към настоящия момент не може да се отговори на този въпрос, защото досъдебното производство е образувано на 18 март. По него се установява дали има извършено престъпление от лице в качеството му на министър, което означава разследването да се извърши от следствения отдел към СП."

Малко по-късно вътрешният министър Рашков даде специална пресконференция, на която отново изтъкна, че досъдебното производство е образувано незабавно от прокуратурата. "Има данни, че Самуилов е близък до главния прокурор Иван Гешев и до бившата управляваща партия ГЕРБ", заяви още той и попита: "Защо тук прокуратурата образува досъдебно производство, а по казуса "Хемус" няма предприети действия. Ние не знаем нищо. Това е строго пазена тайна."

Рашков обяви още, че сигналът на Самуилов не съдържа никакви данни за извършено престъпление от който и да е. "Как прокуратурата е направила такъв извод. Тук има злоупотреба с правомощията. Не може сигналът, че един бизнес е бил проверен от данъчните, да е повод за такава проверка срещу финансовия министър. Това значи, че всеки, който е проверяван от НАП, може да поиска да се търси наказателна отговорност от длъжностни лица", заяви още Рашков.

Koй е Георги Самуилов

Кариерата на подателя на сигнала започва през 1993 г. и в даден период минава през структурата на "Мултигруп". В края на 90-те Самуилов учредява "Инса трейдинг", а през 2001 г. и "Инса ойл", която има рафинерия в пловдивското село Белозем и бензиностанции. Освен покрай футболния отбор "Ботев" (Пловдив) Георги Самуилов набра популярност, след като в началото на 2018 г. петролното дружество финансира покупката на 67.65% от Общинска банка с 46 млн. лв. Вносителят и търговец на горива за 2019 г. бележи скок на приходите с 39%. Те достигат 687 млн. лв., печалбата е 10 млн. лв., а внесените танкери 80-90. "Инса ойл" е и един от 8-те големи получателя на кредити от ББР. През 2019 г. се водеха разговори за придобиване на "Петрол" от "Инса ойл".

От години множество източници твърдят, че "Инса Ойл" ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Самуилов отрича да се познават. През миналата година обаче "Джи Ес формула" стана собственик на известните имоти на Делян Пеевски, сред които и хотел "Берлин" за десетки милиона левове. Компанията сега е собственост на Деян Калинов, като връзките между него и Георги Самуилов са много.

"Инса ойл" в света на държавните горива

Името на "Инса ойл" излиза често в негативен контекст по темата с пазенето на държавни резерви горива, тема, придобила популярност особено след избухването на войната в Украйна. От години компанията отказва да пази резерви и предпочита всяка година да води дела с държавния резерв за неизпълнението на задълженията си. Докато те траят, ангажиментът за съхранение отпада по давност и фирмата пести десетки милиони.

По време на последното управление на кабинета Борисов фирми на Георги Самуилов започнаха да търгуват с резерва. Става въпрос за големите сделки по продажба и покупка на държавната агенция за обновяване на запасите й от горива. Или мястото на стария партньор на резерва "Лукойл България" беше заето от компаниите на Георги Самуилов "Инса ойл" и "Петрол енерджи" и дистрибуторът "Бент Ойл", свързан с Младен Михалев - Маджо. Докато "Инса ойл" не пазеше собствените си резерви по времето на управлението на Бойко Борисов тя правеше това от името на Държавния резерв, през договорите за доставка на гориво на "Петрол Енерджи". Това се случваше в склада на "Петрол" в Пловдив.

Сега според информация от пазара фирмите на Самуилов са отпаднали от тази търговия с резерва още с идването на служебното правителство, като "Бент ойл" остава като продавач.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    Ако са проучили и има основание за обвинение - вдигам палец в подкрепа на Гешев.

    Нередност?
  • 2
    rax1574718227630288 avatar :-|
    Claudia Wagner-Schmidt

    "Dosudebno proizvodstvo" does not mean, that court hearings are appointed.

    Dosudebno proizvodstvo ne oznachava, che shte ce obevyat prozessualni sovesshtaniya.

    According to the rules of criminal procedure( nakazatelno-prozesulaniyat Kodeks) the procurator (Staatsanwalt in Deutschland) is obliged to start investigations&interrogations and collecting of depositions from witnesses( razpitvaniya na svideteli).

    Нередност?
Нов коментар