Седем са кандидатите за петте места във Фискалния съвет

"Продължаваме промяната" и ГЕРБ са с номинации за председател на органа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо седем са внесените от парламентарните групи кандидати за петчленния Фискален съвет, като двама от тях са номинирани за председател. Във вторник изтече крайният срок за кандидатурите и предстои първо те да бъдат проверени дали отговарят на изискванията за заемане на длъжността, след това ще бъдат изслушани от бюджетната комисия и гласувани в пленарната зала. Институцията беше създадена преди повече от шест години по европейски регламент, а целта й е да е независим орган, който да следи изпълнението на бюджета и да е коректив на Министерството на финансите.

Две политически формации - "Продължаваме промяната" и опозиционната ГЕРБ, са номинирали свои кандидати за председател, а останалите - БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС, са предложили кандидатури за членове.

От предложените кандидати обаче ще трябва да отпаднат двама, защото местата за членове и председател във Фискалния съвет са общо пет. Те се избират с мандат за шест години.

Въпреки че крайният срок изтече във вторник вечерта, на сайта на парламента официално са публикувани само част от кандидатите, издигнати от ГЕРБ, ИТН, БСП и ДПС.

ГЕРБ с двама кандидати

Бившата управляваща партия ГЕРБ предлагат не една, а две кандидатури. Първоначално от формацията на Борисов бяха внесли името на бившия министър на икономиката от третото правителство на Бойко Борисов - Лъчезар Борисов, за член на Фискалния съвет. Номинацията му е направена от председателката на парламентарната група Десислава Атанасова. В понеделник обаче - три дни след кандидатурата на Борисов, Атанасова е внесла и още една - на бившия зам.-министър на финансите от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев Любомир Дацов. Той е номиниран за председател. Любопитно е, че първоначално името на Дацов за член на фискалния съвет се спрягаше като номинация на "Има такъв народ".

Според депутати от формацията на Трифонов кандидатурата му дори е била внесена в парламента в края на миналата седмица, но малко след това е била оттеглена. Дацов и досега беше член на Фискалния съвет и на практика е един от неформалните двигателите в работата на независимия орган. Преди шест години беше предложен за поста от Реформаторския блок от формацията на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева, която беше част от коалицията. Дацов беше номинацията на Слави Трифонов за министър на икономиката в първия му провален проектокабинет, който лидерът на ИТН обяви непосредствено след извънредните парламентарни избори през юли.

Кого номинира ПП

Негов конкурент за председателския пост обаче ще бъде доц. Д-р Калоян Ганев, който е номиниран от най-голямата формация в парламента - "Продължаваме промяната". Той е преподавател по макроикономическо моделиране и публични финанси в СУ "Св. Климент Охридски". Според биографията му освен в академичната сфера той има опит и в публичния и частния сектор, като е заемал експертни и висши управленски позиции в Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите и в банки.

Останалите кандидати

За фискалния съвет от ИТН са номинирали Атанас Атанасов, който от 2016 г. е главен експертен сътрудник във Фискалния съвет. Преди това е заемал различни позиции в изпълнителната власт. Според биографията му е бил главен експерт в дирекция "Бюджет и финанси и разплащания по проекти" към АПИ, както и началник-сектор "Финансов контрол на средствата по оперативната програма "Транспорт" към пътната агенция. Баща му Александър Атанасов е депутат от ИТН.

Любопитно е, че във внесената от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов номинация на Атанасов не е посочено за коя позиция е предложен - за председател или за член на Фискалния съвет.

От "Демократична България" са внесли кандидатурата на финансиста Мартин Заимов. Той е бивш зам.-министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски и бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" в периода 1997 - 2003 г., а след това и изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка и член на управителния съвет на Сосиете женерал Експресбанк.

ДПС отново номинира Юнал Тасим, който и досега беше член на Фискалния съвет.

БСП се отказа от Гечев

Първоначално от БСП лансираха за Фискалния съвет името на депутата Румен Гечев и дори възнамеряваха да го номинират за председател, но впоследствие решиха да заложат на друг кандидат. Това е проф. Росица Чобанова от Института за икономически изследвания при БАН.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар