🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Божидар Божанов: България се подготвя за по-мащабна кибервойна

Държавата вече работи със социалните мрежи и за проследяване на малките сайтове със сензационни новини, използвани за мултиплициране на лъжи и всяване на паника

Министърът на електронното управление Божидар Божанов в разговор с главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.
Министърът на електронното управление Божидар Божанов в разговор с главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.
Министърът на електронното управление Божидар Божанов в разговор с главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.    ©  Цветелина Белутова
Министърът на електронното управление Божидар Божанов в разговор с главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"България се подготвя за по-мащабна кибервойна, докато се бори с по-малки атаки, които са довели до блокирането на 45 хил. руски IP адреса във връзка с успешните и неуспешни опити за сваляне на държавни и частни български платформи през последните месеци." Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

"През последните години не е правено нищо по отношение на киберсигурността. Опитваме се за няколко месеца да наваксаме десет години, както е и в други области в държавата. Когато премиерът Кирил Петков казва, че България няма бомбоубежища или йод, това е нещо, което хората могат да си представят. Когато става дума за киберсигурност, е малко трудно хората да си представят липсата на софтуер, на защитени сървъри, на подготвеност", каза Божанов.

По отношение на информационната война Европейския съюз вече работи със социалните мрежи за проследяване на малките сайтове със сензационни новини, които често са лъжи или всяват паника. Тяхното разпространение на практика е невъзможно без социалните мрежи и потенциална платена реклама, затова Брюксел обсъжда възможността за промяна на алгоритъма на мрежи като Facebook така, че те да скриват автоматично сайтове с руска пропаганда. Ако това се случи, Facebook трябва да промени голяма част от алгоритъма си за нареждане на публикации, а заедно с това и част от бизнес модела си, който разчита именно на виралния ефект на постовете.

"Никой не влиза конкретно в тези малки сайтове, които пишат фалшиви новини, те се появяват във Facebook. Когато нещо е изцяло невярно, това е лесно за опровержение, но истинският проблем е фоновата информационна война, която върви постоянно и тя налага наративи като този за великата Русия и декадентския Запад", каза още Божанов.

По думите му електронната идентификация остава основен приоритет на министерството дори в тази ситуация. "Електронното управление не може да започне без електронна идентификация. Това е нещо, с което винаги е трябвало да стартираме. Ние наваксваме загубеното време от предишните години. Целта на електронното управление не е задължително да има повече електронни услуги, а да има по-малко държавни услуги, защото те не са наистина услуги. Те са неща, които държавата ни кара да правим, а от тях няма смисъл и нужда", посочи министърът.

Все още няма коментари
Нов коментар