Кирил Петков: Едни и същи хора когато не мислят за схема с бюджета, мислят за схема с Русия

Институциите в България са превзети и това се случва главно заради прокуратурата, каза премиерът по време на срещата на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал"

Премиерът Кирил Петков в разговор с изпълнителния директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева.
Премиерът Кирил Петков в разговор с изпълнителния директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева.
Премиерът Кирил Петков в разговор с изпълнителния директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева.
Премиерът Кирил Петков в разговор с изпълнителния директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Институциите в България са превзети и това се случва главно заради прокуратурата, защото, ако там успеем да вдигнем похлупака, другите неща ще се подредят. В момента имаме един, в който главният прокурор пази всичко. На нас буквално са ни вързани ръцете". Това заяви премиерът Кирил Петков в изказването си на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Петков даде пример с папката за "Булгаргаз", която прокуратурата иззе от МВР и работата по случая на практика е преустановена.

Преди началото на срещата той коментира, че сегашната газова криза е едно от измеренията на войната на Русия в Украйна и е резултат от една добре планирана стратегия на Владимир Путин.

"Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря. За съжаление Путин е имал добра стратегия доста по-рано - "Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", посочи Петков.

Пред присъсващите премиерът разказа за разговора си в понеделник вечерта с Камала Харис, вицепрезидент на САЩ, която се е обадила да благодари за позицията на България и подкрепата й за Украйна. Двамата са обсъдили и как националната корупция е свързана с геополитиката и Русия. "Едни и същи хора се събуждат сутрин и когато не мислят за схема с националния бюджет, мислят за схема с Русия", заяви Петков, който допълни, че борбата на правителството с корупцията е и за изчистването на влиянието на чужди страни.

Премиерът каза също, че ще обсъди проблемите с корупцията и с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която ще дойде в сряда в България по негова покана.

За войната в Украйна и ефектите за страната Петков посочи, че заварената ситуация в отбраната не е цялостна система, а "като отделни точки върху лист, които не са свързани и в този й вид може да служи само за мишена". "Ние се движим като луноходи, опитвайки се да изградим структури и координации, които не съществуват", бяха думите му.

По отношение на притока на бежанци от Украйна картината не е по-различна, но правителството е успяло да пренастрои системата. "Тази система никога не е приемала по 2000-3000 човека на ден и предишният модел беше - дайте да ги вкараме в едни лагери, да ги заключим и ще го мислим във времето и ще ги обработваме по 30 човека на ден. А тук имаме майки с деца, бягащи от война", посочи той.

Петков каза още, че България изобщо не е имала план за подобна ситуация, че липсва система за координация между различните ведомства и всичко е трябвало да започне от нулата. Той посочи, че няма план за действие и при повишаване на радиацията каквито опасения е имало, когато горя административна сграда в района на Чернобил. По думите му скривалищата са "непипнани от 30 години", а противогази има, само защото е струвало пари да бъдат вече изхвърлени.

С възможните заплахи от войната в Украйна премиерът обясни и решението на кабинета да купи пшеница, в случай че се стигне до радиоактивно замърсяване на следващата реколта. За възраженията от земеделския сектор по какъв механизъм да стане изкупуването премиерът заяви:"Свободен пазар е, но моите деца няма да ядат радиоактивен хляб". Състоянието на скривалищата Петков определи като "непипани" от 30 г., а противогази има, само защото е струвало пари да бъдат вече изхвърлени.

Кирил Петков коментира също, че не би развалил коалицията заради позицията на БСП за войната в Украйна, за да поеме протегната ръка от ГЕРБ, като благодари на БСП за това, че разграничава любовта към Русия от режима на Путин. "Няма как след всичките тези години ние изведнъж да кажем "ами прощаваме ви, забравяме за всичките милиарди, които сте откраднали, много ни хареса да сме на власт 90 дни, затова дайте сега да сменим едните с другите". Е, няма как да се случи. Аз лично няма да съм този премиер, който ще подам ръка на някой, който е крал от България толкова години. ДПС, аз го казах и от трибуната на парламента - с приятели като тях, врагове не ти трябват", заяви премиерът.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 13

    Не само институции дори и най малките делко кметства се превзети. Чрез СИКаджийската мафия Путин е влязъл всякъде.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 18
    • + 2

    Абе Киро, гриндер шарен, няма ли веднъж да кажеш, че ти си виновен за нещо?? Сега Гешев ти "вързвал ръцете" големият политик и държавник Киро да оправи бързо, бързо държавата и да потекат реки от мед и масло. Дано полезните ви идиоти, които така елементарно манипулирате не налапат куката пак, че ще изнесете и продадете държавата вече без да разбере никой!

    Нередност?
  • 3
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#2] от "scuby":

    С сигурност мутрата от Банкя е много доволен щом денонощно му правиш дуду.

    Нередност?
  • 4
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 10
    • + 2

    По-хаотичен от Киро министър-председател може би е бил само ФД.

    Нередност?
  • 8
    jezmy avatar :-P
    Jezmy Halibram
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "qbi32646726":

    Бихте ли,моля споделили с нас вашата порода.Благодаря за което.

    Нередност?
  • 9
    jezmy avatar :-?
    Jezmy Halibram
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "BBB":

    Не се плашете от промените,те са винаги за добро.

    Нередност?
Нов коментар