🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисията на ЕНП за задържането на Борисов завърши с една реплика в европарламента (обновена)

Посещението няма институционална тежест и не даде бързи отговори на тези, които най-вероятно са платили сметката за пътуването - европейските данъкоплатци. Позицията на ЕНП дойде дни след посещението и очаквано осъди задържанията и обиските

Манфред Вебер (с маската в ляво) Бойко Борисов, и Севделина Арнаудова, четири дни преди последните двама да бъдат задържани от полицията
Манфред Вебер (с маската в ляво) Бойко Борисов, и Севделина Арнаудова, четири дни преди последните двама да бъдат задържани от полицията
Манфред Вебер (с маската в ляво) Бойко Борисов, и Севделина Арнаудова, четири дни преди последните двама да бъдат задържани от полицията    ©  Георги Кожухаров
Манфред Вебер (с маската в ляво) Бойко Борисов, и Севделина Арнаудова, четири дни преди последните двама да бъдат задържани от полицията    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опитът на ГЕРБ чрез групата на Европейската народна партия (ЕНП) да ангажира и Европейския парламент в защитата на Бойко Борисов се оказа неуспешен. В понеделник председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер организира посещение в България на двама души, които да "установят фактите" по задържането на бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и ръководителя на партийната пресслужба Севделина Арнаудова. Това бяха евродепутатите Моника Холмайер, председател на парламентарната комисия по бюджетен контрол, и Йерун Ленаерс, говорител на групата на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Това посещение по партийна линия обаче се оказа без институционална тежест, както и без последствия. То приключи и без непосредствен коментар пред българските медии.

На този фон в понеделник председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар в институционално, а не в партийно, качество се срещна в Брюксел с българския министър на правосъдието Надежда Йорданова, а съобщението за общата им позиция бе озаглавено многозначително: "Българското и европейското правосъдие са длъжни да хвърлят светлина върху толкова много сенчести афери от годините на Борисов."

Цитирано е и изявление на Агилар, че вярва на Европейската прокуратура, но разчита и на българската съдебна система. "Европейският парламент многократно е критикувал случващото се в България през последните 10 години във времето, когато Бойко Борисов беше министър-председател. Българите разчитат на независима съдебна система в тяхната собствена страна, която да хвърли светлина върху всичко това в съответствие с всички процедурни гаранции. Това включва спазване на съдебната независимост, справедливо съдопроизводство, презумпция за невиновност, право на информиране, достъп до адвокат, съдебна защита, заложени в Хартата на ЕС и европейското законодателство. Г-н Борисов трябва да може да отговори на въпросите на разследващите власти и се надявам, че ще сътрудничи по текущите разследвания", се посочва още в изявлението.

До публикуването на този текст в "Капитал" не получихме обратна връзка от групата на ЕНП в Европейския парламент, но успяхме да разговаряме с Агилар. Той разказа, че в позицията си на председател на LIBE от години следи с притеснение ситуацията в България. Мониторингът на страната ни, фактът, че не сме в Шенген, нито в безвизовото пътуване до Щатите и Канада, е резултат от натрупаните проблеми в съдебната система и основно следствие на корупцията, която той определя като "масивна, всеобхватна и продължаваща" в страната ни. Най-големите притеснения за Агилар са свързани с механизма за условност, който може да спира европейски средства при съмнения за неспазване на върховенството на закона, като подчерта, че все още не сме засегнати, но сме под реална заплаха, и се надява правителството да изпълни поетите ангажименти за отмяна за "златните паспорти" и промени в законодателството, включително за справяне с домашното насилие, за да предотвратим този път истински и реални последствия за България.

Няколко дни по-късно евродепутатите, участвали в проучвателната мисия в България, коментираха позицията си, че "задържането на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона." Според Моника Хомайер и Йерун Ленаерс, Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство.

Спешната мисия на ЕНП

Още в четвъртък вечерта, докато течеше акцията по претърсването на домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова и процедурата по задържането им, дошлите пред дома на лидера на ГЕРБ в Банкя негови съпартийци обявиха, че ще сезират Манфред Вебер и цялата група на ЕНП в Европейския парламент чрез евродепутатите на ГЕРБ там и ще поискат тяхната намеса.

Групата на ЕНП изпрати "спешна мисия за установяване на факти" в София първия работен ден след задържането на тримата вечерта на 17 март. Те бяха освободени без повдигане на обвинение по-малко от 24 часа по-късно.

Мисията бе организирана от председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който заяви, че арестът на Борисов повдига много въпроси, които спешно трябва да бъдат изяснени. По време на двудневното си посещение в България евродепутатите Моника Холмайер и Йерун Ленаерс се срещнаха със замесените страни, включително с премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. Тези срещи преминаха изцяло конфиденциално, без никакви публични коментари за българските медии. Единствено говорителят на правителството Лена Бориславова на кратък среднощен брифинг в понеделник обяви, че "колегите от Европа много ясно заявяват, че са тук на неутрална мисия да установяват факти и обстоятелства".

След прибирането на евродепутатите в Брюксел от офиса на ЕНП неформално насочиха "Капитал" за въпроси към екипа на Вебер, но от самата партия се въздържаха от коментар. Европейският парламент също няма нищо общо с мисията. Различните комисии в него имат практика да посещават държавите членки, да изготвят доклади впоследствие, но това става след сериозна обосновка за нуждата от мисията, подготовка и потвърдено представителство на всички парламентарни групи. "Всяка политическа партия в ЕП може да организира подобни мисии, които отразяват единствено политическите приоритети, визия и притеснения на конкретната партия, но не и на Европейския парламент, нито на европейските граждани", сподели пред "Капитал" Хуан Агилар (от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите S&D).

Финансово обаче най-вероятно евродепутатите са пътували по бюджетната линия на ЕНП в парламента, т.е. с пари на данъкоплатците. По тази причина коментар за целите, резултатите и очакваните следващи действия е необходим както пред българските граждани, които между другото отдавна са разочаровани от затварянето на очите на ЕНП за проблемите в страната ни, така и пред останалите европейци. Въпреки настоятелните запитвания на "Капитал" обратна връзка по тези въпроси от групата на ЕНП в Европейския парламент не бе получена.

От своя страна Европейската комисия отказа да коментира като отбеляза "че това е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в държавата". По време на дебат в пленарна зала с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в сряда Манфред Вебер все пак поиска ЕК да вземе отношение относно "незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов". "Както казах, ние бяхме единни в борбата за правова държава и това е нещо, което ни обединява. През миналата седмица ръководителят на опозицията в една европейска държава бе задържан за 24 часа единствено по указания на вътрешния министър, без прокурорска заповед и съдийско решение и днес един съд в София е постановил, че това е неправомерно действие", заяви пред евродепутатите в Европейския парламент Вебер.

Мисия като лична услуга

Дотук стана ясно, че европейските институции се дистанцират и на този етап не желаят да се намесват. Смисълът на вероятно изхарчените европейски пари за мисия в България още е неясен. За мотивацията на Мартин Вебер обаче няма съмнение.

Освен близките отношения на ГЕРБ с германската CSU през дългогодишното управление на Ангела Меркел партията на Борисов изгради топли връзки и с Мартин Вебер. ГЕРБ подкрепи кандидатурата му за шеф на ЕК на последните европейски избори. След провала там кандидатурата му за председател на ЕНП също се оказа неуспех. Постът бе даден на бившия полски премиер Доналд Туск, а Вебер пое ръководството групата на ЕНП в Европейския парламент, позиция далеч под амбициите му. Подкрепата, която получи от българската дясноцентристка партия, обаче бе от особено значение в момент на трудни политически битки. В този смисъл реакцията му на връщане на услугата чрез мисия в България е повече от логична.

Изборът на двамата членове на делегацията в България също не е случаен. Председателят на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер е консервативен, но твърдо настроен проевропейски политик, каквито са баварските членове на CSU от ЕНП (Вебер е от същия регион и партия). За разлика от предшественичката си Ингеборг Гресле (CDU) обаче, която бе председател на същата тази комисия (описвана от брюкселското издание Politico като "яростен застъпник за институционалната прозрачност на ЕС и на европейската прокуратура", но и като "най-големия критик на собствената си Европейска народна партия"), в европейския балон за Моника Холмайер по-скоро се говори, че остава "под радара". Тя не привлича вниманието около себе си и следва политическите линии на партията си.

Йерун Ленаерс, нидерландски евродепутат и говорител на групата на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, фокусира работата си основно върху въпроси като киберсигурност, правила за използване на изкуствен интелект и други. Описват го като един от лоялните членове на ЕНП.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 4

    Просто ви съжалявам... След като Путлер се гръмне, къде... в кой кучи .... ще се укриете... Ватан.., казват глистите за вас..
    Ето паралел в какво е превърната каскетурата, а и съдебната система в БГ https://youtu.be/agKDpYGcPHw

    Нередност?
  • 4
    smarto avatar :-|
    smarto

    На няколко пъти Манфред е написан като Мартин Вебер... Ако желаете после изтрийте коментара ми :)

    Нередност?
  • 5
    acb1463499358497128 avatar :-|
    John Bo Johnson

    ДО ПРЕМИЕРА КИРИЛ ПЕТКОВ, ДО БОЙКО РАШКОВ, ДО НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА, ДО ГРОЗДАН КАРАДЖОВ, ДО АСЕН ВАСИЛЕВ !!!
    МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ УВАЖАЕМИ УПРАВЛЯВАЩИ КАКВО ОЩЕ НЕ ВИ ДОСТИГА ЗА ДА АРЕСТУВАТЕ ТЕЗИ БАНДИТИ И ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ БОЙКО БОРИСОВ И ИВАН ГЕШЕВ !!! ТЕЗИ ДВАМА ДУШИ ОТКРАДНАХА ТОЛКОВА МИЛИАРДИ ЕВРО, ЧЕ ЧАК НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, ЧЕ ОЩЕ ИМ СЕ ЧУДИТЕ И НЕ ИМ ЩРАКНЕТЕ БЕЛЕЗНИЦИТЕ И НИКАКВО ПУСКАНЕ, ДОКАТО НЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ НА ТРИ ЖИВОТА ПРИСЪДА ! ЕДИНИЯТ КРАДЕ, НЕ НАПРАВО ГРЕБЕ МИЛИАРДИТЕ С ФАДРОМАТА ОТ ВСЯКЪДЕ ДО КЪДЕТО СЕ ДОКОПА ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК, А ГЕШЕВ ГО ПРИКРИВА, КАТО Е КАЧИЛ МОИТЕ ПРЕПИСКИ И ЖАЛБИ ЗА ТЕЗИ ОТКРАДНАТИ МИЛИАРДИ НА ТРУПЧЕТА И НИКОГА НЯМА ДА ГИ РАЗГЛЕДА, НЕ, ЧЕ НЕ ГИ Е РАЗГЛЕДАЛ И ВИДЯЛ, ЧЕ ПРИ ТОЛКОВА ОТРАДНАТИ МИЛИАРДИ ПАРИ ТОЙ ТРЯБВАШЕ ВЕДНАГА ДА АРЕСТУВА ГЛАВНАТА МУТРА НА БЪЛГАРИЯ, НО ТЕ СА ЕДНО ЦЯЛО И ЩЕ СЕ КРЕПЯТ ДОКАТО НЯКОЙ ИЛИ НЯКОЕ ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ГИ АРЕСТУВА НАЙ НАКРАЯ ! ! ! ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОБРЪЩАМ КЪМ ВАС УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,,, КАКТО СЕГА В ТОЗИ МОМЕНТ НЕ СЪМ СИГУРЕН ДАЛИ ЩЕ ИМА ДРУГ ПО УДОБЕН СЛУЧАЙ, ЦЯЛАТА ВЛАСТ ДА Е ВЪВ ВАШИ РЪЦЕ И ЦЕЛИЯТ НАРОД ДА ИСКА ТЕЗИ ДВАМА БАНДИТИ ДА БЪДАТ АРЕСТУВАНИ И ВИЕ ДА СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА СТАНЕ ТОВА !!!
    АМИ ОТИДЕТЕ ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА И ЗАЕДНО С ДЕПУТАТИТЕ ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ С КОЕТО ДА СЕ АРЕСТУВАТ ДВАМА ЧОВЕКА, КОИТО СА ИЗВЪРШИЛИ ОГОМНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ДОКАТО НЕ СВЪРШИТЕ ТОВА, НИКАКВО ТРЪГВАНЕ ОТ ЗАЛАТА НА ПАРЛАМЕНТА !
    ТОВА Е НЕЧУВАНО, ДА ИМА ТОЛКОВА ОГРОМНИ ОТКРАДНАТИ ЕВРО И БЪЛГАРСКИ ПАРИ И ВИЕ ДА ЧАКАТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ ДА СЕ АРЕСТУВАТ САМИ ! КАКВО СТАВА ГОСПОДА... РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ГЕШЕВ Е СЪУЧАСТНИК НА БОРИСОВ И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГЕРБЕРСКИ КРАДЦИ И ВИЕ ОЧАКВАТЕ ТОЙ ДА ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ ,,, СРЕЩУ КОГО,,, СРЕЩУ СЕБЕ СИ ЛИ ИЛИ БОРИСОВ !!! АЙДЕ СТИГА ! КАЖЕТЕ НИ КОЙ ОТ ВАС ПРОПУКВА И НЕ ИСКА ДА УЧАСТВА В РАЗСЛЕДВАНЕТО И ПРЕЧИ НА ОСТАНАЛИТЕ ! АЗ ЗНАМ КОЙ Е НО ЗА СЕГА ЩЕ ГО ОСТАВЯ ДА ВИДИМ ДО КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕ, НО ОСТАНАЛИТЕ ВИ УМОЛЯВАМ ,,, Г-Н ПРЕМИЕР, Г-ЖО ЙОРДАНОВА, Г-Н РАШКОВ, МОЛЯ ВИ АРЕСТУВАЙТЕ ВЕДНАГА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ДА НЕ НИ СЕ СМЕЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ, ЗАЩОТО Е МЕЖДУНАРОДНА ТАЙНА, ЧЕ БОРИСОВ ОТКРАДНА ВСИЧКИТЕ ПАРИ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ И ОТ АБСОЛЮТНО ВСЯКЪДЕ ДО КЪДЕТО СЕ ДОКОСТНАЛ В ДЪРЖАВАТА,,, А ТОЙ НЕ СПИРАШЕ ДА СЕ ДОКОСВА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН, ТУ С ДЖИПА, ТУ С ХЕЛИКОПТЕРА И НАВСЯКЪДЕ КРАДЕ ЛИ КРАДЕ ! ТОЙ НЕ Е СПАЛ ИЗОБЩО САМО И САМО ДА КРАДЕ ! ТОВА Е ПО ЛОШО ОТ БОЛЕСТ, КОЯТО НЯМА ЛЕЧЕНИЕ ! ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕЧЕНИЕ Е НЕЗАБАВЕН АРЕСТ НА ТЕЗИ ДВАМА БАНДИТИ И ТОЗИ ПЪТ НЕ КАЗВАЙТЕ КЪДЕ И ЗА КОЛКО ВРЕМЕ СТЕ ГИ АРЕСТУВАЛИ ! ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СА НАЛИЦЕ, В МЕН И ЗАТОВА ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА ПРАВЯТ НАЙ РАЗЛИЧНИ ГАДОСТИ С МЕН, НО НЯМА КАК ДА СТАНЕ АЗ ДА СЕ ОТКАЖА ОТ ТОВА ТЕЗИ ДВАМА ПРЕСТЪПНИКА ДА БЪДАТ АРЕСТУВАНИ И ОСЪДЕНИ НА ДО ЖИВОТ И ЧАК ТОГАВА ВИ ГАРАНТИРАМ УВАЖАЕМИ УПРАВЛЯВАЩИ, ЧЕ НАИСТИНА ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН ПРЕХОД ЩЕ СВЪРШИ ТА МАКАР И ДА Е В КРАЯ НА МОЯ ЖИВОТ !
    АКО НЕ ИСКАТЕ, АКО НЕ МОЖЕТЕ, АКО НЕ ЗНАМ КАКВО ОЩЕ ДА ВИ НАПИША,,, ОПЪЛНОМОЩЕТЕ МЕ И ЗАЕДНО С ВАС, АЗ ЗНАМ КАК - КАЗВАМ ВИ ПРЕД ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ЧЕ САМО ЗА ЕДИН ДЕН ВСИЧКО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ И ХОРАТА ЩЕ СИ ОТДЪХНАТ НАЙ ПОСЛЕ ОТ МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ НИ ПРОСТАЦИ !
    БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ХОРА, КОИТО ЗАСТАНАХА СРЕЩУ ПРЕСТЪПНОСТТА И ВЕЧЕ ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН ЧОВЕК НЕ Е ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ, А ТЕЗИ, МУТРЕСИ И МУТРИ, КОИТО ОЩЕ СА В КАНЦЕЛАРИИТЕ ЩЕ БЪДАТ СЪЩО АРЕСТУВАНИ НА 100% ЗАЩОТО ТЕ СЪЩО СА СЪУЧАСТНИЦИ НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ! НЯМА ДА ИМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ КОМПРОМИС КЪМ НИКОЙ ! НИКАКЪВ !!!
    ПО ЯСЕН ОТ ТОВА НЕ МОГА ДА БЪДА ! АКО НЕ МЕ ПОТЪРСИТЕ, ТО НИЕ ЩЕ ВИ ПОТЪРСИМ ТОЗИ ПЪТ УВАЖАЕМИ УПРАВЛЯВАЩИ, НО ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТЕ ЗАЩО ЧАКАТЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ ! НЕ МЕ КАРАЙТЕ ДА РАЗСЪЖДАВАМ НА ГЛАС ПРЕД ВСИЧКИ ! НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА Е ЗА ПРИМЕР ПРЕД ВСИЧКИ ВИ ,,, МОЛЯ ВИ ПОДКРЕПЕТЕ Я И ИЗПЪЛНЕТЕ ТОВА, КОЕТО ВИ НАПИСАХ ПО ГОРЕ ! ЩЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ СРАМ АКО СЕГА НЕ АРЕСТУВАМЕ ТЕЗИ БАНДИТИ И ТЕ ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ ВЕДНАГА !!!

    Нередност?
Нов коментар