🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството направи ключови рокади в НАП и митниците

Приходната агенция ще бъде оглавена от бивш шеф на ДФЗ

Румен Спецов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Около Спецов се намесва и прокуратурата.
  • Шефът на агенция "Митници" е сменен без аргументация.
  • Промените стават само три дни след встъпването в длъжност на новия кабинет.

Три дни след встъпването в длъжност на новото служебно правителство на президента Румен Радев новата власт вече овладя две основни ресурсни звена в държавата. От петък Националната агенция за приходите (НАП) и агенция "Митници" са с нови директори.

Правителството е освободило от длъжността изпълнителен директор на НАП Румен Спецов. На негово място е назначен шефът на ДФ "Земеделие" по време на предишното служебно правителство Борис Михайлов.

В миналото Михайлов е бил арестуван за данъчни измами. Впоследствие обаче е оправдан, а като следствие осъжда и прокуратурата.

Около Румен Спецов също има скандал за данъчни измами. Още с назначаването му в НАП от служебното правителство миналата година стана известно, че през 2016 г. е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. Става дума за дружеството "Гранекс трейдър", което първоначално е било на Спецов, но след като НАП му връчват ревизионен акт на стойност 1 млн. лв. за задължения към бюджета, той продава на малоимотен. За него Спецов твърди, че сам го е потърсил.

След назначаването на Спецов в НАП и избухването на скандала подчинената му приходна агенция направи нова ревизия на фирмата му и беше констатирано, че няма законов проблем.

На ход е прокуратурата

В петък в. "Сега" съобщи, че Софийската градска прокуратура е започнала разследване по случая. Преди месеци беше съобщено, че в обвинението е образувана само проверка. Към настоящия момент проверката вече е дело. "Установени са нови факти и обстоятелства, които подлежат на надлежна проверка. Разследването продължава", заявява говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова, цитирана от "Сега". Делото е за укриване на данъци.

Официалният повод за освобождаването на Спецов обаче не е този казус, а "съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите". Това става ясно от прессъобщение, изпратено от Министерският съвет.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по закона за бюджета данъчни приходи. След приемането на актуализацията и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение.

"Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики", посочва пресслужбата на правителството.

В съобщението се казва още, че съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на неназовано държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимия ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП, посочват от Министерския съвет.

На мястото на Спецов е НАП е назначен бившият шеф на фонд "Земеделие", заемал поста от 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. В биографията на Михайлов се посочва, че той е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото.

Ръководството на митниците сменено без аргумент

Минути след обявяването за рокадата в НАП, беше съобщено и за друго разместване в ключов сектор - Агенция "Митници".

Министърът на финансите Росица Велкова освободи Павел Тонев от поста директор на агенцията и назначи временно на тази длъжност Павел Геренски, който до момента беше заместник-директор. От МФ не посочват какви са причините за рокадата в Агенция "Митници".

Още повече на фона на факта, че в началото на тази година агенцията отчете рекордни приходи за 2021 г - 10.5 млрд. лв. Събираемостта беше обявена за най-добрия резултат в историята на митниците, като е с 1.3 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г.

Вече бившите директори на НАП и Агенция "Митници" бяха назначени миналата пролет от служебното правителство на Румен Радев. Веднага след това Геренски беше назначен за заместник на Павел Тонев.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3
    • + 5

    Ах, колко е забавно чегъртането когато негов бенефициер е умнокрасивитетът...

    Не знам как да го кажа по-ясно, но не са необходими тонове аргументи за Спецов. Достатъчен факт е, че е напуснал дружеството Гранекс Трейдър през Април 2016-та година. Юли месец същата година е съставен и прословутият ревизинен акт за близо милион ДДС.

    Всички приказки, вкл. и на харвардското супер-вице Асенчо, че бил-не-бил управител по време на ревизията и прочее са просто замитане. Каквото и да говорим, това е сериозно петно по репутацията и ако наистина се придържахме към високите стандарти, които се прокламират от трибуните, този човек просто трябваше сам да си подаде оставката.

    Нередност?
  • 2
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • - 1
    • + 2

    " Харвардските" случайни шарлатани си отиват . Заедно с интимното си-шуробаджанашко -корумпе- семселе . Некой изненадан ?

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 2

    Новият шеф на НАП Борис Давидов Михайлов - масон, тамплиер, ротарианец и бивш шеф на ДФЗ по време на служебното правителство миналата година
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160867676386189

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 2

    Руски интереси начело на кабинета на министърът на енергетиката!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160866515186189
    Любомира Ганчева - началник на кабинета на служебния министър Росен Христов и член на новия Кризисен щаб. Като зам.-председател на АБВ тя се среща през 2018 г. с Анатолий Потапов - председател на Всеруска обществена организация „Съюз за приятелство с България“

    Нередност?
  • 5
    jordani avatar :-|
    jordani

    До коментар [#2] от "ефрейтора":

    Ти, ефрейторе трябва да си изненадан.
    Понеже шефа и зам-шефа на митниците са назначени пак от Радев. Сега маха единият и поставя на негово място другия. Явно Тонев се е еманципирал нещо много, повече от позволеното.
    Нищо няма тука свързано с Петков и/или Василев...
    Не че и шефа на митниците и началника на приходната агенция не са за махане - и двамата !

    Нередност?
  • 6
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

    Нередност?
  • 7
    aou501110385 avatar :-|
    Наталия

    Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...

    Нередност?
Нов коментар