🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Румен Спецов

Строител на капитализма: Румен Спецов
Строител на капитализма: Румен Спецов
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Донякъде изненадващо досегашният изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов запазва поста и при новия служебен кабинет, който изглежда близък до ГЕРБ и ДПС. Той пое приходната агенция през 2021 г. по покана на бившия финансов министър Асен Василев при първия служебен кабинет на президента Румен Радев. След това беше освободен при следващите служебни правителства и върнат отново през юни миналата година, когато Василев отново стана министър на финансите в кабинета "Денков". Още с назначаването му в НАП стана известно, че през 2016 г. е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. След назначаването на Спецов в НАП и избухването на скандала подчинената му приходна агенция направи нова ревизия на фирмата му и беше констатирано, че няма законов проблем, но междувременно sega.bg съобщи, че Софийската градска прокуратура започва разследване по случая. Не е обявено как е приключило то, но към 2022 то не е било водено срещу Спецов.

НАП е най-голямата приходна агенция, от която се очаква да събира милиарди всяка година, и на практика няма бизнес в страната, който да не е зависим от дейността й.

Все още няма коментари
Нов коментар