🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спорна процедура бави новите назначения в АЕЦ "Козлодуй"

От Агенцията по вписванията отговарят защо процедурата е на изчакване, но по всичко личи, че това е незаконно

През последната година около множеството смени на шефове в държавните фирми имаше различни казуси при впсиванията им - едни се отказваха, други бавеха, а трети минаваха безпроблемно
През последната година около множеството смени на шефове в държавните фирми имаше различни казуси при впсиванията им - едни се отказваха, други бавеха, а трети минаваха безпроблемно
През последната година около множеството смени на шефове в държавните фирми имаше различни казуси при впсиванията им - едни се отказваха, други бавеха, а трети минаваха безпроблемно    ©  Надежда Чипева
През последната година около множеството смени на шефове в държавните фирми имаше различни казуси при впсиванията им - едни се отказваха, други бавеха, а трети минаваха безпроблемно    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вписването на новото ръководство на АЕЦ "Козлодуй" все още не е факт и ще се забави, защото преди него по партидата на дружеството има заявление за обявяване на консолидиран годишен финансов отчет, което трябва да бъде разгледано първо, а по него се чакат указания. Това отговориха от Агенцията по вписванията на въпроса на "Капитал" защо вписването на новото ръководство е оставено на изчакване, което се вижда от сайта на Търговския регистър. От Агенцията изтъкват, че по закон заявленията се разглеждат от длъжностното лице по регистрацията по реда на постъпването им, но цитират само част от закона - чл. 19 ,ал. 1, но не и ал. 4 на същия член, където изрично е записано, че заявленията за обявяване на годишните финансови отчети (ГФО) се разглеждат по реда на постъпването им отделно от другите заявления.

Отговорът на въпроса защо се бави вписването в Търговския регистър изобщо не е без значение заради споровете и съмненията, които витаят около назначаването на новото ръководство на АЕЦ "Козлодуй". Тези съмнения се засилиха след откритието, че срещу предложения за директор на АЕЦ Георги Кирков има висящо наказателно дело за причинена катастрофа в нетрезво състояние с последвала смърт, а пък срещу номинирания за зам.-директор Андрей Красночаров има доклад за нарушение на принципите на възлагане на обществени поръчки в централата, от който става ясно, че е лобирал за фирми, свързани с бизнесмена Людмил Стойков.

Затова и отговорът на правосъдното министерство (Агенцията по вписванията), който съдържа не съвсем убедително обяснение, засилва тези съмнения.

Ето какво съдържа този отговор:

"Във връзка с поставения от Вас въпрос, свързан с вписване на новото ръководство на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, Ви предоставям следната информация:

След извършена проверка в информационната система на Търговския регистър по партидата на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД с ЕИК 106513772 се установи, че са подадени две заявления:

· На 15.08.2022 г. е подадено заявление по образец Г2 с вх. рег. № 20220815142920 за обявяване на консолидиран годишен финансов отчет, доклад за дейността и одиторски доклад за 2021 г.

· На 23.08.2022 г. е подадено заявление по образец А5 с вх. рег. № 20220823155243 за вписване на промени в състава на съвета на директорите и на представителя на дружеството.

Съгласно чл.19, ал.1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) заявленията се разглеждат от длъжностното лице по регистрацията по реда на постъпването им.

След извършената проверка на основание чл.21 от ЗТРРЮЛНЦ по подаденото заявление Г2 за обявяване на консолидиран годишен финансов отчет, доклад за дейността и одиторски доклад за 2021 г. на заявителя са дадени указания да се представят валидно подписани счетоводни документи, отговарящи на изискванията на Закона за счетоводството. Указанията могат да бъдат изпълнени в срок до 29.8.2022г. в 17:28:12 ч. В случай че заявителят изпълни в срок указанията с подаване на заявление Ж1 за отстраняване на нередовностите, годишният финансов отчет ще бъде обявен по партидата на дружеството. При неизпълнение на указанията в срок по заявлението Г2 ще бъде постановен отказ.

Към момента производството по обявяване на годишния финансов отчет е висящо, поради което следващото подадено заявление по образец А5 е със статус "Изчаква обработка на предходно заявление". Заявлението по образец А5 ще се разпредели за произнасяне след приключване на регистърното производство по предходно подаденото заявление Г2."

Така или иначе, по темата се очаква развитие след 29 август, т.е. от другия вторник.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stefanchristov avatar :-|
    Стефан Христов
    • - 1
    • + 1

    Това е редовна практика. Когато се подаде заявление за промяна A5, се обработват всички предходни заявления с по-нисък приоритет. Ако има указания, заявителят има 3-дневен срок подаде документи от указанията. Ако не подаде - има отказ, а заявлението за промяната се вписва директно, ако самото то няма указания. Реално няма забавяне в процеса. Не, че тези 2мата кадри на Радев, с висящите дела трябва да бъдат вписани въобще...

    Нередност?
Нов коментар