🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите шефове на АЕЦ: единият с висящо дело, другият замесен в нагласени поръчки

Назначаването на Георги Кирков и Андрей Красночаров в ръководството на ядрената централа в Козлодуй чака вписване в Търговския регистър

Георги Кирков е причинил катастрофа през 2013 г., като дори е бил осъден на първа инстанция
Георги Кирков е причинил катастрофа през 2013 г., като дори е бил осъден на първа инстанция
Георги Кирков е причинил катастрофа през 2013 г., като дори е бил осъден на първа инстанция    ©  Община Козлодуй
Георги Кирков е причинил катастрофа през 2013 г., като дори е бил осъден на първа инстанция    ©  Община Козлодуй
Темата накратко
  • Служебното правителство изненадващо реши да назначи нови директори на АЕЦ "Козлодуй"
  • Георги Киров обаче има висящо дело за катастрофа в пияно състояние
  • А Андрей Красночаров е бил понижен преди година заради опит да нагласи обществена поръчка в полза на свързани с Людмил Стойков компании

Изненадващите назначения на служебния кабинет в ядрената централа придобиват стряскащи нюанси заради миналото на новите попълнения. Предложеният за директор на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков в момента има висящо наказателно дело за причинена катастрофа в нетрезво състояние с последвала смърт на пострадалия. Ако се стигне до осъдителна присъда, това би било проблем за допуска му до секретна информация и въобще заемането на поста директор на АЕЦ.

Около второто назначение - Андрей Александрович Красночаров, също изскача скелет от гардероба. Той е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ "Козлодуй", но през миналата година срещу него е имало проверка и е изготвен доклад за нарушение на принципите на възлагане на обществени поръчки в централата, от който става ясно, че е лобирал за фирми, свързани с бизнесмена Людмил Стойков. В резултат на това Красночаров е бил назначен на по-ниска длъжност, а фактологията говори за зависимости.

Отстраненият директор Наско Михов и заместникът му Александър Николов вече обявиха, че ще обжалват рокадите и това би могло да ги блокира за известно време.

При всички случаи обаче е важно кой и как ще управлява АЕЦ "Козлодуй", тъй като през последните месеци, а и занапред именно на тази централа ще се крепи цялата българската икономика. От началото на 2022 г. дружеството е изплатило почти 2 млрд. лв. дивиденти на държавата, които се използват за плащане на компенсации за тока на бизнеса. До края на годината ще бъдат дадени поне още толкова. Без тези пари просто няма как да се поддържа ниската цена на електроенергията за фирмите.

Неизвестното дело на Георги Кирков

Преди 9 години Кирков, тогава все още служител на АЕЦ "Козлодуй", причинява пътен инцидент, заради който му е образувано дело за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост, което все още се точи. (Междувременно през 2019 г. Кирков е пенсиониран като служител на АЕЦ и от март 2020 г. става зам.-кмет на Козлодуй.)

Инцидентът е станал на 16 ноември 2013 г. привечер на пътя от с. Сталийска махала към Лом. Тогава Кирков, шофирайки лек автомобил, блъснал движеща се на пътя каруца, като в този момент се е движил със 105 км/ч при разрешени 90 км/ч. Пострадалият при инцидента е със счупен таз и умира няколко месеца по-късно. Според близките му това е в резултат на травмите от катастрофата.

Алкохолната проба на Кирков, направена на място с дрегер, установява концентрация от 0.53 промила, а кръвната проба половин час по-късно също била 0.53 промила. Самият Кирков завява, че е пил бира час и нещо преди настъпване на произшествието.

Съдът го оправдава по обвинението за причинена смърт и остава само средна телесна повреда, причинена в пияно състояние. Същественото е, че делото по този случай се е точило близо девет години и все още е на първа инстанция. Обясненията, че са се наложили множество експертизи за установяване на причинно следствената връзка между травмата и смъртта, не са достатъчни.

В крайна сметка чак на 21 октомври 2021 г. Кирков е осъден от Окръжния съд в Монтана на 6 месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок. Всички страни по делото - прокуратурата, адвокатите на пострадалия и самият Кирков, обжалват пред Апелативния съд - София. Първите искат по-тежка присъда, а обвиняемият - по-лека.

В края на юли Апелативният съд отменя присъдата и на 1 август тази година делото е върнато в Монтана за ново произнасяне от първоинстанционния съд, но от друг състав.

От мотивите на апелативните съдии става ясно, че Окръжният съд на Монтана не е мотивирал присъдата си достатъчно ясно. Например защо приема едни от експертизите и неглижира други, не е направен задълбочен анализ има или няма причинно-следствена връзка между катастрофата и смъртта на пострадалия, както и дали Кирков е бил в пияно състояние по време на инцидента, тъй като въпреки показанията на дрегера има възможност за техническа грешка от 0.05 промила, което ако се приложи надолу би смъкнала концентрацията на алкохол до 0.48 промила.

Така или иначе делото сега отново е висящо пред първа инстанция, където трябва да започне отначало. Това означава, че Кирков може да получи присъда в качеството си на директор на АЕЦ "Козлодуй".

Важното в случая е, че ако бъде осъден, то той не би следвало да може да изпълнява длъжността директор на ядрената централа заради законовите изисквания за чисто съдебно минало и допуск до секретна информация.

Поръчките на Красночаров

През 2020 г. е трябвало да се извършат ремонтни дейности на елементи в АЕЦ "Козлодуй", за които тогавашният ръководител на направление "Ремонт" Андрей Красночаров твърди, че не могат да бъдат изпълнени от служителите на самата централа и трябва да бъдат възложени на външни фирми.

В резултат на това за 5-и блок е нает консорциум "Промодом" срещу 1.6 млн. лв. За 6-ти блок прогнозната цена е 1.89 млн. лв., като кандидати са били "Промодом" и "Джи Си Ар - Енергомонтаж-2018". Търгът обаче е прекратен и след това е подготвена нова процедура, този път за 2.47 млн. лв. По-интересното е обаче, че по искане на самия Красночаров са сменени и изискванията към кандидатите, така че на тях да може да отговори само "Промодом".

Заради започналата вътрешна проверка, която води до понижаването в длъжност на Красночаров, до поръчка и договор не се стига. Но е важно кой стои зад лансирания консорциум "Промодом". Според регистърите в него участват две компании - "Еско инженеринг" (с 80%) и "Енпро консулт". В първата компания най-много акции притежава Радостина Крумова, като според сайта й фирмата е работила по над 10 проекта в АЕЦ "Козлодуй". По-интересен е капиталът на дружеството - там през 2018 г. е апортирано вземане по договор за цесия от предходната година между Крумова и "Еврометал" (като заемодател) за 255 хил. лв.

Пернишката "Еврометал" се управлява от Людмил Стойков, който е и краен собственик през "Кракра - Инвест".

И другата компания от консорциума - "Енпро консулт", има връзки със Стойков. В нея основният дял се държи от Валентин Маринов Василев, който например в дружеството "Бултравел сълюшънс" участва с дъщерята на Стойков - Диляна Людмилова Стойкова.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 6

    С висящи дела... Да точно това е начина на мафията в България която притежава правосъдието да действа. Не са само тези. От малки длъжности до върха ги държат чрез дела висящи. Познавам такива. Легни, падни, пълзи ...

    Нередност?
  • 2
    n.youroukov avatar :-|
    Един препатил
    • + 5

    Бай Ставри е сериозно разтревожен, че служебното правителство ще пренасели южното крило.

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 3

    Hе знам Ставри.. но знам че Гелев и Бойко ще са в затвора.

    Нередност?
  • 4
    pc avatar :-|
    Ivan Peev
    • + 1

    Май гроздето стана кисело...

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Какво става? Непременно ли трябва поголовно да се направят смени навсякъде независимо от факта, че няма хора за тази работа. Какви са тези съмнителни личности в едно толкова важно за националната ни сигурност (извинете за клишето, но това е истина!) предприятие?

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Гадни долни руски предатели се оказаха цялото служебно правителство.

    Нередност?
  • 10
    vzoran avatar :-|
    vzoran

    Да видим какви ще ги свършат за 2-3 месеца.

    Нередност?
Нов коментар