🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двама нови членове влизат в надзора на ЕСО - една от най-богатите държавни фирми

Андрей Вълчев и Цветомир Ралчев са бивш експерт по земеделие и бивш директор в ЧЕЗ

Андрей Вълчев беше депутат от формацията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" в 45-ото Народно събрание
Андрей Вълчев беше депутат от формацията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" в 45-ото Народно събрание
Андрей Вълчев беше депутат от формацията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" в 45-ото Народно събрание    ©  Юлия Лазарова
Андрей Вълчев беше депутат от формацията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" в 45-ото Народно събрание    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като преди месец служебният кабинет на Гълъб Донев смени почти изцяло борда на директорите на "Булгаргаз", се правят и промени в надзорния съвет на още едно ключово дружество в енергетиката - "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО).

За разлика от газовата компания, в чието ръководство остана само един от назначените от предходната власт на четворната коалиция, а всички останали бяха сменени, в надзорния съвет на ЕСО остава сегашният му състав, като към него се добавят още двама членове - Андрей Вълчев и Цветомир Ралчев. Възможно е това да се прави заради по-лесната процедура, тъй като отстраняването на старите членове може да се обжалва и да се забави. Въпреки това двамата нови членове на надзорния съвет ще заемат поста до провеждането на конкурс, който е задължително по закон условие.

Постовете си запазват назначените по времето на управлението на Бойко Борисов - Александър Тричков, Евден Николов, Костадин Попов, Пламен Радонов и Пламен Герджиков.

Решението за промяната в надзора на ЕСО е взето в края на август от принципала на дружеството - "Българския енергиен холдинг". Промените в състава вече са внесени за вписване в Търговския регистър. Освен надзорен съвет, дружеството има и управителен съвет, но там засега промени няма.

От земеделие до енергетика

Андрей Вълчев е юрист по образование и бивш депутат от 45-ото Народно събрание от формацията на Мая Манолова, която тогава се казваше "Изправи се! Мутри вън!". Преди да се присъедини към нея, Вълчев е бил активист на БСП. Бил е и секретар на младежкото обединение на социалистическата партия и експерт по земеделие на формацията. Работил е в държавния фонд "Земеделие" в периода 2008-2010 г.

Името на Вълчев беше замесено в скандала с отстраняването на ръководството на държавен фонд "Земеделие" в края на управлението на Пламен Орешарски. Тогава ДАНС започна разследване на изпълнителния директор на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова за неправомерно одобрени европроекти, както и за сключени консултантски договори, единият от които е бил сключен с Вълчев. Скандалът с фонд "Земеделие" тогава се възприемаше като част от размяната на удари между двете подкрепящи правителството на Орешарски партии БСП и ДПС, след като от движението обявиха, че слагат край на съвместното си управление. Към оня момент в медиите Вълчев се сочи като близък до тогавашния лидер на БСП, сега евродепутат, Сергей Станишев и депутатката Светла Бъчварова, която към оня момент оглавяваше парламентарната комисия по земеделие.

Второто назначение в надзорния съвет на ЕСО е на Цветомир Ралчев. Той е бивш директор на дирекция "Стратегическо планиране и развитие на мрежата" в ЧЕЗ преди електроразпределителното дружество да бъде продадено на "Еврохолд".

Защо е важно ЕСО

"Електроенергийния системен оператор" е ключова структура, тъй като събира всички такси за пренос на електроенергия през мрежата, включително при износ на ток, което го прави и едно от най-богатите държавни дружества и по тази причина изборът на ръководство е особено важен.

Също така по Плана за възстановяване ЕСО ще получи стотици милиони за модернизиране на мрежата, така че да може към нея да се присъединят планираните ВЕИ мощности, както и за изграждане на нови далекопроводи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 1

    Да се готви и Ангелин Цачев! Да стяга багажа и да си бие камшика към Търговище...

    Нередност?
Нов коментар