🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проекти за внушителните 12 хил. мВт ВЕИ са подадени в ЕСО

Това е 6 пъти повече от наличните сега мощности, но липсата на яснота по отношение на свободния капацитет за присъединяване и орязването на премиите за вече работещи мощности показват хаотичната политика към сектора

Интересът на инвеститорите към изграждането на нови ВЕИ мощности е факт. За да може това да се превърне в трайна тенденция обаче е нужна ясна държавна политика за сектора и спешно намаляване на административното бреме.
Интересът на инвеститорите към изграждането на нови ВЕИ мощности е факт. За да може това да се превърне в трайна тенденция обаче е нужна ясна държавна политика за сектора и спешно намаляване на административното бреме.
Интересът на инвеститорите към изграждането на нови ВЕИ мощности е факт. За да може това да се превърне в трайна тенденция обаче е нужна ясна държавна политика за сектора и спешно намаляване на административното бреме.    ©  Надежда Чипева
Интересът на инвеститорите към изграждането на нови ВЕИ мощности е факт. За да може това да се превърне в трайна тенденция обаче е нужна ясна държавна политика за сектора и спешно намаляване на административното бреме.    ©  Надежда Чипева

През 2021 г. в Електроенергийния системен оператор са постъпили заявления от 115 инвеститора за присъединяване на нови ВЕИ централи с обща инсталирана мощност от 8465 мВт. За 2020 г. заявленията за присъединяване към електропреносната мрежа са били за общо 2857 мВт от 45 инвеститора. А само за първите 10 дни на 2022 г. в ЕСО са подадени 55 заявления за съгласуване на нови ВЕИ централи с мощност 47.88 мВт.

Това показва справка на Електроенергийния системен оператор, изготвена за "Капитал". И нагледно очертава случващата се без много шум енергийна трансформация и в България. Дори само половината от заявените общо над 11 370 хил. мВт нови мощности да бъдат изградени и въведени в експлоатация, това ще промени коренно енергийната система - за сравнение, сегашните соларни и вятърни централи в страната са с капацитет от около 2500 мегавата, а евентуална нова АЕЦ би имала 2000 мВт мощност.

Освен пряко подадените в ЕСО проекти, операторите на разпределителните мрежи (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про) съгласуват с държавния оператор всички заявления за присъединяване на централи на ниво средно напрежение. В резултат през 2020 г. са подадени за съгласуване 86 заявления за присъединяване към разпределителната мрежа на нови ВЕИ централи с обща инсталирана мощност 179.22 мВт, а през 2021 г. те са били 511 с обща инсталирана мощност 758.29 мВт.

Така общият размер на заявените мощности става 12 300 мегавата.

Ефектите

При всички случаи това масово навлизане на ВЕИ ще доведе до понижение и стабилизиране на цените на тока - новите соларни централи могат да продават енергията си при цени до 150 лв./мВтч или два пъти под пазарните в момента. Освен това при част от проектите могат да се спестят и мрежовите такси, ако захранването е с директен кабел.

Разбира се, присъединяването на толкова много централи може да доведе и до проблеми със самата мрежа, както и с балансирането ѝ - през деня (повечето проекти са за солари) ще трябва да се ограничава производството на ТЕЦ.

Този голям интерес към новите ВЕИ може да се обясни както с по-добрите цени на енергията и независимостта от борсовите флуктуации, така и с облекчените условия за нови ВЕИ. Те предвиждат всички проекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2021 г., с изключение на малките покривни инсталации (които ползват преференциални цени), да бъдат освободени от задължението да внасят 5% от приходите си във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Което допълнително повишава ефективността им.

Какво реално работи

Заявките са едно, но изпълнението съвсем друго. Така през 2021 г. са въведени в експлоатация 100 нови ВЕИ-централи, но общата им мощност е само 25 мВт, отчитат още от ЕСО. Две от тях (в община Малко Търново и Пазарджик) с обща инсталирана мощност 16.5 мВт и са пряко присъединени към електропреносната мрежа. Останалите 98 фотоволтаични централи са малки и са присъединени към разпределителните мрежи.

За сравнение, през 2020 г. новите ВЕИ централи, въведени в експлоатация, са били 58 с обща инсталирана мощност 29.6 мВт. Очакванията са обаче през 2022 г. да има значително повече въведени в експлоатация мощности, тъй като изграждането на такива започна масово през миналата година, особено с ценовата криза в сектора.

От данните на ЕСО се вижда, че през 2021 г. са подписани 5 предварителни договора за ВЕИ-централи с обща мощност 10.8 мВт за собствени нужди на клиенти, както и два окончателни договори за присъединяване на ВЕИ-централи с обща мощност 15.63 мВт отново за собствени нужди. Парафирани са и предварителни договори с 12 инвеститора за пряко присъединяване към електропреносната мрежа на общо 797 мВт нови ВЕИ мощности. Подписан е и един окончателен договор за пряко присъединяване към електропреносната мрежа на централа с мощност от 28.5 мВт.

Стари проблеми и нови абсурди

Въпреки привидно добрите новини обаче за поредна година ЕСО не решава проблема с липсата на яснота по отношение на свободния капацитет на мрежата, който е особено важен за позиционирането на новите проекти. Става въпрос за информацията, която бързо и лесно би могла да ориентира инвеститорите къде биха могли да разположат проектите си, но която към момента продължава да не е публична въпреки острите критики на бранша.

Преценката се прави от ЕСО, откъдето изготвят становище за това дали има свободен капацитет на въпросното място, или фирмите трябва да потърсят друг терен и съответно да поискат нова оценка от дружеството. Това прави процедурата по-сложна, скъпа и проточена във времето и освен като бюрокрация и недоглеждане може да се тълкува и като явна липса на желание за по-активното развитие на сектора.

Все пак през лятото на м.г. ЕСО разработи и пусна електронна географска карта, която показва оперативните възможности за присъединяване на нови генериращи мощности, но според експерти тя не решава проблема, не дава яснота за свободния капацитет на системния оператор.

Проблемите на ВЕИ сектора обаче не засягат единствено новите мощности - от началото на годината с решение на енергийния регулатор премиите на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност 500 kW и повече се премахват. В резултат на това то се оспорва от редица инвеститори.

Мотивът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бе, че борсовите цени на тока са достатъчно високи и не се налага държавата да подпомага ВЕИ сектора допълнително. Решението на КЕВР засяга централите с дългосрочни договори, подписани преди 2013 г., които получават преференциални цени от държавата за възстановяване на инвестициите (които тогава бяха големи). От бранша реагираха остро и предупредиха, че това застрашава работата на възобновяемите източници и може да доведе до нови, по-високи цени на електроенергията.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 6
    • + 1

    И Вълкът има някакви планове за безвъглеродно производство ..

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 7

    Само дето 80000 МВата инсталирана мощност солари хич не толкова много колкото звучи. Щото соларите правят ток само през деня и предимно през лятото. И като теглиш чертата, солара трудно постига дори 20% ютилизация СРЕДНО годишно. А и специално при нашия климат, максимума от потребление на електричество е зимата като абсолютния максимум е точно вечер по студовете, точно когато соларите не правят никакъв ток. С което не отричам соларите, просто сметките са доста по-сложни от простото размахване на числа.

    Нередност?
  • 3
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1
    • + 3

    Интересът на инвеститорите към изграждането на нови ВЕИ мощности е факт. За да може това да се превърне в трайна тенденция обаче е нужна ясна държавна политика за сектора и спешно намаляване на административното брем.
    Е как да има ясна държавна политика, като самия ЕК подава не само неясни сигнали, но и не дава отговор на въпроса като няма бятър и слънце какво правим?

    Нередност?
  • 4
    ftx17700757 avatar :-|
    ftx17700757
    • + 9

    Трябва да се мисли много сериозно за съхранение. И не става дума за батерии. ПАВЕЦ"Чаира" може да се разшири или да се добавят и други такива.

    Нередност?
  • 5
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#2] от "m17":

    Ти за батерии чувал ли си? За ПАВЕЦ?

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#5] от "grigoo":

    А вие да сте виждали някъде по света изградена инсталация за съхраняване на енергия в батерии в индустриален мащаб? И не визирам тесла-анимации а реална инсталация, която може да се купи и да съхранява примерно 10-12 ГВат/часа т.е добива от един АЕЦ блок за една нощ ?!? Не е напъвайте, знам отговора - няма, дори за 10МВ няма. Най-доброто налично днес е ПАВЕЦ с върхова мощност от 800 * 10 часа т.е малко по-малко от един блок АЕЦ. И това е най-голямата такава инсталация на Балканите и една от големите в Европа. И само за сравнение, върховата консумация в България е към 13ГВ т.е биха ни трябвали грубо 15'тина такива ПАВЕЦа за да съхраним достатъчно енергия за да изкараме една нощ само с ток от солари !!!

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#4] от "ftx17700757":

    И къде ще се направят други такива и колко ще струва това. Вие нали е досещате че такива инсталации се правят високо в планината, където има денивилация, огромни са и зелените талибани ще е възпалят само от идеята да наводним някое дере. Ние с десетилетия един път не може да построим, какво остава за 2-3-4 огромни язовира с тръби помежду им.

    Нередност?
  • 8
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "grigoo":

    Малка корекция - върховата мощност в последните години е само 6800МВ т.е ще ни трябва "само" 10-11 ПАВЕЦа.

    Нередност?
  • 9
    vum16217886271055703 avatar :-|
    Orhan Arnaudov
    • - 2
    • + 2

    Тази не познава цифрите,май не прави разлика между киловати и мегавати-около 200 заявления средно по 60 мегавата според малоумната писателка на статията.Знаете ли какво означава това-около 15 милиарда са инвестирани за 2 години във ВЕИ или ще се инвестират,лично аз познавам 5 човека,коитоса направили по 30 кв централи и сигурно тях не ги слагат в тази справка.

    Нередност?
  • 10
    yp123 avatar :-?
    yp123
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "ftx17700757":

    Мда само, че проектите за рехабилитация и разширение на ПАВЕЦ са саботирани от години от определени лобита. Иначе бъдещето е в децентрализираното производство на енергия.

    Нередност?
Нов коментар