🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От "Атака" до "Възраждане" в Столичния общински съвет. Кой е Борислав Иванов?

Общинският съветник е работил за бившия областен управител на София от "Атака" Николай Пехливанов, а шумните му акции помагат на ГЕРБ

Иванов е работил за бившия областен управител на София Николай Пехливанов, който искаше да предостави паметника на Съветската армия на Русия
Иванов е работил за бившия областен управител на София Николай Пехливанов, който искаше да предостави паметника на Съветската армия на Русия
Иванов е работил за бившия областен управител на София Николай Пехливанов, който искаше да предостави паметника на Съветската армия на Русия    ©  Велко Ангелов
Иванов е работил за бившия областен управител на София Николай Пехливанов, който искаше да предостави паметника на Съветската армия на Русия    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ДБ и ГЕРБ поискаха оставката на общинския съветник като зам.-председател на СОС.
  • Иванов е част от групата, която осигурява мнозинството на ГЕРБ в общината.
  • Биографията му се пресича с бившия областен управител на София от "Атака" Николай Пехливанов.

Серия от скандални снимки на общинския съветник Борислав Иванов в профила му във фейсбук му донесоха бърза "слава" в последните два дни, но също и искания за оставката му като заместник-председател на Столичния общински съвет и той най-вероятно ще се раздели с поста. На кадрите, които възмутиха политици, общественици, а и хиляди граждани в социалните мрежи, се вижда, че Иванов е влязъл в кабинета на кмета на София Йорданка Фандъкова, а после е увит в украинското знаме, за което твърди, че е свалил от фасадата на сградата през балкона.

Наскоро напусналият групата "Патриоти за София" общинар вече симпатизира отявлено на партия "Възраждане", на която прави и реклама с постовете си в мрежата. В друг кадър във фейсбук от сряда например се вижда, че той си е направил селфи с цяла маска на главата като "взломаждия" в... тоалетната на Столична община, откъдето прокламира, че "аз избирам Жени, защото съм от Мъжки пол и съм от "Възраждане" (това е оригиналният правопис - бел. ред). Формално обаче Борислав Иванов не е свързан с "Възраждане", а и в четвъртък партията на Костадин Костадинов се разграничи от него. Въпреки това проявите му от сряда и четвъртък съвпадат с опитите на партия "Възраждане" да свалят украинския флаг от сградата на Столичната община.

Важният въпрос обаче е как ще се отрази поведението му на мнозинството ГЕРБ - "Патриоти за София" предвид "новата линия" на Иванов към "Възраждане", както и дали всъщност двете формации в рамките на столичния местен парламент не си помагат взаимно с провокативните прояви (умишлено или не).

Краска в биографията на Борислав Иванов е обстоятелството, че е работил за бившия областен управител от "Атака" Николай Пехливанов. Пехливанов беше назначен от правителството за областен управител по времето на третия мандат на Бойко Борисов, когато ГЕРБ правеше жестове към антиевропейската партия.

Доскоро общинарят бе част от групата "Патриоти за София", а в нея попадна именно като избран от "Атака". Преди седмица той е напуснал формацията и сега се води независим общинар.

Напускането на "Патриоти за София" и публикуваните снимки от Иванов съвпадат с протеста срещу украинското знаме на фасадата на кметството, организиран от "Възраждане". Акциите на партията на Костадин Костадинов се вдигат и по всичко личи, че тя има пръст в странните изявления на Иванов, макар и впоследствие да се разграничиха от действията му.

Дори за невъоръжено око е очевидно, че с поредицата демонстрации се отнема и вниманието от вчерашния протест на "Спаси София" срещу кмета Йорданка Фандъкова. На този фон също така след поредица антизападни изстъпления ГЕРБ получават възможност да покажат своя "евроатлантизъм" и да защитават украинското знаме. Инициативата за поставянето му е на самия председател на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ. Георгиев в четвъртък настоя за оставката на Иванов като зам-председател на общинския съвет, същото направиха от ДБ, както и независимият общински съветник Борис Бонев.

Досега "групата на Патриоти за София" почти винаги е гласувала заедно с ГЕРБ (с изключение на решението за поставяне на украинското знаме). Дали това ще продължи и как ще гласува Борислав Иванов след днешните си изяви ще се види съвсем скоро, в случай че не напусне съвета.

Връзката с "Атака" и Русия

Биографията на Борислав Иванов е доста любопитна. Според източници на "Капитал" той е близък до бившия областен управител от "Атака" Николай Пехливанов, като дори е работил в един от хотелите, притежавани от веригата на Пехливанов - "Грийнлайф".

Иванов е работил като "проджект мениджър" в хотела Green Life Beach Resort Sozopol на "Грийнлайф" близо 10 години (от 2008 г. до 2017 г.), като е отговарял за управлението и контрола на инвестиционния процес, придобиването и управлението на недвижима собственост, градоустройство и др., става ясно от неговото CV, което "Капитал" видя.

Иванов работи пряко с Пехливанов и на друго място - областната администрация София-град. Той започва там като старши специалист в отдел "Административен контрол" точно през 2017 г., когато Николай Пехливанов е назначен на поста областен управител.

И по-специално Борислав Иванов е извършвал контрол върху законосъобразността на взетите решения от Столичен общински съвет.

През есента на 2021 г. името на областния управител Николай Пехливанов нашумя във връзка с това, че искаше да предостави на Русия Паметника на Съветската армия и прилежащата земя за безсрочно и безвъзмездно ползване, след като руският посланик предложи да финансира капитален ремонт на паметника.

През 2019 г. Борислав Иванов влиза като общински съветник от листата на "Атака", която се присъедини към групата "Патриоти за София" заедно с ВМРО. Освен това е и зам.-председател на общинския съвет и, иронично предвид качените снимки, председател на комисията по отбрана и сигурност в СОС.

Реакциите на партиите не закъсняха след днешните изяви. Първи от "Демократична България" излязоха с декларация, с която поискаха отстраняването на Иванов от всички ръководни постове в съвета, както и призоваха да подаде оставка като общински съветник заради недопустима хулиганска проява.

"За нас това е и пореден пример по какъв начин партия "Възраждане" разбира участието си в политическия и обществения живот на София и България. А именно - да генерира постоянни скандали, които в конкретния случай излизат не само извън рамките на добрия тон, а представляват саботаж на устоите на местното самоуправление. И за да бъде още по-абсурдна ситуацията, имаме случай, когато председател на комисията по обществен ред и сигурност извършва хулигански прояви в сградата на Столична община", пише в декларацията на ДБ.

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев също заяви в своя позиция, че намира за недопустимо поведението на Борислав Иванов, и заяви, че вече е внесъл доклад с искане за оставката му като заместник-председател на съвета и като председател на комисията по обществен ред и сигурност. "Правото стои над всички нас и всяко посегателство върху него не може и няма да остане без санкция, поне докато това зависи от мен", написа той. По-късно от групата на ГЕРБ-СДС излязоха с обща позиция в същия дух.

За любовта към пистолетите и хейта срещу Бонев

Сагата с Борислав Иванов със странните му постове във Фейсбук започна в сряда покрай протеста на "Спаси София" срещу управлението на кмета Йорданка Фандъкова. Малко преди началото на протеста на организацията течеше друг протест - срещу украинското знаме на фасадата на общината, към който се включиха хора от партия "Възраждане". Това в голяма степен успя да "потули" протеста на "Спаси София", поне ако се съди по отразяването му в телевизиите. Умишлено или не, това със сигурност е в полза на управлението на ГЕРБ.

Странната фейсбук атака на Иванов срещу независимия общински съветник Борис Бонев (инициатор на протеста, заедно със "Спаси София") пък започва, след като Бонев подава сигнал срещу него заради това, че носи пистолети у себе си.

"Вчера, преди протеста, отидох в общината по работа и разбрах, че е съгласуван протест на "Възраждане" непосредствено преди нашия. Хора от деловодството ми споделиха, че Борислав Иванов се е появил и се е похвалил, че носи два пистолета (качени по-късно като история във фейсбук). Явно никой не го е спрял. Чудихме се какво да правим, защото очаквахме провокация, но не очаквахме, че ГЕРБ ще използват "Възраждане" за провокацията. Обадих се на 112 и после на СДВР във връзка с протеста и впоследствие разбрах, че са му конфискували пистолетите за 24 часа", казва Бонев за "Капитал".

Той допуска, че Борислав Иванов е бил информиран, че сигналът е подаден именно от него, защото малко след това започва лична атака с Фейсбук статуси срещу Бонев и пише на свои колеги как "започва война". Това включва покана за бой с бухалки, закани как ще го връзва с белезници в тоалетната и пр.

"И тук, разбира се, възниква въпросът откъде той знае, че точно аз съм се обадил на 112? Не е нормално полицията да издава източника на сигналите. А междувременно нямам информация дали за публичните заплахи и намеци за саморазправа полицията се е самосезирала или е реагирала. Това поведение на институцията не вдъхва особено доверие", коментира Борис Бонев.

Според него случилото се представлява "един нескопосан сценарий на ГЕРБ и "Възраждане", за да се отклони вниманието от протеста за оставка на кмета Фандъкова". Иванов е част от групата "Патриоти за София" в СОС, която е коалиционен партньор на ГЕРБ и заедно държат мнозинството в съвета. "Не за първи път именно от тази група се изпълняват мръсни поръчки за очерняне на противници на ГЕРБ, като често тезите, изказвани от "патриотичните представители", веднага се цитират в редица кафяви издания. Точно срещу този мутренски стил на работа се борим, точно затова сме непримирими, правим протести и показваме недъзите на сегашното управление", заяви още Бонев.

Свали ли Борислав Иванов украинското знаме?



Отговорът на този въпрос е "не". По официална информация от Дирекция "Сигурност" на Столична община знамето не е било сваляно. Възможно е Борислав Иванов да се е снимал от терасата в кабинета на кмета, а украинското знаме, с което се е увил на една от снимките, да е съвсем друго. На двете снимки той е облечен с различни дрехи, като също си личи, че се е снимал от различни места.

Снимката на сградата на Столична община, на която се забелязва липсата на украинското знаме, пък е взета от Google Street View от годините, преди да има война в Украйна.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 9

    От латентните гейове се раждат хомофоби, които искат да се самоутвърдят чрез жестокост към себеподобните. От българите със съмнителни в етно-генетическо отношение предци се раждат големите патриоти. Костя с мургавото личице и петната от витилиго - най-големият българин. Този Борислав е най-смуглият субект в СОС, очевидно баба му е прескачала плета

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    п0мияр

    Нередност?
  • 3
    julianm avatar :-P
    Европеец

    Какъв фетиш се оказа украинското знаме, за "партия" иZраждане ...

    Нередност?
Нов коментар