🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Областният управител от ИТН трябва да реши за паметника на съветската армия

Общината има право да го премахне принудително само ако установи, че е в аварийно състояние. И това не е изключено

Паметникът на съветската армия, изрисуван в защита на Украйна
Паметникът на съветската армия, изрисуван в защита на Украйна
Паметникът на съветската армия, изрисуван в защита на Украйна    ©  Надежда Чипева
Паметникът на съветската армия, изрисуван в защита на Украйна    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната общината не отговаря за паметника на съветската армия, макар и да е разположен върху общинска земя. Решение за съдбата му трябва да вземе неговият собственик - държавата, в лицето на областния управител, който в момента е Иван Кючуков от "Има такъв народ". Това накратко е отговорът на въпроса кой може да премести паметника от Княжеската градина.

Дебатът за преместването му се разяри отново с пълна сила, след като районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обяви, че ще започне такава процедура. Това се случи, след като съветници от ГЕРБ приканиха "Демократична България" за действия по време на заседанието миналата седмица. Освен това за първи път всички групи в общинския съвет освен БСП бяха на едно мнение - че паметник не трябва да има. Последваха и протести.

Категоричното решение, че за паметника отговаря именно областният управител, дава Върховният административен съд през 2019 г. "Подобно решение на Столичния общински съвет (като това от 1993 г. за премахването на паметника - бел. авт.) към сграда, собственост на държавен орган, най-малкото е нищожно. Защото имаме влязло в сила съдебно решение, което е определило ясно и категорично кой е собственик на монумента - а именно областният управител, и не може общинският съвет да задължи друго ведомство да предприеме подобен тип действия", коментира за "Капитал" главният архитект на София Здравко Здравков. Той единствено би могъл да издаде заповед за премахване, ако се установи, че паметникът е в аварийно състояние или пък е незаконен.

В ръцете на ИТН

"Капитал" изпрати в понеделник запитване до сегашния областен управител Иван Кючуков от "Има такъв народ", както и до неговите заместници - Вяра Тодева и Цветелин Софрониев, и двамата бивши назначения на Стефан Янев. Но не получи официален отговор.

Когато Стефан Янев е премиер в служебния кабинет на Радев, назначава Митко Михайлов за областен управител, а Софрониев като негов заместник през май 2021 г. Месеци по-късно, в края на септември, обаче решава да отстрани Софрониев и на негово място назначава Вяра Тодева. Тогава от БСП излязоха с позиция в защита на Софрониев, в която се казва, че е отстранен без никакви мотиви.

Сега именно Стефан Янев и БСП се разграничават от проевропейската и натовска позиция на правителството. Янев беше уволнен преди дни от премиера Кирил Петков заради странните призовки България да пази неутралитет в кризата, както и заради използването на терминологията на Москва за случващото се в Украйна. в същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви срещу натовски войски тук и срещу износ на оръжие за Украйна.

Безспорно и въпросът с преместването на паметника на съветската армия е политически. Кючуков от "Има такъв народ" ни насочи към пресцентъра на "Има такъв народ", откъдето "Капитал" не е получил отговори към момента.

Каква е процедурата

Според главния архитект на София Здравко Здравков "действия по премахване на една законно изградена сграда може да предприеме само и единствено собственикът", в случая областния управител. Това се предвижда в Закона за устройство на територията, който казва, че собственикът на законно изградена сграда (или в случая монумент) може да започне нейното преместване, след като изготви план за извозване на строителните отпадъци, както и план за безопасност. Заради това, че паметникът попада в Княжеската градина като паметник на градинското и парково изкуство, това следва да се съгласува и с Министерството на културата.

Оттам не отговориха на въпросите на "Капитал" относно процедурата, но от решението на ВАС от 2019 г. става ясно, че паметникът няма статут на недвижима културна ценност. После тези два плана (за отпадъците и безопасността) се одобряват от районния кмет (в случая Трайчо Трайков).

"Ако има воля от страна на собственика да премахне този строеж, законът ясно е описал какви са стъпките - изискват се двата плана, съгласуват се по надлежния ред, след което могат да бъдат предприети необходимите действия по демонтаж и каквото бъде решено", казва арх. Здравков.

Иначе казано, без да извърви този ред, общината не може да разпореди премахването на паметника. Това би могло да се случи само ако се установи например, че паметникът е в аварийно състояние - нещо, което може да се окаже недалеч от истината, и точно от тук тръгва

Дългият спор между държава и община

През лятото на 2018 г. дирекция "Общински строителен контрол" към оглавяваното от арх. Здравков направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) разпорежда областният управител да направи конструктивна експертиза, за да се види дали състоянието на паметника е безопасно. По това време директор на контрола е арх. Влади Калинов, който нарежда това на областния управител - тогава Пехливанов. Причината е, че от НАГ са установили разместване на плочите, липса на добро закрепване, отворени фуги, пукнатини, но заради спорове между институциите чия е отговорността за ремонта той така и не е направен.

Така през декември 2018 г. се стига до Административния съд за София-град, който е сезиран от областния управител с аргумента, че Столичната община е собственик на паметника и тя трябва да поеме разходите за ремонта му. Съдът обаче казва, че това не е основателно и че собственик е областният управител. Причината е, че през далечната 1955 г. Министерството на културата е прехвърлило собствеността на Столичния общински съвет (тогава Столичен градски народен съвет).

Съдът обаче твърди, че министърът на културата не е имал такова право, защото единствено Министерският съвет може да решава предаването на собствеността. Заради това областният управител е собственик и е длъжен да поддържа паметника в безопасно състояние, казва съдът.

Същото потвърждава и на втора инстанция Върховният административен съд с решението си от юни 2019 г.

Следват напомнителни писма от НАГ и от район "Средец" до областния управител, в които се казва, че той трябва да изпълни решението на съда и да се погрижи за ремонта и обезопасяването на паметника.

Русия си иска паметника

Областният управител от времето на последния кабинет на Бойко Борисов Николай Пехливанов не предприема такива действия. Вместо това се разиграва друг сюжет. През ноември 2020 г. той получава предложение на руския посланик "за финансиране на комплексната реконструкция на паметника на съветската армия със съвместно участие на руската страна и за безвъзмездното му прехвърляне в собственост на руската държава или учредяването на безсрочно и безвъзмездно право на собственост". Писмото е адресирано до външно министерство и Министерския съвет. Външното министерство излиза с позиция, че не подкрепя подобно предложение.

Руската федерация обаче не се отказва толкова лесно и на 24 февруари 2021 г. в Министерството на външните работи постъпва нота от там, "в която отново се предлага от руска страна да се финансира капитален ремонт на Паметника на Съветската армия". Този път от руска страна предлагат в замяна България да прехвърли не само паметника, но и прилежащия му парцел за безвъзмездно ползване на Руската федерация.

Министерството отказва повторно, но Пехливанов изпраща обобщен отговор, като използва случая да изрази своята позиция по бартера.

"Ще си позволя да изразя становището си, че предложението на посланика на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт, а акт на разумно държавническо решение. От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на Съветската армия в София на Руската федерация", пише Пехливанов в документи, които "Капитал" видя. Най-вероятно така е можел да приключи въпросът кой да ремонтира паметника, за което всъщност държавата и общината спорят от 2013 г.

Няколко месеца по-късно - през май 2021 г., Пехливанов е освободен от служебното правителство на Стефан Янев. Когато кореспонденцията за ремонта на паметника между държавата и общината започва отново да тече, областен управител вече е Митко Михайлов. По думите на арх. Здравков е изготвена конструктивна експертиза, но е върната за доокомплектоване.

Което значи, че топката е в новия областен управител - Кючуков. А пред него изборите са няколко: дали ще се присъедини към мнозинството в СОС и призивите на протестиращите за премахване на фигурите, дали ще ремонтира паметника, или дали ще реши да го запази.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 17
    • + 2

    Вие продължавате да наливате бензин в огъня. Чужди сили в момента казват какво да се случва в България. Същите сили, които сложиха и Зеленски в Украйна, слушаха и изпълняваха безусловно какво им казват тези чужди сили и виждаме до къде я докараха. Не барайте руските паметници точно в този момент. Руснаците скоро приеха закон с който ще търсят наказателна отговорност както те си знаят за унищожаване или повреждане на руските мемориали зад граница. Не ни въвличайте да участваме в чужда война за чужди интереси!

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 9

    До коментар [#1] от "scuby":

    Поздрави на ОПГ-то

    Нередност?
  • 3
    cfs34668776 avatar :-|
    cfs34668776
    • - 6

    До коментар [#1] от "scuby": Поздравления,от платените богаташчета какво да чакаш,те нито зная историята,нито могат да мислят.
    Ръкопляскат на еврогейовете и лижаааат задника на Байдън.

    Нередност?
Нов коментар