🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Спаси София" става партия и внася нова интрига в предстоящите местни избори

Ясен курс към спечелване на местните избори в София още на първи тур и пълно мнозинство в Столичния общински съвет обяви Борис Бонев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гражданската организация "Спаси София" се учреди като политическа партия, а Борис Бонев е нейният първи председател. Като първа основна цел Бонев обяви спечелването на местните избори в София наесен с пълно мнозинство в Столичния общински съвет още на първия тур. Самият Бонев обяви, че е готов да се кандидатира за кмет на столицата.

Учредяването на новата партия внася нова, макар и очаквана интрига в предстоящите местни избори, доколкото "Демократична България" и "Продължаваме промяната" демонстрираха намерение да отвоюват от ГЕРБ големите градове, на първо място - София. За целта ще трябва консолидирането на гласове както за избор на кметове, така и на листите за общински съветници. Специално изборът на кмет на столицата до голяма степен ще зависи от това дали двете партии - ДБ и ПП, ще издигнат обща кандидатура за кмет, или две отделни, а и, разбира се, от самите кандидатури.

Бонев даде да се разбере, че партията няма намерение да участва в предстоящи предсрочни парламентарни избори, които след обявеното днес решение на президента да връчи третия мандат на БСП изглеждат съвсем близо. Възможно е партията да не може да получи съдебна регистрация дотогава. Така че първите избори, на които партията се кани да се яви, ще са местните избори в столицата през есента.

Същевременно Бонев направи заявка, че партията може да помогне на други сходни организации по места, като това да е преход към явяване на парламентарни избори. "Това ще стане, като обобщим нашия опит в София и го мултиплицираме в цялата страна - да им даваме платформа, да им даваме глас и да ги подкрепяме в техните битки за отделните общини", заяви Бонев. "Няма как да спасим София, без да спасим България", каза още той.

От "Спаси София" са започнали предварителни разговори с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за обединение за предстоящите местни избори, но преди всичко трябвало да се разберат за приоритетите в едно бъдещо управление. Самият Борис Бонев бил готов да бъде кандидат за кмет предвид опита и екипа, с който работи, но в никакъв случай нямало да допусне номинацията му да бъде причина да не се осъществи обединението.

Една от целите на новата партия е да докаже, че София може да се управлява по по-различен начин и в кратък срок да се превърне в модерен, цивилизован европейски град. Столицата да стане "петнайсетминутен град", т.е. административните услуги, детските градини и училищата да бъдат на достатъчно близко разстояние до всеки. За целта се налага провеждането "шокова терапия" след 17-годишното управление на ГЕРБ в столицата. "Търсим вашата подкрепа, за да можем заедно от днес да сложим началото на поне 10 златни години за София и България" - с тази реплика Бонев завърши финалната си реч пред близо 700 учредители на партията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    Странен псевдокоментар. Ако ББ/СС има намерение да става партия, тя ще трябва да участва в избори и на национално ниво, не само в София. Пък извън Курило - Владая те са абсолютно непознати. Или се прави поредната жълтопаветна партия? Това вече сме го гледали с ДБ и с ПП,, които поне имаха трамплина на антиБорисовото недоволство.

    Всъщност СС е поредното роене на т.н. дясно, след поредното му брутално издънване - в случая на ДБ и холограмата им ПП с NEXO, с цел да се посъхрани остатъка от доверие.

    НПО-секторът в БГ в последно време винаги има 10-то, 12-то асо в ръкава в нагласената игра на демокрация. Не схващам защо по спадащата избирателна активност Мирелите не вземат поанализира, че на електората играта с белязани партийни карти видимо взе да му втръсва.
    Политическото упорито предлага единствено нови бардцик с все същите стари...чаршафи.
    До време е.
    Но пък и двама от 6 млн. да гласуват, пак в НС ще има 240 депутати.

    Нередност?
  • 2
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 1
    • + 2

    Еле пък с това име като се явят в Карнобат и Каспичан, голям успех ги чака. На карнобатеца едва ли му е до спасяване на София.

    Нередност?
Нов коментар