🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли пробив в доминираната от ГЕРБ местна власт

Общи кандидати за кмет на ПП и ДБ имат шанс за успех в София и други големи областни градове на местния вот

Местните избори през есента ще са една от основните политически интриги на 2023 г.
Местните избори през есента ще са една от основните политически интриги на 2023 г.
Местните избори през есента ще са една от основните политически интриги на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Местните избори през есента ще са една от основните политически интриги на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е част от темата на първия брой на "Капитал" за годината - "2023: Още война, пак избори и по-малко инфлация", за важните събития и процеси, които ще определят тенденциите в политиката и икономиката в България и света през следващите месеци, както и ефектите от войната в Украйна върху международните отношения.

В нея ще намерите още:

"2023: Светът се променя, България ще определя посоката си на избори"

"Икономическата 2023 г. ще е по-тежка от изминалата, но кризата ще се усети леко в България"

"Ново начало за парите от Европа, но с препятствия"

"Още война: Путин ще нападне Украйна с нова, мобилизационна армия"

"Лихвите се насочват към върховете"

"По-евтин ток за бизнеса, но и много неизвестни"

В близките дни ще стане ясно дали политическата криза ще бъде разрешена в рамките на това Народно събрание, или ще се върви към нов предсрочен парламентарен вот през пролетта, но безспорно другата основна политическа интрига през новата 2023 г. ще бъдат местните избори в края на октомври. За разлика от вота за парламент, който може да отиде на поправителен, ако депутатите не успеят да излъчат правителство (както вече се случи на четири пъти през последните две години), местната власт не може да се управлява служебно. Така че битката за спечелване на властови позиции в областните градове и общинските центрове наесен се очертава да бъде ожесточена. Тя ще е такава и по най-малко още две причини.

Спечелването на позиции в местната власт, особено в големите градове, гарантира на партиите властови ресурс, който им осигурява влияние по-места, а чрез него и влияние върху големи групи избиратели. Заедно с това ресурсите на местната власт - финансови, имоти и достъп до еврофондове, се използват за запазване на местните партийни структури, дори и дадена формация да не е в централната власт.

Големият въпрос на предстоящите кметски избори е дали дванайсетгодишната хегемония на ГЕРБ в местната власт ще бъде разбита. Тя започна още през 2011 г., когато формацията спечели кметските места в половината областни градове, а на вота през 2015 г. разшири влиянието си в 21 от общо 27-те областни центъра. На последния вот преди четири години подкрепата за партията на Бойко Борисов се пропука, като отстъпи управлението на БСП и независими кандидати за кметове в пет областни града - Русе, Перник, Благоевград, Разград и Ямбол, но присъствието на ГЕРБ в управлението на общините си остана голямо.

Низходящия тренд на ГЕРБ ще продължи

Социолози са категорични, че низходящият тренд на ГЕРБ ще продължи и на предстоящия местен вот. "Ще има промяна в общинската електорална карта на България", прогнозира съуправителят на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова пред "Дневник". Управителят на "Маркет линкс" Добромир Живков пък смята с голяма доза сигурност, че ГЕРБ ще загуби властта си в София. "Същият сценарий може да се развие и в другите два големи областни града - Пловдив и Варна", каза той пред БНР.

От тази гледна точка ГЕРБ е изправена пред сериозно предизвикателство на предстоящия местен вот. Първо, защото за разлика от предишните два избора, когато партията на Борисов държеше централната власт и можеше чрез този ресурс да подпомага кандидатите си за кметове по места, сега ГЕРБ не разполага с такъв механизъм. А дори и да влезе в някаква управленска конфигурация, формацията няма да е в толкова силна позиция, в каквато беше при предходните местни избори. Заедно с това една немалка част от кметовете на ГЕРБ вече имат зад гърба си по няколко мандата и носят негативите на досегашното си управление. Други пък като кметовете на София, Пловдив и Бургас Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров и Димитър Николов няма да участват отново в кметската надпревара, което означава, че партията трябва да издигне нови, по-непопулярни кандидати в трите областни града.

Шанс за т.нар. партии на промяната

Сложната ситуация, в която се намира ГЕРБ, е шанс за втората политическа сила "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да стъпят по-сериозно на терена на местната власт. От средата на ноември двете формации водят разговори за съвместно явяване на местния вот с общи кметски кандидатури. На този етап преговорите са в доста напреднала фаза за номинацията на ПП и ДБ за кмет на София на съоснователя на "Телерик" Васил Терзиев, като в тях участва и организацията "Спаси София", която предстои да стане партия.

Очакванията са в края на януари трите формации да обявят официално съвместното си участие на местния вот в столицата. Плановете са освен с единна кметска кандидатура ПП, ДБ и "Спаси София" да имат и общи кандидати за районни кметове в 24-те столични района.

Обединението около една кандидатура гарантира спечелването на вота в София, защото ПП и ДБ имат значително по-добър резултат в столицата от ГЕРБ на парламентарните избори. А на предишния местен вот лидерът на "Спаси София" Борис Бонев спечели близо 50 000 гласа в качеството си на кандидат за кмет. Подобен шанс за успех на общи кандидати за кмет двете формации имат и в Пловдив и Варна, където резултатът от парламентарния вот на двете формации също е по-добър от този на ГЕРБ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Ми общинските съветници на ГЕРБ е Пловдив у Варна явно смятат, че Гергов трябва да е собственик на Пловдивския панаир, а това със сигурност не е обещавано в предизборна програма. Въпросът е гласуващите дали са коне с капаци или ще решат, че това не е в унисон на онова, което желаят.

    Нередност?
Нов коментар