"Национално отговорно" ГЕРБ, ДПС и БСП подгряват общо управление след нови избори

Не стана ясно защо партиите, които имат 140 гласа, не пожелаха да съставят кабинет още сега

За да се подчертае липсата на лидерите на ПП и ДБ, домакините от БСП изпратиха Стефан Янев (Български възход) в края на заседателната маса
За да се подчертае липсата на лидерите на ПП и ДБ, домакините от БСП изпратиха Стефан Янев (Български възход) в края на заседателната маса
За да се подчертае липсата на лидерите на ПП и ДБ, домакините от БСП изпратиха Стефан Янев (Български възход) в края на заседателната маса    ©  Велко Ангелов
За да се подчертае липсата на лидерите на ПП и ДБ, домакините от БСП изпратиха Стефан Янев (Български възход) в края на заседателната маса    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управление, зад което да застанат ГЕРБ, БСП и ДПС вече е напълно възможно. То няма да се случи сега, но подготовката му очевидно е в ход. Това са изводите от проведената в петък среща между лидерите на трите формации, на която присъства и председателят на "Български възход" Стефан Янев.

Разговорът се проведе по идея на Корнелия Нинова в резултат на връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет. Тя покани всички лидери на формациите в парламента, за да се изясни може ли да се състави правителство с последната възможност за това в сегашното НС. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" отказаха да участват, както предварително бяха обявили.

Сценката с табелите

Отказът им беше съобщен официално още в четвъртък, но Корнелия Нинова явно се беше подготвила да го превърне в сценка, с която да разобличи съпредседателите на ПП и ДБ като "безотговорни" политици.

При разпределението на местата в парламентарната зала "Изток" от БСП бяха поставили табели с имената на всички поканени лидери. Специални места бяха отредени за Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Костадин Костадинов. Четирите стола, предназначени за тях обаче разделяха лидерите на ГЕРБ и ДПС (сложени един до друг) от Стефан Янев ("Български възход"), който по този начин остана самотен в другия край на заседателната маса.

По време на срещата Нинова все пак прикани Янев да седне до Бойко Борисов и изтъкна това, което се знаеше от предишния ден: че Петков, Василев и Иванов не са се явили.

Фактологично - и ПП, и ДБ изразиха желание за двустранни срещи с БСП, когато отказаха да участват в лидерския формат. Дали подобни разговори ще има не е ясно, защото инициативата за тях трябва да дойде от левицата.

"Има ли желание, ще се намери начин"

В началото на срещата като домакин Корнелия Нинова заяви, че ако има желание за правителство, ще се намери начин, а ако няма желание - ще се намери причина.

Участвалите в разговорите в петък партии имат общо 140 депутати в парламента, напълно достатъчни за мнозинство, което да излъчи правителство. След срещата на Нинова с Борисов, Карадайъ и Янев обаче стана ясно, че желание има, на по-скоро е за общи действия след нови избори.

"Нашият конгрес ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана да отпадне, защото БСП много се промени и това не би трябвало да бъде спирачка за програмно или експертно правителство. Сега няма как да ви подкрепим, но изразявам уважение към вас, към вашите избиратели и вашата парламентарна група с моето присъствие", каза по време на срещата Бойко Борисов, който дойде в парламента за пръв път след близо тригодишна пауза.

Това беше и ключовото послание от разговорите - първата официална заявка от ГЕРБ за евентуално общо управление с БСП. На свой ред тази седмица и социалистите дадоха за първи път мандат на лидера си да преговаря за съставяне на кабинет с ГЕРБ.

Така след общите гласувания в парламента БСП и ГЕРБ скъсиха още повече дистанцията помежду си, която поддържаха още от възникването на ГЕРБ. Вероятно е и висшите им управленски органи да преразгледат предишните си решения, които изключваха взаимодействието между двете партии.

В 48-ия парламент партията обаче БСП и ГЕРБ влязоха няколко пъти в колаборация, като два от тях бяха хем много видими, хем символни. Ситуацията е още по-знакова с това, че в същата група участва и ДПС.

Първото голямо решение на Народното събрание - за избор на негов председател, беше направено с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. Трите формации подкрепиха Вежди Рашидов (ГЕРБ), а номинацията му беше направена именно от Корнелия Нинова.

След това трите партии на практика отмениха ефектите от машинното гласуване, променяйки Изборния кодекс. Колаборацията им стана известна като "коалиция Хартиена бюлетина". В петък, след срещата за правителството, ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха светкавично и наказателна смяна на председателя на Сметната палата без мотиви.

Благословията от ДПС

По време на срещата за търсене на бъдещо сътрудничество формулата за него беше посочена от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - "след предсрочни избори".

"Тази среща и тези заявки, които чуваме сега, са едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните, ненужни предсрочни избори, да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме и да има редовен кабинет, тоест да има политическа стабилност от отговорни политически партии и политици", каза той.

Не стана ясно защо "ненужните" по думите му предсрочни избори не бяха спестени с реализиране на третия мандат за съставяне на правителство.

Движението има дълга история на общо управление с БСП - официално и скрито, а през трите си мандата и ГЕРБ дефакто споделяха властта си с ДПС, макар и без да влизат във формална коалиция. Още през 2015 г., при второто правителство на Бойко Борисов, депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски беше описал ситуацията така: "България се управлява от една явна коалиция, в която участваме с ГЕРБ. И от една скрита коалиция, в която ГЕРБ са с ДПС."

Очаквано за взаимодействие заговори и Стефан Янев. Неговите виждания за "диалога в политиката" обаче останаха незабелязани от журналистите след историческата заявка за евентуално общо управление между ГЕРБ, БСП и ДПС.

А какво стана с г-жа Лъжа?

Кога може да се реализира то не е уточнено във времето - лидерите и на трите партии коментираха, че може да бъде "след избори", без да уточняват след кои точно избори. Тази година ще има най-малко два вота - предстоящият предсрочен за парламент през пролетта и местни избори през есента. Като не се изключва местните да съвпаднат с още едни предсрочни за парламент.

Една от причините за това отлагане на бъдещото общо управление може да е, че в предизборните кампании трите партии най-вероятно ще се противопоставят помежду си, за да се харесат на електоратите си. Затова избягват да отговорят конкретно на въпроси за евентуалното си взаимодействие във властта, преди да са приключили изборите.

В петък бившият премиер Бойко Борисов не беше подготвен да отговори и как би обяснил колаборация с БСП, след като беше нарекъл Корнелия Нинова е "г-жа Лъжа". А депутатите от ГЕРБ го обградиха, за да го бранят с телата си от други неудобни въпроси.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 2

    Защо да се вземат , ако Радев ги устройва . Той може да управлява със служебни докато е президент . Хем не носят отговорност , хем изглежда ,че ПП и ДБ се инатят и са виновни , а през това време Мафията ще подготви следващият президентски проект на Печеният Атанас . Даже Гълъб донесе тази добра вест , ако сте забелязали . Мафията няма интерес да се афишира и загуби позиции с общо управление на лявото и дясното си крило (пипало) както стана при Станишев, но тогава вече бяха надули тариката от Банкя , а сега нямат с какво да заместят ГЕРБ ако отиде в коша за боклук . Така че докато не ГЕРБ и нещо не спечелят мнозинство , избори до дупка .

    Нередност?
  • 2
    bxe481164531 avatar :-|
    bxe481164531

    До коментар [#1] от "Dimitar Dimitrov":

    Web agen https://157.245.84.48 terbaik nyatanya hendak senantiasa membagikan
    sarana yang sangat lengkap semacam tersedianya banyak opsi– opsi tata cara pembayaran buat mempermudah
    seluruh member kala melaksanakan transaksi, https://162.243.175.185 pastinya
    kembali lagi dapat dibilang selaku agen poker terbaik dalam perihal pelayanan serta penyediaan tata cara pembayaran

    Нередност?
  • 4
    nvb16983913791199788 avatar :-?
    Slot Myanmar

    Salah satu situs slot server Myanmar terbaik saat ini adalah kpop4d, yang mana menyediakan layanan slot online dengan sepenuh hati.

    https://ifreenk.com/

    Нередност?
Нов коментар