Рози с бодли за Нинова: Как Радев моделира политическия процес

На рождения си ден лидерът на БСП получи поредния обречен на провал мандат за правителство

Освен с папката за третия мандат президентът Румен Радев посрещна Корнелия Нинова с букет червени рози за рождения й ден
Освен с папката за третия мандат президентът Румен Радев посрещна Корнелия Нинова с букет червени рози за рождения й ден
Освен с папката за третия мандат президентът Румен Радев посрещна Корнелия Нинова с букет червени рози за рождения й ден    ©  Цветелина Белутова
Освен с папката за третия мандат президентът Румен Радев посрещна Корнелия Нинова с букет червени рози за рождения й ден    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналия петък, когато всички политически сили трескаво очакваха президентът Румен Радев да обяви решението си на коя от останалите политически сили извън ГЕРБ и ПП ще връчи третия мандат, на фона на продължителното мълчание на държавния глава отношение по въпроса взе вицепрезидентът Илияна Йотова. По време на участието си в тържествата на годишнината от откриването на Априловската гимназия в Габрово тя заяви, че Радев ще даде последната възможност за съставяне на правителство в този парламент на онази партия, която отговаря на две условия. Едното е тя да е с най-голям шанс да обедини около себе си други формации, с които да сформира управленско мнозинство. А другото - въпросната партия "да продължи политиката на служебното правителство" на президента Радев.

Изявлението на Йотова - странно до нахално

Още тогава това изявление на Йотова предизвика възмущение сред депутатите в парламента. Първо, защото посоченото от нея условие за някаква приемственост между служебното и евентуалното редовно правителство прозвуча меко казано странно, а според някои реакции - и нахално. Въпреки че по конституция служебният кабинет има почти същите правомощия като редовния, неговата основна задача в ограничения му от два-три месеца мандат е да организира парламентарните избори. От тази гледна точка от назначената от президента служебна власт не се очаква да формира някаква собствена политика, въпреки че досегашните три кабинета на Радев постоянно нарушават неписаното правило в българската политика през последните 30 години.

За времето, в което те управляват, бяха сменени шефовете на службите, изцяло бяха подменени хората по различните етажи на изпълнителната власт, а последният служебен кабинет на Гълъб Донев провежда масови конкурси за назначения в държавната администрация и в бордовете на държавните дружества. Да не говорим, че служебното правителство се е заело и с изготвянето на дългосрочни стратегии за развитие на ключови сектори и сключва международни договори като например за доставките на газ, които обвързват страната ни за десетилетия напред без да са ясни параметрите на поетите ангажименти. Всичко това без служебната власт да се е явявала на избори и без някой да е гласувал за конкретна програма, която да изпълнява служебната власт.

Президентските интриги в БСП

Освен другото изявлението на Йотова се оказа и подвеждащо. Защото мандатът отново беше връчен на БСП, която няма нито ресурса да обедини около себе си останалите партии в мнозинство (ако се съди по заявките на ГЕРБ, ПП и ДБ), нито пък, ако случайно все пак се стигне до сформиране на правителство, то да изпълнява програмата на служебния кабинет на Радев.

Да припомним - БСП беше в управляващата четворна коалиция заедно с ПП, ДБ и ИТН, която беше свалена от власт не без помощта на президента Румен Радев и критиките му към управлението на кабинета на Кирил Петков. От тази гледна точка няма как БСП с лидер Корнелия Нинова да продължи политиката на сегашното служебно правителство. Нещо повече - именно Нинова отправи сериозни критики към кабинета на Гълъб Донев и към отделни министри от него. А по време на консултациите преди връчването на първия мандат - на ГЕРБ, президентът Радев публично упрекна БСП, че за последните две години им връчва мандата три пъти и те не могат да го реализират. В сегашното служебно правителство на Радев има министри от социалистическата партия, но те са главно от опозицията на Нинова. И са там по личната воля на държавния глава, който категорично застана на страната на противниците й в опитите им да я свалят от лидерския пост в БСП.

Освен това за всички е ясно, че за да се сформира кабинет в този парламент, зад него трябва да има мнозинство, съставено от три или четири формации и по тази причина няма как мандатоносителят да бъде обвързан с едно подобно условие.

Йотова неизменно присъства на всички разговори на президента с парламентарните партии по време на консултациите му с тях за съставянето на кабинет и трудно може да мине за неинформиран човек за намеренията на Радев. По тази причина целите на нейното изявление са трудно обясними. Те обаче бяха направени в ключов момент за решението на президента на коя политическа сила да връчи третия мандат. Претенденти да го получат бяха основно две политически сили - "Демократична България" и "Български възход", които публично заявиха желанието си да опитат да съставят редовен кабинет.

Капан за Нинова

За разлика от предишните три пъти, когато президентът трябваше да избере коя парламентарна група да получи третия мандат, този път ръководството на БСП не беше чак толкова активно в желанието си той да се окаже отново в ръцете им. Така президентът беше изправен пред сложна дилема. От една страна, ако трябваше да се съобрази със заявките на политическите сили, той трябваше да избира дали да връчи третия мандат на ДБ, които неотдавна нарече "войнолюбци" заради твърдата им позиция за предоставяне на оръжие за Украйна, или на "Български възход", чийто лидер Стефан Янев беше премиер на две негови служебни правителства с риска да бъде обвинен, че избира да даде мандата на "свой човек". От друга страна обаче, евентуалният отказ да връчи мандата на БСП можеше да постави в слаба позиция противниците на Нинова преди важния конгрес на БСП в средата на февруари - предвид факта, че за тях е важна подкрепата на президента, за да атакуват ръководството на БСП.

Така между даването на мандата на една от двете формации, които макар и минимален, все пак имаха някакъв шанс да сформират мнозинство, и лоялността към БСП (извън конфликта му с Нинова), Радев избра второто. За това помогна и акцията на прокуратурата срещу финтех компанията Nexo и обвиненията, че нейни служители са финансирали предизборната кампания на ДБ, но така или иначе залозите в кого ще отиде третия мандат бяха в полза на БСП.

Освен подкрепа за опозицията в БСП, даването на мандата е и своеобразен капан за Нинова. Защото партията трудно покрива посочените от Йотова условия. Още повече, че при връчването на мандата в понеделник Радев също изтъкна подобни аргументи за избора си. "Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП успя да съхрани диалога, но и показа, че може да прави компромиси и да влиза в преговори и коалиции, както и да управлява със свои опоненти", каза Радев, след като поднесе букет от червени рози за рождения ден на Нинова, а тя на свой ред го почерпи с кутия бонбони "Мерси".

Заедно с това на Нинова й се наложи да опровергава думите на Йотова, че получателят на третия мандат трябва да продължи политиката на служебния кабинет. "Не смятам, че едно редовно правителство трябва да следва политиките на служебния кабинет. Това е необяснимо", коментира тя. Така за рождения си ден Нинова заедно с букета от рози получи и бодлите от пореден провален мандат.